Mersin, hem tarihi mirası hem de doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir kent. Şehir genelinde her bir yanda birbirinden etkileyici keşif duraklarıyla karşılaşabiliyoruz ama söz konusu tarihi bir atmosfer olduğunda özellikle Tarsus ilçesinin ön plana çıktığını söylemek mümkün. Tarihçesi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan Tarsus bugüne dek Hititlerden Asurlulara, Perslerden Osmanlılara kadar nice medeniyet için büyük bir öneme sahipmiş. Günümüzde Tarsus sokaklarında yapacağınız kısa bir gezintiyle bile bu bölgenin tarihi açıdan ne kadar köklü bir geçmişe sahip olduğunu anlayabiliyorsunuz. Tarsus’taki bazı konaklama işletmeleri de ilçenin tarihi atmosferine uygun şekilde tasarlanmış. Bunlardan bazıları da tarihi konakların ya da yapıların restore edilmesi sonucunda ziyaretçilerine kapılarını açmış. Şehitkerim Mahallesi’nde bulunan Elif Hatun Konağı da söz konusu otellerden biri.
Toplamda 12 odası bulunan butik bir işletme olan Elif Hatun Konağı, ziyaretçilerini tarihi bir konağın içinde ağırlıyor. Bu konağın ne zaman yapıldığı tam olarak hala bilinmese de asırlar önce bir pamuk tüccarına ait olduğu düşünülüyormuş. Viktoryen bir tarza sahip olan yapı, ilk restorasyon çalışmasını 1800’lü yılların sonlarına doğru geçirmiş. 1920’li yılların devamında bir süre askerlik şubesi olarak kullanılmış, ilerleyen yıllarda da atıl durumda kalarak kaderine terk edilmiş. 2013 yılında iki kız kardeş tarafından satın alınıp restorasyondan geçirilmesi sayesinde bugünkü görünümüne kavuşmuş. Restorasyon çalışması yapının aslına sadık kalınarak gerçekleştirildiği için, konaktan içeri adım attığınız anda zamanda geriye gitmiş gibi hissedebiliyorsunuz.
Elif Hatun Konağı’nın odaları Osmanlı Devleti padişahlarının eşlerinin veya annelerinin isimleriyle adlandırılıyor. Bazı odaların (örneğin Hürrem Sultan) kendilerine ait Türk hamamı da var. Elif Hatun Konağı talep doğrultusunda düğün ve nişan gibi özel gün organizasyonlarına da ev sahipliği yapabiliyor. Kapalı davet alanı 120, açık davet alanı ise 150 kişilik kapasiteye sahip.