Oldukça dar ve derin bir akarsu yatağına sahip olan Çoruh Nehri, bu nedenle dünyanın en hızlı akan ve en derin akarsuyu olarak biliniyor. Türkiye’nin kuzeydoğu bölgesinde, Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları’ndan doğan ve kaynağını buradan alan Çoruh Nehri, Türkiye sınırlarını aşarak Gürcistan’ın Batum kentinden Karadeniz’e dökülüyor.
Kaynağından çıktıktan sonra önce batı doğrultusunda ilerleyen Çoruh Nehri Bayburt ve Erzurum’un İspir ilçesi sınırlarından geçtikten sonra Artvin il sınırlarına giriyor. Oltu Suyu yakınlarında birkaç dere ile birleşen ve bu kaynaklardan beslenen Çoruh Muratlı ilçesine doğru yoluna devam ediyor. Son olarak Gürcistan sınırlarına giren Çoruh Nehri Batum’un güneyine doğru ilerliyor ve Karadeniz ile buluşuyor. Toplamda 431 kilometre uzunluğunda olan akarsuyun 410 kilometrelik kısmı Türkiye sınırlarında, geriye kalan 21 kilometrelik kısmı ise Gürcistan sınırlarında yer alıyor. Çoruh Nehri bu özelliği nedeniyle “sınır aşan akarsu” olarak değerlendiriliyor.
Çoruh Nehri’nin debisi yüksek olması ve hızlı akması nedeniyle üzerinde pek çok hidroelektrik barajı bulunuyor. Bu akarsuyun gücünden yararlanmak için Çoruh Nehri üzerine yapılan Güllübağ Barajı, Yusufeli Barajı, Borçka Barajı, Artvin Barajı, Arkun Barajı, Deriner Barajı ve Muratlı Barajı gibi santraller halen işlemeye devam ediyor.
Çoruh Nehri havzası yaklaşık 22.100 km2 alana yayılıyor. Bu havzada yer alan bölgeleri besleyen Çoruh Nehri tarımsal sulamada da kullanılıyor. Çoruh Nehri’nde aynı zamanda balıkçılık faaliyetleri de yürütülüyor. Başta sazan ve kefal olmak üzere birçok balık türü Çoruh Nehri’nde yaşamını sürdürüyor. Çoruh Nehri’nin akış hızı ve debisi yüksek olduğu için rafting ve kano gibi sporların yapılmasına da uygun. Her yıl binlerce ziyaretçi Çoruh’ta spor aktivitelerine katılıyor.