Marmara Bölgesi’nde kış turizmi dendiğinde akla gelen ilk destinasyonlardan biri olan Kartepe, doğal güzellikleriyle ünlü bir yerleşim merkezi. Tabiat parkları, kamp alanları, görkemli kanyonları ve kayak merkeziyle yılın her mevsimi ziyaretçilerine farklı güzellikler sunuyor. Özellikle kış aylarında, kayak ve doğa tutkunları için ideal bir rota. İstanbul’a 1-2 saat mesafede olması da büyükşehir sakinleri için çok önemli bir avantaj. Peki, Kartepe’de mutlaka görülmesi gereken duraklar hangileri? Gelin, birlikte inceleyelim.
1. Kartepe Kayak Merkezi
Kocaeli’nin en yüksek tepesi olan Kartepe, Sapanca Gölü manzarası ve ormanlarıyla eşsiz bir kayak keyfinin yanı sıra, doğa aktiviteleri için de fazlaca tercih ediliyor. İstanbul’a 1.5 saat uzaklıkta olduğu için...
İstanbul’a en yakın kayak merkezi olması sebebiyle yıllardır çok popüler olan Kartepe Kayak Merkezi, ilçenin açık ara en turistik durağı. İki farklı zorluk derecesinde pistlere ev sahipliği yapıyor ve çevresinde de çok sayıda otel seçeneği var. İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nün arasında kaldığı için, manzarası da nefis. Ancak İstanbul’a yakınlığının bazı dezavantajları da var. Bayram tatilleri ve sömestr gibi yoğun dönemlerde, Kartepe’nin trafiği ve kalabalığı insanı canından bezdirebiliyor.
2. Ormanya Kamp Alanı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin on yıldan fazla süren yoğun çabasının ve emeğinin sonucunda ziyaretçilerine kapılarını açan Ormanya Doğal Yaşam Parkı, şehrin en çok ilgi gören noktalarından biri. Projesi 2014 yılında başlayan...
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin on yılı aşkın süreli emeğinin ürünü olan Ormanya Doğal Yaşam Parkı, ülkemizdeki en büyük kamping işletmelerinden biri. Yaklaşık 2 bin dönümlük bir araziye yayılmış durumda ve içinde 12 farklı bölge var. Çocuk hayvan çiftliği, yaban yaşam alanı, doğa parkurları, doğa okulu, böcek oteli, kuş gözlem alanı, orman kütüphanesi, düşkün leylekler evi, engelli kuşlar barınağı ve kamp alanı; bunlardan bazıları. Eğer yaban hayatına ve doğaya ilgi duyuyorsanız, Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda harika bir gün geçirebilirsiniz. Konaklamak isteyenler için de kamp alanının 23 karavan ve 30 çadır kapasiteli olduğunu ekleyelim. Ancak Ormanya Kamp Alanı'na yalnızca 18 yaş üzeri misafirler kabul ediliyor ve çiftlere evlilik cüzdanı soruluyor. Ormanya pazartesi hariç her gün ziyarete açık. Güncel ziyaret saatlerini işletmenin internet sitesinde bulabilirsiniz.
3. Maşukiye
Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı küçük ve sevimli bir belde olan Maşukiye, kış tatillerinin popüler adreslerinden biri. Marmara Bölgesi’nde yaşayan kişiler hem günübirlik seyahatlerde hem de birkaç güne yayılan keyifli tatillerde...
Kartepe’nin güzeller güzeli beldesi Maşukiye, doğa ve kamp tutkunlarının gözden kaçırmaması gereken bir destinasyon. 1860’larda Çerkez boyları tarafından kurulmuş olan köy, eskiden Voçbe Hable olarak adlandırılıyormuş. 93 Harbi zamanında hem Batum’dan hem de Romanya’dan göç almış. Günümüzde de farklı kültürleri kucaklıyor ve Kartepe’nin eteklerine yayılması sayesinde eşsiz bir doğaya sahip. Maşukiye’de envai çeşit trekking parkuru, birbirinden güzel yaylalar, farklı bütçe aralıklarına hitap eden konaklama ve kamping işletmeleri var. Beldenin yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlara ve köy kahvaltısı servis eden mekanlara da uğramayı unutmayın.
4. Tökeli İmre Anıtı
Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Karatepe Köyü sınırları içinde bulunan Tökeli İmre Anıtı, Osmanlı Devleti'ne sığınan Macar Kralı Tökeli İmre ve eşi İlona Zrínyi'nin anısını yaşatmak amacıyla inşa edilmiş bir eser....
Kartepe’nin Karatepe Köyü’nde bulunan Tökeli İmre Anıtı, Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluğu ve saygıyı simgeleyen bir anıt. Hikayesini kısaca aktaralım: Osmanlı Devleti’nin de desteklediği Tökeli İmre Orta Macaristan Kralı ilan edildikten bir süre sonra, 1683 yılında gerçekleşen II. Viyana Kuşatması’nın başarısızlıkla sonuçlanması neticesinde iktidarını kaybetmiş. Ardından da Osmanlı Devleti’ne sığınmış ve eşi İlona Zrinyi ile günümüzde Çiçekli Çayır olarak adlandırılan bu bölgeye yerleşmiş. Keza hayatının son yıllarını da burada geçirmiş ve 1705 yılında hayatını kaybetmiş.
Hem Tökeli İmre hem de İlona Zrinyi, Macar halkının bağımsızlık mücadelesi ve cesaret kavramlarıyla özdeşleştirdiği tarihi figürler. 2008 yılında Çiçekli Çayır’a inşa edilen Tökeli İmre Anıtı da iki ülke arasındaki tarihi bağları ölümsüz kılmak amacıyla tasarlanmış. Kocaelili sanatçı Nevzat Atalay imzalı anıt, her yıl Macaristan’dan gelen ziyaretçilerin katıldığı anma törenlerine de ev sahipliği yapıyor.
5. Hikmetiye Camii
Kocaeli'nin Kartepe ilçesine bağlı Derbent Mahallesi'nde yer alan Hikmetiye Camii, tarihi ve kültürel açıdan büyük önem taşıyan bir ibadethane. Aynı zamanda, ilçenin tarihi mirasının da en önemli unsurlarından birini oluşturuyor....
1899 yılında Sultan II. Abdülhamid’in inşa ettirdiği Hikmetiye Camii, Kartepe’nin Derbent Mahallesi’nde bulunuyor. Aslında caminin inşa edilmesine vesile olan kişi, Sultan’ın hizmetinde ve sarayda çalışan görevlilerden biri olan Habibe Hanım. Oğlu Japonya’da gerçekleşen Ertuğrul Firkateyni faciasında şehit düşen Habibe Hanım, Sultan’dan buraya oğlunun anısına cami inşa edilmesini rica etmiş. Habibe Hanım’ın vefatının ardından da II. Abdülhamid’in emriyle inşa çalışmaları başlamış. Hatta inşaat ilk etapta sarayın nakit yardımlarıyla başlamış ama bir noktadan sonra köy halkı da desteklerini esirgememiş.
İbadete açıldığı günden beri çok sayıda deprem atlatan Hikmetiye Camii, bir asırdan uzun süredir hiç kapanmamış. 1928 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun tescil ve koruma altına aldığı tarihi yapı, 2014 yılında aslına uygun şekilde restore edildi. Günümüzde de hem bir ibadethane hem de kültürel miras olarak varlığını sürdürüyor. Caminin karşısına da Derbent Etnografya Müzesi’nin kurulması hedefleniyor, siz bu yazıyı okurken kurulmuş bile olabilir.
6. Kuzuyayla Tabiat Parkı
Kuzuyayla Tabiat Parkı, Kocaeli’nin Kartepe ilçesi sınırları içinde yer alan bir yeryüzü cenneti. 2011 yılında koruma altına alınarak tabiat parkı statüsü kazanmış olan bu alan, son derece zengin bir bitki...
2011 yılında tabiat parkı tescil edilen Kuzuyayla Tabiat Parkı, Sapanca Gölü’nün eşsiz manzaralarına bakan bir doğa harikası. Yemyeşil atmosferi ve bol oksijenli havasıyla yıllardır kamp tutkunlarının ilgi odağında. Tabiat parkının içinde kır lokantaları, tuvaletler, mescit, piknik üniteleri ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Yaban hayatı gözlemciliği için de dört dörtlük bir destinasyon seçeneği.
7. Suadiye Tabiat Parkı
Kocaeli'nin Kartepe ilçesinin ev sahipliği yaptığı doğal güzelliklerden biri olan Suadiye Tabiat Parkı, 2011 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiş. Samanlı Dağları’nın eteklerinde ve yaklaşık 1000 metrelik rakımda bulunan bu...
Kartepe’nin doğal güzelliklerinden bir diğeri Suadiye Tabiat Parkı, Samanlı Dağları’nın eteklerine ve deniz seviyesinden yaklaşık 1000 metre yükseğe yayılmış durumda. 2011 yılında tabiat parkı tescil edilen bölge, özellikle bahar aylarında bir yeryüzü cennetine dönüşüyor. Karaçamdan göknara, kestaneden kayına, ormangülünden böğürtlene, gürgenden meşeye kadar; burada görebileceğiniz öyle çok bitki ve ağaç türü var ki! Yaban hayatı da oldukça zengin olan tabiat parkı, İstanbul’dan da yalnızca 130 kilometre uzaklıkta. Suadiye Tabiat Parkı’nda piknik, doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafçılığı aktiviteleri yapmak mümkün. Alanda tuvalet, oyun parkı, mescit ve yöresel ürün satış üniteleri de bulunuyor.
8. Serindere Kanyonu
Kocaeli'nin Kartepe ile Başiskele ilçeleri arasında yer alan Serindere Kanyonu, bölgenin en ünlü doğal güzelliklerinden biri. Hem doğa hem de macera tutkunları için ideal bir keşif durağı oluşturan kanyon, kent...
Eğer ulaşım imkanınız varsa, Kartepe’ye kadar gelmişken, Kartepe ile Başiskele ilçeleri arasında kalan Serindere Kanyonu’nu da görmenizi tavsiye ederiz. Hele ki, trekking aktivitelerine ilgi duyuyorsanız! Çünkü Serindere Kanyonu zorlu bir trekking parkuruna ev sahipliği yapıyor.
Kanyonda irili ufaklı altı farklı şelale, doğal havuzlar ve göletler var. Kanyonun başından sonuna yürümek de adrenalin dolu ve cesaret isteyen bir macera. Çünkü kanyonun genişliği bazı yerlerde 3 metreye kadar daralabiliyor. Parkuru tamamlamak da bu sebeple saatler sürüyor. Elbette Serindere’nin tadını çıkarmak için ille de saatlerce doğa yürüyüşü yapmanız şart değil. Yalnızca bu yemyeşil atmosferin, şelalelerin seslerinin, temiz havanın ve doğa manzaralarının keyfine de varabilirsiniz.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Kartepe Kayak Merkezi | 8,5 |
2 | Ormanya Kamp Alanı | 8,7 |
3 | Maşukiye | 9,0 |
4 | Tökeli İmre Anıtı | 8,5 |
5 | Hikmetiye Camii | 8,5 |
6 | Kuzuyayla Tabiat Parkı | 9,0 |
7 | Suadiye Tabiat Parkı | 8,5 |
8 | Serindere Kanyonu | 7,5 |