Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk, İstanbul’un en karakteristik ve turistik semtlerinden biri. Boğaz’a nazır tarihi sokakları, asırlardır varlığını koruyan ibadethaneleri, rengarenk cumbalı evleri ve popüler yeme içme mekanlarıyla metropol karmaşasından izole kalmayı hâlen başarıyor. Kuzguncuk’un dönem dizisi setini andıran sokaklarında kaybolmak, geçmişe keyifli bir yolculuk yapmak gibi. Nitekim, Kuzguncuk’ta gezilecek yerler listesinin başında da yapılar değil, sokaklar var. Bugüne dek birçok popüler dizinin çekimine ev sahipliği yapmış olan bu sokaklar, içlerinde nice keşif durakları gizliyor.
Uzun yıllar boyunca farklı kültürlere ve inançlara mensup kişileri kucaklamış olan Kuzguncuk’u, bir kültür ve tarih mozaiği olarak nitelendirmek mümkün. Semtin bir sokağında cami, sinagog ve kilisenin yan yana sıralanmış olması da bu mozaiği en iyi yansıtan görüntülerden biri. Asırlık ağaçlarla çevrelenen ve buram buram tarih kokan Kuzguncuk sokaklarında keşfedilecek öyle çok şey var ki! Semti hakkını vererek gezmek isteyenler için, Kuzguncuk’ta mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz durakları hemen aşağıda sıraladık. Ancak Kuzguncuk gezilecek yerler önerilerine ilk olarak bazı cadde ve sokaklarla başlamak istiyoruz:
- İcadiye Caddesi: Kuzguncuk’un en işlek bölgesi olan İcadiye Caddesi, az önce sözünü ettiğimiz asırlık çınar ağaçlarıyla bezeli. Tarihi ibadethanelere de ev sahipliği yapan caddede, Kuzguncuk’un turistik duraklarının birçoğunu görmek mümkün. Semtin popüler restoranları, kafeleri, antikacıları ve dükkanları da ya bu caddede ya da çok yakınında yer alıyor. Kuzguncuk’u gezmek için bir başlangıç noktası arıyorsanız, İcadiye Caddesi ideal destinasyon olabilir.
- Perihan Abla Sokağı: 1990’lı yıllarda televizyon başında olanlar, içimizi ısıtan Perihan Abla dizisini hemen hatırlayacaktır. Perran Kutman’ın başrolünde olduğu bu kült dizi, ismini verdiği bu sokakta çekildi. Buram buram nostalji hissiyle sarıp sarmalanan sokağın bir köşesinde, Türk dizi tarihinin en meşhur yapımlarından bir diğeri olan Ekmek Teknesi’nin çekildiği dükkanı da göreceksiniz, ki bu dükkandan da yazının ilerleyen bölümlerinde detaylı olarak söz edeceğiz.
- Simitçi Tahir Sokak: Kuzguncuk’un rengarenk tarihi evlerini görmek ve fotoğraflamak istiyorsanız, Simitçi Tahir Sokak’a da uğramayı unutmayın. Az sonra adından söz edeceğimiz meşhur bostanı ve İcadiye Caddesi’ni dik kesen bu sokak, ahşap Kuzguncuk evleriyle bezeli. Havanın güzel olduğu hafta sonlarında, burada yoğun bir kalabalık görebilirsiniz. Eğer tenha bir atmosferde fotoğraf çekmek istiyorsanız, seyahatinizi biraz daha erken saatlerde planlamakta fayda var.
Kuzguncuk’un meşhur sokaklarını ve caddelerini tanıttığımıza göre, geçelim, bu sokakların gizlediği güzeller güzeli keşif duraklarına! Az sonra sözünü edeceğimiz mekanların birçoğu zaten bu sokakların civarında olduğu için, Kuzguncuk gezinizi birkaç saat içinde tamamlayabilirsiniz. Haydi başlayalım!
1. Kuzguncuk Bostanı
İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk semtinde yer alan Kuzguncuk Bostanı, hem tarihi bir bostan hem de çok amaçlı bir sosyal alan olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. 2014 yılında Üsküdar Belediyesi tarafından Vakıflar...
Kuzguncuk’u Kuzguncuk yapan unsurların başında gelen bostan, 2014 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Üsküdar Belediyesi’nden kiralandığından beri halkın ziyaretine açık. Semtin merkezinde bulunan alan, halkın yıllardır gösterdiği dayanışma ve direniş sayesinde imara açılmaktan defalarca kurtuldu. Yaklaşık 17 bin metrekarelik alana yayılan Kuzguncuk Bostanı’nda hobi ve meyve bahçeleri, mesire yerleri, tarım alanları, çocuk oyun parkı, spor sahaları ve amfi alanı gibi birçok farklı kullanım alanı bulunuyor. Bostanın 50 parseli, Kuzguncuk’ta ikamet eden ve hobi bahçelerinde tarım yapmak isteyen kişiler için ayrılmış. Buraya kalıcı bitki dikilmesi ve yetiştirilen ürünlerin ticari amaçla satılması yasak. Ancak Kuzguncuk Muhtarlığı’na yapacağınız başvuru kabul edildiği takdirde, size bir süreliğine tahsis edilen parselde dilediğinizce ekip biçebiliyorsunuz.
Kalan bölümü sivil toplum kuruluşları ve okullar tarafından kullanılan Kuzguncuk Bostanı, yürüyüş yolları ve dinlenme alanlarıyla doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için harika bir destinasyon seçeneği oluşturuyor. Yılın belirli dönemlerinde burada çeşitli festivaller ve sosyal etkinlikler de düzenleniyor. Özellikle Hıdırellez zamanında, bostanı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
2. Tarihi Kuzguncuk Fırını
1929 yılında Üsküdar sınırları içinde bulunan Kuzguncuk’ta kurulan Tarihi Kuzguncuk Fırını, açılmasının üzerinden neredeyse bir asır geçmiş olmasına rağmen lezzet ve kalite açısından yakaladığı çizgiyi asla kaybetmeden ziyaretçilerini ağırlamaya devam...
Tarihi Kuzguncuk Fırını yalnızca semtin değil, İstanbul’un en köklü ve ünlü fırınlarından biri. 1929 yılında kurulan tarihi fırın, bir asırdan uzun zamandır kendine has lezzetlerini ziyaretçileriyle buluşturmayı sürdürüyor. Elbette bu süreçte büyümüş; Suadiye, Bebek ve Ümraniye gibi lokasyonlarda da yeni şubeler açmışlar. Ancak Kuzguncuk’taki ilk ve ana şube, her zaman en popüler olanı. Haftanın her günü 06:00-01:00 saatleri arasında, yani neredeyse gün boyu hizmet veren işletmede serpme kahvaltı servisi mevcut. Vitrin de her gün taptaze ekmeklerle, krakerlerle, tatlı ve tuzlu atıştırmalıklarla, nefis tatlılarla ve dondurmalarla bezeniyor. Dahası, Tarihi Kuzguncuk Fırını’nda Boğaz manzaralarının da keyfini çıkarabiliyorsunuz.
3. Nail Kitabevi & Kafe
Üsküdar’a bağlı Kuzguncuk, her bir köşesinde birbirinden farklı ve büyüleyici manzaralarla karşılaşabileceğiniz İstanbul’un en keyifli duraklarından biri. Bir asırdan uzun zamanı devirmiş koca çınarlarıyla, köklü tarihçesiyle, tarihi ibadethaneleri ve rengarenk...
Kuzguncuk’un huzurlu atmosferinde kitabınızı okuyabileceğiniz, yeni çıkan kitapları karıştırabileceğiniz ve dingin bir kahve molası verebileceğiniz bir yer arıyorsanız, doğru adres, Nail Kitabevi & Kafe. 2015 yılında Erhan Naiboğlu tarafından kurulan işletme, semtin 19. yüzyıla tarihlenen görkemli bir binasında hizmet veriyor. Nailoğlu’nun çocukluğundan beri kurduğu hayalini gerçeğe dönüştüren kitabevi, haftanın her günü 09:30-19:00 saatleri arasında hizmete açık. Göz yormayan aydınlatma ürünleri, huzurlu okuma köşeleri, zengin kitap koleksiyonu ve duvarlarını bezeyen tablolarıyla edebiyat ve sanat tutkunları için dört dörtlük bir keşif durağı seçeneği oluşturuyor.
4. Ekmek Teknesi
Ülkemizde bir dönem popüler olmuş televizyon dizilerinin büyük çoğunluğu İstanbul’un farklı noktalarında çekildiği için, kentte keyifli bir keşif turu yapanların karşısına daha önce televizyonda gördükleri mekanlar ya da manzaralar çıkabiliyor....
Başlarken, Kuzguncuk’un 1990’larda ve 2000’lerin başında efsaneleşen birçok dizinin çekimlerine ev sahipliği yaptığından söz etmiştik. Bunlardan biri de, yayın hayatına 2002 yılında başlayan Ekmek Teknesi. Neredeyse tüm ana karakterlerin buluşma noktası olan ve Heredot Cevdet isimli karakterin meşhur tiratlarını attığı Ekmek Teknesi, dizide bir kıraathane olarak resmedilmişti. Ancak aslında bir taş fırın ve 1950’li yıllardan bu yana Kuzguncuk’ta hizmet vermeyi sürdürüyor. Her gün nefis pide ve lahmacun çeşitlerinin pişirildiği fırında, dizi çekimlerinden bu yana neredeyse hiçbir detay değiştirilmemiş. Bu sayede mekandan içeri adım attığınız anda kendinizi dizinin bir parçası gibi hissedebiliyorsunuz. 2023 yılında Dertur’un devraldığı Ekmek Teknesi’ni, semtin en turistik mekanlarından biri olması sebebiyle, rezervasyon yaptırmadan ziyaret etmemenizi öneririz. Burada çat kapı yer bulmak pek kolay değil. Semtin diğer ünlü ve popüler mekanlarını keşfetmek için, Kuzguncuk En İyi Mekanlar önerilerimize de göz atabilirsiniz.
5. Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi
İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk, hem canlı atmosferi hem de tarihi dokusuyla kentin en çok ilgi gören semtlerinden biri. Kuzguncuk sokaklarında dolaşırken karşınıza adım başı, asırlardır aynı noktada yükselen, ihtişamlı...
Aziz Pantelemion’a adanmış olan Ayios Pantelemion Rum Ortodoks Kilisesi, 1831 yılında ve II. Mahmut’un hükümdarlığı sırasında ibadete açılmış. 1872 yılında meydana gelen büyük yangında ağır hasarlar aldığı için, 1890-1892 yılları arasında Nikola Ziko’nun mimarlığında yeniden inşa edilmiş. Günümüzde de Bizans mimarisinden izler taşıyan Yunan haçı planlı yapı, dört sütun üzerine oturtulmuş ve görkemli bir kubbeye sahip. Mermer giriş kapısı, kapısının üzerine 1911 yılında inşa edilen çan kulesi, erguvan ağaçlarıyla bezeli bahçesi ve küçük ayazmasıyla çok huzurlu bir atmosfer sunuyor. Hem ziyarete hem de ibadete açık.
6. Abdülmecid Efendi Köşkü
İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk semtinde ve Bağlarbaşı Korusu’nun içinde yer alan Abdülmecid Efendi Köşkü, semtin en ilgi çekici tarihi yapılarından biri. 1880 ile 1885 yılları arasında Mısır Hidivi İsmail...
Bağlarbaşı Korusu’nun içinde bulunan Abdülmecid Efendi Köşkü, Mısır Hıdivi İsmail Paşa’nın av köşkü olarak kullanılmak üzere, 1880 ile 1885 yılları arasında inşa edilmiş. Bir süre sonra da II. Abdülhamid tarafından satın alınarak Şehzade Abdülmecid Efendi’ye armağan edilmiş. Abdülmecid Efendi’nin resim sanatını icra ettiği ve sanatçı dostlarıyla buluştuğu tarih köşk, zarif bir estetik anlayışına sahip. Köşkün mimarı hakkında hâlen net bir bilgiye ulaşılabilmiş değil ama bazı kaynaklarda ünlü mimar Alexandre Vallaury’nin ismi geçiyor. Üç katlı selamlık binası, anıtsal çini panoları, kalem işi süslemeleri, mermer havuzlu büyük salonu, duvar resimleri ve vitray pencereleriyle; köşkün Vallaury’i anımsattığını söyleyebiliriz. 2021 yılında Koç Holding Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı’na devredilen tarihi yapı, günümüzde sosyal tesis olarak kullanılıyor.
7. Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii
İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk semtinde ve Boğaz kıyısında yer alan Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii, 1860 yılında dönemin önemli din adamlarından olan Osmanlı Şeyhülislamı olarak görev yapan Üryanizade Ahmet...
1860 yılında Osmanlı Şeyhülislamı olan Üryanizade Ahmet Esat Efendi’nin inşa ettirdiği küçük ve sevimli cami, Kuzguncuk’un Boğaz şeridinde hâlen varlığını koruyor. Rivayete göre 40 gün gibi kısa bir sürede inşa edilmiş olan tarihi ibadethanenin alt katı taştan, üst katı da ahşaptan. Son derece yalın bir tasarıma sahip, hatta uzaktan bir köşkü andırdığını da söylemek mümkün. Yıllarca bakımsız kaldıktan sonra kapsamlı bir restorasyondan geçirilen Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii, 2017 yılından beri ziyarete ve ibadete açık.
8. Fethipaşa Korusu
İstanbul'un Üsküdar ilçesi sınırları içinde ve Beylerbeyi ile Kuzguncuk semtleri arasında bulunan Fethipaşa Korusu, Boğaz’a hakim bir tepede yer alıyor. Kentin en keyifli yeşil alanlarından birini oluşturan tarihi koru, İstanbul'un...
Kuzguncuk ile Beylerbeyi arasında uzanan Fethipaşa Korusu, yemyeşil bir atmosferde ve Boğaz manzaraları eşliğinde vakit geçirmek isteyenlerin gönül rahatlığıyla ziyaret edebileceği bir adres. Yaklaşık 16 hektara yayılıyor. Osmanlı vezirlerinden Fethi Ahmet Paşa’nın adını taşıyan alanda erguvan, ıhlamur ve çınar gibi birbirinden görkemli ağaç türlerini görebiliyorsunuz. Korunun içinde, İBB’nin işlettiği sosyal tesisler de var. Bu sayede burada kahvaltı, kahve ya da yemek molası vermek de mümkün. 2003 yılından beri ziyarete açık olan koruda yürüyüş ve koşu parkurları da yer alıyor.
9. Nakkaştepe Millet Bahçesi
Nakkaştepe Millet Bahçesi, Üsküdar’ın Kuzguncuk semtinde 90.000 hektarlık bir alan üzerine kurulu. 2018 yılında doğan “millet bahçeleri” fikri sonrası ilk açılan millet bahçelerinden biri de burası. İstanbulluların temiz hava alıp...
2018 yılında kurulmaya başlanan millet bahçelerinden biri, Kuzguncuk’un özellikle son yıllarda giderek daha popüler hale gelen Nakkaştepe bölgesinde. Yaklaşık 90 bin hektarlık bir alana yayılan Nakkaştepe Millet Bahçesi, huzurlu ve keyifli bir ortamda kafa dinlemek isteyenler için bir diğer cazip destinasyon olabilir. Kafe, yürüyüş parkurları, etkinlik alanları ve piknik üniteleri gibi birçok olanağı içinde barındırıyor. Alan biraz eğimli olduğu için, burada yürüyüş yaparken biraz ter atmaya hazırlıklı olmalısınız. Nakkaştepe Millet Bahçesi’nde mangal yakmak yasak, ancak belediyenin işlettiği kafede temel atıştırmalık seçeneklerini bulmak mümkün. Elbette yanınızda getirdiğiniz yiyeceklerle piknik sofranızı kurmanızda da hiçbir sakınca yok. Haftanın her günü 08:00 ile 23:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz alana, yayalar ücretsiz giriş yapabiliyor. Aracıyla gelen ziyaretçilerin ise otopark ücreti ödemesi gerekiyor.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Kuzguncuk Bostanı | 9,0 |
2 | Tarihi Kuzguncuk Fırını | 8,6 |
3 | Nail Kitabevi & Kafe | 9,2 |
4 | Ekmek Teknesi | 8,8 |
5 | Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi | 9,0 |
6 | Abdülmecid Efendi Köşkü | 9,5 |
7 | Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii | 9,5 |
8 | Fethipaşa Korusu | 8,0 |
9 | Nakkaştepe Millet Bahçesi | 8,7 |