İzmir’in kent merkezine yaklaşık 40-50 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Seferihisar, hem binlerce yıl öncesine dayanan tarihi dokusu hem de bozulmamış doğasıyla eşine benzerine zor rastlanır bir yer. Sırtını Ege Denizi’ne yaslayan ve tarih boyunca nice Ege uygarlığına ev sahipliği yapmış olan bu ilçe, günümüzde turistik açıdan çok yoğun ilgi görüyor. Eğer siz de Seferihisar’ı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız öncesinde sizin için hazırladığımız gezi rehberine mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca, Seferihisar gezilecek yerler listesini sizin yorumlarınızla hep birlikte geliştirebiliriz.
Modern çağın kalabalık, telaşlı ve kaotik atmosferi her birimizi yoruyor. Bu sebeple birçoğumuz artık tatillerimizi ve hafta sonu kaçamaklarımızı sessiz, sakin ve huzurlu destinasyonlarda geçirmek istiyoruz. Ancak bunu yaparken temel ihtiyaçlarımızdan ve hatta lüks olanaklarımızdan mahrum kalmamak da bizim için önemli. Hem turistik olanaklar açısından zengin hem de huzurlu atmosferini hâlen koruyabilen tatil destinasyonları bulmak da kimi zaman zor olabiliyor. Ancak bu destinasyonlardan birinin Seferihisar olduğu aşikar. Ülkemizin ilk Cittaslow’u, yani sakin şehri olan Seferihisar, ziyaretçilerinin kalbini çalmayı hemen başarıyor.
Cittaslow felsefesi; dünyada giderek yaygınlaşan tüketim kültürüne, sağlıksız yemeklere, bireyin yalnızlaşmasına, doğanın tahrip edilmesine karşı çıkan bir akım. Başka bir deyişle, modern yaşamın bize dayattığı hayat tarzının yıpratıcı yönlerini reddedip; doğayı, yerel kültürü, sürdürülebilir üretimi ve sanatı savunuyor. Seferihisar da ülkemizde bu alanda öncü olmanın sorumluluğunu çok başarılı bir şekilde üstlenen bir yer. Tarihçesi M.Ö. 2000’li yıllara dek uzanan bu ilçe, hem doğal güzelliklerini hem de tarihi değerlerini gelecek nesillere aktarıyor. Tam da bu sebeple, Seferihisar’ın kendine has, huzurlu, yeşil, neşeli ve telaşsız bir atmosferi var. Siz de bu atmosferi içinize çekmek istiyor ve ilçenin mutlaka görülmesi gereken duraklarını ziyaret etmek istiyorsanız, Seferihisar gezilecek yerler önerilerimize göz atabilirsiniz.
1. Sığacık
Ege kasabalarının ve köylerinin kelimelerle anlatılması zor bir büyüsü var. O atmosferde vakit geçirmek insanı ister istemez dinginleştiriyor. İnsanların doğallığı, hayatın telaşsızlığı ve doğal güzellikler ömür uzatacak cinsten. İşte Sığacık...
Sığacık, Seferihisar’ın hem huzur hem de turizm açısından başkenti. Az sonra sözünü edeceğimiz tarihi bir kalenin içine gizlenmiş olan bu sevimli sahil kasabası, Seferihisar’ın merkezine yalnızca beş kilometre uzaklıkta. Tarihi konakları, mandalina kokulu ve Arnavut kaldırımlı sokakları, limanı, marinası, bozulmamış doğası ve tarihi değerleriyle Sığacık; tek kelimeyle ruhu olan bir yer. Tarihçesi M.Ö. 1000’li yıllara kadar uzanıyor ve Sığacık ismi 1500’lü yıllarda bu bölgenin sığınak olarak kullanılmış olmasından kaynaklanıyor.
Aslında Sığacık’ı anlatmak için kelimeler yetersiz kalabilir. Çünkü hem İzmir sınırlarında hem de ülkemizin genelinde birçok popüler sahil kasabası var ama Sığacık atmosferi ve dokusu bakımından benzerlerinden ayrılıyor. Keza bu doku sayesinde film ve dizi çekimlerine de sık sık ev sahipliği yapıyor. Turistik açıdan gördüğü ilgi sebebiyle, kasabanın her yıl biraz daha kalabalıklaştığını söylemek mümkün. Ancak yine de Alaçatı’nın ya da Çeşme’nin merkezinin kalabalığına yaklaşmıyor.
Ruhunuzu dinlendirmek, birbirinden kaliteli ve yerel ürünlerin tadına bakmak, film setini andıran sokakları adımlamak, tertemiz bir denizde yüzmek ya da doğayla baş başa kalmak istiyorsanız; Sığacık kesinlikle doğru adreslerden biri. Dilerseniz, bu büyüleyici sahil kasabasında mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz durakları birer birer inceleyelim.
2. Sığacık Kalesi
İzmir’in Seferihisar ilçesi başlı başına kentin turistik açıdan en çok ilgi gören duraklarından biri. Ancak Seferihisar’a bağlı bir sahil kasabası olan Sığacık’ın ünü neredeyse Seferihisar’ı da geçmiş durumda. Seferihisar’ın ilçe...
Tarihçesinin Selçuklular dönemine kadar uzandığı tahmin edilen Sığacık Kalesi, Rodos Seferi’ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle ve donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından 1521-1522 yıllarında yeniden inşa ettirilmiş. Sur duvarlarının inşasında Teos Antik Kenti’nden alınan taşlar kullanıldığı için, günümüzde hâlen taşlar üzerinde kente ait kitabelere rastlanabiliyor. Limanın kuzeydoğu tarafında kalan tarihi kale, uzun süre boyunca bir tür deniz üssü olarak kullanılmış. İlerleyen süreçte de gümrük kontrol merkezine dönüştürülmüş.
Aslında Sığacık’ın büyük bir bölümü, zaten bu kalenin surları içinde. Kuşadası, Ayasuluk ve Sivrihisar isimli üç farklı kapısı bulunan Sığacık Kalesi; geleneksel Sığacık evlerine, dükkanlara, otellere, Süleyman Han Cami’ye, mescite ve hamama ev sahipliği yapıyor. Kalenin içinde bulunan sokaklar adeta film seti gibi. Beş asırdan uzun süredir görkemini koruyan Sığacık Kalesi’nin içini siz de mutlaka görmelisiniz.
3. Sığacık Üretici Pazarı
İzmir’in Seferihisar ilçesi, ülkemizde “Cittaslow”, yani sakin şehir unvanını kazanan ilk ilçe. Cittaslow olabilmenin başlıca şartlarından biri de slow food felsefesini uymak ve bu akımı desteklemek. İsminden “yavaş yemek” anlamı...
Cittaslow olması sebebiyle, slow food felsefesini de desteklemeye ve geliştirmeye odaklanan Sığacık, eko-gastronomi pratiklerini ve yerel üretimi oldukça önemsiyor. Ata mutfağının önemine son derece hakim olan kasabada, her pazar günü Sığacık Kalesi’nin içinde Sığacık Üretici Pazarı kuruluyor. Turistik açıdan da yoğun ilgi gören bu pazarın en önemli prensibi şu: Satılan ürünler yalnızca ilçe halkı tarafından üretiliyor ve yine doğrudan onlar tarafından satılıyor. Başka bir deyişle, al-sat sistemi yok.
El yapımı lezzetlerini satan ev hanımlarından çiftçi amcalara, %80’i tarımla uğraşan Seferihisar halkının ürettiği birbirinden özel ürünleri bu pazarda görebiliyorsunuz. Kurabiyeler, börekler, sarmalar, reçeller, ezmeler, el yapımı sabunlar, kremler, yazmalar, hediyelik eşyalar… Sığacık Üretici Pazarı’nda yok yok. Ancak özellikle yaz aylarında, kalabalık sebebiyle pazarda adım atmak bile zorlaşabiliyor. Hele ki buraya arabayla geldiyseniz, bulduğunuz ilk park yerini kaçırmamanızı tavsiye ederim.
4. Teos Marina
Ülkemizin ilk Cittaslow’u olan Seferihisar, İzmir’in turistik açıdan en popüler ilçelerinden biri. Seferihisar’ın sevimli sahil kasabası Sığacık da popülerlik açısından Seferihisar’ın ününü büyük oranda sırtlıyor. Teos Antik Kenti ve Sığacık...
Sığacık’ta alışveriş yapmak için üretici pazarının yanı sıra mağazaları da ziyaret etmek istiyorsanız, doğru adres Teos Marina. 2010 yılında faaliyetlerine başlayan ve TÜRÇEV Mavi Bayrak sertifikasına sahip olan bu marina, denizde 480 tekne ve karada 80 tekne kapasiteli bir yapı. Sığacık’ın limanında bulunan marinadan Samos’a feribot seferleri de düzenleniyor. Setur’a ait bir duty free mağazasına ev sahipliği yapan marinanın, açık çarşı konseptiyle düzenlenmiş bir bölümü de mevcut. Bu bölüme ücretsiz giriş yapılabiliyor ve içinde hem yeme içme işletmeleri hem de eğlence mekanları ve butikler yer alıyor. Teos Marina’nın yüzme havuzu ve tenis kortu da ücretli şekilde kullanıma açık. Marinanın büyüleyici bir doğanın ve bozulmamış bir tarihi dokunun tam kalbinde yer alması, turistik anlamda gördüğü ilgiyi de oldukça artırıyor.
5. Teos Antik Kenti
İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı bir sahil kasabası olan Sığacık’ta yer alan Teos Antik Kenti, İzmir kent merkezinin yaklaşık 60 kilometre güneybatısında kalıyor. Antik coğrafyacı Strabon’a göre ilk etapta Athamas olarak...
Sığacık’ın en önemli tarihi değerlerinden biri olan Teos Antik Kenti, Isthmos ismi verilen bir yarımadanın üzerinde ve Ion kolonizasyonu döneminde Kodros’un oğlu Naoklos tarafından kurulmuş. Yerleşim tarihi M.Ö. 1000 civarına kadar uzanıyor. Hatta bu kentin Ionia’nın merkezinde bulunması sebebiyle, bir dönem on iki Ion kentinin merkezi olması bile düşünülmüş. Ancak bu fikir gerçeğe dönüştürülmemiş. Tarih boyunca Girit, Ion, Pers, Pergamon Krallığı ve Roma gibi birçok medeniyeti ağırlayan Teos Antik Kenti, Orta Çağ’a kadar varlığını korumayı başarmış.
Günümüzde Teos Ören Yeri’nin içindeki en önemli yapılardan biri, dünyada Dionysos’a adanmış en büyük tapınak olan Dionysos Tapınağı. Artık bu tapınaktan geriye yalnızca kaide ve sütun gibi temeller kalmış durumda. Ancak kalıntılar oldukça geniş bir alana yayılıyor. Teos Antik Kenti’nin içinde bulunan amfi tiyatroda da hâlen konserler düzenlenebiliyor.
6. Büyük Akkum Plajı
İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı popüler sahil kasabası Sığacık, birbirinden keyifli ve güzel plajlara da ev sahipliği yapıyor. Turistik açıdan son derece yoğun ilgi gören Sığacık, yaz sezonu boyunca özellikle hafta...
Sığacık’ta birbirinden keyifli birçok plaj var ama bunlar içinde en ünlüsü Büyük Akkum Plajı. Sığacık’ın tek mavi bayrak ödüllü plajı olma unvanını da taşıyan Büyük Akkum, tertemiz bir denize ve kumlarla bezeli bir sahile ev sahipliği yapıyor. Dönem dönem şiddetli rüzgarlara maruz kaldığı için, rüzgar sörfü ve scuba diving gibi aktiviteler için de uygun bir destinasyon. Hava genellikle eylül ayında en durgun seviyesine kavuşuyor.
Ancak soğuk suda yüzmeyi sevmiyorsanız Büyük Akkum Plajı’nın size uygun bir seçenek olmayabileceğini de vurgulamak gerek. Çünkü bu plaj yılın her döneminde buz gibi olan deniziyle de ün salmış durumda. Plajın çevresinde yeme içme ve konaklama işletmeleri, hem belediye hem de özel işletmeler tarafından yönetilen tesisler, duş, tuvalet, şemsiye ve şezlong gibi olanaklar mevcut. Ayrıca, plaj engelli ziyaretçilerin de kullanımına uygun.
7. Seferihisar Doğa Okulu
İzmir’in Seferihisar ilçesinin en kalabalık ve büyük köyü olan Orhanlı Köyü’nün sınırları içinde yer alan Seferihisar Doğa Okulu, ilçe merkezine yaklaşık 18 kilometre mesafede yer alan bir kurum. Köy nüfusu...
Seferihisar’ın en kalabalık ve büyük köyü olan Orhanlı Köyü’nün sınırları içinde yer alan Seferihisar Doğa Okulu, hem felsefesi hem de çalışma biçimiyle sonuna kadar takdiri hak eden bir kurum. 2006 yılında fikir temelleri atılan ve Eski Orhanlı İlkokulu’nun restore edilmesi sonucunda altı dönümlük bir zeytinliğin içinde 2014 yılında faaliyetlerine başlayan bu kurum, imece usulüyle kurulmuş bir yer. Keza faaliyetlerine de imece ve ortak paylaşım ilkeleriyle devam ediyor.
Seferihisar Doğa Okulu’nun kuruluşunda başta Doğa Derneği olmak üzere Seferihisar Belediyesi, Orhanlı Köyü Derneği, Alakır Nehri Kardeşliği ve elbette Seferihisar halkı gibi birçok öznenin çok önemli katkıları var. Burada Tarkan’ın emeğini de es geçmemek gerek. Doğa Okulu’nun kuruluş sürecine çok önemli katkılar sağlayan Tarkan, İstanbul ve Seferihisar’da verdiği iki konserin gelirlerini okulun eğitim ve araştırma giderleri için bağışladı.
Seferihisar Doğa Okulu’nda yıllardır ekoloji, geleneksel tarım, doğa okur yazarlığı, felsefe, doğa hukuku, sanat ve sözlü kültür gibi alanlara ilişkin kurslar düzenliyor. Tamamıyla usta-çırak ilişkisi üzerinden ilerleyen bu kursların güncel takvimi, kurumun internet sitesi üzerinden duyuruluyor. Seferihisar Doğa Okulu’nun sınıfı yok, çünkü doğa başlı başına bir sınıf. Siz de bu felsefenin ve imece usulünün bir parçası olmak isterseniz, katılım şartlarını kurumun internet sitesi üzerinden inceleyebilirsiniz.
8. Gödence Köyü
Türkiye’nin ilk Cittaslow’u, yani sakin şehri olan Seferihisar, İzmir’in ilçelerinden biri. Ekoturizmi, ata mutfağını ve sakin yaşam felsefesini savunan bu ilçe, yerel kültüre sahip çıkılmasını oldukça önemsiyor. Bu faaliyetleri uzun...
İzmir’in akciğeri olarak da anılan Kızıldağlar’daki beş köyden biri olan Gödence Köyü de tıpkı Seferihisar Doğa Okulu gibi gerçekten ilham veren ve takdiri hak eden bir yer. Gödence’nin bulunduğu bölge Antik Çağ’da on iki Ion kentinden birine ev sahipliği yaptığı için, zaten bu bölgenin şarap ve zeytinyağı üretimi konusundaki mirası son derece köklü. Gödence Köyü halkı da 1972’de “Birlikten kuvvet doğar!” diyerek yola çıkmış ve bu köklü mirasa imece usulüyle sahip çıkmaya karar vermiş.
Bunun üzerine kurulan Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, hem tarımın hem de turizmin gelişmesinde çok önemli bir role sahip. Çünkü bu kooperatifin faaliyetleri çerçevesinde; zeytin, zeytinyağı, pekmez, üzüm, badem, tarhana, incir, kuru domates, bal ve köy sabunu gibi envai çeşit yerel ürünün üretimi ve satışı yapılmaya başlanmış. Hatta Dünya Bankası bu kooperatifi Türkiye’nin en başarılı kooperatifi unvanına bile layık görmüş.
Gödence Köyü birbirinden kaliteli ürünleriyle zaten oldukça ünlü. Ancak bu ünde, kooperatifin düzenlediği kültür sanat etkinliklerinin de payı büyük. Örneğin, köyde yıllardır düzenlenen Gödence Tarım Başarı Ödülleri kapsamında, tarımın gelişmesinde pay sahibi olan kişi ve kurumlar ödüllendiriliyor. Her yıl nisan ayında düzenlenen Yarımadanın En Güzel Zeytinyağı adlı yarışmada ise zeytin üreticilerinin zeytinyağı örnekleri Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından değerlendirilip derecelendiriliyor. Hem hafta sonu kaçamakları hem de doğa yürüyüşleri için de ideal bir atmosfere sahip olan Gödence Köyü, yerel üretim ve doğa tutkunlarının mutlaka ziyaret etmesi gereken bir adres.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Sığacık | 9,5 |
2 | Sığacık Kalesi | 9,0 |
3 | Sığacık Üretici Pazarı | 8,5 |
4 | Teos Marina | 8,5 |
5 | Teos Antik Kenti | 9,5 |
6 | Büyük Akkum Plajı | 8,5 |
7 | Seferihisar Doğa Okulu | 8,0 |
8 | Gödence Köyü | 8,5 |