İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı bir sahil kasabası olan Sığacık’ta yer alan Teos Antik Kenti, İzmir kent merkezinin yaklaşık 60 kilometre güneybatısında kalıyor. Antik coğrafyacı Strabon’a göre ilk etapta Athamas olarak adlandırılan, ardından da Teos ismini alan bu tarihi kent, Ion kolonizasyonu döneminde Kodros’un oğlu Naoklos tarafından kurulmuş. Teos Antik Kenti’nde 1962-1967 yılları arasında yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bilgiler, bize kentte ilk yerleşimin M.Ö. 1000 civarında başladığını gösteriyor. M.Ö. 600’lü yıllarda filozof Thales, Teos’un Ionia’nın merkezinde konumlanması sebebiyle on iki Ion kentinin merkezi olmasını da teklif etmiş. Ancak bu teklif kabul görmemiş. Ticari ilişkileri M.Ö. 6. yüzyıla, Eski Mısır’a kadar uzanan Teos Antik Kenti, günümüzde de turistik açıdan yoğun ilgi görüyor.
M.Ö. 545 yılından sonra Pers hakimiyetine geçen Teos, M.Ö. 543 yılında Teoslular tarafından büyük ölçüde terk edilmiş. Kentten ayrılan Teoslular ilerleyen süreçte Taman (Kırım) Yarımadası’nda Phanagoria adlı kenti kurmuş. Ancak kolonistlerin birçoğu zaman içinde Teos’a geri dönmüş. Hatta bir dönem kentin refah seviyesi hiç olmadığı kadar artmış. Kentin hakimiyeti M.Ö. 241-197 yılları arasında Pergamon Krallığı’na, M.Ö. 138-133 yılları arasında da Roma’ya geçmiş. Tarih boyunca birbirinden önemli çok sayıda medeniyeti ağırlayan Teos, zaman içinde önemini kaybetse de varlığını Orta Çağ’a kadar sürdürmeyi başarmış.
Günümüzde Teos Antik Kenti’nde bulunan en önemli yapılardan biri, artık yalnızca temeli bulunan Dionysos Tapınağı. Dünyada Dionysos adına inşa edilmiş olan en büyük tapınak olma özelliğini taşıyan bu yapı, turistlerden yoğun ilgi görüyor. Ayrıca, Teos Ören Yeri’nin içinde hâlen dönem dönem konserlere sahne olan bir amfi tiyatro da bulunuyor.