Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alan Meryem Ana Kilisesi, kentin turistik açıdan en çok ilgi gören tarihi ibadethanelerinden biri. Kiçikapı Meydanı’nda yer alan tarihi kilisenin ne zaman ve kim tarafından inşa edildiğine dair net bir bilgiye hâlen ulaşılabilmiş değil. Ancak 19. yüzyılın mimari özelliklerini taşıyan üçgen alınlıkları nedeniyle bu dönemde inşa edildiği tahmin ediliyor. 1838-1875 yılları arasında yapılan eklemeler ve onarımlar sonucunda bugünkü görünümüne kavuşan kilise, doğu-batı doğrultusunda ve üç nefli bazilikal bir plana sahip.
Meryem Ana Kilisesi’nin en dikkat çekici mimari özelliklerinden biri, dört sütun üzerine oturtulmuş, üç kemerli ve iki katlı şekilde tasarlanan giriş kapısı. Geçmişte fresklerle süslü olduğunu bildiğimiz iç mekan, günümüzde daha düz renklerle boyanmış durumda. Yakın geçmişte birçok farklı amaçla kullanılan tarihi kilise, 2016 ile 2020 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kapsamlı bir restorasyondan geçirilmiş. Ardından da tarihi dokusuyla ön plana çıkan, ancak modern bir atmosfer sunan bir kütüphaneye dönüştürülmüş. Günümüzde de hem sunduğu olanaklar hem de tarihi dokusu sayesinde kente hizmet etmeyi sürdürüyor.
Restorasyon sürecinin ardından Şehir Kütüphanesi ismini alan Meryem Ana Kilisesi’nin içinde 50 bine yakın basılı ve dijital kitaptan oluşan zengin bir koleksiyon var. Kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanan kütüphanede zemin üzeri iki asma kat mevcut. Sesli çalışma alanlarına da ev sahipliği yapan yapıda, hem öğrenciler hem de araştırmacılar bilgisayarları ve interneti ücretsiz kullanabiliyor. Ayrıca, çalışma sırasında çay, kahve gibi içeceklerin servis edildiği bir yeme-içme alanı da mevcut. Dahası, kütüphane 7 gün 24 saat hizmete açık.