nerdeneredenerdenerede

Sinop Gezilecek Yerler: Sinop’ta Gezilecek En İyi 14 Yer

Sinop Gezilecek Yerler: Sinop’ta Gezilecek En İyi 14 Yer
Türkiye’nin en kuzeyinde, Batı Karadeniz’in de en doğusunda bulunan Sinop; asırlar boyunca önemli bir liman kenti olduğu için bugüne dek nice uygarlığa ev sahipliği yapmış. Karadeniz’in büyüleyici ve hırçın doğasından fazlasıyla nasibini alan şehir, içinde hem tarih hem de doğa tutkunları için keşfedilmeye değer birçok farklı güzelliği barındırıyor. Görkemli ormanları, yemyeşil tabiat parkları, göz alıcı şelaleleri, tarihi kaleleri ve müzeleriyle güzeller güzeli bir yer burası. İsmi, mitolojide ırmak tanrısı olarak geçen Asopos’un kızı olan, su perisi Sinope’den geliyor. 

Tarihçesi altı bin yıl öncesinde uzanan ve Karadeniz’in tek doğal limanı olan Sinop, bizce mutlaka gezilip görülmesi gereken bir şehir. Eğer siz de bizimle aynı fikirdeyseniz, kenti etraflıca keşfederken size rehberlik edebilecek rehberimize göz atmaya ne dersiniz? Sizler için Sinop’ta mutlaka görülmesi gereken keşif duraklarını derledik. Gelin, birlikte inceleyelim. 

1. Sinop Kalesi - Merkez

Sinop Kalesi

Sinop’un sembolü haline dönüşmüş tarihi yapıların başında gelen Sinop Kalesi, kentin Merkez ilçesinde ve yarımadanın üzerinde bulunuyor. Kalenin ilk olarak M.Ö. 8. yüzyılda Milet’ten Sinop’a göçüp burada koloni kuran kişiler...

Sinop’un sembolü haline dönüşmüş olan Sinop Kalesi’nin buraya M.Ö. 8. yüzyılda Milet’ten göçen koloniler tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor. Bir sonraki asırda surları saldırılar neticesinde yıkılmış olan yapı, Pontus İmparatoru 4. Mithridat tarafından onarılmış ve sınırları bugünkü halini alacak kadar genişletilmiş. Sinop doğal bir liman olduğu için bu kale de tarih boyunca hep büyük önem arz etmiş. 1214-1264 yılları arasında Selçuklu egemenliği altındayken, kale savunmasını güçlendirmek amacıyla içine bir kale daha inşa edilmiş. 

Oldukça görkemli surlara sahip olan Sinop Kalesi 2013 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nin de bir üyesi. Denizin hemen yanı başında bulunan tarihi yapı hâlen onarım çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Aslında geçmişte kalenin beş giriş kapısı varmış ama günümüzde bunlardan yalnızca ikisi ayakta. İç kale bölümünde, kentin turistik açıdan en çok dikkat çeken duraklarından biri olan Sinop Tarihi Cezaevi de bulunuyor. 

2. Sinop Tarihi Cezaevi - Merkez

Sinop Tarihi Cezaevi

Sinop’un tarihi ve turistik açıdan en ilgi çekici duraklarından biri, M.Ö. 8. yüzyıldan beri varlığını koruyan Sinop Kalesi. Merkez ilçesinde ve kentin güneyinde bulunan kale, denizin de hemen yanı başında....

Sabahattin Ali’nin “Başın öne eğilmesin, aldırma gönül aldırma” dizeleriyle başlayan Hapishane Şarkısı Beş isimli şiirini kaleme aldığı anlara tanıklık eden Sinop Kapalı Cezaevi, bugün bir müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Zorlu koşulları sebebiyle yıllarca “Anadolu’nun Alkatrazı” olarak da nitelendirilen bu hapishanede, bugüne dek Sabahattin Ali’nin yanı sıra; Refik Halit Karay, Eşber Yağmurdereli, Zekeriya Sertel ve Kerim Korcan gibi birçok önemli isim daha tutuklu kaldı. Aslında iç kalenin içinde yer alan bu bölüm ilk etapta tersane olarak kullanılıyormuş. Fakat 1560 yılında zindan işlevi de kazanmış. 

Hem Osmanlı hem de cumhuriyet tarihi boyunca hapishane olarak kullanılan Sinop Tarihi Cezaevi, 1999 yılından beri müze statüsünde. 2024 yılında restorasyon sebebiyle geçici süreliğine ziyarete kapanmış olsa da sizin bu yazıyı okuduğunuz dönemde yeniden kapılarını açmış olabilir. Müzeye girişte MüzeKart geçiyor. Yolunuz buraya düşmüşken, çok yakınlardaki Diyojen Heykeli’ni de görebilirsiniz.

3. İnceburun Feneri - Merkez

İnceburun Feneri

Sinop Yarımadası’nın kuzeybatı ucunda bulunan İnceburun, aynı zamanda ülkemizin de en kuzey ucunu oluşturuyor. Bu noktaya 1863 yılında inşa edilen İnceburun Feneri de kentin turistik açıdan en gözde duraklarından biri....

Ülkemizin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun, Sinop Yarımadası’nın da en kuzeybatı noktası. Buraya 1863 yılında inşa edilmiş olan deniz feneri uzun yıllardır turistik açıdan yoğun ilgi görüyor. Görüş mesafesi 18 mil olan İnceburun Feneri’nin en dikkat çekici özelliklerinden biri, içinde hâlen bekçi bulunması. Beş kuşaktır deniz fenerini aktif tutan Çilesiz ailesi hâlen görevinin başında. Hatta fenerin önündeki kayalıklarda üç mezar var ve bunların ikisi de Çilesiz ailesinin üyelerine ait. 

Çevre düzenlemesi Sinop Valiliği tarafından üstlenilmiş olan İnceburun Feneri, Karadeniz’in uçsuz bucaksız manzaralarına tanıklık etmek isteyenlerin rotasını çevirebileceği en ideal adreslerden biri. Burada gün batımını seyretmek de çok keyifli oluyor. 

4. Sinop Arkeoloji Müzesi - Merkez

Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop’un Merkez ilçesine bağlı İnce Dayı Mahallesi’nde bulunan Sinop Arkeoloji Müzesi ya da kısa ismiyle Sinop Müzesi, 1941 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Aslında Sinop’un ilk müzecilik faaliyetlerinin tarihçesi 1920’li...

Sinop’un çevresinde yapılan çalışmalarda ele geçen eserler gitgide artınca, 1920’li yılların başında kentin bir müzeye ihtiyaç duyduğu kesinleşmiş. Eserler ilk olarak Mekteb-i İdadi’ye, oradan da az sonra detaylı olarak sözünü edeceğimiz Pervane Medresesi’ne aktarılmış. Nihayetinde bir müze binası açılmış ve 1970 yılında da Sinop Arkeoloji Müzesi bugünkü yerine taşınmış. Yarım asırı aşkın süredir ziyaretçilerini ağırlayan müzede kronolojik sırayla teşhir edilen klasik eserleri, tarih öncesi çağı eserlerini ve halılar ile yazma eserleri yakından inceleyebiliyorsunuz. Müzenin bahçesinde, 1951 yılındaki kazılarda ortaya çıkan Serapis Mabedi kalıntıları da bulunuyor. Girişte MüzeKart geçerli. 

5. Sinop Arslantorunlar Etnografya Müzesi - Merkez

Sinop Arslantorunlar Etnografya Müzesi

Sinop’un Merkez ilçesine bağlı Kefevi Mahallesi’nde bulunan Sinop Arslantorunlar Etnografya Müzesi ya da kısa ismiyle Sinop Etnografya Müzesi, haftanın cumartesi ve pazar haricindeki tüm günlerinde ziyarete açık. Ziyaret saatleri 08:00...

Sinop’un kent, sosyal yaşam ve gündelik hayat başlıklarında tarihçesini daha detaylı şekilde öğrenmek isterseniz, Sinop Arslantorunlar Etnografya Müzesi’ne de uğramayı unutmayın. Yalnızca hafta içi günlerinde ziyarete açık olan bu müze, 18. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş tarihi bir konağın içine kurulmuş. Üç katlı konakta ahşap oymacılığının göz alıcı örneklerini görmek mümkün. Konağın tavan bordürleri ve kemer aralıkları da barok renk tonlamaları ve çiçek figürleriyle süslendiği için, romantik bir mimari üslubu yansıtıyor. 

Sinop Etnografya Müzesi’nde Sinop ile Boyabat evlerini konu alan bir galeri, dokuma tezgahları, takılar, kılıçlar ve konak yaşantısı canlandırmaları yer alıyor. Müzeye girişler ücretsiz. 

6. Pervane Medresesi - Merkez

Pervane Medresesi

Sinop’un Merkez ilçesine bağlı Meydankapı Mahallesi’nde, Alaaddin Cami’nin avlusunun kuzey girişinin tam karşısında bulunan Pervane Medresesi, 1262 yılından beri varlığını koruyan tarihi bir yapı. Günümüzde turistik açıdan da önemli bir...

1261 yılında Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından inşa ettirilmiş olan Pervane Medresesi, kentin ikinci kez fethedilmesini simgeleyen bir yapı. Cumhuriyetin ilanının ardından medreseler kapatıldığı için bir dönem boş kalmış ve 1932-1970 yılları arasında da bugün Sinop Arkeoloji Müzesi’nde bulunan eserlere ev sahipliği yapmış. Müze yeni binasına taşındığında bu kez de turistik bir çarşıya dönüştürülmüş. Pervane Medresesi’nde hem yöresel ürünler ve hediyelik eşyalar satan dükkanlar hem de restoran ve kafeteryalar yer alıyor. 

7. Balatlar Kilisesi - Merkez

Balatlar Kilisesi

İsmi bazı kaynaklarda Sinope Koimesis Kilisesi olarak da geçen Balatlar Kilisesi, Sinop’un Merkez ilçesine bağlı Ada Mahallesi’nin sınırları içinde bulunan ve Bizans Dönemi’nden günümüze ulaşan bir yapı. Yaklaşık 3 bin...

M.S. 660 yılında inşa edilmiş olan Balatlar Kilisesi, aslında ilk etapta büyük bir Bizans bazilikasıymış. Hatta kentte Geç Roma İmparatorluk Dönemi’nden kalıp da günümüzde de işlevini net olarak tespit edebildiğimiz tek yapı olma özelliğine sahip. Geçmişte burada hamam, palestra ve Gymnasium bölümleri de yer alıyormuş; yapının ismi de Balatlar Yapı Topluluğu olarak geçiyormuş. Fakat günümüzde bu bölümlerin çoğu ayakta değli. 

Osmanlı Devleti’nin bölgede hakimiyet kurduğu 15. ve 16. yüzyıllarda Balatlar’ın bir bölümü Ortodoks manastırına dönüştürülmüş. Doğu taraftaki yapının zemin katı da 20. yüzyıla kadar mezarlık olarak kullanılmış. Bunca köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğu için, Balatlar Kilisesi’nde uzun yıllardır kazı çalışmaları devam ediliyor. Hatta bu çalışmalarda açılan mezarlardan birinin içinde bir sandık bulunmuş. Bu sandığın ya önemli birinin kemiklerini içinde barındırdığı ya da kutsal bir kişiye ait sembolik bir mezar olduğu tahmin ediliyor. Balatlar Kilisesi 2024 yılı itibarıyla hâlen geçici olarak ziyarete kapalı. Siz bu yazıyı okurken yeniden ziyaretçilerine kapılarını açmış olabilir. 

8. Hamsilos Tabiat Parkı - Merkez

Hamsilos Tabiat Parkı

Doğal güzellikleri dünya çapında ün salmış olan Karadeniz Bölgesi’nin, coğrafyasıyla ve tarihi miraslarıyla en dikkat çeken kentlerinden biri, Sinop. Türkiye’nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun’a da ev sahipliği yapan Sinop,...

Hamsilos Tabiat Parkı gerek merkezi konumu gerekse ev sahipliği yaptığı zengin biyoçeşitlilik sayesinde Sinop’un en çok ilgi gören doğal alanlarından biri. Yarımadanın İnceburun uzantısında bulunan bu doğa harikası, halk arasında Hamsaroz ismiyle de anılıyor. Birinci derece doğal sit alanı statüsünde olan bölge kent merkezine sadece 14 kilometre mesafede. İçinde Akliman Günübirlik Kullanım Alanları isimli bir bölge mevcut ve burada hem kamp hem de piknik aktiviteleri yapılabiliyor. 

9. Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı - Merkez

Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı

Sinop’un doğal güzellikleri bakımından en zengin bölgelerinden biri olan Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, deniz seviyesinde bulunan bir doğa harikası. Büyük bir gölün yanı sıra; görkemli ormanlara, yalancı maki topluluklarına, kayalıklara,...

1987 yılında tabiatı koruma alanı tescil edilen ve 1991’den beri birinci derece doğal sit alanı statüsünde olan Sarıkum, ismini ev sahipliği yaptığı lagün gölünden alıyor. 102 hektarlık bir alanı kaplayan Sarıkum Gölü 500’ü aşkın canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı’nı da bir doğa harikası olarak tanımlamak yanlış olmaz. Çünkü bu bölgede kıyı kumullarından sulak çayırlara, kayalıklardan ormanlara kadar birçok farklı doğa oluşumuyla karşılaşıyorsunuz. 230’dan fazla kuş türünün yaşam alanı da olan bölge, özellikle doğa fotoğrafçıları ve kuş gözlemcileri için gözden kaçırılmaması gereken bir keşif durağı. 

10. Tatlıca (Erfelek) Şelaleleri - Erfelek

Tatlıca (Erfelek) Şelaleleri

2011 yılında tabiat parkı olarak tescil edilen Tatlıca Şelaleleri, Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca Köyü’nün sınırları içinde yer alıyor. İrili ufaklı toplamda 28 farklı şelaleden oluşan bu doğa harikası, her...

Erfelek’in Tatlıca Köyü’nde bulunan ve bazen köyün, bazen de ilçenin ismiyle anılan Tatlıca Şelaleleri, küçüklü büyüklü toplamda 28 farklı şelaleden oluşuyor. Yılda ortalama 200 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan bu bölge 2011 yılından beri tabiat parkı statüsünde. Şelalelerin çevresinde birer kilometre uzunluğunda olan iki farklı yürüyüş parkuru mevcut. Bunlardan biri kendiliğinden oluşmuş, diğeri de Doğa ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilmiş. Eğer şelalenin serin havası, buz gibi çağlayan suları ve mistik atmosferi eşliğinde keyifli doğa yürüyüşleri yapmak istiyorsanız; aradığınız yer tam da burası.

Tatlıca Şelaleleri’ne yaklaşık iki kilometre uzunlukta ve dar bir vadiden geçerek gidiliyor. Fauna, yaban hayatı ve orman altı bitki çeşitliliği bakımından son derece zengin olan tabiat parkında büfe, seyir terası, kır kahvesi ve tuvalet gibi olanaklar da mevcut. 

11. İnaltı Mağarası - Ayancık

İnaltı Mağarası

Söz konusu Karadeniz coğrafyası olduğunda, doğa tutkunlarının asla keşfetmekle bitiremeyecekleri zenginlikte doğal güzelliklerden söz edebiliyoruz. Uçsuz bucaksız ormanları, görkemli şelaleleri, yemyeşil vadileri ve yaylaları ile Karadeniz Bölgesi, içinde birbirinden etkileyici...

Ayancık’ın merkezine 40 kilometre uzaklıktaki İnaltı Köyü’nde bulunan İnaltı Mağarası, mağaraların gizemli ve mistik atmosferlerini sevenlerin mutlaka keşfetmesi gereken bir oluşum. Rakımı 1700 metre olan mağaranın 50 metre altına kadar arabayla gidebiliyor, ardından da merdivenleri tırmanarak mağaraya ulaşabiliyorsunuz. Aslında bu mağaranın derinliği 658 metre ama şimdilik yalnızca 300 metrelik bölümü ziyarete açılmış. Bu bölüm aydınlatılmış ama aydınlatmaların sık sık bozulduğundan şikayet eden ziyaretçilerin sayısı hiç de az değil. Dolayısıyla yanınızda el feneri götürmek isteyebilirsiniz. Damlataş havuzları, sarkıt ve dikitlerle bezeli mağara hakikaten etkileyici bir atmosfere sahip. Hemen önünde bir kır kahvesi de bulunuyor. 

12. Akgöl Tabiat Parkı - Ayancık

Akgöl Tabiat Parkı

Karadeniz’in turistik açıdan en çok ilgi gören şehirlerinden biri olan Sinop’ta, doğa tutkunlarının keşfetmeye doyamayacağı sayısız doğal güzellik var. Özellikle tabiat parkı olarak ilan edilen alanlar bakımından son derece zengin...

2018 yılında tabiat parkı olarak tescil edilen Akgöl, Ayancık ilçesinin güneyinde ve ilçe merkezinden 42 kilometre uzaklıkta. Bu güzergahın 38 kilometresi asfalt, kalanı da stabilize yoldan oluşuyor. Tabiat parkına ismini veren Akgöl yaklaşık üç dönümlük bir yüzölçümüne sahip. Çevresinde piknik alanları ve Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait bir tesis de yer alıyor. Burada günübirlik piknik ve kamp aktiviteleri yapmak mümkün. 

13. Boyabat Kalesi - Boyabat

Boyabat Kalesi

İsmini içinde bulunduğu ilçeden alan Boyabat Kalesi, Sinop’un en görkemli tarihi kalelerinden biri. Elbette Sinop dendiğinde akla ilk olarak Merkez ilçesindeki Sinop Kalesi geliyor. Fakat Boyabat Kalesi de turistik açıdan...

Kentin Sinop Kalesi’nden sonraki ikinci en görkemli tarihi yapısı da Boyabat Kalesi. Gökırmak Vadisi’ndeki sarp bir kayalığın tepesine inşa edilmiş olan yapı, kayaların doğal yapısına uygun olabilmesi amacıyla ilginç bir tasarıma sahip. Kulelerinin bazıları dikdörtgen, bazıları da yuvarlak formda. Kalenin kitabesi hâlen bulunamadığı için inşa tarihi kesinleşmemiş olsa da, burada ilk kez bir kalenin temellerinin M.Ö. 6. yüzyıl başlarında atıldı biliniyor. Büyük olasılıkla bu kale yıkılmış ve yerine yenisi Osmanlı döneminde inşa edilmiş. 

Temellerinde Roma ve Bizans kalıntılarına rastlanan Boyabat Kalesi’nin yeni versiyonunun Osmanoğulları tarafından inşa edildiğini kesin olarak biliyoruz. İlçe merkezinden 3 kilometre uzaklıktaki yapı, geçirdiği restorasyon çalışmasının ardından ziyarete de açıldı. Hatta kale ile ondan 100 metre uzaklıktaki Kırkkızlar kayası arasına teleferik hattının çekilmesi, kayanın üzerine de bir cam teras yapılması üzerine çalışmalar da 2024 yılında hâlen devam ediyor. 

14. Salar Köyü Kaya Mezarı - Boyabat

Salar Köyü Kaya Mezarı

Sinop’u her birimiz eşsiz doğasıyla, zengin tarihi mirasıyla ve ülkemizin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun’a ev sahipliği yapmasıyla tanıyoruz. Peki, Sinop ile Kastamonu’nun aynı zamanda bir kaya mezarı bölgesini de...

Henüz turistik açıdan yeterince ilgi görmüyor olsa da, Sinop ile Kastamonu’nun kesiştiği geniş bir bölgenin kaya mezarları açısından çok zengin olduğunu belirtmek gerek. Bu bölgenin içinde bulunan yerleşim yerlerinden biri de Boyabat ilçesine bağlı Salar Köyü. Bu köyde Gökırmak Ovası’nı gören bir noktadaki kalker kayanın üzerinde, M.Ö. 7. yüzyılda inşa edilmiş bir kaya mezarı yer alıyor. Paflagonyalılardan bize miras kalan Salar Köyü Kaya Mezarı’nın çevresinde bulunan basamaklı tünel, burada binlerce yıl önce yerleşim olduğunu da doğruluyor. Halk arasında “Şeytan Basamakları” olarak adlandırılan merdivenlerden mezarın bulunduğu alana çıkabiliyorsunuz. Kaya mezarına ulaşmak da çok kolay. Eğer yolunuz Boyabat’a düşerse bu binlerce yıllık tarihi mirası yakından görme fırsatını kaçırmamanızı tavsiye ederiz. 

Ege Ertan Yazar
23.05.2024
İlgili İçerikler

Spil Dağı’nın eteklerine yayılmış olan Manisa, hem tarih hem de doğa tutkunları için ilgi çekici bir keşif durağı. Osmanlı döneminde...

Ülkemizin en turistik kentlerinden biri olan Balıkesir, Ege ile Marmara’nın kesiştiği bölgede yer alması sayesinde doğanın cömert mirasından fazlasıyla nasibini...

Türkiye’nin en yüksek zirvesine ev sahipliği yapan Ağrı, görkemli doğası ve zengin tarihiyle Doğu Anadolu’nun en etkileyici şehirlerinden biri. İsmini,...

Türkiye’nin görülmesi gereken noktalarından olan Sivas’a gitmeyi planlayanlar için bir “Sivas gezilecek yerler listesi” hazırlayalım dedik. Kolları sıvadık, “burayı görmeden...

Doğu Anadolu Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi çeken şehirlerinden biri olan Erzurum, hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirası...

Ülkemizin termal turizm başkentlerinden biri olan Afyonkarahisar, hem sağlık ve huzur hem de tarih  ve doğa dolu bir kaçamak arayanlar...

Masal diyarını andıran travertenleri, meşhur kaplıcaları ve tarih kokan antik kentleriyle Denizli, yeni yerler keşfetmeyi sevenler için adeta bir hazine...

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en özel şehirlerinden bir tanesi olan Elazığ’ın eski çağlardaki adı Harput’tur. Yukarı Fırat havzasının doğal güzelliklerini bünyesinde...

Bir yanına görkemli Toros Dağları’nı, bir yanına da Seyhan Nehri’ni almış olan Adana, ülkemizin turistik açıdan en etkileyici kentlerinden biri....

Eski ismi olan Bozok olan Yozgat, Türkiye’nin küçük şehirlerinden bir tanesidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihçesi de son derece köklüdür....

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Erzincan, saklı güzellikleri ile keşfedilmeyi bekleyen ve ziyaret edilmeyi hak eden...

Doğu Anadolu Bölgesi, her şehri ile keşfedilmeyi hak eden birçok tarihi, kültürel ve doğal değere sahip bir coğrafyadır. Batının denizi...

Tarihi geçmişi antik çağlara kadar uzanan Aksaray, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan küçük bir şehrimizdir. Büyük bölümü Konya havzasında ve...

Türkiye, Amazon bölgesinde bulunan Brezilya veya Kuzey Amerika’nın en kuzeyinde yer alan Kanada kadar olmasa da akarsular bakımından oldukça zengin...

Ülkemizin her bir köşesinde mutlaka görülmesi gereken gizli cevherler bulunuyor. Karabük’ün küçücük bir ilçesi olan Safranbolu da bunlardan bir tanesi....

Doğal güzellikler bakımından dünyanın en nadide coğrafyalarından biri olan Anadolu’da, 100’den fazla doğal göl bulunuyor. Ülkemiz Türkiye, son dönemde kuraklık...

Ege Bölgesi’nin en sevilen tatil merkezlerinden biri olan Kuşadası, özellikle Aydın ve İzmir’de yaşayanlar için mükemmel bir kaçış noktası. Aydın’ın...

Kastamonu, Batı Karadeniz’in incisi. Doğası büyük oranda korunabilmiş ve hem yeşil hem de mavi sevenler için harika manzaralar sunan Kastamonu’da...

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos, ülkemizde bol bol kafa dinleyebileceğiniz ve tertemiz havayı içinize çekerek tatil yapabileceğiniz en cazip...

Trakya Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi gören noktalarından biri olan Edirne, hem tarihi değerleri hem de doğal güzellikleri açısından...

Roma İmparatoru Jül Sezar’ın “Geldim, gördüm, yendim” anlamına gelen meşhur “Veni, vidi, vici” sözünü sarfettiği, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden...

Çorum, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle herkes tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Anadolu'nun kalbinde yer alan bu kent, yakın geçmişte...

Batı Karadeniz Bölgesi’nin büyüleyici coğrafyasının içinde; hem İstanbul’a hem de Ankara’ya yalnızca birkaç saat uzaklıkta hem de deniz kıyısında bulunan...

Batı Karadeniz’in en ilgi çekici kentlerinden biri olan Zonguldak, aynı zamanda ülkemizin taş kömürü madenleri alanında en zengin şehri olma...

Her ne kadar İstanbul’un tarihi mirası ve iş hayatı büyük oranda Avrupa yakası sınırları içinde olsa da, Anadolu yakasının da...

Bolu, doğa tutkunları için gerçek bir yeryüzü cenneti. Başta Abant Gölü Tabiat Parkı ve Yedigöller Milli Parkı olmak üzere, il...

Keşfetmekle bitiremeyeceğiniz kadar çok sayıda tarihi değeri ve doğal güzelliği bir arada görmek için ziyaret edebileceğiniz en ideal şehirlerimizden biri...

Antalya öyle gelişmiş bir turizm merkezi ki, burada herkesin hayalindeki tatile uygun bir ortam bulması çok kolay. Keza lüks oteller,...

Birbirinden etkileyici doğa harikalarını yakından görmek ve bunu yaparken kalabalıklardan uzak kalmak istiyorsanız, Isparta ülkemizde ziyaret edebileceğiniz en ideal kentlerden...

Kars, turistik anlamda henüz hâlen hak ettiği ilgiyi görmeyen ve içinde birbirinden etkileyici nice zenginlik barındıran bir şehir. Öyle ki,...

İstanbul’un tarihi ve kültürel mozaiğini en güzel yansıtan semtlerden biri olan Balat, adeta zamanın durduğu bir yer. Daracık sokaklarında yürürken...

Kent merkezlerinde yaşamanın birçok farklı avantajı var ama insanın ruhu bazen sürekli beton ve kalabalık görmekten daralıyor. Sapanca da başta...

Lüks oteller cenneti Belek’e hoş geldiniz! Antalya’nın birçok farklı beldesinde birbirinden lüks ve seçkin otelle karşılaşmak mümkün ama özellikle Belek’te...

Marmara Bölgesi’nde kış turizmi dendiğinde akla gelen ilk destinasyonlardan biri olan Kartepe, doğal güzellikleriyle ünlü bir yerleşim merkezi. Tabiat parkları,...

İstanbul’un derya deniz tarihçesini keşfetmek, kentin ruhunu hissetmek ve olağanüstü zenginlikteki mirasına tanıklık etmek için rotanızı çevirebileceğiniz semtlerin başında Eminönü...

İstanbul’un kalbinin attığı yerlerden biri olan Taksim, hareketli atmosferi ve enerjisiyle her daim keşfe değer bir destinasyon. Kentin açık ara...

Ege Bölgesi’nin gözde tatil merkezlerinden biri olan Didim; masmavi denizi, altın rengi kumsalları ve tarihi zenginlikleriyle dolu dolu geçecek bir...

Antik çağların izini sürebileceğiniz, Akdeniz’in eşsiz sahillerinin tadını çıkarabileceğiniz, adeta bir keşif cenneti: Side. Özellikle son yıllarda adını genellikle lüks...

Denizli’nin nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Pamukkale, ülkemizin en önemli termal turizm merkezlerinden biri. Yerleşim tarihi antik çağlarda başlamış...

Bolu’nun Mudurnu ilçesi sınırları içinde bulunan Abant Gölü, kentin en ünlü doğal güzelliklerinin başında geliyor. Öyle ki, gölün çevresindeki bölge...

Çanakkale’ye bağlı Gökçeada, ülkemizin yüzölçümü bakımından en büyük adası. Ege Denizi’nin masmavi sularında, binbir farklı doğal güzelliğe ve son derece...

Antalya’nın kent merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Demre, aynı zamanda kentin doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla en ön...

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, ülkemizin en güzel dağ köylerinden biri. Tarihi dokusu ve estetiğiyle adeta tabloyu andıran sokakları, Rum...

İstanbul sınırlarından çıkmadan mavi bayraklı plajlara, bakir koylara, yemyeşil ormanlara ve doğayla iç içe konaklama işletmelerine ulaşmak istiyorsanız, doğru adres,...

İstanbul’un Adalar ilçesinin, yani Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, metropol hayatının kalabalık ve stresli atmosferinden uzaklaşmak isteyenler için harika...

Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk, İstanbul’un en karakteristik ve turistik semtlerinden biri. Boğaz’a nazır tarihi sokakları, asırlardır varlığını koruyan ibadethaneleri, rengarenk...

Gönül rahatlığıyla “bir sanat şehri” olarak nitelendirebileceğimiz İstanbul, asırlardır yaratıcı ruhların buluşma noktası. Tarihi yapıları kadar sanat galerileriyle de dikkat...

Her köşesinden tarihi ve kültürel zenginlikler fışkıran İstanbul, müze gezmeyi sevenler için de adeta bir keşif cenneti. Her adımda geçmişin...

İstanbul, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de herkesi büyüleyen bir şehir. Bu sayede, şehir hayatının...

İstanbul’un tarih kokan sokaklarını keşfetmek istiyorsanız, her biri Beyoğlu ilçesine bağlı olan Karaköy, Galata ve Tophane semtleri ideal bir başlangıç...

Yaz tatili dendiğinde herkesin aklına gelen ilk üç yerden biridir, Çeşme. Geçmişte İzmirlilerin sıcaklar bastırdığında yazlıklarına kaçtığı sevimli bir sahil...

Doğa, tarih, gastronomi, kültür, gece hayatı, spor… Alanya’da hakikaten ne ararsanız var. Antalya’nın güzeller güzeli ilçesi, her türden tatil ve...

Kuzey Ege’nin incisi Ayvalık, doğa ve kamp tutkunları için dört dörtlük bir destinasyon seçeneği. Zengin tarihi mirası ve dillere destan...

Dalga sesleri eşliğinde güne başlayabileceğiniz ve geceleri yakamoz pırıltısını izleyerek tüm stresinden arınabileceğiniz bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız, rotanızı deniz...

Ülkemizdeki kamp alanlarının ve kamping işletmelerinin büyük çoğunluğunda çadırınızı görkemli ağaçların gölgesine kurabiliyorsunuz. Ancak işi biraz daha öteye taşımak isteyen...

Tarihçesi Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçmesiyle başlayan hamam kültürü, günümüzde hâlen yaşatılıyor. Bu geleneksel kültürün izlerini en verimli şekilde sürebileceğimiz...

İstanbul’un her iki yakasında, kalabalık ve hızlı temposundan kaçmak isteyenlerin rahat bir nefes almasına olanak tanıyan, birbirinden büyüleyici yeşil alanlar...

İstanbul’da yaşayan ya da bir süreliğine vakit geçiren herkesin bol miktarda gürültüye, kalabalığa ve strese maruz kaldığı bir gerçek. Gündelik...

İstanbul’un her köşesinde ayrı güzellikler saklı ama Avrupa yakasının kentin kalbi, tarihi ve kültürel zenginliklerinin merkezi olduğunu söylemek pek de...

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, tarih boyunca medeniyetlerin ilgi odağı olmuş, hem doğal hem de tarihi güzelliklerle çevrelenmiş...

Kamp tutkunları buraya! Kışın kasvetli havası dağılmaya ve bahar kendini göstermeye başladığına göre çadırları ve ekipmanları dolaptan çıkarmanın vakti geliyor...

Üç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimi hakkını vererek yaşayan ve iki kıtayı birbirine bağlayan bir ülkenin tatil cenneti olmaması mümkün...

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

Çok uzun süredir sevdiklerimize sarılabileceğimiz yılbaşı günlerinin gelmesini bekliyoruz. Tekrar ailemizle ve arkadaşlarımız ile birlikte upuzun ve keyifli masalarda oturmayı...

"Güçlü bir insan ve bir şelale kendi yollarını çizer" diye çok söylenen bir söz var. Gerçekten de şelaleler, yeryüzündeki en...

Mimariye meyliniz olmasa bile, bu yükselen yapıları sevebilirsiniz. En etkileyici modern harikalardan bazıları da bulutları delip geçen ve sonsuza kadar...

Türkiye gibi muhteşem bir ülkenin maalesef halen gezemediğim 3-5 şehri kaldı. Hangilerini gezemediğimi yazarsam pozitif ayrımcılık olur diye çekindiğimden, şehirleri...

Bodrum, Türkiye'de özellikle yerli gezginler, seyahat severler için açık ara akla ilk gelen yerlerden birisi. "Halikarnas Balıkçısı" mahlası ile tanıdığımız...

Konya, Türkiye’de ve dünyada inanç turizminde en önemli destinasyonlardan biri ancak her şey bununla bitmiyor. Konya gezilecek yerler denilince aslında...

Cıvıl cıvıl atmosferi, üniversite gençliği, yemyeşil alanları ve Avrupai görünümü sayesinde Eskişehir; ülkemizin en popüler kentlerinden biri haline gelmiş durumda....

Ülkemizin tarihiyle ilgi çekici şehirlerinden biri Diyarbakır. Uzunlukta Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra gelen ama güzelliğiyle eşi benzeri olmayan...

Ülkemizin her bir köşesinin birbirinden güzel bir tabiata sahip olduğunu biliyoruz ama yine de Türkiye'nin en turistik yerlerinden bir tanesi...

Urhai, Orhay, Erech, Arach, Edesse, Kaliruha, Ruha… Süryaniler, Helenler, Araplar ve nihayetinde Türklerin hüküm sürdüğü toprakların her toplulukla birlikte aldığı...

Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin belki de en bakir kalabilmiş kentlerinden biri. Hâlen neredeyse hiç el değmemiş doğal güzelikleri, görkemli ormanları, ünlü...

Doğu Karadeniz’in masal kenti Rize, dünyaca ünlü doğal güzelliklere ev sahipliği yapan büyüleyici bir şehir. Karadeniz’in bol yağışlı ve hırçın...

Ülkemize ev sahipliği yapan bu bereketli coğrafya tarih boyunca sayısız medeniyeti ağırladı. Bu sayede biz de bugün çok zengin bir...

Ülkemizin hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en çok ilgi gören tatil merkezlerinden biri olan Marmaris, her yıl ortalama...

Doğanın bize armağan ettiği sayısız farklı güzellik var ve ülkemizin söz konusu güzellikler bakımından epey zengin olduğunu söylemek mümkün. Metrelerce...

Anadolu medeniyetlerinin en önemli beşiklerinden biri olarak görülen bir coğrafyada bulunan Gaziantep, esasen çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa...

Batı Karadeniz’in doğal güzellikleriyle ün salmış kenti Bartın, özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor....

Upuzun sahilleri, tarihi mirasları ve yeryüzü cennetini andıran doğal güzellikleriyle Giresun; Doğu Karadeniz’in en büyüleyici kentlerinden biri. Özellikle doğa tutkunlarının...

Karadeniz’in nüfus bakımından en büyük kenti olan Samsun, tarihçesi ilk çağlara kadar uzanan kadim bir kent. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç anına...

Yaz turizmi açısından bir cazibe merkezine dönüşen yerleşim yerlerinin hem avantajları hem de dezavantajları var. Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Çeşme...

Kendine has bir ruhu olan tatil merkezlerinde vakit geçirmek, gerçekten ayrı bir keyif. Çünkü turizm potansiyeli yüksek olan ve her...

Muğla’nın yaz tatilleri ve doğa kaçamakları için en çok tercih edilen adreslerinden biri olan Köyceğiz ilçesi hem doğal güzellikleri hem...

Karadeniz’in dillere destan doğal güzelliklerini ve zengin tarihi mirasını keşfetmek isteyenler için, Ordu dört dörtlük bir destinasyon seçeneği oluşturuyor. Hem...

Benzer İçerikler

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Ege Bölgesi’nin doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi güzellikleri açısından ne kadar büyüleyici bir atmosfere sahip olduğu konusunda hemfikir olmayan yoktur....

Günümüzde dünyanın hemen hemen her yerinde, hem şehir içerisinde hem de şehirlerarası ulaşımı sağlayan metro sistemleri 1800’lü yıllarından başından beri...