Sinop’un Merkez ilçesine bağlı Meydankapı Mahallesi’nde, Alaaddin Cami’nin avlusunun kuzey girişinin tam karşısında bulunan Pervane Medresesi, 1262 yılından beri varlığını koruyan tarihi bir yapı. Günümüzde turistik açıdan da önemli bir değere sahip. Çünkü bugün Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkü olarak kayıtlı ve 2002 yılından beri Sinop Valiliği’nce çarşıya dönüştürüldüğü için yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Pervane Medresesi’nde özellikle el sanatları ve yöresel mutfak ürünleri ile hediyelik eşya kategorisinde birçok farklı ürün seçeneği bulabiliyor; tarihi yapının içinde restoranlarda ve kafeteryalarda vakit geçirebiliyorsunuz. Kısacası, hem buram buram tarih kokan bir atmosferde yemek ya da kahve molası vermek hem de alışveriş yapmak için Pervane Medresesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Pervane Medresesi 1262 yılında Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından, kentin ikinci kez fethini anmak amacıyla inşa ettirilmiş. Dikdörtgen planlı yapının açık avlusu ve iki eyvanı bulunuyor. Giriş tarafında tamamen mermerden oluşan, süslemesi bol ve anıtsal bir kapı mevcut. Giriş eyvanının iki cephesinin de birer odası bulunuyor. Avlusunda sekizgen bir şadırvana da ev sahipliği yapan medresede toplamda on küçük oda var. Her odanın penceresi sokağa açılıyor.
Kitabesinden anlaşıldığı üzere 1889 yılında ana eyvanının önü kapatılan ve bu bölümü odaya dönüştürülen Pervane Medresesi, cumhuriyetin ilanıyla medreselerin kapatılması neticesinde faaliyetlerini durdurmuş. 1932 ile 1970 yılları arasında da müze olarak kullanılmış. Ancak 1970 yılında müze yeni binasına taşınınca, kültür ve turizm amaçlı kullanılmak üzere yeni bir işlev kazanmış. Pervane Medresesi günümüzde hâlen Pervaneoğullarından Gazi Çelebi ile kızının mezarlarına da ev sahipliği yapıyor. Yolu Sinop’a düşen herkes bu tarihi çarşıyı ziyaret ederek keyifli vakit geçirebilir.