Sinop Yarımadası’nın kuzeybatı ucunda bulunan İnceburun, aynı zamanda ülkemizin de en kuzey ucunu oluşturuyor. Bu noktaya 1863 yılında inşa edilen İnceburun Feneri de kentin turistik açıdan en gözde duraklarından biri. Bu fenerde fener bekçiliği faaliyeti, yapının inşa edildiği yılda Şaban Efendi ile başlamış. Tam beş kuşaktır, İnceburun Feneri Şaban Efendi’nin ailesi olan Çilesiz ailesine emanet. Kent merkezinin yaklaşık 20 kilometre kuzeybatısında bulunan İnceburun Feneri, aynı zamanda ülkemizin en kuzeyindeki deniz feneri olma unvanını da taşıyor. Buradan uçsuz bucaksız deniz manzarasını izleyebiliyor, özellikle de keyifle günü batırabiliyorsunuz.
Görüş mesafesi 18 mile kadar çıkan İnceburun Feneri yerden 9 metre yükseklikte. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 26 metreye kadar ulaşıyor. İnceburun Feneri’nin önünde uzanan kayalıklarda üç farklı mezar var. Bunlardan ikisi Çilesiz ailesinin yaşamını kaybetmiş olan üyelerine ait. Üçüncü mezar ise denizde cansız bedeni bulunan ve kimliği hâlen belirlenememiş bir kişinin. Fenerin çevresi uzun yıllardan beri Sinop Valiliği’nce düzenleniyor.
İnceburun Feneri yıllardan beri her gün yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. 2020’lerin başında çetin geçen kış mevsiminin ardından kapsamlı bir bakım çalışmasına alınan fener, bu dönemde onarıldı ve yeniden boyandı. Bu dönemde de günümüzde de aktif olarak kullanılmaya devam ediyor. Denizde bulunan gemilere ışık tutarak olası kazaları önlemeyi sürdürüyor. Geçmişte gaz yağı ile çalışan İnceburun Feneri’nde bugün elbette elektrik altyapısı mevcut.
Günümüzde içinde bekçi bulunan nadir deniz fenerlerinden biri olan İnceburun Feneri, sizin de bir sonraki Sinop seyahatinizde keyifli keşif duraklarınızdan biri olabilir. Fenerin bulunduğu uca geldiğinizde harika manzara fotoğrafları çekebilir, deniz fenerini yakından inceleyebilirsiniz.