nerdeneredenerdenerede

Balat Gezilecek Yerler: Balat ve Çevresinde Görülmesi Gereken 18 Yer

Balat Gezilecek Yerler: Balat ve Çevresinde Görülmesi Gereken 18 Yer
İstanbul’un tarihi ve kültürel mozaiğini en güzel yansıtan semtlerden biri olan Balat, adeta zamanın durduğu bir yer. Daracık sokaklarında yürürken her köşede farklı bir hikayeyle karşılaşabileceğiniz bu semt, eski İstanbul’un izlerini modern yaşamın atmosferiyle harmanlıyor. Rengarenk evleri, kartpostalı andıran yokuşlu sokakları, tarihi yapıları ve nostaljik kafeleriyle hem kent sakinlerinin hem de yerli ve yabancı turistlerin gözde destinasyonlarından biri haline gelmiş durumda.

Balat’ta geçmişin izlerini sürmek, tarihi sinagogları ve kiliseleri ziyaret etmek ya da yalnızca Haliç manzarası eşliğinde keyifli bir kahve molası vermek mümkün. Fotoğraf tutkunları için de her köşe başında farklı sürprizler barındıran semt, keşfetmeyi sevenler için bitmeyen bir macera sunuyor. Hazırsanız, sizi bu tarihi semtin büyüleyici sokaklarında unutulmaz bir yolculuğa çıkaralım ve Balat’ta mutlaka görülmesi gereken yerleri birlikte inceleyelim!

1. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Fener semtinde yer alan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Hristiyan Ortodoksluğun en önemli dini merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bizans İmparatorluğu döneminden itibaren otorite sahibi olan patrikhane,...

Hristiyan Ortodoksluğun en önemli dini merkezlerinden biri olarak görülen Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Bizans döneminden beri Doğu Ortodoks Kilisesi’nin merkezi olma görevini üstlenmiş. İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet’in de geniş yetkiler tanıdığı ibadethane, aslında ilk olarak Havariyun Manastırı’nda faaliyet gösteriyormuş. Güvenlik sebebiyle 1586 yılında Pammakaristos Manastırı’na taşınmış ama burası da ilerleyen süreçte camiye dönüştürüldüğü için bugünkü mekanına, yani Aya Yorgi Kilisesi’ne geçiş yapmış.

Günümüzde dünya Ortodoksluğu açısından çok önemli bir yere sahip olan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, hâlen Bizans dönemine ait tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. Fener ve Balat semtleriyle özdeşleşmiş olan tarihi yapının bahçesinde ve avlusunda dini törenler de düzenleniyor.

2. Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi (Kırmızı Mektep)

Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi (Kırmızı Mektep)

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı tarihi Fener semtinde bulunan Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi, 1454 yılında kurulmuş bir eğitim kurumu. “Patrikhane Akademisi” ve “Kırmızı Mektep” gibi isimlerle de anılan tarihi yapı,...

1454 yılında kurulan Fener Rum Lisesi, İstanbul’un fethinin ardından kentten ayrılan Ortodoks Rumların kendi dillerinde eğitim alabilmesi için inşa edilmiş bir yapı. Fatih Sultan Mehmet’in Ortodoks Rumların kültürel ve dini haklarını korumak için attığı adımların önemli bir simgesi olarak kabul ediliyor. 500 yıldan fazla süredir eğitim veren yapı, asırlar boyu nice önemli bürokrat ve din görevlisi yetiştirmiş. Teofilos Koridaleus ve Aleksandros Mavrokordatos gibi dünyaca ünlü yazar ve akademisyenler de burada ders vermiş.

19. yüzyıl sonrasında klasik bir eğitim kurumuna dönüşen yapı, bugün Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi ismini taşıyor. Okula ev sahipliği yapan bina, 1880-1882 yılları arasında Mimar Konstantinos Dimadis tarafından ve Marsilya’dan getirtilen kırmızı tuğlalarla inşa edilmiş. Bu sebeple halk arasında Kırmızı Mektep olarak da adlandırılıyor.

3. Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi (Kanlı Kilise)

Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi (Kanlı Kilise)

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Balat semtinde ve Fener Rum Lisesi’nin yakınlarında bulunan Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi, halk arasında "Kanlı Kilise" ya da "Moğolların Meryemi Kilisesi" adıyla da biliniyor. Bizans...

Fener Rum Lisesi’nin çok yakınlarında bulunan Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi, halk arasındaki ismiyle Kanlı Kilise, Bizans döneminde inşa edilip günümüze kadar hep kilise olarak kullanılmış nadir yapılardan biri. 7. yüzyıldan beri defalarca restorasyondan geçirilmiş. Hatta 1261 yılında Bizans İmparatorluğu tarafından tamamen baştan inşa edilmiş. İstanbul’un en etkileyici tarihi yapılarından biri olarak varlığını koruyor ve yalnızca özel günlerde ziyarete açılıyor.

4. Sveti Stefan Kilisesi (Demir Kilise)

Sveti Stefan Kilisesi (Demir Kilise)

İstanbul’un Tarihi Yarımada bölgesinde ve Fatih’e bağlı Haliç semtinde bulunan Sveti Stefan Kilisesi, dünyada tamamen demirden inşa edilmiş olan tek Ortodoks kilisesi olma özelliğine sahip. Bu sebeple halk arasında Demir...

Tamamen demirden inşa edilmiş tek Ortodoks kilisesi olma unvanına sahip olan Sveti Stefan Kilisesi, 1898 yılından beri ayakta. Bulgar Ekzarhlığı’nın bir parçası olarak inşa edilen yapının mimari planları Hovsep Aznavur tarafından tasarlanmış. Aksamları Viyana’dan özel olarak getirtilen kilise, Balat’la özdeşleşmiş tarihi ibadethanelerden biri. Yaklaşık 300 kişilik kapasiteye sahip ve iç mekanında hem Neobarok hem de Neogotik üsluplardan izler taşıyor. 2013-2018 yılları arasında restore edilen tarihi kilise, yüz yıldan uzun zamandır ihtişamını koruyor.

5. Ahrida Sinagogu

Ahrida Sinagogu

İsmini Makedonya’nın Ohri kasabasından, yani kurucularının geldikleri yerden alan Ahrida Sinagogu, günümüzde Balat semtinin Kürkçü Çeşme Sokağı’nda bulunuyor. 1693 yılına tarihlenen bir ferman, bize bu tarihi yapının İstanbul’un fethinden önce...

Balat’ın en görkemli sinagogu olan Ahrida Sinagogu, ismini, kurucularının Makedonya’nın Ohri kasabasından gelmesi dolayısıyla almış. İstanbul’un fethi öncesinde inşa edildiğini bildiğimiz yapı, 1660 yılında gerçekleşen yangın faciasında çok ağır hasarlar almış. Ancak 1694 yılında baştan aşağı yenilenmiş ve ilerleyen yüzyılda da kısmi tadilat çalışmalarından geçirilmiş. Bu sayede hâlen ayakta ve 1987 yılından beri Korunması Gereken Kültür Varlıkları Listesi’nde yer alıyor. Genellikle ziyarete açık olmasa da, sinagogu dışarıdan incelemek bile büyük bir keyif.

6. Tahta Minare Camii

Tahta Minare Camii

İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Balat’ta yer alan Tahta Minare Camii, kentin tarihi dokusunu yansıtan kıymetli bir ibadethane. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1458 yılında inşa ettirilmiş. İsmini, geçmişte sahip olduğu...

Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1458 yılında inşa edilen Tahta Minare Camii, küçük ama çok şirin bir ibadethane. Fetih sonrasında İstanbul’a inşa edilen ilk camilerden biri olduğunu ve 1865 yılında kapsamlı bir tadilat çalışmasından geçirildiğini biliyoruz. Caminin kıble duvarının önünde Hüseyin Efendi’nin türbesi de bulunuyor. Vodina Caddesi üzerinde yer alan tarihi yapı, hâlen ibadete ve ziyarete açık.

7. Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi

Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi

İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Balat’ta yer alan Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi, semtin en köklü ve etkileyici dini yapıları arasında. İsmi, Ermenicede “Kutsal Başmelek” anlamına geliyor. Tarih boyunca defalarca yangın...

Adı Ermenicede “Kutsal Başmelek” anlamına gelen Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi, İstanbul’un fethinin ardından camiye dönüştürülmek yerine, Ermeni cemaatine dönüştürülmüş bir yapı. İlk olarak 1620-1625 yılları arasında inşa edilmiş ama ahşaptan yapılması nedeniyle defalarca yangınlarda kül olmuş. Bugünkü kagir versiyonu 1835 yılında yapılabilmiş. 12 Eylül gecelerinde şifa ayinlerine ev sahipliği yapan tarihi ibadethanenin kapısında, İsa’nın göğe yükselişini tasvir eden bir figür bulunuyor. 2006 yılında burada yapılan onarım çalışmalarında bulunan Antakyalı Aziz Artemios’a ait rölikler de kilisenin ayazma bölümünde sergileniyor.

8. Fethiye Müzesi (Pammakaristos Manastırı)

Fethiye Müzesi (Pammakaristos Manastırı)

Bizans döneminde inşa edilmiş olan Pammakaristos Manastır Kilisesi, İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Balat’ta yer alıyor. Günümüzde Fethiye Müzesi ismiyle ziyaretçilerini ağırlayan yapı, Bizans İmparatorluğu’nun son dönemlerinden günümüze kadar ulaşmış...

1261 yılında eski bir kilisenin kalıntıları üzerine inşa edilmiş olan Pammakaristos Manastırı, Bizans İmparatorluğu’nun semte bıraktığı en etkileyici miraslardan biri. Hz. Meryem’e adanmış olan ibadethaneye, 1292-1294 yılları arasında bir de Hz. İsa’ya adanmış bir kilise ilave edilmiş. Bu bölümdeki kubbe ve duvarlar, birbirinden görkemli tasvirlerle süsleniyor. İstanbul’un fethinden sonra bir süre kadın manastırı olarak kullanılmış olan yapı, 1455 yılında Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne ev sahipliği yapmaya başlamış. III. Murad yapının camiye dönüştürülmesi emrini verince, listemizin ilk maddesinde de anlattığımız gibi, Patrikhane Aya Yorgi Kilisesi’ne taşınmış.

Fethiye Camii’nin ek yapı bölümü 1940 yılında onarıldıktan sonra müzeye dönüştürüldü. Kuzey kısım ise hâlen cami olarak kullanılıyor. Bizans döneminden günümüze ulaşan mozaiklere ve mimari detaylara ev sahipliği yapan müze, 2024 yılında tadilat sebebiyle geçici olarak ziyarete kapalı. Eğer müzeyi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, öncesinde güncel durumunu kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

9. Metroloji Kilisesi

Metroloji Kilisesi

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı tarihi Balat semtinde yer alan Metroloji Kilisesi, birçok Ortodoks kilisesinden farklı olarak Fener Rum Patrikhanesi’ne değil, Kudüs Ermeni Patrikhanesi’ne bağlı bir ibadethane. Tam olarak ne zaman...

Kudüs Ermeni Patrikhanesi’ne bağlı olan Metroloji Kilisesi’nin inşa tarihini hâlen tam olarak bilmiyoruz ama Ayasofya’yla aynı dönem inşa edilmiş olması muhtemel. Her yıl yalnızca 23 Nisan’da ziyarete açılan tarihi kilisenin bahçesi, ortalama 5 bin yıllık çınar ağaçlarına da ev sahipliği yapıyor. Kilisede yapılan araştırmalarda, Arşimet’in 10. yüzyıla tarihlenen ve matematiksel hesaplamalar içeren çalışmalar bulunmuş. Ne yazık ki, kısa süre içinde Türkiye’den kaçırılmış ve günümüzde ABD’nin Baltimore şehrindeki Walters Sanat Müzesi’nde sergileniyor.

10. Merdivenli Yokuş

Balat Merdivenli Yokuş

Tarihi Yarımada’nın en güzel semtlerinden biri olan Balat’ın Instagram köşesi olarak adlandırabileceğimiz Merdivenli Yokuş, İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusunu en güzel şekilde yansıtan sokaklardan biri. Hem kültürel zenginliği ve kozmopolit...

Balat’ın rengarenk evlerini ve tarihi atmosferini fotoğraflamak için ziyaret edebileceğiniz en ideal noktaların başında, Merdivenli Yokuş geliyor. UNESCO Kültür Mirası kapsamında restore edilmiş tarihi evlerle bezeli olan yokuş, zaten büyük olasılıkla Instagram gönderilerinden birinde daha önce karşınıza çıkmıştır. Kapıları farklı renklere boyanmış, cumbalı ve Yahudi & Rum mimarisinin detaylarını yansıtan evleri yakından incelemek hakikaten çok keyifli.

11. Tekfur Sarayı Müzesi

Tekfur Sarayı Müzesi

Bizans döneminden günümüze kadar ulaşabilen nadir saray yapılarından biri olan Tekfur Sarayı, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Ayvansaray Mahallesi’nde yer alıyor. Geç Bizans döneminin mimari özelliklerini yansıtan tarihi yapı, Osmanlı döneminde...

Geç Bizans dönemine ait bir yapı olan Tekfur Sarayı, 11. yüzyılda inşa edilmiş Blaherne Sarayı’nın bir parçasıymış. Osmanlı döneminde Tekfur Sarayı ismini alan yapının 13. yüzyıl sonları veya 14. yüzyıl başları civarında inşa edildiği tahmin ediliyor. İstanbul’un fethi sırasında ağır hasarlar aldığı için, Osmanlı döneminde saray olarak değil, hayvan barınağı ve cam atölyesi gibi farklı işlevlerle kullanılmış. Atölye olduğu dönemde İstanbul’un en ünlü çinileri de burada üretilirmiş, ki zaten kentin önemli tarihi yapılarının birçoğunda da hâlen Tekfur Sarayı çinileri bulunuyor. 19. yüzyılda yangın sebebiyle yerle bir olan Tekfur Sarayı, 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı. Müzede hem arkeolojik buluntular hem de cam ve çini eserler sergileniyor.

12. Monologlar Müzesi

Monologlar Müzesi

İstanbul'un tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkan semtlerinden Balat'ta bulunan Monologlar Müzesi, inovatif bir tiyatro deneyimi sunan bir proje sonucunda kente kazandırıldı. Üç sezon boyunca Yuvakimyon Rum Kız Lisesi’nde...

Yuvakimyon Rum Kız Lisesi’nde üç sezon geçiren ve ardından Balat’taki yeni mekanına taşınan Monologlar Müzesi, izleyicilere sıra dışı bir tiyatro deneyimi sunan bir sahne. Toplamda yedi farklı odaya ev sahipliği yapıyor ve bunların her biri hayatın içindeki sesleri bir araya getiren kakafonik bir atmosfere sahip. Ziyaretçiler dört monoloğu seçerek bizzat deneyimleyebiliyor. Klasik sahne anlayışının ötesine geçerek izleyicileri de oyunun interaktif bir parçası haline getiren müze, ödüllü yönetmen Ahmet Sami Özbudak tarafından hayata geçirilmiş.

13. Atik Mustafa Paşa (Hz. Cabir) Camii

Atik Mustafa Paşa (Hz. Cabir) Camii

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Ayvansaray Mahallesi’nde ve Balat semtinin yanı başında yer alan Atik Mustafa Paşa Camii, Bizans döneminde Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak inşa edilmiş tarihi bir yapı. Orta Bizans...

1059 yılında Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak inşa edilmiş olan Atik Mustafa Paşa Camii, 15. yüzyıldan beri cami olarak kullanılıyor. Sadrazam Koca Mustafa Paşa’nın ismini taşıyan tarihi ibadethane, Cabir bin Abdullah’ın fetih sırasında buraya gömüldüğüne inanılması nedeniyle halk arasında Hz. Cabir Camii olarak da adlandırılıyor. 2021 yılında restore edilen yapı, ibadete ve ziyarete açık.

14. Ferruh Kethüda Camii

Ferruh Kethüda Camii

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Ayvansaray mahallesinde yer alan Ferruh Kethüda Camii, yolu Balat, Fener ve Cibali taraflarına düşenlerin hemen dikkatini çekebilecek bir tarihi yapı. Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan eser, Kanuni...

Balat gibi tarihi bir semtte elbette Mimar Sinan imzalı bir yapı da var. Semiz Ali Paşa’nın kethüdası Ferruh Ağa’nın 1562-1563 yılları arasında inşa ettirdiği Ferruh Kethüda Camii, Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden biri. Halvetiyye tarikatının Sünbülliye koluna ait bir tekke olarak kullanılması nedeniyle, ismi Balat Tekkesi olarak da anılıyormuş. Aslında Tekfur Sarayı’nda üretilen çiniler bu caminin de duvarlarında kullanmış ama 1940’lı yıllarda tamamı çalınmış. Avlusunda Ferruh Ağa’nın mezarı da bulunan yapı, kıble duvarında günümüzde artık çok nadir rastladığımız bir güneş saatine ev sahipliği yapıyor.

15. Cibali Kapısı

Cibali Kapısı

Haliç kıyısında uzanan Cibali, İstanbul’un tarihi dokusunu yaşatan, renkli ve karakteristik semtlerinden biri. Fener ve Balat ile birlikte, bölgenin en turistik yerleşim yerleri arasında yer alıyor. Osmanlı döneminde inşa edilen...

Balat’a yaklaşık 10-15 dakika yürüyüş mesafesinde olan Cibali, Haliç kıyısında uzanan tarihi bir semt. İsmini, askerleriyle Bizans surlarının üzerine yürüme cesareti gösterdiği rivayet edilen Mısırlı Cebe Ali’den alıyor. Semtin simgesi olan Cibali Kapısı, Osmanlı surlarından günümüze kadar ulaşabilmiş nadir eserlerden biri. İstanbul’un fethi esnasında da stratejik açıdan çok önemli bir rol oynayan tarihi kapının hemen yanında, Cebe Ali’nin mezarı bulunuyor.

16. Cibali Tütün Fabrikası (Kadir Has Üniversitesi)

Cibali Tütün Fabrikası (Kadir Has Üniversitesi)

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Cibali semtinde ve Haliç kıyısında yer alan Cibali Tütün Fabrikası, Osmanlı İmparatorluğu’nun ekonomik zorluklar yaşadığı 19. yüzyılda inşa edilmiş. 1884 yılında tütün mamulleri üretimine başlayan fabrika...

Haliç kıyısına inşa edilen ve 1884 yılında üretime başlayan Cibali Tütün Fabrikası, ünlü mimar Alexandre Vallaury imzalı bir yapı. Reji İdaresi, Osmanlı topraklarında üretilen tüm tütünleri burada işler, ardından dağıtarak satışa sunarmış. Osmanlı döneminde ağırlıklı olarak Rum ve Yahudi kadınların çalıştığı fabrika, 1925 yılından sonra Türk kadınlarını da istihdam etmeye başlamış. Cibali Tütün Fabrikası, teknolojinin gelişmesi ve yabancı sermayenin de işin içine girmesi sebebiyle 1960’larda önemini kaybetmeye başlamış, 1994’te de kapanmıştı. Ancak Kadir Has Vakfı 1998 yılında devraldığı tarihi yapıyı restore ederek Kadir Has Üniversitesi’nin ana yerleşkesine dönüştürdü. Fabrikanın altında da Rezan Has Müzesi bulunuyor. Müzede Bizans dönemine ait bir sarnıç ile Osmanlı döneminden kalan bir hamam sergileniyor.

17. Küçük Mustafa Paşa Hamamı

Küçük Mustafa Paşa Hamamı

İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Cibali semtinde yer alan Küçük Mustafa Paşa Hamamı, kente Osmanlı döneminden miras kalmış tarihi hamamlardan biri. Yavuz Sultan Selim Mahallesi’ndeki Müstantik ve Şerefiye isimli sokakların kesiştiği...

Cibali’nin tarihi mirasını oluşturan en önemli yapılardan biri, vakfiyesi 1477 yılında düzenlenmiş olan Küçük Mustafa Paşa Hamamı. Fatih Sultan Mehmet’in sadrazamlarından biri olan Küçük Mustafa Paşa’nın isminin verildiği tarihi hamam, 1265 metrekarelik alana sahip. 1920’li yıllarda el değiştiren ve özel mülkiyete geçen yapı, ne yazık ki yıllar boyunca kaderine terk edildiği için harap hale gelmiş. Ancak 2013-2018 yılları arasında özgün kimliğine uygun şekilde restore edildi ve bir kültür sanat merkezine dönüştürüldü. Günümüzde sergi, söyleşi ve konser gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Kentteki diğer tarihi hamamlara İstanbul'un Tarihi Hamamları başlıklı seçkimizden göz atabilirsiniz. 

18. Gül Camii

Gül Camii

İstanbul’un en köklü ve etkileyici dini yapılarından biri olan Gül Camii, Fatih ilçesine bağlı Balat semtinde bulunuyor. Zamana meydan okuyan görkemli ibadethane, ilk olarak Bizans döneminde Azize Teodosya Kilisesi olarak...

Bizans döneminde Azize Teodosya Kilisesi olarak inşa edilen Gül Camii, İstanbul’un fethinden sonra camiye dönüştürülen bir diğer ibadethane. İnşa tarihini hâlen kesin olarak bilmiyoruz ama 10. ya da 11. yüzyılda yaptırıldığı tahmin ediliyor. Bizans’ın ikonoklazma dönemine ait olan yapı, kapalı Yunan haçı planıyla inşa edilmiş. Günümüzde hâlen ibadete açık ve özellikle iç mekanındaki zarif estetik anlayışıyla ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.

Ege Ertan Yazar
28.10.2024
İlgili İçerikler

Spil Dağı’nın eteklerine yayılmış olan Manisa, hem tarih hem de doğa tutkunları için ilgi çekici bir keşif durağı. Osmanlı döneminde...

Ülkemizin en turistik kentlerinden biri olan Balıkesir, Ege ile Marmara’nın kesiştiği bölgede yer alması sayesinde doğanın cömert mirasından fazlasıyla nasibini...

Türkiye’nin en yüksek zirvesine ev sahipliği yapan Ağrı, görkemli doğası ve zengin tarihiyle Doğu Anadolu’nun en etkileyici şehirlerinden biri. İsmini,...

Türkiye’nin görülmesi gereken noktalarından olan Sivas’a gitmeyi planlayanlar için bir “Sivas gezilecek yerler listesi” hazırlayalım dedik. Kolları sıvadık, “burayı görmeden...

Doğu Anadolu Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi çeken şehirlerinden biri olan Erzurum, hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirası...

Ülkemizin termal turizm başkentlerinden biri olan Afyonkarahisar, hem sağlık ve huzur hem de tarih  ve doğa dolu bir kaçamak arayanlar...

Masal diyarını andıran travertenleri, meşhur kaplıcaları ve tarih kokan antik kentleriyle Denizli, yeni yerler keşfetmeyi sevenler için adeta bir hazine...

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en özel şehirlerinden bir tanesi olan Elazığ’ın eski çağlardaki adı Harput’tur. Yukarı Fırat havzasının doğal güzelliklerini bünyesinde...

Bir yanına görkemli Toros Dağları’nı, bir yanına da Seyhan Nehri’ni almış olan Adana, ülkemizin turistik açıdan en etkileyici kentlerinden biri....

Eski ismi olan Bozok olan Yozgat, Türkiye’nin küçük şehirlerinden bir tanesidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihçesi de son derece köklüdür....

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Erzincan, saklı güzellikleri ile keşfedilmeyi bekleyen ve ziyaret edilmeyi hak eden...

Doğu Anadolu Bölgesi, her şehri ile keşfedilmeyi hak eden birçok tarihi, kültürel ve doğal değere sahip bir coğrafyadır. Batının denizi...

Tarihi geçmişi antik çağlara kadar uzanan Aksaray, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan küçük bir şehrimizdir. Büyük bölümü Konya havzasında ve...

Ülkemizin her bir köşesinde mutlaka görülmesi gereken gizli cevherler bulunuyor. Karabük’ün küçücük bir ilçesi olan Safranbolu da bunlardan bir tanesi....

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Ege Bölgesi’nin en sevilen tatil merkezlerinden biri olan Kuşadası, özellikle Aydın ve İzmir’de yaşayanlar için mükemmel bir kaçış noktası. Aydın’ın...

Kastamonu, Batı Karadeniz’in incisi. Doğası büyük oranda korunabilmiş ve hem yeşil hem de mavi sevenler için harika manzaralar sunan Kastamonu’da...

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos, ülkemizde bol bol kafa dinleyebileceğiniz ve tertemiz havayı içinize çekerek tatil yapabileceğiniz en cazip...

Trakya Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi gören noktalarından biri olan Edirne, hem tarihi değerleri hem de doğal güzellikleri açısından...

Roma İmparatoru Jül Sezar’ın “Geldim, gördüm, yendim” anlamına gelen meşhur “Veni, vidi, vici” sözünü sarfettiği, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden...

Çorum, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle herkes tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Anadolu'nun kalbinde yer alan bu kent, yakın geçmişte...

Batı Karadeniz Bölgesi’nin büyüleyici coğrafyasının içinde; hem İstanbul’a hem de Ankara’ya yalnızca birkaç saat uzaklıkta hem de deniz kıyısında bulunan...

Batı Karadeniz’in en ilgi çekici kentlerinden biri olan Zonguldak, aynı zamanda ülkemizin taş kömürü madenleri alanında en zengin şehri olma...

Her ne kadar İstanbul’un tarihi mirası ve iş hayatı büyük oranda Avrupa yakası sınırları içinde olsa da, Anadolu yakasının da...

Bolu, doğa tutkunları için gerçek bir yeryüzü cenneti. Başta Abant Gölü Tabiat Parkı ve Yedigöller Milli Parkı olmak üzere, il...

Keşfetmekle bitiremeyeceğiniz kadar çok sayıda tarihi değeri ve doğal güzelliği bir arada görmek için ziyaret edebileceğiniz en ideal şehirlerimizden biri...

Birbirinden etkileyici doğa harikalarını yakından görmek ve bunu yaparken kalabalıklardan uzak kalmak istiyorsanız, Isparta ülkemizde ziyaret edebileceğiniz en ideal kentlerden...

Kars, turistik anlamda henüz hâlen hak ettiği ilgiyi görmeyen ve içinde birbirinden etkileyici nice zenginlik barındıran bir şehir. Öyle ki,...

Kent merkezlerinde yaşamanın birçok farklı avantajı var ama insanın ruhu bazen sürekli beton ve kalabalık görmekten daralıyor. Sapanca da başta...

Lüks oteller cenneti Belek’e hoş geldiniz! Antalya’nın birçok farklı beldesinde birbirinden lüks ve seçkin otelle karşılaşmak mümkün ama özellikle Belek’te...

Marmara Bölgesi’nde kış turizmi dendiğinde akla gelen ilk destinasyonlardan biri olan Kartepe, doğal güzellikleriyle ünlü bir yerleşim merkezi. Tabiat parkları,...

İstanbul’un derya deniz tarihçesini keşfetmek, kentin ruhunu hissetmek ve olağanüstü zenginlikteki mirasına tanıklık etmek için rotanızı çevirebileceğiniz semtlerin başında Eminönü...

İstanbul’un kalbinin attığı yerlerden biri olan Taksim, hareketli atmosferi ve enerjisiyle her daim keşfe değer bir destinasyon. Kentin açık ara...

Ege Bölgesi’nin gözde tatil merkezlerinden biri olan Didim; masmavi denizi, altın rengi kumsalları ve tarihi zenginlikleriyle dolu dolu geçecek bir...

Antik çağların izini sürebileceğiniz, Akdeniz’in eşsiz sahillerinin tadını çıkarabileceğiniz, adeta bir keşif cenneti: Side. Özellikle son yıllarda adını genellikle lüks...

Denizli’nin nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Pamukkale, ülkemizin en önemli termal turizm merkezlerinden biri. Yerleşim tarihi antik çağlarda başlamış...

Bolu’nun Mudurnu ilçesi sınırları içinde bulunan Abant Gölü, kentin en ünlü doğal güzelliklerinin başında geliyor. Öyle ki, gölün çevresindeki bölge...

Çanakkale’ye bağlı Gökçeada, ülkemizin yüzölçümü bakımından en büyük adası. Ege Denizi’nin masmavi sularında, binbir farklı doğal güzelliğe ve son derece...

Antalya’nın kent merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Demre, aynı zamanda kentin doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla en ön...

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, ülkemizin en güzel dağ köylerinden biri. Tarihi dokusu ve estetiğiyle adeta tabloyu andıran sokakları, Rum...

İstanbul sınırlarından çıkmadan mavi bayraklı plajlara, bakir koylara, yemyeşil ormanlara ve doğayla iç içe konaklama işletmelerine ulaşmak istiyorsanız, doğru adres,...

İstanbul’un Adalar ilçesinin, yani Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, metropol hayatının kalabalık ve stresli atmosferinden uzaklaşmak isteyenler için harika...

Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk, İstanbul’un en karakteristik ve turistik semtlerinden biri. Boğaz’a nazır tarihi sokakları, asırlardır varlığını koruyan ibadethaneleri, rengarenk...

Gönül rahatlığıyla “bir sanat şehri” olarak nitelendirebileceğimiz İstanbul, asırlardır yaratıcı ruhların buluşma noktası. Tarihi yapıları kadar sanat galerileriyle de dikkat...

Her köşesinden tarihi ve kültürel zenginlikler fışkıran İstanbul, müze gezmeyi sevenler için de adeta bir keşif cenneti. Her adımda geçmişin...

İstanbul, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de herkesi büyüleyen bir şehir. Bu sayede, şehir hayatının...

İstanbul’un tarih kokan sokaklarını keşfetmek istiyorsanız, her biri Beyoğlu ilçesine bağlı olan Karaköy, Galata ve Tophane semtleri ideal bir başlangıç...

Yaz tatili dendiğinde herkesin aklına gelen ilk üç yerden biridir, Çeşme. Geçmişte İzmirlilerin sıcaklar bastırdığında yazlıklarına kaçtığı sevimli bir sahil...

Doğa, tarih, gastronomi, kültür, gece hayatı, spor… Alanya’da hakikaten ne ararsanız var. Antalya’nın güzeller güzeli ilçesi, her türden tatil ve...

Tarihçesi Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçmesiyle başlayan hamam kültürü, günümüzde hâlen yaşatılıyor. Bu geleneksel kültürün izlerini en verimli şekilde sürebileceğimiz...

İstanbul’un her iki yakasında, kalabalık ve hızlı temposundan kaçmak isteyenlerin rahat bir nefes almasına olanak tanıyan, birbirinden büyüleyici yeşil alanlar...

İstanbul’da yaşayan ya da bir süreliğine vakit geçiren herkesin bol miktarda gürültüye, kalabalığa ve strese maruz kaldığı bir gerçek. Gündelik...

İstanbul’un her köşesinde ayrı güzellikler saklı ama Avrupa yakasının kentin kalbi, tarihi ve kültürel zenginliklerinin merkezi olduğunu söylemek pek de...

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, tarih boyunca medeniyetlerin ilgi odağı olmuş, hem doğal hem de tarihi güzelliklerle çevrelenmiş...

Üç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimi hakkını vererek yaşayan ve iki kıtayı birbirine bağlayan bir ülkenin tatil cenneti olmaması mümkün...

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Türkiye'deki En Önemli Tarihi Yapılar ve YerlerTürkiye, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış zengin bir kültürel mirasa sahiptir....

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

Çok uzun süredir sevdiklerimize sarılabileceğimiz yılbaşı günlerinin gelmesini bekliyoruz. Tekrar ailemizle ve arkadaşlarımız ile birlikte upuzun ve keyifli masalarda oturmayı...

Mimariye meyliniz olmasa bile, bu yükselen yapıları sevebilirsiniz. En etkileyici modern harikalardan bazıları da bulutları delip geçen ve sonsuza kadar...

Türkiye gibi muhteşem bir ülkenin maalesef halen gezemediğim 3-5 şehri kaldı. Hangilerini gezemediğimi yazarsam pozitif ayrımcılık olur diye çekindiğimden, şehirleri...

Bodrum, Türkiye'de özellikle yerli gezginler, seyahat severler için açık ara akla ilk gelen yerlerden birisi. "Halikarnas Balıkçısı" mahlası ile tanıdığımız...

Konya, Türkiye’de ve dünyada inanç turizminde en önemli destinasyonlardan biri ancak her şey bununla bitmiyor. Konya gezilecek yerler denilince aslında...

Cıvıl cıvıl atmosferi, üniversite gençliği, yemyeşil alanları ve Avrupai görünümü sayesinde Eskişehir; ülkemizin en popüler kentlerinden biri haline gelmiş durumda....

Ülkemizin tarihiyle ilgi çekici şehirlerinden biri Diyarbakır. Uzunlukta Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra gelen ama güzelliğiyle eşi benzeri olmayan...

Ülkemizin her bir köşesinin birbirinden güzel bir tabiata sahip olduğunu biliyoruz ama yine de Türkiye'nin en turistik yerlerinden bir tanesi...

Urhai, Orhay, Erech, Arach, Edesse, Kaliruha, Ruha… Süryaniler, Helenler, Araplar ve nihayetinde Türklerin hüküm sürdüğü toprakların her toplulukla birlikte aldığı...

Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin belki de en bakir kalabilmiş kentlerinden biri. Hâlen neredeyse hiç el değmemiş doğal güzelikleri, görkemli ormanları, ünlü...

Doğu Karadeniz’in masal kenti Rize, dünyaca ünlü doğal güzelliklere ev sahipliği yapan büyüleyici bir şehir. Karadeniz’in bol yağışlı ve hırçın...

Ülkemize ev sahipliği yapan bu bereketli coğrafya tarih boyunca sayısız medeniyeti ağırladı. Bu sayede biz de bugün çok zengin bir...

Görkemli ormanlar, tarihi yürüyüş yolları, asırlara meydan okuyan kalıntılar, bakir koylar, yarı tropik bir bitki örtüsü, endemik türler, tertemiz plajlar…...

Türkiye’nin en kuzeyinde, Batı Karadeniz’in de en doğusunda bulunan Sinop; asırlar boyunca önemli bir liman kenti olduğu için bugüne dek...

Anadolu medeniyetlerinin en önemli beşiklerinden biri olarak görülen bir coğrafyada bulunan Gaziantep, esasen çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa...

Batı Karadeniz’in doğal güzellikleriyle ün salmış kenti Bartın, özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor....

Upuzun sahilleri, tarihi mirasları ve yeryüzü cennetini andıran doğal güzellikleriyle Giresun; Doğu Karadeniz’in en büyüleyici kentlerinden biri. Özellikle doğa tutkunlarının...

Karadeniz’in nüfus bakımından en büyük kenti olan Samsun, tarihçesi ilk çağlara kadar uzanan kadim bir kent. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç anına...

Yaz turizmi açısından bir cazibe merkezine dönüşen yerleşim yerlerinin hem avantajları hem de dezavantajları var. Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Çeşme...

Kendine has bir ruhu olan tatil merkezlerinde vakit geçirmek, gerçekten ayrı bir keyif. Çünkü turizm potansiyeli yüksek olan ve her...

Ülkemiz, insanlık tarihi boyunca sayısız farklı medeniyete ev sahipliği yapan oldukça özel bir coğrafyada yer alıyor. Bu sayede, neredeyse her...

Muğla’nın yaz tatilleri ve doğa kaçamakları için en çok tercih edilen adreslerinden biri olan Köyceğiz ilçesi hem doğal güzellikleri hem...

Karadeniz’in dillere destan doğal güzelliklerini ve zengin tarihi mirasını keşfetmek isteyenler için, Ordu dört dörtlük bir destinasyon seçeneği oluşturuyor. Hem...

Benzer İçerikler

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Ege Bölgesi’nin doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi güzellikleri açısından ne kadar büyüleyici bir atmosfere sahip olduğu konusunda hemfikir olmayan yoktur....

Günümüzde dünyanın hemen hemen her yerinde, hem şehir içerisinde hem de şehirlerarası ulaşımı sağlayan metro sistemleri 1800’lü yıllarından başından beri...