Eski ismi olan Bozok olan Yozgat, Türkiye’nin küçük şehirlerinden bir tanesidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihçesi de son derece köklüdür. İç Anadolu’nun Orta Kızılırmak bölümünde bulunan kent, etrafı dağlarla çevrilmiş engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Kuzeyde Çorum, Amasya ve Tokat; doğuda Sivas, güneyde Kayseri ve Nevşehir, batıda ise Kırşehir ile Kırıkkale illeriyle komşudur. Kent, eski ismini aldığı Bozok Yaylası’nın yüksek tepelerinden birinin eteğine kurulmuştur. Doğudan Akdağlar, güneyden ve batıdan Delice Irmağı Vadisi, kuzeyden ise Deveci Dağları ile çevrilidir. Bitki örtüsü, karasal iklim koşullarından dolayı yoğunlukla bozkır olarak karşımıza çıkar. Özellikle yaz aylarında gündüz ve gece sıcaklıkları arasında çok ciddi farklar vardır.
Yozgat’ın Köklü Tarihçesini Keşfedin
Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden birinde yer alan Yozgat’ta yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda, Alişar Höyüğü’nde 5 bin sene önceye ait eserlere ulaşılmıştır. Yozgat, yazılı tarihin ilk dönemlerinde Anadolu’da ilk siyasi birliği kurduğu bilinen Hititlerin en kalabalık yerleşme merkezlerinden biridir. Tarihi kaynaklara göre, M.Ö. 1500 ile 2000 yılları arasında kurulan Hitit Krallığı’nın merkezi olan Hattuşaş, Yozgat’a çok yakındır. M.Ö. 6. yüzyıla gelindiğinde ise Persler, Yozgat da dahil olmak üzere, Anadolu’nun önemli bir bölümünü işgal etmişlerdir.
M.Ö. 4.yüzyılda Makedonya Kralı Büyük İskender bütün dengeleri değiştirmiş ve Pers Devleti’ni yenerek hem Anadolu’yu hem de İran’ı topraklarına katmıştır. İskender’in ölümünden sonra otorite boşluğuna düşen bölgenin hakimiyeti, nihayetinde Kapadokya Krallığı’na geçmiştir. Uzun süre boyunca Kayseri’den idare edilen yerleşim yerinde, M.Ö. 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun izleri de görülür. Türklerin Anadolu’ya girişini sağlayan 1071 tarihli Malazgirt zaferinden sonra, bütün Anadolu toprakları gibi Yozgat bölgesi de fethedilmiş, böylece Yozgat, Selçuklu Türk Devleti’ne dahil olmuştur.
Kısa bir dönem için Danişmentoğulları’nın yönetimine giren Yozgat, ilerleyen süreçte çoğunlukla Anadolu Selçuklu Türk Devleti’ne bağlı kalmıştır. 1308 yılında, bölge İlhanlı Devleti’ne bağlanmıştır. 1398 yılında Sultan Yıldırım Bayezid bu bölgeyi Osmanlı Devleti topraklarına katarak bir dönemi sonlandırmıştır. Tarih boyunca nice uygarlığı ağırlamış olan Yozgat, bu sayede hem tarihi hem de kültürü açısından çok zengin bir mirasa sahiptir.
Yozgat ve çevresinde yapılan kazı çalışmalarında, birbirinden kıymetli kalıntılara ve eserlere ulaşılmıştır. Hitit Heykel Atölyesi olarak da bilinen Karakız Beldesi’ne yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunan Hapisboğazı Mevkii, bu açıdan son derece zengin bir bölgedir. Yapılan çalışmalar sonucunda iki adet bazalt aslan heykeli, yarı işlenmiş taşlar ve taşların işlendiği yataklar bulunmuştur. Kalkolitik, İlk Tunç Çağı, Proto-Hitit, Hitit İmparatorluk Çağı, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerin gün yüzüne çıkarıldığı Çadırhöyük de Yozgat’ın Sorgun ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.
Velhasıl, Yozgat, özellikle tarih ve arkeoloji meraklıları için heyecan verici bir keşif destinasyonu olabilir. Eğer sizin de yolunuz Yozgat’a düşerse, aşağıda listelediğimiz keşif duraklarını mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Gelin, Yozgat gezilecek yerler önerilerimize birlikte göz atalım.
1. Çeşka Yeraltı Şehri - Yozgat Merkez
Yozgat kent merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan Çeşka Yeraltı Şehri, çevrede Kirazlı Göleti olarak bilinen bir yapay göletin hemen kuzeyinde çevreye hakim, yüksekçe bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Uzun...
Yozgat kent merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan Çeşka Yeraltı Şehri, Kirazlı Göleti olarak bilinen sulama göletinin çok yakınındadır. Ana kapısının günümüzde kullanılamaz durumda olduğu bu gizemli şehre toplamda üç kapıdan giriş yapılabilmektedir. Şehir galerilerinde meydana gelen yıkımlar, 2008 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarla temizlenmiştir.
2. Çamlık Milli Parkı - Yozgat Merkez
Yozgat'ta “Çamlık” olarak da bilinen bölge, aslında Yozgat Çamlığı Milli Parkı ve Fatih Tabiat Parkı’nın birleşiminden meydana gelmektedir. Milli park, hem burada yaşayanların hem de Yozgat dışından gelen misafirlerin en...
Türkiye’nin ilk milli parkı olma özelliğini taşıyan Çamlık Milli Parkı, Yozgat’ın en görkemli doğal güzellikleri arasındadır. Zengin su kaynakları ve ender görülen ağaç türleri ile keşfe değer bir destinasyondur.
3. Sarıkaya Roma Hamamı - Sarıkaya
Yozgat'ın Sarıkaya ilçesine bağı Kaplıcalar Mahallesi’nde, günümüzde kullanılan Kaplıca Tesisleri ile iç içe bulunan ve Roma dönemine ait "Basilica Therma (Aqua Sarvenae)” isimli antik kent, tarihte önemli bir jeotermal hamama...
Roma İmparatorluğu’ndan günümüze miras kalan izler taşıyan Yozgat’ta bir Roma hamamı bulunduğunu biliyor muydunuz? İçinde bulunduğu ilçenin ismini taşıyan Sarıkaya Roma Hamamı, hem jeotermal sularıyla hem de antik kalıntılarıyla ziyaretçilerini etkilemeyi başarır.
4. Tavium Antik Kenti - Büyüknefes Köyü
Tavium Antik Kenti, Yozgat il merkezinin batısında bulunan Büyüknefes Köyü'nde konumlanmıştır. Ören yerinde Hitit ve Frig medeniyetlerinin izleri görülmesine rağmen, esas yerleşimin Galatalar zamanında, yani M.Ö. önce 3. yüzyıl ile...
Tavium Antik Kenti, kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kadar batısında yer alan Büyüknefes Köyü sınırları içindedir. M.Ö. 3. yüzyıla tarihlenen antik kentte bugüne dek çok sayıda kazı çalışması yapılmıştır.
5. Akdağmadeni Kilisesi - Akdağmadeni
Yozgat’ın yaklaşık 100 kilometre doğusunda yer alan Akdağmadeni’nin yerleşim yeri tarihi 1815 yılında başlamıştır. Bu tarihi ilçede ilk belediye teşkilatı 1862 yılında kurulmuştur. Türkiye’de kurulan ilk belediyenin 1858 yılında Beyoğlu...
Akdağmadeni ilçesine bağlı Yeşildere Mahallesi'nde (Tahmaz) bulunan Akdağmadeni Kilisesi, 1862 yılında inşa edilmiştir. Kitabesi hâlen sağlam olan yapı, heybetli görünümü sayesinde turistik açıdan ilgi görmektedir.
6. Kerkenes Harabeleri - Sorgun
Yozgat’ı arkeolojik açıdan önemli kılan kalıntıların başında, Sorgun ilçesinin Şahmuratlı Köyü'nde bulunan Kerkenes Dağı Antik Kenti gelir. 1993 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucunda ilerlemeler kaydedilmiş ve pek çok buluntu gün...
Sorgun ilçesinin Şahmuratlı Köyü sınırları içinde bulunan Kerkenes Harabeleri, M.Ö. 600’lü yıllara tarihlenen kent kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Orta Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olan Kerkenes’te, kazı çalışmaları hala devam etmektedir. Bazı araştırmacılar, kayıp şehir olarak adlandırılan Pteria’nın Kerkenes olduğunu düşünmektedir.
7. Çapanoğlu Camii - Yozgat Merkez
Yozgat şehrinin tam merkezinde bulunan Çapanoğlu Camii, halk arasında Büyük Cami veya Ulucami olarak da bilinmektedir. Hatta Yozgat çarşısı da bu görkemli ibadethanenin etrafında kurulmuştur. Cami, Osmanlı İmparatorluğ’unun Bozok Sancağı...
Hem iç mekanı hem de mimari detayları ile görenleri etkileyen Çapanoğlu Camii, kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nın yakınlarında ve İstanbulluoğlu Mahallesi’nde konumlanmıştır. Caminin iç ve dış bölümleri farklı dönemlerde inşa edilmiştir. Dört tarafı avlu duvarları ile çevrelenen tarihi ibadethane, bir külliye yerleşkesini andırmaktadır.
8. Karabıyık Köprüsü
Karabıyık Köprüsü, Yozgat’ın Boğazlayan yolu üzerinde Şefaatli ilçesine bağlı, Karabıyık Köyü yol ayrımınında bulunan bir dere üzerine inşa edilmiştir. Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan köprü, Yavuz Sultan Selim tarafından...
Osmanlı İmparatorluğu’ndan Yozgat’a miras kalan nadide eserlerden biri olan Karabıyık Köprüsü, Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır seferine gittiği 1516 senesinde inşa ettirilmiştir. Günümüzde kullanılmayan köprü, tarihi açıdan önem taşımaktadır.
9. Yozgat Müzesi - Yozgat Merkez
Hem arkeolojik hem de etnografik eser açısından son derece zengin bir kent olan Yozgat, bu zengin mirası Yozgat Müzesi çatısı altında sergilemektedir. Toplanan bu kıymetli eserler, aslına uygun şekilde restore...
Nizamoğlu Konağı’nın korunması gereken eserler kapsamında koruma altına alınması ve müzeye dönüştürülmesi neticesinde 1975 yılında ziyarete açılan Yozgat Müzesi, iki bölüme ayrılır. Alt kat salonlarında arkeolojik eserler, üst kat salonlarında ise etnografik eserler sergilenmektedir. Üst kat odalarda özellikle 19. yüzyıl resim sanatının seçkin örnekleri için ayrılan bölümler yoğun ilgi görmektedir.
10. Kazankaya Kanyonu - Aydıncık
Yozgat’ın doğal güzellikleri arasında oldukça ilgi çeken Kazankaya Kanyonu, Aydıncık ilçesine bağlı Kazankaya beldesinde yer alır. Bu sevimli kasaba, ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktadır. Bölge yalnızca doğal güzellikleriyle değil,...
Aydıncık ilçesine bağlı Çekerek Alaca yolunun yaklaşık 4 kilometre kuzeybatısında yer alan Kazankaya Kanyonu, tam anlamıyla bir doğa harikasıdır. Uzunluğu 10 kilometre civarındadır. Kanyonun içinde, milattan öncesine ait yerleşim izlerine de rastlanmıştır.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Çeşka Yeraltı Şehri | - |
2 | Yozgat Çamlık Milli Parkı | - |
3 | Sarıkaya Roma Hamamı | - |
4 | Tavium Antik Kenti | - |
5 | Akdağmadeni Kilisesi | - |
6 | Kerkenes Harabeleri | - |
7 | Çapanoğlu Camii | - |
8 | Karabıyık Köprüsü | - |
9 | Yozgat Müzesi | - |
10 | Kazankaya Kanyonu | - |