Manisa’nın Akhisar ilçesi sınırları içinde yer alan Akhisar Müzesi, hem arkeolojik hem de etnografik eserleri bir araya getiren zengin koleksiyonlarıyla bölgenin tarihine ışık tutan önemli bir kültür merkezi. Müze binası, ilk olarak 1932 yılında Ali Şefik Okulu olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş. Uzun yıllar orijinal işleviyle kullanıldıktan sonra da 2012 yılında müzeye dönüştürülerek ziyaretçilere kapılarını açmış. Tek katlı binanın içinde Arkeoloji Bölümü, Etnografya Seksiyonu ve Arasta olmak üzere üç ayrı sergi alanı bulunuyor.
Akhisar Müzesi’nin Arkeoloji Bölümü, Akhisar ve çevresinden elde edilen eserlerin yanı sıra, çok daha eski dönemlere ait izlere de ev sahipliği yapıyor. Burada karşınıza Soma kömür ocaklarından çıkarılan ve yaklaşık 18 milyon yıllık fosillerden Kalkolitik Dönem’in önemli merkezlerinden biri olan Kulaksızlar idol atölyesine ait mermer idollere kadar uzanan, çok geniş bir yelpaze çıkacak. Yortan Kapları olarak bilinen Eski Tunç Dönemi seramikleri, Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen cam kaplar, takılar ve tören objeleri de bu bölümde dikkat çeken eserler arasında. Lidya kültürüne ait altın koyun figürü ve gümüş kaplar gibi özel parçaları da unutmamak gerek elbette.
Etnografya Seksiyonu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait günlük yaşamı yansıtan objelerle zenginleştirilmiş. Gaz lambaları, yöresel kıyafetler ve el işlemeleri; bunlardan yalnızca bazıları. Bunun yanı sıra, bu bölümde eski mesleklerin yeniden canlandırıldığı özel alanları da göreceksiniz. Örnek olarak kalaycılık, keçecilik, semercilik, saraçlık ve Akhisar’la özdeşleşmiş faytonculuk ile at arabacılığı mesleklerini sıralayabiliriz. Akhisar Müzesi’nin Arasta bölümü ise 19. ve 20. yüzyıl Akhisar ekonomisi ve sosyal yaşamını tanıtan bir çarşı atmosferiyle düzenlenmiş. Tütüncülük, el sanatları ve ticaretin izlerini taşıyan objelere ev sahipliği yapıyor. Akhisar Müzesi, pazartesi hariç haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Girişler ücretli, MüzeKart geçiyor.