Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabasında yer alan Sardes Antik Kenti, tarih sayfalarından Lidya Krallığı’nın başkenti olarak tanıdığımız bir yerleşim yeri. 5 bin yılı aşkın süre boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan bu bölge, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim merkezi olarak kullanılmış. Mitolojik kaynaklara göre Meles adlı bir kral tarafından kurulmuş olan Sardes, Paktolos (Sart) Çayı’nın çevresindeki bereketli toprakları sayesinde altın madenciliği, tarım ve ticaret alanlarında kısa sürede zenginleşmiş. Hatta tarihte paranın devlet güvencesinde basıldığı ilk kent olmuş.
M.Ö. 7. yüzyıldan M.S. 7. yüzyıl Erken Bizans dönemine kadar Sardes, hem ulaşım ve ticaret ağlarının merkezi hem de Hristiyanlığın batıya yayılması için kilit bir nokta olarak görülmüş. İncil’in Vahiy bölümünde adı geçen Batı Anadolu’daki yedi kiliseden biri de buradaymış. Sardes Antik Kenti’nde yer alan Artemis Tapınağı, antik dünyanın en görkemli İon düzeni tapınaklarından biri olarak kabul ediliyor. İnşasına Hellenistik Dönemde başlanan tapınak, daha sonra Roma döneminde onarılmış ve İmparator Tiberius döneminde tamamen yeniden inşa edilmiş. Tapınağın güneydoğusuna 4. yüzyılda eklenen bir şapel, bölgedeki Hristiyanlık etkisini gösteren bir diğer önemli detay.
Sardes Antik Kenti’nde dikkat çeken yapılardan bir diğeri, anıtsal hamam-gymnasion kompleksi. Kompleksin doğu kısmında yer alan palaestra, spor etkinlikleri için kullanılıyormuş. Batıdaki tonozlu salonlar ise hamam olarak işlev görmüş. Kompleksin güneyinde de Roma İmparatorluk Dönemi’nde sinagoga dönüştürülmüş bir bazilika mevcut. Sardes Antik Kenti, günümüzde de Manisa’nın tarihi mirasının en önemli parçalarından biri olarak ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açık olan antik kente girişler ücretli. Ancak MüzeKart geçiyor.