Antalya öyle gelişmiş bir turizm merkezi ki, burada herkesin hayalindeki tatile uygun bir ortam bulması çok kolay. Keza lüks oteller, ünlü gece kulüpleri, resort işletmeler ve fine dining restoranlar da genellikle aynı bölgelerde ya da ilçelerde yoğunlaşıyor. Her ne kadar lüks tatil olanakları daha çok bilinse de, aslında Antalya’nın hayal edebileceğinizden bile fazla huzur, tatil, doğa ve sükunet sunan beldeleri de var. Bunlardan biri de Kemer ilçesine bağlı Çıralı beldesi.
Beydağları Sahil Milli Parkı’nın içinde ve Ulupınar bölgesinde yer alan Çıralı, Likya Uygarlığı’ndan önemli izler taşıyan bir yerleşim yeri. Ağırlıklı olarak kamping işletmelerine, sevimli pansiyonlara, mütevazı lokantalara ve kafelere ev sahipliği yapıyor. Başka bir deyişle, burada öyle müziğin sesini gümbür gümbür açan mekanlarla, iğne atsanız yere düşmeyecek kalabalıklarla, işlek caddelerle karşılaşmıyorsunuz. Deniz, kum, güneş, tarih, doğa ve huzur; hepsi bu! Çıralı’nın içinde de gezilebilecek pek fazla yer yok ama bu huzur dolu ortamda keşif yapmak isteyenler için Çıralı ve civarında mutlaka görülmesi gereken yerleri sıraladık!
1. Çıralı Yanartaş
Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Çıralı mevkii, yıllardır sönmeyen bir ateşe ev sahipliği yapıyor. Çıralı’nın kuzeybatısında bulunan Yanartaş, yeraltındaki gazların yeryüzüne çıktığı sırada doğal sebeplerden ötürü yanması sonucunda oluşmuş. Yapılan araştırmalara...
Listemizdeki Çıralı sınırları içinde bulunan tek keşif durağı, beldenin meşhur Yanartaş’ı. Yanartaş, binlerce yıldır içten yanan bir kayalık. Kayalıkların arasından sızan metan gazı, burada bin yıldır sönmeyen bir alev oluşmasını sağlıyor. Mitolojide Kimera (Chimaera) olarak adlandırılan bu büyüleyici oluşum, büyük olasılıkla Homeros’un İlyada’da anlattığı üç başlı yaratığı kurgulamasına da ilham olmuş. Yanartaş’ın hakkında yüzyıllardır anlatılan birçok farklı efsane de var.
Yanartaş’ı görmek için Çıralı’nın merkezinden yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki merdivenli patikayı tırmanmanız gerek, ki bu yolculuk ortalama yarım saat sürüyor. Akşam saatlerinde yola çıkarsanız yanınızda mutlaka el feneri olmalı. Çünkü yolda herhangi bir aydınlatma yok. Yolculuk biraz zahmetli ama bizce Yanartaş’ın mistik atmosferini mutlaka deneyimlemelisiniz. Burada manzara da çok etkileyici.
2. Rhodiapolis Antik Kenti
Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Sarıcasu Köyü yakınlarında bulunan Rhodiapolis Antik Kenti, çam ormanlarıyla bezeli yüksek bir tepenin üzerinde. Likya Uygarlığı’nın önemli yerleşimlerinden biri olan kentin ismi, Rodosluların bu bölgeyi kolonize...
Çıralı’ya yaklaşık 45 dakikalık sürüş mesafesinde bulunan Rhodiapolis Antik Kenti, Kumluca’ya bağlı Sarıcasu Köyü’nün yakınlarında. Çam ormanlarının süslediği bir tepenin üzerinde yer alan ören yeri, 2024 yılında geçici süreliğine ziyarete kapalı. Ancak siz bu yazıyı okurken yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış olabilir. 2006 yılından beri kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan kent, M.Ö. 8. yüzyılda kurulmuş. İsmi, bu bölgenin Rodoslular tarafından kolonize edilmiş olmasından geliyor.
Likya Uygarlığı’nı oluşturan önemli yerleşimlerden biri olan Rhodiapolis Antik Kenti, ilk olarak 1892 yılında Avusturya’dan bölgeye gelen arkeologlar tarafından keşfedilmiş. Kentte ulaşılan en erken buluntular, Klasik Çağ’a tarihleniyor. Rhodiapolis’te küçük taşlarla inşa edilmiş ve günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış evler var. Bunların yanı sıra; hamam, agora, ana cadde, tiyatro ve stoa gibi yapılar da gün yüzüne çıkarılmış durumda. Hatta tiyatroda 2011 yılında konser etkinlikleri de düzenlenmeye başlandı.
Rhodiapolis Antik Kenti’nin ilgi çekici özelliklerinden bir diğeri, Anadolu’nun en uzun kitabesine ev sahipliği yapması. Bu kitabe, kentin en ünlü siması olan hayırsever Opramoas’ın anıt mezarında bulunuyor. Kitabede Opraomas’ın kente sağladığı katkılardan, işlediği hayırlardan ve hakkında söylenen övgülerden söz ediliyor.
3. Adrasan
Antalya cennet köşesi ise buna en büyük katkıyı Adrasan kıyıları veriyor diyebiliriz. Doğa desen var, sessizlik desen var, deniz desen var, temiz hava desen var. Hayal ettiğimiz tüm özellikler tek...
Kumluca’nın güzeller güzeli beldesi Adrasan, Çıralı yakınlarında keşfedebileceğiniz en keyifli yerleşim yerlerinden biri. Bir beldeden diğerine araçla 35-40 dakikada ulaşmak mümkün. Bozulmamış doğası, güzeller güzeli kamp alanları, tertemiz denizi, huzurlu atmosferi ve bakir koylarıyla aslında Çıralı’ya çok benziyor. Tıpkı Çıralı gibi, Adrasan’da da lüks oteller, fine dining restoranlar, ünlü gece kulüpleri ya da barlar yok. Safi huzur, doğa, sessizlik ve keyif arayanlar için harika bir keşif destinasyonu olabilir.
4. Adrasan Kalesi
Antalya'nın en huzurlu ve büyüleyici beldelerinden biri olan Adrasan, tertemiz plajları, sakin atmosferi ve doğal güzellikleriyle ün salmış durumda. Özellikle, kent hayatının stresinden ve gürültüsünden bunalarak doğaya sığınmak isteyenler için...
Kız Kalesi olarak da adlandırılan Adrasan Kalesi, limanın kuzey tarafına Anadolu Selçuklu Devleti hakimiyeti sırasında inşa edilmiş. Limanın kontrolü ve savunması açısından önemli bir rol üstleniyormuş. Katip Çelebi’nin “Azrasan” olarak adlandırdığı yapı, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde ise bugünkü ismiyle geçiyor. Kalenin birkaç adım ötesinde, Sidarus kentinden kalan antik kalıntılar da yer alıyor.
Günümüzde Adrasan Kalesi’nden geriye, ne yazık ki yalnızca birkaç sur duvarı kalmış durumda. Ancak buna rağmen, zorlu bir parkuru aşarak kaleye çıkanların sayısı hiç de az değil. Bunun sebebi, kalenin bulunduğu noktadan manzaranın müthiş olması. Doğru yolda ilerlemek için tabelaları takip etmeniz yeterli ama yolculuk öncesinde mutlaka rahat ayakkabılar giymenizi ve yanınıza su almanızı tavsiye ederiz. Çünkü zorlu bir orman patikasından uzun süre tırmanmanız gerekiyor.
5. Gelidonya Feneri
Türkiye'nin en yüksek deniz fenerlerinden biri olan Gelidonya Feneri, nam-ı diğer Taşlık Burnu Feneri, ziyaretçilerini Akdeniz'in büyüleyici manzaralarıyla buluşturuyor. Antalya’nın Kumluca ilçesinde ve tarihi Likya Yolu güzergahında yer alan fenerin...
Likya Yolu üzerinde bulunan Gelidonya Feneri, diğer ismiyle Taşlık Burnu Feneri, ülkemizin en uzun deniz feneri. 227 metre uzunluğunda. 1934 ile 1936 yılları arasında inşa edilen yapı, ismini Likya dilinde kırlangıç anlamına gelen “Kaledonya” sözcüğünden almış. Sarp ve dik kayalıkların üzerinde, onlarca yıldır denizcilere kılavuzluk ediyor. Geçmişte gaz yağı, bir noktadan sonra da tüple aydınlatılıyormuş. Bugün ise güneş enerjisi kullanılıyor.
Gelidonya Feneri’nin de manzarası harika. Buraya ulaşmak için ister Likya Yolu’nu takip edebilir, ister Karaöz tarafından gelebilirsiniz. Likya Yolu’ndan yürüyecekseniz, önünüzde yaklaşık 12 kilometre uzunluğunda bir parkur olacağını belirtelim. Karaöz rotası, daha kısa yürüyüşleri tercih edenler için daha ideal bir alternatif. Çünkü hem 8 kilometre uzunluğunda hem de bu mesafenin bir bölümü araçla kat edilebiliyor.
6. Olimpos Antik Kenti
Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Olimpos'ta yer alan Olimpos Antik Kenti, Likya bölgesinin en önemli liman kentlerinden biriydi. MÖ 2. yüzyılda kurulan Olimpos, adını Yunan mitolojisindeki tanrıların yaşadığına inanılan Olimpos Dağı'ndan...
Toroslar’ın batı uzantılarından biri olan Olimpos (Tahtalı) Dağı’nın bulunduğu bölge, hem doğa hem de tarih ve arkeoloji tutkunları için heyecan verici bir keşif noktası. Çünkü burada, Antalya’nın güney sahillerindeki en önemli iki antik kentten biri olan Olimpos bulunuyor. Beydağları Milli Parkı’nın sınırları içinde bulunan ören yeri, dağın yaklaşık 10 kilometre kuzeyinde. Haftanın her günü ziyarete açık ve MüzeKart’ınız varsa antik kente ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.
Ne zaman kurulduğu hâlen tam olarak belirlenememiş olan Olimpos Antik Kenti, Likya Birliği’nin üç oy hakkına sahip altı kentinden biriymiş. Birlikte, Likya’nın doğu tarafını temsil ediyormuş. Ören yerinde Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait birbirinden değerli kalıntılar var. Bunların da birçoğu orman içinde bulunuyor. Antik kentin tam ortasından da Ulupınar isimli bir derecik geçiyor. Göz alıcı freskleriyle dikkat çeken Bizans kilisesi başta olmak üzere, burada birçok farklı yapıyı yakından inceleyebiliyorsunuz. Antik kentin bulunduğu bölge, Likya Yolu’nun yaklaşık 7,5 kilometrelik etabını oluşturuyor.
7. Olimpos Plajı
Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan Olimpos Plajı’nı, Akdeniz kıyılarının en özel köşelerinden biri olarak tanımlamak yanlış olmaz. Hem tarihi mirası hem de doğal güzellikleriyle adeta bir cennet köşesi olan bu...
Ülkemizin en güzel plajlarından biri olan Olimpos Plajı, antik kentin bize sunduğu sürprizlerden bir diğeri. Caretta caretta deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olması sebebiyle, plajda yalnızca bazı noktalarda şezlong ve şemsiye kullanılması mümkün. Plajın ardında yemyeşil ormanlar ve dağ manzarası yükseliyor. Bir yanınızda da Likya uygarlığının izlerini sürebileceğiniz görkemli bir ören yeri var. Hem tarihi mirasın hem de kaplumbağaların korunabilmesi için, plajın her daim temiz tutulması son derece önemli. Eğer Çıralı tarafından gelecekseniz, plaja girişte herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Ancak antik kentten geçecekseniz bilet almanız ya da MüzeKart’ınızla giriş yapmanız gerek.
8. Korsan Koyu
Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Karaöz Sahili’ne yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta konumlanan Korsan Koyu, turkuaz renkli ve göz alıcı berraklıktaki deniziyle oldukça ünlü. İki tepenin arasında kalan bu küçük ve etkileyici...
Karaöz sahiline 4 kilometre mesafede ve iki tepenin arasında bulunan Korsan Koyu, kendisiyle aynı ismi taşıyan tertemiz bir plaja da ev sahipliği yapıyor. Coğrafi konumu sayesinde rüzgara ve fırtınaya karşı son derece korunaklı bir ortam sunan koy, bu sayede teknelerin de favori duraklarından biri. Keza koyun ismi de asırlar önce korsanların sığınağı olarak kullanılmış olmasından geliyor. Gelidonya Feneri’nin batı yakasındaki Korsan Koyu’na hem karadan hem de denizden ulaşım sağlamak mümkün. Burada herhangi bir yeme içme ya da plaj işletmesi yok, ancak koyda gezerken Melanippe Antik Kenti’ne ait kalıntılara rastlayabiliyorsunuz.
9. Porto Ceneviz Koyu
Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan ve Olimpos beldeleri arasında kalan Porto Ceneviz Koyu, doğanın mucizevi güzelliklerinden bir tanesi. Akdeniz’in tertemiz ve berrak sularına komşu olan koy, günümüzde hâlen bakir doğasını...
Kısaca Ceneviz Koyu olarak da adlandırılan Porto Ceneviz Koyu, Adrasan ile Olimpos’un tam arasında. I. Derece Doğal Sit Alanı tescil edilerek koruma altına alındığı için, koyda yapılaşma yasak. Bu sayede, buradaki eşsiz doğal güzellikler de günümüze kadar güvende kalarak ulaşabilmiş. Yalnızca deniz yoluyla ulaşım sağlanabilen koy, bölgede faaliyet gösteren tekne turlarının favori duraklarından biri. Gerek su altı zenginlikleri ve kristal berraklığındaki denizi, gerekse yemyeşil atmosferiyle ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Koyun ismi de üzerinde bulunan Ceneviz kalesi kalıntılarından geliyor. Eğer Çıralı, Adrasan ve Olimpos civarında tekne turuna çıkmayı düşünüyorsanız, Porto Ceneviz Koyu’nun güzelliklerini de mutlaka keşfetmenizi tavsiye ederiz.
10. Phaselis Koyu
Antalya’nın merkezine yaklaşık 58 kilometre mesafede bulunan Phaselis Koyu, Kemer ilçesi sınırları içinde ve ilçe merkezinden 12 kilometre uzaklıkta. Phaselis Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapan koy, eşsiz doğal güzellikleri...
Kemer ilçesi sınırları içinde kalan Phaselis Koyu, bu bölgede ziyaret edebileceğiniz bir diğer doğa harikası. Tıpkı Olimpos gibi, ziyaretçilerine doğa ve tarihi bir arada sunuyor. Koyun tarihi mirasından az sonra detaylı olarak söz edeceğiz ama ilk olarak doğal güzelliklerini kısaca anlatalım. Toplamda üç farklı plaja ev sahipliği yapan koy, her daim tertemiz ve çok huzurlu. Su burada o kadar berrak ki, deniz gözlüğü kullanmasanız bile su altı zenginliklerini görebiliyor, yüzen balıkları takip edebiliyorsunuz. Koyun çevresinde de eşsiz bir doğa hakim, ki zaten burada piknik ya da kamp aktiviteleri de yapılabiliyor. Batı taraftaki plajlar kumluk, doğu taraftakiler ise küçük çakıl taşlarıyla bezeli. Koya girerken MüzeKart’ınızı göstermeli ya da bilet satın almalısınız. Bunun sebebi de, Phaselis Koyu’nda kendiyle aynı ismi taşıyan bir ören yerinin bulunması.
11. Phaselis Antik Kenti
Phaselis Antik Kenti, Akdeniz’e uzanan küçük bir yarımadanın üzerine, M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş bir antik liman kenti. Rodoslu kolonistlerin kurduğu tarihi kent, bugüne dek birçok efsaneye konu olmuş. En yaygın...
Rodoslu kolonistlerin M.Ö. 7. yüzyılda kurduğu bir liman kenti olan Phaselis, birden fazla limanı bulunması ve avantajlı konumu sayesinde çağlar boyunca hep büyük önem taşımış. Antik dönemde Likya ve Pamfilya’nın arasında kalması da önemli sebeplerden biri. Pers, Kayra, Lymra, Makedon, Bizans ve Roma gibi nice medeniyetleri ağırlamış. Ören yerinde bugün görebileceğiniz kalıntılardan, Phaselis’in zamanında ne kadar önemli ve gelişmiş bir kent olduğunu anlayabiliyoruz. Akdeniz coğrafyasındaki en etkileyici antik kentlerden biri olarak, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
Phaselis Antik Kenti, ilk yükselişini Büyük İskender’in bölgeye gelmesiyle yapmış olsa da, esas parlak dönemine Roma Dönemi’yle girmiş. Ören yerinde İmparator Hadrian’ın onuruna inşa edilmiş olan kemerin, tiyatronun, agoranın, sur duvarlarının, hamamın ve daha birçok yapının kalıntıların görebiliyorsunuz. Hatta agoranın içinde Bizans döneminden kalan bir bazilika da var. Hem doğal güzelliklerle iç içe vakit geçirmek hem de zamanda keyifli bir yolculuk yapmak için, Phaselis Antik Kenti’ni gönül rahatlığıyla ziyaret edebilirsiniz.
12. Tekirova Plajı
Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova, Toros Dağları’nın eteklerinde yayılmış, doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen bir tatil beldesi. Kent merkezine yaklaşık 59 kilometre uzaklıkta. Kemer’in merkezinden ise Tekirova’ya 20 kilometre yol kat...
Buralara kadar gitmişken güzeller güzeli bir plajda daha yüzmek isterseniz, rotanızı Toros Dağları’nın eteklerindeki Tekirova’ya da çevirebilir ve beldenin en ünlü plajını ziyaret edebilirsiniz. İlçe merkezinden yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Tekirova Plajı, mavi bayrak ödüllü ve yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda. Küçük çakıl taşlarının kapladığı plajın bir bölümü özel işletmelere ait, bir bölümü ise halk plajı olarak düzenlenmiş. Burada yüzmenin ve güneşlenmenin yanı sıra; dalış, parasailing, jet-ski ve su kayağı gibi aktiviteler de yapabiliyorsunuz.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Çıralı Yanartaş | 9,0 |
2 | Rhodiapolis Antik Kenti | 8,0 |
3 | Adrasan | 9,1 |
4 | Adrasan Kalesi | 8,5 |
5 | Gelidonya Feneri | 8,5 |
6 | Olimpos Antik Kenti | 9,5 |
7 | Olimpos Plajı | 9,5 |
8 | Korsan Koyu | 9,5 |
9 | Porto Ceneviz Koyu | 9,0 |
10 | Phaselis Koyu | 9,5 |