Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Sarıcasu Köyü yakınlarında bulunan Rhodiapolis Antik Kenti, çam ormanlarıyla bezeli yüksek bir tepenin üzerinde. Likya Uygarlığı’nın önemli yerleşimlerinden biri olan kentin ismi, Rodosluların bu bölgeyi kolonize etmelerinden dolayı türemiş. Rhodiapolis’in bulunduğu bölgede Phaselis, Gagai ve Olimpos gibi farklı antik kentler de var. Söz konusu kentlerin tamamı Likya Birliği’ne üyeymiş ve Rhodiapolis de aslında birlik çatısı altında gelişme göstermiş.
M.Ö. 8. yüzyılda kurulmuş olan Rhodiapolis Antik Kenti’nin kalıntılarına, ilk olarak 1892 yılında Avusturyalı arkeologlar tarafından ulaşılmış. En erken tarihli buluntular, Klasik Çağ’a tarihlenen kaya mezarları. Ancak, kentin esas ilginç özelliklerinin başında, küçük taşlar kullanılarak harçlı ya da harçsız şekilde inşa edilmiş, farklı boyutlardaki evleri içinde barındırması geliyor. Günümüze kadar ayakta kalabilmiş olan bu evler, Rhodiapolis’in mimari zenginliğini ve tarihi derinliğini gözler önüne seriyor.
Rhodiapolis’in en ünlü siması, Antonius Pius döneminde yaşamış olan Opramoas. Likya’nın en zengin kişilerinden ve en ünlü hayırseverlerinden biri olarak tanınmış. Opramoas’ın anıt mezarı, kentin tiyatrosunun güneybatısında bulunuyor. Mezarın kitabesinde Opramoas’ın hayatı boyunca yaptığı hayırlardan, hakkında söylenen güzel sözlerden ve kente sağladığı katkılardan söz ediliyor. Hatta bu kitabe, Anadolu’daki en uzun kitabe olma özelliğine de sahip.
2006 yılından bu yana kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan Rhodiapolis Antik Kenti’nde bugüne dek tiyatro, agora, hamam, ana cadde ve stoa gibi kamusal alanlar gün yüzüne çıkarıldı. Bir kütüphane ile tapınağa ev sahipliği yapan Asklepeion’a da ulaşıldı. Kentin restore edilen Helenistik dönem tiyatrosu, 2011 yılında gerçekleştirilen bir konserle bin yıldan uzun süre sonra yeniden sanat etkinliklerine kavuştu. Siz de kentin tarihi dokusunu keşfetmek ve Likya Uygarlığı’nın izlerini yakından incelemek için Rhodiapolis Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Ancak 2024 yılının Ağustos ayında, ören yeri geçici olarak ziyarete kapalı. Ziyaretiniz öncesinde güncel bilgilere göz atmanızı öneririz.