Ülkemizin her bir köşesinde mutlaka görülmesi gereken gizli cevherler bulunuyor. Karabük’ün küçücük bir ilçesi olan Safranbolu da bunlardan bir tanesi. Karadeniz’in güneyinde bulunan Safranbolu, özellikle Karadeniz turları ile çok ziyaret ediliyor. Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunduğundan dolayı hem yurt içinden hem de yurt dışından milyonlarca turist bu sevimli ilçeyi görebilmek için bölgeye akın ediyor.
Gezilecek yerlerden bahsetmeden önce, Safranbolu’nun zengin tarihi hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Safranbolu’nun bilinen tarihi milattan önce 3000’li yıllarda başlıyor. Ülkemiz bir medeniyetler beşiği olduğu için Safranbolu’da da Roma Devleti, Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti gibi uygarlıklar hüküm sürmüş. O yıllarda, özellikle ticaretin canlanmasında çok kritik bir noktayı oluşturuyormuş.
Safranbolu’da farklı medeniyetlerin izlerini görebiliyoruz. Fakat en baskın olanı şüphesiz ki Osmanlı Devleti. Dünyada eşi benzeri çok az görülmüş Safranbolu Evleri, Osmanlı zamanında yapılmış ve orijinalliği hiç bozulmadan günümüze kadar taşınmış. Hatta buraya “Zamanın durduğu Kent” denmesinin sebebi de bu. Safranbolu’ya gittiğiniz zaman kendinizi yüzlerce yıl öncesine gitmiş veya bir film setine girmiş gibi hissediyorsunuz. Burada kalabalık şehirlerin gri, betonarme ve yorucu atmosferinden eser yok. İnsanları da bölgenin ruhuyla özdeşleşmiş ve çok daha sakin bir hayat yaşıyorlar.
Safranbolu her zaman bugünkü kadar turistik bir bölge değilmiş. Özellikle Karabük’e açılan devasa demir çelik fabrikası, Safranbolu’da yaşayan insanların da Karabük’e ve diğer yerlere göç etmesine neden olmuş. Fakat Safranbolu hakkında çekilmiş bir belgesel, hiç beklenmedik bir etki yaratarak bu toprakların ne kadar özel olduğunu herkese hatırlatmış ve 1994 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girişiyle birlikte bölgede kalabalık hiç eksik olmamış.
Küçücük bir ilçe olan Safranbolu’da göreceğiniz çok şey var. En güzel yanı ise tüm bu önemli lokasyonları bir iki gün içerisinde gezebiliyor olmanız. Eğer tatil planlarınıza Safranbolu’yu da eklediyseniz, nereye gitsem diye düşünmemek adına, Safranbolu gezilecek yerler önerilerimizden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, bölgenin otantik ruhuna uygun şekilde inşa edilmiş bir konakta, konforlu bir konaklama için Safranbolu'nun En İyi Butik Otelleri önerilerimize de göz atabilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar diliyorum.
1. Safranbolu Evleri
Türk kent kültürünün en güzel simgelerinden biri olarak kabul edilen Safranbolu Evleri, geçmişten günümüze kadar mükemmel bir şekilde gelmeyi başarmış. İlk olarak 18. yüzyılda inşa edilmeye başlanılan evler Safranbolu halkı...
Safranbolu denildiğinde ilk akla gelen şey genellikle Safranbolu Evleri oluyor. Bu sevimli mimari bölge ile mükemmel bir şekilde özdeşleşmiş. İki yamaca yerleştirilmiş olan iki bini aşkın Safranbolu Evi bulunuyor. Zamanın koşullarına ve teknolojilerine göre çok büyük bir mimari ustalık ile inşa edilen evlerin hiçbiri birbirinin güneşini kesmiyor ve manzarasını kapatmıyor. Sanki dağ yamacında bitmiş çiçekler gibi hoş bir görüntü oluşturuyorlar.
Safranbolu Tarihi Evleri, Safranbolu’nun Atatürk isimli bölgesinde bulunuyor. 17. ve 18. yüzyılda inşa edilen bu evlerin pek çoğu zamanın zorlu şartlarına direnmeyi başarmış ve ilk günkü gibi ayakta duruyor. Bazıları ise bu güzelliğini yitirmemesi adına koruma altına alınmış. Evlerdeki otantik ahşap işçiliğini yakından görmek isterseniz ziyaret edebileceğiniz bazı konaklar mevcut. Ayrıca bölgedeki bazı oteller de 18. yüzyıldan beri korunan konaklarda konaklama imkanı sunuyor. Safranbolu’da mutlaka görülmesi gereken çok yer var fakat Safranbolu Evleri listenin bir numarasında olmayı sonuna kadar hak ediyor.
2. Safranbolu Eski Çarşı
Safranbolu’da yapılacak en keyifli aktivitelerin başında Eski Çarşı’da dolaşmak geliyor. İlçeyi tanımak için en etkili yöntem çarşının sokaklarına kendinizi bırakmak olacaktır. Büyük bir alana yayılan Safranbolu Eski Çarşı, hâlâ Osmanlı...
Bir kenti gezmenin ve tanımanın en güzel yollarının başında, o kentin sokaklarında uzunca bir yürüyüş yapmak geliyor. Safranbolu’nun otantik ruhunu sonuna kadar hissedebilmek için muhakkak Safranbolu Eski Çarşı’yı görmelisiniz. Eski Kent olarak da bilinen bu bölge size zamanda yolculuk yapmışsınız gibi hissettirecek. Arnavut kaldırımı döşemeli yollarında, dört bir yanınızı çevreleyen küçük dükkanlara girip çıkarken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Safranbolu Eski Çarşı son derece turistik bir bölge. Kentin tüm konaklama imkanları bu çevrede bulunduğundan dolayı çarşı her zaman kalabalık oluyor. Ayrıca Safranbolu’dan hatıra kalacak hediyelikler almak ve yöresel lezzetleri denemek için de en iyi lokasyonlardan biri olduğu söylenebilir.
3. İncekaya Su Kemeri
Safranbolu'nun meşhur Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunan İncekaya Su Kemeri, mutlaka seyahat rotanıza eklemeniz gereken destinasyonlar arasında yer alıyor. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından verilen bir emir ile inşa edilmiş olan...
İncekaya Su Kemeri, dört yüzyılı aşkın süredir ayakta olan tarihi bir su kemeri. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış olan İncekaya Su Kemeri toplamda 116 metre uzunluğunda. Ayrıca bu görkemli yapı altı farklı kemerden oluşuyor. Muhtemelen sadece su kemerini görmek için gitmezsiniz ama bölgenin en güzel doğasına sahip olan Tokatlı Kanyonu’na gittiğiniz zaman İncekaya Su Kemerini de mutlaka görmeli ve fotoğraflarını çekmelisiniz.
4. Cinci Hanı - Çeşme
1654 yılında inşa edilmiş olan Cinci Hanı, Safranbolu’nun Çeşme bölgesinde yer alan kadim bir kervansaray. Cinci Hoca lakabıyla tanınan Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış. Ayrıca dönemin ünlü mimarlarından olan Koca Mimar...
Safranbolu’nun Çeşme bölgesinde yer alan Cinci Hanı, ülkemizdeki en gözde kervansaraylardan bir tanesi. İpekyolu üzerine inşa edilmiş olan Cinci Hanı 1645 yılında, Cinci Hoca lakabıyla tanınan Safranbolulu Karabaşzade Hüseyin Efendi’nin emriyle yaptırılmış. 20. yüzyıla kadar kervansaray olarak kullanılan Cinci Hanı, orijinalliğini bozmayacak bir restorasyon çalışmasından sonra bir otele dönüştürülmüş. 63 odaya sahip olan handa isterseniz konaklayabiliyor, isterseniz de yöresel lezzetleri deneyebileceğiniz restoranında yemek yiyebiliyorsunuz.
5. Kaymakamlar Gezi Evi
Safranbolu'nun Musalla Mahallesi’nde bulunan Kaymakamlar Gezi Evi, bir simge hâline gelmiş olan Safranbolu Evleri'ni ve bölgenin kültürünü en yakından görebilmenizi sağlayacak bir gezi evi. Tam tarihi bilinmese de evin 18....
Kaymakamlar Gezi Evi, Safranbolu’nun kültürel yapısına en yakından şahit olabileceğiniz destinasyonlardan bir tanesi. 19. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Kaymakamlar Gezi Evi klasik bir Safranbolu Evi örneği olarak görülüyor. Hacı Mehmet Efendi’ye ait olan ev günümüzde T.C Kültür Bakanlığı tarafından korunuyor. 1979 yılında kamu malı hâline getirilmiş olan Kaymakamlar Gezi Evi’nin içerisinde geleneksel canlandırmaları görebiliyorsunuz. İnsanların hayat tarzını ve otantik mimariyi gözler önüne seren evde 7 farklı odayı ziyaret edebiliyorsunuz. Kaymakamlar Gezi Evi’ni haftanın her günü saat 09:30 ile 17:00 arasında ziyaret edebilirisiniz.
6. Safranbolu Yörük Köyü
Safranbolu’nun en popüler seyahat destinasyonlarından bir tanesi olan Yörük Köyü, sit alanına dönüştürülmüş bir Türkmen köyü. Fakat bu köy Anadolu’da alışılagelmiş köylerden farklı bir atmosfere sahip. Bunun sebebi tüm köyün...
Safranbolu’ya yaklaşık 11 kilometre uzaklıkta bulunan Yörük Köyü için bir açık hava müzesi denebilir. Zengin bir geçmişe sahip olan köyün 15. yüzyıldan beri ayakta olduğu düşünülüyor. Bu otantik köyü ziyaret ettiğiniz zaman yüzlerce yıllık evleri ve mimari eserleri yakından görebiliyor ve bir anda geçmişe gitmiş gibi hissediyorsunuz. Safranbolu Yörük Köyü’nde klasik Safranbolu evlerinin en güzel örnekleri bulunuyor. Köye girdiğiniz anda karşınıza çıkan mezarlık sizi biraz şaşırtabilir. Fakat Türkmen geleneklerinde köylerin girişine mezarlık yaptırılmasının sebebi insanlara ölümü hatırlatmakmış. Köyün genelinde birçok diğer gelenesel uygulamaya da şahit oluyorsunuz. Ayrıca etli sarma, mantı gibi geleneksel lezzetlerin en iyilerini burada deneyimleyebiliyorsunuz.
7. Tokatlı Kanyonu
Doğanın benzersiz mimari yeteneği ile oluşmuş olan Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’nun en ilgi çekici doğal güzelliklerinden bir tanesi. Tokatlı Köyü’nde bulunan kanyon, Safranbolu’nun kalbindeki Eski Çarşı’ya kadar uzanıyor. Toplamda 9 kilometrelik...
Safranbolu her ne kadar tarihi ve mimarisi ile ünlü olsa da Tokatlı Kanyonu’nda buranın mükemmel doğasına da şahit olabiliyorsunuz. Kanyon adıyla aynı olan Tokatlı Köyü’nde bulunuyor. Tokatlı Kanyonu’nun girişinde bulunan Kristal Teras da bölgenin en popüler lokasyonlarından bir tanesi. Terastan tüm kanyonu mükemmel bir şekilde görebiliyor ve eşsiz fotoğraflar çekebiliyorsunuz.
Tokatlı Kanyonu’na girdikten sonra merdivenlerden aşağı inmeniz gerekiyor. Ortalama 150- 200 basamak indikten sonra kendinizi kanyonun yemyeşil doğasında bulunuyorsunuz. Kanyon toplamda dokuz kilometrelik bir yürüme parkuruna sahip. Eğer doğa yürüyüşü yapmaktan hoşlanıyorsanız, iki saatlik bir yürüyüş ile bu parkuru rahatlıkta tamamlayabilirsiniz. Safranbolu’nun eşsiz doğasına ve oksijene doymak için Tokatlı Kanyonu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz. Her gün 08:30 ile 20:30 arasında ziyarete açık olan kanyonda benzersiz manzaralarla karşılaşmaya hazır olun.
8. Bulak Mencilis Mağarası
Karabük’ün Bulak ilçesinde bulunan Bulak Mencilis Mağarası için Safranbolu’yu ziyaret edenlerin görmeden ayrılmaması gereken bir destinasyon denebilir. Safranbolu’ya yalnızca sekiz kilometre uzaklıkta olan mağara haftanın her günü sabah 08:00 ile...
Karabük’ün Bulak Köyü’nde bulunan Bulak Mencilis Mağarası, gitmeyenlerin pişman olduğu destinasyonların başında geliyor. Safranbolu’ya yalnızca 8 kilometre uzaklıkta bulunduğundan dolayı tatiliniz sırasında kolaylıkla gelebilirsiniz. Bulak Mencilis Mağarası, Türkiye’nin dördüncü en büyük mağarası olma ünvanına sahip. Bundan dolayı muhakkak ziyaret edilmesi gereken doğal güzelliklerden bir tanesi. Fakat mağaranın ziyarete yeni açıldığını ve yalnızca birkaç yüz metresini görebildiğimizi hatırlatmak isterim. Doğanın tıpkı bir sanatçı gibi yavaş yavaş işlediği, sarkıtlarla ve dikitlerle süslediği Bulak Mencilis Mağarası’nı görmek isterseniz haftanın her günü 08:00 ile 21:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
9. Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Safranbolu’nun mutlaka görülmesi gereken turistik destinasyonlarından bir tanesi. Pazartesi günü hariç haftanın her günü açık olan müze, 09:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Ayrıca müzeye...
Safranbolu’nun en ünlü yapılarından bir tanesi olan Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Kale Altı Sokak’ta ziyaretinizi bekliyor. Müze pazartesi günleri haricinde her gün ziyarete açık ve sabah 09:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Safranbolu Kent Tarihi Müzesi aslında Hükümet Konağı olması için 1900’lerin başında inşa edilmiş. Hatta 1976 yılına kadar da gerçekten Hükümet Konağı olarak kullanılmış fakat talihsiz bir yangın sonrasında tanınmaz hâle gelmiş. Daha sonra yapılan yenileme çalışmaları ile buranın müzeye dönüştürülmesine karar verilmiş.
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi 2006 yılından bu yana turistleri ağırlıyor. Adından da anlaşılabileceği üzere Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’nde bölgenin tarih boyunca yaşadığı gelişmeleri ve önemli olayları yakından inceleyebiliyorsunuz. Toplamda üç kattan oluşan müzede bu güzel toprakların tarihi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Müzeye giriş yaparken küçük bir ücret ödediğinizi de hatırlatmak isterim.
Bir veya iki günlük bir Safranbolu gezisi planınız varsa, bu sevimli ilçeyi tanımak için bahsettiğim destinasyonlara mutlaka bir şans vermenizi tavsiye ediyorum. Eğer sizin de gittiğiniz ve buraya da mutlaka gidilmeli dediğiniz yerler varsa yorumlara ekleyebilirsiniz.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Safranbolu Evleri | - |
2 | Safranbolu Eski Çarşı | - |
3 | İncekaya Su Kemeri | - |
4 | Cinci Hanı | - |
5 | Kaymakamlar Gezi Evi | - |
6 | Safranbolu Yörük Köyü | - |
7 | Tokatlı Kanyonu | - |
8 | Bulak Mencilis Mağarası | - |
9 | Safranbolu Kent Tarihi Müzesi | - |