nerdeneredenerdenerede

Çorum Gezilecek Yerler: Çorum’da Gezilecek En İyi 15 Yer

Çorum Gezilecek Yerler: Çorum’da Gezilecek En İyi 15 Yer
Çorum, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle herkes tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Anadolu'nun kalbinde yer alan bu kent, yakın geçmişte sosyal medyada dünyanın merkezi olduğu esprileriyle de gündeme gelmişti, hatırlarsınız. Aslında bu şakalarda gerçeklik payı da var. Çünkü Çorum, insanlık tarihinin en önemli uygarlıklarından biri olan Hitit İmparatorluğu’nun olağanüstü zenginlikteki tarihi mirasına da ev sahipliği yapıyor. Ayrıca; kentte Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze dek ulaşan çok sayıda eser ve yapı da bulunuyor.

Birbirinden etkileyici doğal alanları da içinde barındıran Çorum, hem tarih ve arkeoloji meraklıları hem de doğa tutkunları için harika bir keşif rotası oluşturuyor. Siz de Çorum gezilecek yerler önerilerini merak ediyorsanız, kentin saklı hazinelerini birlikte keşfetmeye başlayalım!

1. Çorum Müzesi - Merkez

Çorum Müzesi

Kentin tarihi mirasını daha yakından keşfetmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesini tavsiye ettiğimiz Çorum Müzesi, Merkez ilçesine bağlı Gülabibey Mahallesi’nin sınırları içinde. Aslında bu müze 1968 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor. Ancak...

Çok zengin bir tarihi mirasa ev sahipliği yapan Çorum’da, bu mirasın izlerini sürmek isteyenler için en ideal başlangıç noktalarından biri, Çorum Müzesi. 1968 yılında kurulan ve 2003 yılında günümüzdeki binasında yeniden ziyaretçilerine kapılarını açan müze; haftanın her günü ziyarete açık. Girişler ücretli, ancak dilerseniz MüzeKart’la da giriş yapabiliyorsunuz.

Çorum Müzesi’nin arkeoloji salonlarında Alacahöyük, Ortaköy, Boğazköy, Pazarlı, Alişar Höyük ve Kuşsaray gibi bölgelerde ele geçen buluntular sergileniyor. Etnografya salonlarında ise Çorum yörelerinin özelliklerini yansıtan tekstil ürünlerini, kıyafetleri, takıları, silahları, araç gereçleri ve süs eşyalarını yakından inceleyebiliyor; dönem canlandırmalarını görebiliyorsunuz. Özellikle Hititlere ilgi duyanlar için, Çorum Müzesi’nde gerçek bir hazine gizli. Müzenin çok geniş bir sikke koleksiyonu da bulunuyor.

2. Çorum Saat Kulesi - Merkez

Çorum Saat Kulesi

Bazı kentlerimizde genellikle şehir merkezinde yer alan ve artık o şehirlerin sembollerinden biri haline dönüşmüş tarihi yapılar bulunuyor. Hatta bu yapılar çoğu zaman kent sakinleri tarafından popüler bir buluşma noktasına...

Birçok kentimizin merkez ilçesinde, artık o kentle özdeşleşmiş bir tarihi saat kulesiyle karşılaşabiliyoruz. Çorum da o kentlerden biri. Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın 1894 yılında inşa ettirdiği kulenin kitabesi de hâlen sağlam. Kulenin güneye bakan yuvarlak kemerli kapısının üzerinde yer alıyor ve 1312 yılına tarihlenmiş. Kulenin çapı 3,9 metre, yüksekliği ise 27,5 metre. Tahmin edebileceğiniz gibi, Çorum Saat Kulesi kentteki en popüler buluşma noktalarından biri. Merkezde gezerken bu tarihi yapıyı da yakından inceleyebilirsiniz.

3. Çorum Kalesi - Merkez

Çorum Kalesi

Birçok kentimizin asırlardan beri varlığını koruyan, artık kentin önemli tarihi simgelerinden birine dönüşmüş olan tarihi kaleleri var. Söz konusu Çorum olduğunda da akla bu kategoride gelen ilk tarihi yapı, Çorum...

Kent merkezindeki önemli tarihi yapılardan bir diğeri olan Çorum Kalesi’nin ne zaman inşa edildiğine dair net bir bilgiye ulaşamıyoruz. Fakat 1571 yılına tarihlenen bazı yazılı belgelerde ismi geçtiği için, bu tarihten daha önce inşa edilmiş olduğuna eminiz. Evliya Çelebi’ye göre Çorum Kalesi, Selçuklu Sultanı Kılıçarslan tarafından inşa ettirilmiş. İçinde 42 konut ile bir cami bulunuyor. Eğer bu yazıyı 2024 yılında okuyorsanız, ne yazık ki kalenin bir süredir restorasyon amacıyla ziyarete kapalı olduğunu belirtmemiz gerek. Ancak restorasyonun yakın zamanda tamamlanacağı ve tarihi kalenin yeniden ziyarete açılacağı söyleniyor. Yazıyı okuduğunuz dönemde çoktan ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış olabilir.

4. Muradi Rabi Ulu Camii - Merkez

Muradi Rabi Ulu Camii

Asırlardır varlığını koruyan tarihi camiler, kentlerimizin tarihi ve dini mirasının en önemli parçalarından birini oluşturuyor. Tarihi camilerin ibadethane olma misyonlarının yanı sıra, bir de turizme çok önem katkıları var. Söz...

Selçuklu Sultanı III. Alaaddin Keykubat’ın döneminde ve onun azat ettiği kölesi Hayrettin tarafından inşa ettirildiği tahmin edilen Muradi Rabi Ulu Camii, kentin en eski ve etkileyici camilerinden biri. İsmi bazı kaynaklarda Çorum Ulu Camii olarak da geçiyor. Caminin 1446 yılında gerçekleşen büyük depremde yerle bir olduğunu ve bizzat Mimar Sinan tarafından onarıldığını, Mimar Sinan’ın Teskiret-i Enbiye adlı eserinden biliyoruz.

İsmi III. Murat döneminde Sultan Muradi Salih Cami olarak değiştirilen tarihi yapı, bu süreçte tekrar onarımdan geçirilmiş ve çevresine hem akarat hem de medreseler eklenmiş. Bugünkü görünümünü ise 1810 yılında Çapanoğlu Abdulfettah Bey tarafından onarıldığı dönemde almış. Kısacası, tarih boyunca defalarca onarımdan geçtiği için orijinalinden daha farklı bir görünüme sahip. Ancak bu, etkileyici ve görkemli atmosferinden bir şey kaybettirmiyor.

5. Veli Paşa Hanı - Merkez

Veli Paşa Hanı

Çorum’un ev sahipliği yaptığı en kıymetli tarihi yapılardan biri olan Veli Paşa Hanı, Merkez ilçesine bağlı Çepni Mahallesi’nin sınırları içinde ve ulaşımı oldukça kolay. Çorum’un bir diğer ünlü tarihi yapısı...

Çorum Saat Kulesi’ne çok yakın bir konumda bulunan Veli Paşa Hanı, Yozgat Beyi Veli Paşa tarafından 1800’lü yılların ikinci yarısında inşa ettirilmiş. 1914 yılında çıkan büyük yangında harap olunca, Veli Paşa’nın torunu Şevket Bey tarafından aslına uygun şekilde yeniden yaptırılmış. İki katlı yapının, ilerleyen süreçte uzun yıllar boyunca Anadolu Oteli adında bir konaklama işletmesi olarak kullanıldığını biliyoruz. Çorum Belediyesi yakın geçmişte hanı turizme kazandırmak amacıyla 35 yıllığına kiralamış ve restore ettikten sonra içine bir restoran ile sosyal tesis açmış. Restoranda yöresel Çorum yemeklerinin tadını çıkarabilir, Veli Paşa Kahvecisi isimli sosyal tesiste de keyifli bir çay veya kahve molası verebilirsiniz.

6. Sıklık Tabiat Parkı - Merkez

Sıklık Tabiat Parkı

Çorum’un Merkez ilçesi sınırları içinde ve Çorum Samsun karayolu üzerinde yer alan Sıklık Tabiat Parkı, kentte doğayla iç içe vakit geçirmek için ziyaret edebileceğiniz en merkezi noktalardan biri. 2009 yılında...

Yolculuğumuz Çorum’un merkezinden diğer ilçelerine doğru devam ettikçe, kentin ev sahipliği yaptığı doğal güzelliklerden bol bol söz edeceğiz. Ancak kent merkezinde doğayla baş başa kalabileceğiniz, kamp ya da piknik yapabileceğiniz, yemyeşil bir atmosfere sahip bir alan arıyorsanız; doğru adres, Sıklık Tabiat Parkı. 2009 yılında tabiat parkı tescili alan Sıklık Boğazı, kent merkezinden yalızca 7 kilometre uzaklıkta. Çorum Samsun karayolu üzerinde bulunuyor ve yaklaşık 63 hektarlık bir alana yayılıyor.

Sıklık Tabiat Parkı’nda çocuk parkları, dinlenme alanları, oyuncaklar, çadır ve karavan parkı alanları, tuvaletler, çeşmeler, büfeler ve kafeteryalar mevcut. Kısacası, burada vakit geçirirken tüm temel ihtiyaçlarınızı da kolayca karşılayabiliyorsunuz. Kamp alanlarında bulaşık yıkama, atık su ve kamelya alanları da yer alıyor.

7. Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri - Alaca

Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri

Tarih ve arkeolojiye ilgi duyanlar için Çorum, uçsuz bucaksız bir keşif cenneti. Çünkü hem Hitit hem de Selçuklu imparatorluklarına dair çok önemli tarihi miraslar, hâlen kent sınırları içinde varlığını koruyor....

Hitit uygarlığının önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Alacahöyük, günümüzde Çorum’un Alaca ilçesine bağlı bir belde. Burada 1935 yılından beri sürdürülen kazı çalışmaları neticesinde dört uygarlığa ulaşılmış durumda. Kazı çalışmalarında ele geçirilen eserler, Alacahöyük Müzesi’nde sergileniyor. 1940 yılında açılan ve 2011 yılında yeniden düzenlenen müzede birbirinden önemli eserler teşhir ediliyor. Müzeden geçip devam edince de Alacahöyük Ören Yeri’ne ulaşıyorsunuz. Burada dört uygarlık katını da yakından incelemek mümkün. Küçük evler, sokaklar, su kanalları, sfenksler, anıtsal geçitler, mezarlar… Alacahöyük Ören Yeri adeta bir film seti gibi ve çok etkileyici bir atmosfere sahip. Hem müze hem de ören yeri her gün ziyarete açık. Girişte MüzeKart geçiyor.

8. Hattuşa - Boğazkale

Hattuşa

1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış olan Hattuşa, Hitit İmparatorluğu’nun başkentidir. Burası Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olarak tarihe geçmiştir. Bölgenin ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş”...

Çorum’un tarihi mirasının çok önemli bir parçasını oluşturan Hattuşa ya da diğer ismiyle Hattuşaş, Hitit İmparatorluğu’nun başkenti. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de giren bu görkemli kent, yazılı belgelerde ilk Hitit kralı olarak geçen Anitta tarafından M.Ö. 1700’lü yıllarda alınmış. Keza daha sonra yine onun tarafından yıkılmış. Yaklaşık bir asır sonra I. Hattuşili tarafından yeniden kurulmuş ve dört asırı aşkın süre boyunca hüküm sürecek Hititlerin başkenti haline gelmiş.

Burada yerleşim tarihinin M.Ö. 3000’lere kadar uzandığı tahmin ediliyor. Hatta bazı tabletlerde, kentten “Bin Tanrılı Şehir” olarak söz ediliyor. 1800’lerin ikinci yarısından beri kazı çalışmalarına sahne olan Hattuşa, dünyanın en etkileyici açık hava müzelerinden biri. Kentin en büyük kutsal alanı olan Büyük Tapınak hâlen çok iyi durumda ve M.Ö. 13. yüzyıldan beri varlığını koruyor. Anıtsal kapılar, surlar, tapınaklar, tüneller, heykeller… Hattuşa’da keşfedilecek o kadar çok şey var ki. Bize sorarsanız buraya yarım gün ayırmak bile yetersiz kalabilir. Girişlerin ücretli olduğunu da belirtelim.

9. Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı - Boğazkale

Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı

Hitit İmparatorluğu’na dört yüz yılı aşkın süre boyunca başkentlik yapmış olan Hattuşa (Hattuşaş) günümüzde Çorum’un sınırları içinde. Ülkemizin ev sahipliği yaptığı en önemli tarihi miraslardan biri olan antik kent, uzun...

Hattuşa’da gezerken her biri bir diğerinden etkileyici çok sayıda yapıyla, alanla ve kalıntıyla karşılaşacaksınız. Ancak Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı, antik kentin ev sahipliği yaptığı en etkileyici kutsal mekan olabilir. Antik kentin biraz dışında bulunan ve büyük kayalıkların arasına gizlenmiş olan bu tarihi tapınak, Hitit uygarlığının ulusal tapınağı olarak kabul ediliyor. İlk inşa tarihi hâlen belirlenememiş olsa da, bir bölümünün III. Hattuşili, Büyük Galeri’deki Tudhaliya kabartmasının ve Küçük Galeri’nin de IV. Tudhaliya hükümdarlığı zamanında inşa edildiği tahmin ediliyor. Günümüzde iki odaya/bölüme ayrılmış olan Yazılıkaya’yı gezerken Hitit pantheonunu tasvir eden birbirinden etkileyici kaya betimlemelerini yakından inceleyebiliyorsunuz. Eğer tarihe ve arkeolojiye ilgi duyuyorsanız, Yazılıkaya’yı gezmek için mutlaka yeterli zamanı ayırmanızı tavsiye ederiz.

10. Boğazköy Müzesi - Boğazkale

Boğazköy Müzesi

Çorum’un Boğazkale ilçesinin merkezinde yer alan Boğazköy Müzesi, 1966 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor. 2011 yılında kapsamlı bir düzenleme çalışmasından geçirilen müzede, Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşa’da uzun yıllardan beri yapılan...

Boğazkale’nin merkezinde bulunan ve 1966 yılında açılan Boğazköy Müzesi de Hattuşa’da yapılan kazılar neticesinde gün yüzüne çıkarılan eserlere ev sahipliği yapıyor. Hem tematik hem de kronolojik sergileme yapılan müze, tıpkı Alacahöyük Müzesi gibi, 2011 yılında yeniden düzenlenmiş. Zemin katta Kalkolitik Çağ’dan başlayarak Doğu Roma Dönemi’ne kadar uzanan teşhir düzeni uygulanmış. Hitit salonunda da Hititlerin toplumsal yapısına ve devlet işleyişine ilişkin görseller ve eserler yer alıyor. Hattuşa ören yeri maketi, antik kentte bulunan Sfenks heykelleri ve mezar taşları; müzenin en çok ilgi gören eserleri arasında. MüzeKart ile giriş yapabileceğiniz Boğazköy Müzesi, haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.

11. İncesu Kanyonu - Ortaköy

İncesu Kanyonu

Çorum’un Ortaköy adlı ilçesindeki İncesu Köyü sınırları içinde yer alan İncesu Kanyonu, ismini de içinde bulunduğu sevimli köyden alıyor. Uzunluğu toplamda 12,5 kilometreye ulaşan kanyonun derinliği 40 ile 60 metre...

Adını içinde bulunduğu köyden alan İncesu Kanyonu, ülkemizin en güzel kanyonlarından biri. Uzunluğu 12,5 kilometre. Derinliği ise 40-60 metre aralığında değişiklik gösteriyor. Kanyonun içinde hem kaya tırmanışına hem de trekking aktivitelerine uygun parkurlar var. Hatta suyun debisinin yüksek olduğu dönemlerde, burada rafting aktiviteleri de düzenleniyor. Dahası, İncesu Kanyonu’nun içinde M.Ö. 2. yüzyıldan beri varlığını koruyan mağaralar, merdivenler, basamaklar ve sarnıçlar da mevcut. Ülkemizin en büyük Kibele kabartmalarından biri de yine burada yer alıyor.

12. Şapinuva Ören Yeri - Ortaköy

Şapinuva Ören Yeri

Söz konusu Hitit İmparatorluğu’nun geçmişi olduğunda, ülkemizde en zengin tarihi mirasa ev sahipliği yapan kentin Çorum olduğunu söylemek mümkün. Çünkü Hititlerin dört asırdan uzun süre boyunca başkent kabul ettikleri Hattuşa...

Hitit uygarlığında önemli idari merkezlerden biri olduğunu bildiğimiz Şapinuva Ören Yeri de bugün Ortaköy ilçesinin sınırları içinde. Askeri ve dini açıdan da önem taşıyan bu antik kent, Anadolu’da Hitit Çağı’na ilişkin keşfedilen en büyük çivi yazılı arşivlerden birine ev sahipliği yapıyor. Burada dört binden fazla tablet ve tablet parçası bulunmuş. Tabletlerde yapılan incelemeler, bunların bir kraliyet arşivine ait olduğunu gösteriyor. Şapinuva’nın hükümdarları; M.Ö. 14. yüzyılın başlarında Kral II. Tuthaliya ile Kraliçe Taduhepa’ymış. Kentin M.Ö. 13. yüzyılda Kral II. Murşili tarafından da bir merkez olarak kullanıldığı bilgisine bazı yazılı kaynaklardan ulaşabiliyoruz. Velhasıl, bu kent oldukça uzun zaman boyunca iskan edilmiş. 2024 yılında hâlen kazı çalışmalarına ev sahipliği yapıyor ve yalnızca bir bölümü ziyarete açık.

13. Koyunbaba Köprüsü - Osmancık

Koyunbaba Köprüsü

Çorum’un Osmancık ilçesi, günümüzde hâlen sapasağlam ayakta olan bazı önemli ve tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de ilçe merkezine çok yakın bir konumda ve Çorum Osmancık Tosya yolu...

Osmancık ilçesinin simgelerinden birine dönüşmüş olan Koyunbaba Köprüsü, Sultan II. Bayezid döneminde ve 1484 ile 1489 yılları arasında inşa edilmiş. Uzunluğu 250 metreye ulaşan köprü, yaklaşık 7,5 metrelik genişliğe sahip. 19 gözü ve sivri kemerleri var. Ancak günümüzde ırmak birikintileri gözlere dolduğu için, köprünün yalnızca 15 gözünü görebiliyoruz. Köprünün hem inşa tarihini hem de inşa amacını, günümüzde hâlen sağlam olan kitabesi sayesinde biliyoruz. Ancak kitabede mimarına ilişkin herhangi bir bilgi yer almıyor.

14. Kandiber Kalesi - Osmancık

Kandiber Kalesi

Çorum’un Osmancık ilçesi hem Kandiber Kalesi hem de Koyunbaba Köprüsü gibi çok önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor. Osmancık Kandiber Kalesi’nde 2023 yılında yapılan düzenleme çalışmaları neticesinde, tarihi yapının turistik...

Kızılırmak’ın kuzey kenarındaki bir kayalığın üstünde bulunan Osmancık Kandiber Kalesi, ilçe merkezindeki en dikkat çekici tarihi yapılardan biri. Selçuklu Dönemi’nde inşa edilmiş olan yapının biri girişte, diğeri de iç tarafta olmak üzere iki kapısı var. Güney tarafında Roma Dönemi’nden günümüze ulaşan kaya mezarları da bulunuyor. Dolayısıyla aslında ilk olarak Roma Dönemi’nde inşa edildiği, ilerleyen süreçte de Selçuklular tarafından yeniden yaptırıldığı da ihtimaller arasında. Yolunuz Osmancık’a düşerse kaleyi de yakından incelemenizi tavsiye ederiz. Üstelik, kalenin bulunduğu kayalığın manzarası da harika.

15. Abdullah Yaylası - Kargı

Abdullah Yaylası

Çorum’un en yüksek dağı olan Köse Dağı’nın zirvesinde, kentin en etkileyici doğal güzelliklerinden biri sizin tarafınızdan keşfedilmeyi bekliyor: Abdullah Yaylası! Karadeniz’in yaylalarının ekoturizm açısından ne kadar büyük önem taşıdığını zaten...

Aslında Çorum’da güzelliği bakımından birbirleriyle yarışabilecek birçok yayla var. Bunların birçoğu da piknik ve kamp aktiviteleri için uygun bir atmosfere sahip. Ancak yaylaları tek tek sıralamak yerine, turistik açıdan en çok olanak sunan Abdullah Yaylası’ndan söz ederek listeyi sonlandırmak istedik. Kentin en yüksek dağı olan Köse Dağı’nın zirvesinde bulunan bu görkemli doğa harikası, hem trekking hem de atlı doğa turizmi aktivitelerine uygun olan, toplamda 12 kilometre uzunluğunda bir parkura ev sahipliği yapıyor. Yaylanın içinde 22 yataklı bir konaklama tesisi, restoran, piknik alanları ve hatta şelaleler de var. Eğer güzeller güzeli bir yaylada konaklamak ya da günü geçirmek isterseniz, Abdullah Yaylası harika bir seçim olacaktır.

Ege Ertan Yazar
03.11.2024
İlgili İçerikler

Spil Dağı’nın eteklerine yayılmış olan Manisa, hem tarih hem de doğa tutkunları için ilgi çekici bir keşif durağı. Osmanlı döneminde...

Ülkemizin en turistik kentlerinden biri olan Balıkesir, Ege ile Marmara’nın kesiştiği bölgede yer alması sayesinde doğanın cömert mirasından fazlasıyla nasibini...

Türkiye’nin en yüksek zirvesine ev sahipliği yapan Ağrı, görkemli doğası ve zengin tarihiyle Doğu Anadolu’nun en etkileyici şehirlerinden biri. İsmini,...

Türkiye’nin görülmesi gereken noktalarından olan Sivas’a gitmeyi planlayanlar için bir “Sivas gezilecek yerler listesi” hazırlayalım dedik. Kolları sıvadık, “burayı görmeden...

Doğu Anadolu Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi çeken şehirlerinden biri olan Erzurum, hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirası...

Ülkemizin termal turizm başkentlerinden biri olan Afyonkarahisar, hem sağlık ve huzur hem de tarih  ve doğa dolu bir kaçamak arayanlar...

Masal diyarını andıran travertenleri, meşhur kaplıcaları ve tarih kokan antik kentleriyle Denizli, yeni yerler keşfetmeyi sevenler için adeta bir hazine...

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en özel şehirlerinden bir tanesi olan Elazığ’ın eski çağlardaki adı Harput’tur. Yukarı Fırat havzasının doğal güzelliklerini bünyesinde...

Bir yanına görkemli Toros Dağları’nı, bir yanına da Seyhan Nehri’ni almış olan Adana, ülkemizin turistik açıdan en etkileyici kentlerinden biri....

Eski ismi olan Bozok olan Yozgat, Türkiye’nin küçük şehirlerinden bir tanesidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihçesi de son derece köklüdür....

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Erzincan, saklı güzellikleri ile keşfedilmeyi bekleyen ve ziyaret edilmeyi hak eden...

Doğu Anadolu Bölgesi, her şehri ile keşfedilmeyi hak eden birçok tarihi, kültürel ve doğal değere sahip bir coğrafyadır. Batının denizi...

Tarihi geçmişi antik çağlara kadar uzanan Aksaray, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan küçük bir şehrimizdir. Büyük bölümü Konya havzasında ve...

Ülkemizin her bir köşesinde mutlaka görülmesi gereken gizli cevherler bulunuyor. Karabük’ün küçücük bir ilçesi olan Safranbolu da bunlardan bir tanesi....

Ege Bölgesi’nin en sevilen tatil merkezlerinden biri olan Kuşadası, özellikle Aydın ve İzmir’de yaşayanlar için mükemmel bir kaçış noktası. Aydın’ın...

Kastamonu, Batı Karadeniz’in incisi. Doğası büyük oranda korunabilmiş ve hem yeşil hem de mavi sevenler için harika manzaralar sunan Kastamonu’da...

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos, ülkemizde bol bol kafa dinleyebileceğiniz ve tertemiz havayı içinize çekerek tatil yapabileceğiniz en cazip...

Trakya Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi gören noktalarından biri olan Edirne, hem tarihi değerleri hem de doğal güzellikleri açısından...

Roma İmparatoru Jül Sezar’ın “Geldim, gördüm, yendim” anlamına gelen meşhur “Veni, vidi, vici” sözünü sarfettiği, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden...

Batı Karadeniz Bölgesi’nin büyüleyici coğrafyasının içinde; hem İstanbul’a hem de Ankara’ya yalnızca birkaç saat uzaklıkta hem de deniz kıyısında bulunan...

Batı Karadeniz’in en ilgi çekici kentlerinden biri olan Zonguldak, aynı zamanda ülkemizin taş kömürü madenleri alanında en zengin şehri olma...

Her ne kadar İstanbul’un tarihi mirası ve iş hayatı büyük oranda Avrupa yakası sınırları içinde olsa da, Anadolu yakasının da...

Bolu, doğa tutkunları için gerçek bir yeryüzü cenneti. Başta Abant Gölü Tabiat Parkı ve Yedigöller Milli Parkı olmak üzere, il...

Keşfetmekle bitiremeyeceğiniz kadar çok sayıda tarihi değeri ve doğal güzelliği bir arada görmek için ziyaret edebileceğiniz en ideal şehirlerimizden biri...

Antalya öyle gelişmiş bir turizm merkezi ki, burada herkesin hayalindeki tatile uygun bir ortam bulması çok kolay. Keza lüks oteller,...

Birbirinden etkileyici doğa harikalarını yakından görmek ve bunu yaparken kalabalıklardan uzak kalmak istiyorsanız, Isparta ülkemizde ziyaret edebileceğiniz en ideal kentlerden...

Kars, turistik anlamda henüz hâlen hak ettiği ilgiyi görmeyen ve içinde birbirinden etkileyici nice zenginlik barındıran bir şehir. Öyle ki,...

İstanbul’un tarihi ve kültürel mozaiğini en güzel yansıtan semtlerden biri olan Balat, adeta zamanın durduğu bir yer. Daracık sokaklarında yürürken...

Kent merkezlerinde yaşamanın birçok farklı avantajı var ama insanın ruhu bazen sürekli beton ve kalabalık görmekten daralıyor. Sapanca da başta...

Lüks oteller cenneti Belek’e hoş geldiniz! Antalya’nın birçok farklı beldesinde birbirinden lüks ve seçkin otelle karşılaşmak mümkün ama özellikle Belek’te...

Marmara Bölgesi’nde kış turizmi dendiğinde akla gelen ilk destinasyonlardan biri olan Kartepe, doğal güzellikleriyle ünlü bir yerleşim merkezi. Tabiat parkları,...

İstanbul’un derya deniz tarihçesini keşfetmek, kentin ruhunu hissetmek ve olağanüstü zenginlikteki mirasına tanıklık etmek için rotanızı çevirebileceğiniz semtlerin başında Eminönü...

İstanbul’un kalbinin attığı yerlerden biri olan Taksim, hareketli atmosferi ve enerjisiyle her daim keşfe değer bir destinasyon. Kentin açık ara...

Bir zamanlar Muğla’nın bir ezelden beri turistik olan, bir de pek kimsenin bilmediği ve sakin sahil kasabası atmosferini koruyan yerleri...

İzmir’in kent merkezine yaklaşık 40-50 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Seferihisar, hem binlerce yıl öncesine dayanan tarihi dokusu hem de bozulmamış...

Ege Bölgesi’nin gözde tatil merkezlerinden biri olan Didim; masmavi denizi, altın rengi kumsalları ve tarihi zenginlikleriyle dolu dolu geçecek bir...

Antik çağların izini sürebileceğiniz, Akdeniz’in eşsiz sahillerinin tadını çıkarabileceğiniz, adeta bir keşif cenneti: Side. Özellikle son yıllarda adını genellikle lüks...

Denizli’nin nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Pamukkale, ülkemizin en önemli termal turizm merkezlerinden biri. Yerleşim tarihi antik çağlarda başlamış...

Bolu’nun Mudurnu ilçesi sınırları içinde bulunan Abant Gölü, kentin en ünlü doğal güzelliklerinin başında geliyor. Öyle ki, gölün çevresindeki bölge...

Antalya’nın Kemer ilçesi, Toros Dağları’nın ihtişamlı ormanları ile Akdeniz’in masmavi sularını buluşturan bir tatil cenneti. Renkli gece hayatı, farklı beklentilere...

Çanakkale’ye bağlı Gökçeada, ülkemizin yüzölçümü bakımından en büyük adası. Ege Denizi’nin masmavi sularında, binbir farklı doğal güzelliğe ve son derece...

Antalya’nın kent merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Demre, aynı zamanda kentin doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla en ön...

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, ülkemizin en güzel dağ köylerinden biri. Tarihi dokusu ve estetiğiyle adeta tabloyu andıran sokakları, Rum...

İstanbul sınırlarından çıkmadan mavi bayraklı plajlara, bakir koylara, yemyeşil ormanlara ve doğayla iç içe konaklama işletmelerine ulaşmak istiyorsanız, doğru adres,...

İstanbul’un Adalar ilçesinin, yani Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, metropol hayatının kalabalık ve stresli atmosferinden uzaklaşmak isteyenler için harika...

Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk, İstanbul’un en karakteristik ve turistik semtlerinden biri. Boğaz’a nazır tarihi sokakları, asırlardır varlığını koruyan ibadethaneleri, rengarenk...

Gönül rahatlığıyla “bir sanat şehri” olarak nitelendirebileceğimiz İstanbul, asırlardır yaratıcı ruhların buluşma noktası. Tarihi yapıları kadar sanat galerileriyle de dikkat...

Her köşesinden tarihi ve kültürel zenginlikler fışkıran İstanbul, müze gezmeyi sevenler için de adeta bir keşif cenneti. Her adımda geçmişin...

İstanbul, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de herkesi büyüleyen bir şehir. Bu sayede, şehir hayatının...

İstanbul’un tarih kokan sokaklarını keşfetmek istiyorsanız, her biri Beyoğlu ilçesine bağlı olan Karaköy, Galata ve Tophane semtleri ideal bir başlangıç...

Yaz tatili dendiğinde herkesin aklına gelen ilk üç yerden biridir, Çeşme. Geçmişte İzmirlilerin sıcaklar bastırdığında yazlıklarına kaçtığı sevimli bir sahil...

Doğa, tarih, gastronomi, kültür, gece hayatı, spor… Alanya’da hakikaten ne ararsanız var. Antalya’nın güzeller güzeli ilçesi, her türden tatil ve...

Muğla’nın en gözde tatil yerleri dendiğinde birçoğumuzun aklına ilk olarak Marmaris, Fethiye, Bodrum ve Datça gibi destinasyonlar gelir. İlginçtir ki,...

Kuzey Ege’nin incisi Ayvalık, doğa ve kamp tutkunları için dört dörtlük bir destinasyon seçeneği. Zengin tarihi mirası ve dillere destan...

Dalga sesleri eşliğinde güne başlayabileceğiniz ve geceleri yakamoz pırıltısını izleyerek tüm stresinden arınabileceğiniz bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız, rotanızı deniz...

Ülkemizdeki kamp alanlarının ve kamping işletmelerinin büyük çoğunluğunda çadırınızı görkemli ağaçların gölgesine kurabiliyorsunuz. Ancak işi biraz daha öteye taşımak isteyen...

Tarihçesi Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçmesiyle başlayan hamam kültürü, günümüzde hâlen yaşatılıyor. Bu geleneksel kültürün izlerini en verimli şekilde sürebileceğimiz...

İstanbul’un her iki yakasında, kalabalık ve hızlı temposundan kaçmak isteyenlerin rahat bir nefes almasına olanak tanıyan, birbirinden büyüleyici yeşil alanlar...

İstanbul’da yaşayan ya da bir süreliğine vakit geçiren herkesin bol miktarda gürültüye, kalabalığa ve strese maruz kaldığı bir gerçek. Gündelik...

İstanbul’un her köşesinde ayrı güzellikler saklı ama Avrupa yakasının kentin kalbi, tarihi ve kültürel zenginliklerinin merkezi olduğunu söylemek pek de...

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, tarih boyunca medeniyetlerin ilgi odağı olmuş, hem doğal hem de tarihi güzelliklerle çevrelenmiş...

İnsandan çok daha iyi bir mimar olan doğa, milyonlarca yıldır ortaya birbirinden büyüleyici güzellikler çıkarıyor. Bize de bu doğal güzellikleri...

Kamp tutkunları buraya! Kışın kasvetli havası dağılmaya ve bahar kendini göstermeye başladığına göre çadırları ve ekipmanları dolaptan çıkarmanın vakti geliyor...

Üç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimi hakkını vererek yaşayan ve iki kıtayı birbirine bağlayan bir ülkenin tatil cenneti olmaması mümkün...

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

Çok uzun süredir sevdiklerimize sarılabileceğimiz yılbaşı günlerinin gelmesini bekliyoruz. Tekrar ailemizle ve arkadaşlarımız ile birlikte upuzun ve keyifli masalarda oturmayı...

Mimariye meyliniz olmasa bile, bu yükselen yapıları sevebilirsiniz. En etkileyici modern harikalardan bazıları da bulutları delip geçen ve sonsuza kadar...

Türkiye gibi muhteşem bir ülkenin maalesef halen gezemediğim 3-5 şehri kaldı. Hangilerini gezemediğimi yazarsam pozitif ayrımcılık olur diye çekindiğimden, şehirleri...

Bodrum, Türkiye'de özellikle yerli gezginler, seyahat severler için açık ara akla ilk gelen yerlerden birisi. "Halikarnas Balıkçısı" mahlası ile tanıdığımız...

Konya, Türkiye’de ve dünyada inanç turizminde en önemli destinasyonlardan biri ancak her şey bununla bitmiyor. Konya gezilecek yerler denilince aslında...

Cıvıl cıvıl atmosferi, üniversite gençliği, yemyeşil alanları ve Avrupai görünümü sayesinde Eskişehir; ülkemizin en popüler kentlerinden biri haline gelmiş durumda....

Ülkemizin tarihiyle ilgi çekici şehirlerinden biri Diyarbakır. Uzunlukta Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra gelen ama güzelliğiyle eşi benzeri olmayan...

Ülkemizin her bir köşesinin birbirinden güzel bir tabiata sahip olduğunu biliyoruz ama yine de Türkiye'nin en turistik yerlerinden bir tanesi...

Urhai, Orhay, Erech, Arach, Edesse, Kaliruha, Ruha… Süryaniler, Helenler, Araplar ve nihayetinde Türklerin hüküm sürdüğü toprakların her toplulukla birlikte aldığı...

Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin belki de en bakir kalabilmiş kentlerinden biri. Hâlen neredeyse hiç el değmemiş doğal güzelikleri, görkemli ormanları, ünlü...

Doğu Karadeniz’in masal kenti Rize, dünyaca ünlü doğal güzelliklere ev sahipliği yapan büyüleyici bir şehir. Karadeniz’in bol yağışlı ve hırçın...

Ülkemizin hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en çok ilgi gören tatil merkezlerinden biri olan Marmaris, her yıl ortalama...

Görkemli ormanlar, tarihi yürüyüş yolları, asırlara meydan okuyan kalıntılar, bakir koylar, yarı tropik bir bitki örtüsü, endemik türler, tertemiz plajlar…...

Türkiye’nin en kuzeyinde, Batı Karadeniz’in de en doğusunda bulunan Sinop; asırlar boyunca önemli bir liman kenti olduğu için bugüne dek...

Anadolu medeniyetlerinin en önemli beşiklerinden biri olarak görülen bir coğrafyada bulunan Gaziantep, esasen çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa...

Batı Karadeniz’in doğal güzellikleriyle ün salmış kenti Bartın, özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor....

Upuzun sahilleri, tarihi mirasları ve yeryüzü cennetini andıran doğal güzellikleriyle Giresun; Doğu Karadeniz’in en büyüleyici kentlerinden biri. Özellikle doğa tutkunlarının...

Karadeniz’in nüfus bakımından en büyük kenti olan Samsun, tarihçesi ilk çağlara kadar uzanan kadim bir kent. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç anına...

Yaz turizmi açısından bir cazibe merkezine dönüşen yerleşim yerlerinin hem avantajları hem de dezavantajları var. Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Çeşme...

Kendine has bir ruhu olan tatil merkezlerinde vakit geçirmek, gerçekten ayrı bir keyif. Çünkü turizm potansiyeli yüksek olan ve her...

Ülkemiz, insanlık tarihi boyunca sayısız farklı medeniyete ev sahipliği yapan oldukça özel bir coğrafyada yer alıyor. Bu sayede, neredeyse her...

Muğla’nın yaz tatilleri ve doğa kaçamakları için en çok tercih edilen adreslerinden biri olan Köyceğiz ilçesi hem doğal güzellikleri hem...

Karadeniz’in dillere destan doğal güzelliklerini ve zengin tarihi mirasını keşfetmek isteyenler için, Ordu dört dörtlük bir destinasyon seçeneği oluşturuyor. Hem...

Benzer İçerikler

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Ege Bölgesi’nin doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi güzellikleri açısından ne kadar büyüleyici bir atmosfere sahip olduğu konusunda hemfikir olmayan yoktur....

Günümüzde dünyanın hemen hemen her yerinde, hem şehir içerisinde hem de şehirlerarası ulaşımı sağlayan metro sistemleri 1800’lü yıllarından başından beri...