Mersin’in Tarsus ilçesinin en etkileyici doğal güzelliklerinden biri olan Tarsus Şelalesi, Berdan Nehri’nin oluşturduğu bir doğa harikası. İlçe merkezinin kuzeyinde bulunuyor. Çukurova deltasını besleyen Berdan Nehri, Toros Dağları’ndan beslenerek suyu Akdeniz’e taşıyor ve ilçe merkezinden yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta Tarsus Şelalesi’ne dönüşüyor. Berdan Nehri de tarihi açıdan dikkat çeken bir akarsu: Roma Dönemi’nde, nehrin kenarına inşa edilmiş bir nekropol alanı olduğu biliniyor. Ancak Bizans İmparatoru Justinianus, bölgeyi su taşkınlarından koruyabilmek için nehrin yatağını değiştirmiş. Nitekim, Tarsus Şelalesi de bu sebeple ortaya çıkmış.
15 metre yükseklikten büyük bir gürültüyle çağlayan Tarsus Şelalesi, özellikle karların erimeye başladığı bahar aylarında çok etkileyici manzaralara kavuşuyor. Bölgenin turistik açıdan son derece popüler olmasının bir diğer sebebi de Berdan Nehri’nin buz gibi sularının şifalı olduğuna inanılması. Ancak antik kaynaklara baktığımızda, Büyük İskender’in buradaki suda yüzdükten sonra zatürre olduğunu ve hatta bu sebeple yaşamını yitirdiği de yazıyor. Suların şifalı olması konusu, biraz şüpheli anlayacağınız. Berdan Nehri’nin suyu şifalı mı, bilinmez; ama buz gibi olduğu kesin. Hatta nehrin ismi de buradan geliyor: Arapçada “soğuk su” anlamına gelen “El-Baradan” ifadesinden türemiş.
Günümüzde Tarsus’ta doğayla baş başa kalmak, yürüyüş ya da piknik yapmak isteyenlerin uğrak noktası haline gelen Tarsus Şelalesi ve çevresi, özellikle yaz aylarında cıvıl cıvıl bir atmosfere kavuşuyor. Şelalenin civarında çok sayıda yürüyüş yolu, çay bahçesi, restoran ve kafeterya da var. Bize sorarsanız, şelaleyi özellikle yaz aylarında ve gün batımı saatlerinde ziyaret etmek gerek. Çünkü tam da bu anlarda, şelalenin suyu kızıl renge bürünüyor ve ortaya masal diyarını andıran manzaralar çıkıyor. Üstelik, yaz sezonunun ortalarına doğru sular çekilince, şelalenin çevresinde Roma Dönemi’nden kalan kaya mezarlarını da görebiliyorsunuz. Konglomera yapısında inşa edilmiş olan bu tarihi mezarlara, şelalenin yanı başında bulunan Karacaoğlan heykeli de eşlik ediyor.