Balıkesir’in Erdek ilçesi sınırları içinde ve Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeydoğu sahilinde bulunan Kirazlı Manastırı, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülemeyi başaran bir yapı. Yukarıyapıcı ile Ballıpınar (Kocaburgaz) köyleri arasında yükselen tarihi manastır, Ballıpınar Köyü’nün merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta. Kirazlı Manastırı, antik dönemde Didumus Dağı olarak bilinen bölgenin eteklerine inşa edilmiş. Kilise ve çeşitli yapılardan oluşan bir kompleks şeklinde tasarlanmış. 19. yüzyılda Rumlar tarafından da kullanılmış olduğunu bildiğimiz manastırın hem duvar tekniği hem de kalıntıları, bize bodrum üzerine iki katlı şekilde inşa edildiğini gösteriyor. Günümüzde manastırdan geriye yalnızca apsis duvarının bir kısmı ve güney duvarı kalmış olsa da hâlen etkileyici bir görünüme sahip.
Kirazlı Manastırı’nın bulunduğu bölge, doğal güzellikleriyle adeta bir masal diyarı gibi Ağaçlarla kaplı patika yolları, kuş cıvıltıları ve yanından akan berrak suyun sesiyle doğayla baş başa kalmak isteyenler için dört dörtlük bir destinasyon seçeneği oluşturuyor. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında renk cümbüşüne dönen bu bölge, geçmişte Rumların dini merkezi olarak görülüyormuş. Hatta Kirazlı Manastırı, Panagia Faneromeni adıyla bilinen ve mucizeler yarattığına inanılan bir ikonaya da ev sahipliği yapmış. Ancak bu ünlü ikona günümüzde burada değil, İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’nde sergileniyor.
Kirazlı Manastırı’na ulaşım oldukça kolay. Bandırma-Erdek kara yolundan yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta olan tarihi yapıya, Düzler Mahallesi’nden sağa saparak ve Belkıs Köyü üzerinden devam ederek ulaşım sağlayabilirsiniz. Yukarıyapıcı Köyü’ne varmadan sağa ayrılan bir yoldan da manastırın kalıntılarına ulaşmak mümkün. Buradan Ballıpınar Köyü’ne kadar devam eden patika yol, trekking ya da doğa fotoğrafçılığı aktiviteleri ile ilgilenen kişiler için uygun bir güzergah seçeneği sunuyor.