Bir zamanlar Muğla’nın bir ezelden beri turistik olan, bir de pek kimsenin bilmediği ve sakin sahil kasabası atmosferini koruyan yerleri vardı. Son yıllarda ise ikinci kategorinin varlığından pek söz edemiyoruz. Büyük kentlerden kaçıp soluğu Muğla’da alanların sayısı öyle çok ki, kentte keşfedilmemiş bir yer kaldı mı, şüpheli. Ancak Muğla’nın bazı beldeleri, gitgide daha turistik olsalar da kendilerine has sakin, samimi ve özgün atmosferini korumayı başarıyor. Sözünü ettiğimiz beldelerden biri de Akyaka. Hazırsanız, Akyaka’yı keşfe çıkıyoruz!
Ula’ya bağlı Akyaka, öyle bol müze, antik kent veya kültür merkezi gezebileceğiniz yerlerden değil. Hatta kültür sanat gezileri yapmayı sevenler için, neredeyse hiçbir şey vadetmiyor. Ancak burada insanı kendisine bağlayan, içini huzur dolduran başka bir şey var: doğa! Evet, Muğla’nın her köşesinden doğal güzellikler fışkırıyor ama Akyaka sizi adeta cennetten bir köşeye davet ediyor.
Eğer yoğun yaz sezonunda bile kafa dinleyebileceğiniz, bakir koyları ve plajları keşfetmeye doyamayacağınız, buz gibi sularda yüzmenin keyfini çıkarabileceğiniz, çam ormanların içinde kaybolabileceğiniz bir tatilin hayalini kuruyorsanız; evet, Akyaka doğru adres. Kamp ve kitesurf tutkunlarının da favori duraklarından biri olan Akyaka'nın hem içinde hem de civarında gezilecek yerleri sizler için sıraladık. Buyursunlar:
1. Azmak Nehri
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi, kentin doğal güzellikleri bakımından en büyüleyici noktalarından biri. Doğanın kalbinde bir huzur kaynağı olarak sizi karşılayan Azmak Nehri de bu beldenin en önemli akarsuyu....
Akyaka’nın en önemli akarsuyu olan Azmak Nehri, artık beldeyle özdeşleşmiş durumda. Sakar Tepesi’nin kaynak suları ile Toros Dağları’nın batı kollarından beslenen nehir, çivi gibi soğuk suyuyla ünlü. Halk arasında Kadın Azmağı olarak da adlandırılıyor. “Çivi gibi soğuk” tabirini boşuna kullanmadık, soğuk denizde yüzmeyi tercih edenlerin bile Azmak’a atlamadan önce iki kere düşünmesinde fayda var. Keza bunaltıcı yaz sıcaklarında genellikle kamp sandalyesini alan herkes, en azından ayaklarını sokmak için Azmak Nehri’nin kıyısına koşuyor.
Yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki Azmak Nehri, beldenin doğusundan başlayıp Gökova Körfezi’ne kadar ilerliyor. Nehir çevresinde popüler balık restoranları ve sevimli kafeler mevcut. İster keyifli bir yemek molası, ister dolu dolu bir doğa yürüyüşü için nehir çevresini gezintiye çıkabilirsiniz. Nehirde tekne turu yapmak da mümkün.
2. Gökova Aşıklar Yolu
Gökova’da yer alan ve iki tarafı sık ağaçlarla çevrili olan Aşıklar Yolu, diğer adıyla Sevgi Yolu, bölgenin en turistik duraklarından biri. Hem doğal güzellikleriyle hem de taşıdığı anlam ve hikayesiyle...
Sizi Akçapınar Köyü’ne götürecek olan Gökova Aşıklar Yolu, okaliptüs ağaçlarıyla bezeli ve yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda. Sevgi Yolu olarak da adlandırılan bu yolun anlamlı ve ilginç bir hikayesi var. Bildiğiniz gibi, esasen okaliptüs ağaçlarının Akyaka coğrafyasında işi yok. Ancak 1938 yılında bu bölgedeki bataklıklar, sivrisinek problemi nedeniyle halk sağlığını tehdit etmeye başlamış. Sıtma salgını adım adım yaklaşırken, bu dönemde köy muhtarı olan Mehmet Gökovalı, yaklaşan felaketi önlemek için çözüm arayışına girmiş.
Çözüm, bizim Halikarnas Balıkçısı olarak da tanıdığımız usta edebiyatçı Cevat Şakir Kabaağaçlı’dan gelmiş. Avustralya’dan özel olarak getirttiği okaliptüs ağaçları, kısa sürede bataklığı kurutmayı başarmış. Bölge halkının dayanışmayla diktiği ağaçlar, bugün Akyaka’nın hayatta kalma mücadelesini de sembolize ediyor. Gökova Aşıklar Yolu’nda harika fotoğraflar çekebilir, ardından da Akçapınar’ı keşfedebilirsiniz.
3. Akyaka Orman Kampı
Gökova Orman Kampı adıyla da bilinen Akyaka Orman Kampı, Muğla’nın Ula ilçesindeki en eski ve popüler kamp alanlarından biri. Çam ormanlarının gölgesine kurulmuş bu alan, şehir gürültüsünden tamamen uzaklaşarak zihnini...
Akyaka Orman Kampı, nam-ı diğer Gökova Orman Kampı, Akyaka popüler olmadan önce de buradaki en gözde konaklama işletmesiydi. Çam ormanlarının içinde epey geniş bir alana yayılıyor. Tesis içinde hem kamp alanı hem de 8-10 kişi kapasiteli ağaç evlerin yer aldığı bungalov bölgesi mevcut. Kamp alanında çadırda ya da karavanda konaklayabiliyor; duş, tuvalet, market ve çamaşır yıkama alanı gibi olanaklardan yararlanabiliyorsunuz. Bungalovlarda da mutfak ve banyo bulunuyor.
Akyaka Orman Kampı’nı gezilecek yerler önerilerimize almamız size ilginç gelmiş olabilir ama eğer kamp yapmayı seviyorsanız, bu görkemli ormanda çok keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bölgede sahil şeridi yok. Fakat çam ormanlarının arasına gizlenmiş taş basamakları takip ederseniz, denize girebileceğiniz birbirinden sevimli ve sakin koylar bulabilirsiniz. Akyaka Orman Kampı’nın en ünlü koyundan ise hemen aşağıda detaylı olarak söz edeceğiz.
4. 72 Merdiven Koyu
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde yer alan 72 Merdiven Koyu, diğer ismiyle Albay Koyu, ismini koya inen 72 basamaklı merdivenden alıyor. Akyaka Orman Kampı’nın içinde bulunan koy, bu bölgede...
Albay Koyu olarak da adlandırılan 72 Merdiven Koyu, Akyaka Orman Kampı’nda denize girmek için en popüler nokta. 72 basamaklı bir merdivenden inerek ulaşabileceğiniz koya, ahşap ve büyük bir iskele inşa edilmiş. Ancak büyük dememiz sizi yanıltmasın, kampın tam kapasite çalıştığı yoğun sezonda burada havlunuzu atacak yer bulmak için sabahın erken saatlerini tercih etmeniz gerekebilir. Koyda plaj olmadığı için, denize girdiğiniz anda derin suyun içinde yüzmeniz gerekiyor. Çocuklu aileler ve iyi yüzme bilmeyen kişiler için ideal olmayabilir, ancak 72 Merdiven Koyu’nun güzelliği hakikaten dillere destan.
5. Değirmenbükü
Muğla’nın Gökova Körfezi’nde yer alan ve "İngiliz Koyu" olarak da bilinen Değirmenbükü Koyu, el değmemiş doğası ve benzersiz manzaralarıyla doğa tutkunları için büyüleyici bir güzelliğe sahip. Körfezin en büyük koyu...
Akyaka’da neredeyse her yerin iki adı var. Değirmenbükü’nün de bir diğer ismi, İngiliz Koyu. Gökova Körfezi’nin en büyük koyu olan Değirmenbükü, Marmaris’e de yalnızca 25 kilometre uzaklıkta. Kara yoluyla ulaşımın da pek kolay olmadığını söylememiz gerek. Bol virajlı, bozuk ve toprak bir yoldan ilerlemeniz gerekiyor. Ancak koyun doğal güzellikleri çok etkileyici ve daha pratik bir ulaşımı tercih edenlerin tekne turuna katılmaları yeterli.
Yıllardır sakin ve sessiz atmosferini koruyan Değirmenbükü, Sazan Burnu ile İnce Burun’un arasında. Girintili çıkıntılı yapısı koyun rüzgardan korunmasını sağladığı için, tekneler de bu alanı doğal bir liman olarak kullanıyor. Değirmenbükü’ne yalnızca 10 dakikalık sürüş mesafesinde de Yazı Köyü var. Eski evlerle ve şirin atmosferiyle ön plana çıkan köy, keyifli bir kahve molası için ideal bir destinasyon olabilir.
6. Akbük Koyu
Muğla’nın Gökova Körfezi’nde yer alan Akbük Koyu, doğal güzellikleriyle herkesi kendine hayran bırakabilecek kadar büyüleyici bir yer. Hem akvaryum berraklığındaki denizi hem de çevresindeki yemyeşil doğasıyla ziyaretçilerine huzur dolu bir...
Arabaya atlayıp çevre koyları keşfe çıkma fikri sizin için cazipse, Gökova Körfezi’nin bir diğer yeryüzü cenneti olan Akbük Koyu’na da uğrayabilirsiniz. Akyaka’dan yaklaşık 25 kilometre mesafede bulunan koy, tekne turuyla ulaşıma da açık. Doğal sit alanı statüsünde olduğu için yıllardır koruma altında ve burada yapılaşma yasak. Koyda hem halk plajı hem de özel işletmeler yer alıyor. Hatta bir kamping işletmesi de var. Zaten Akbük’te kamp yapmak için tek şansınız, bu işletmede konaklamak. Bireysel kamp faaliyetlerine izin verilmiyor. Koya kara yoluyla gelenlerin girişteki özel otoparka araçlarını bırakma zorunluluğu olduğunu da notlarımıza ekleyelim.
7. Ula Göleti
Muğla’nın Ula ilçesinde yer alan Ula Göleti, ilçe merkezine yalnızca 5 kilometre uzaklıkta. Suni bir gölet olma özelliğine sahip ve bölgenin su ihtiyacını büyük oranda karşılıyor. Su ihtiyacını karşılamanın yanı...
Ula’nın merkezinden 5 kilometre uzaklıkta olan Ula Göleti, bölgenin su ihtiyacını karşılama görevini büyük oranda sırtlanmış bir yapay gölet. İlçe merkezinde doğa yürüyüşü veya piknik yapmak, keyifli bir yemek ya da kahve molası vermek için en doğru adres. Hatta gölette deniz bisikletiyle ya da kanoyla turlamak da mümkün. Girişler ücretsiz.
8. Geyik Kanyonu
Muğla’nın ev sahipliği yaptığı doğa harikalarından biri olan Geyik Kanyonu, hem doğa sporlarına ve fotoğrafçılığa hem de doğa kaçamaklarına ilgi duyanlar için keşfe değer bir destinasyon. Ege ve Akdeniz’in buluştuğu...
Muğla’nın Denizli ile olan sınırından başlayıp Ula’nın Karabörtlen mevkiine kadar devam eden Geyik Kanyonu, bu bölgede görebileceğiniz büyüleyici doğal oluşumlardan bir diğeri. Kanyon’a ister Arıcılar Köyü’nden, ister Gölcük, Çakmak ya da Namnam’dan giriş yapabiliyorsunuz. Girdiğinizde ise sizi saatlerce yürüyüş yapabileceğiniz bir yeryüzü cenneti karşılıyor. Kanyonun içinde irili ufaklı şelaleler, onlarca farklı bitki ve ağaç türü, görkemli mağaralar ve eğer şanslıysanız yaban keçileri karşılıyor.
9. Sedir Adası
Marmaris’in Ula ilçesine bağlı Gökova Körfezi’nin doğusunda kalan Sedir Adası, idari açıdan Ula’ya bağlı bir ada. Ancak buraya en yakın yerleşim yeri, Marmaris ilçesine bağlı Çamlı Köyü. Bu sebeple Sedir...
İdari açıdan Ula sınırları içinde olsa da aslında Marmaris’in Çamlı Köyü’ne daha yakın olan Sedir Adası, keşif rotasını ilçe sınırları ile kısıtlamak istemeyenlere gönül rahatlığıyla önerebileceğimiz bir adres. Gökova Körfezi’ni iki ilçe de paylaştığı için, aralarındaki mesafe çok da uzak değil. Akyaka’dan kalkan günübirlik tekne turlarıyla kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Sedir Adası’na girişler ücretli. Çünkü hem bir antik kente hem de dünyaca ünlü bir kumsala ev sahipliği yapıyor. Dilerseniz, adaya MüzeKart ile de giriş yapabiliyorsunuz. Adada sizi bekleyen güzellikleri de kısaca inceleyelim.
10. Kleopatra Plajı
Muğla’nın Ula ilçesi sınırlarında bulunan Gökova Körfezi’nin doğusunda yer alan Sedir Adası, ülkemizin ev sahipliği yaptığı en büyüleyici doğal güzelliklerden biri. Yaklaşık 800 metre uzunluğunda bir kıyıya sahip olan bu...
Sedir Adası’na halk arasında Kleopatra Adası da deniyor. Bunun sebebi de adada, zamanında Kleopatra’nın yüzdüğüne ve güneşlendiğine inanılan bir kumsal olması. Ancak kumsalın esas ilginç özelliği, burada göreceğiniz altın sarısı ve incecik kumların, esasen kum olmaması. Kum gibi görünseler de aslında jeolojik oluşumlarla meydana gelen kalker damlacıklarının birikmesiyle burada bir plaj oluşmuş. Ege ve Akdeniz genelinde bu oluşumlara yalnızca iki noktada rastlıyoruz: Girit ve Sedir adalarında. Kleopatra Plajı’nda güneşlenmek ve yüzmek serbest ama plajın tamamının koruma altında olduğunu hatırlatmak gerek. Kalker damlacıklarının kumsal dışına asla çıkarılmaması gerekiyor.
11. Kedrai Antik Kenti
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı olan Sedir Adası, Gökova Körfezi’nin doğusunda yer alıyor. Bu ada idari açıdan Ula’nın sınırları içinde. Ancak aslında adaya en yakın yerleşim yeri, Marmaris’in Çamlı Köyü. Hem...
Sedir Adası, tarihi mirası bakımından da dikkat çekici. M.Ö. 6. yüzyıldan itibaren tarihsel gelişimini takip edebildiğimiz Kedrai Antik Kenti’nin kalıntıları da burada. Kentin Karya’nın önemli şehirlerinden biri olduğunu, hatta kraliyet ailelerinin bazı yazları burada geçirdiğini biliyoruz. Antik kentte liman, kutsal alan, nekropol, agora, tiyatro ve bazilika gibi birçok önemli yapıya ait kalıntılar yer alıyor. Kedrai Antik Kenti’ni haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
12. Bördübet Koyu
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü beldesinin sınırları içinde yer alan Bördübet Koyu, Marmaris’te inzivaya çekilmek, biraz kafa dinlemek ve bu esnada doğayla baş başa kalmanın tadını çıkarmak için tercih edebileceğiniz...
Denizden Marmaris’e doğru uzanmışken, Bördübet Koyu’nu da görmek isteyebilirsiniz. Hisarönü beldesi sınırları içinde kalan koy, son yıllarda kamping işletmeleri ve lüks otelleriyle gitgide daha popüler hale geldi. Genellikle doğanın eşsiz atmosferi içinde inzivaya çekilmek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Glamping konseptli işletmeler de bunun için ideal ortamlara sahipler. Birinci derece doğal sit alanı statüsünde olması sebebiyle, koyda yapılaşma yasak. Bu sayede bölgenin doğası ve huzurlu atmosferi korunabiliyor. Akyaka’dan tekne turuna çıkarsanız, Bördübet’in göz alıcı doğasına da birkaç saat ayırabilirsiniz.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Azmak Nehri | 9,0 |
2 | Gökova Aşıklar Yolu | 9,0 |
3 | Akyaka Orman Kampı | 8,5 |
4 | 72 Merdiven Koyu | 9,0 |
5 | Değirmenbükü | 8,5 |
6 | Akbük Koyu | 8,5 |
7 | Ula Göleti | 9,0 |
8 | Geyik Kanyonu | 8,5 |
9 | Sedir Adası | 9,5 |
10 | Kleopatra Plajı (Sedir Adası) | 9,0 |