Doğal güzellikler bakımından dünyanın en nadide coğrafyalarından biri olan Anadolu’da, 100’den fazla doğal göl bulunuyor. Ülkemiz Türkiye, son dönemde kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına rağmen, göllerimiz hayatta kalmak ve ekoçeşitliliği gelecek kuşaklara taşımak için zorlu bir mücadele veriyor. Hem sulak alanlarımızın büyük kısmını oluşturan göllerimiz açısından bir farkındalık yaratmak hem de göllerimizin güzelliklerinden bahsetmek için bir yazı kaleme almak istedik.
Bu yazı için, Türkiye’nin en büyük 10 gölünü derledik ve elimizden geldiğince bu göllerin genel özelliklerini sizlerle paylaşmaya çalıştık. Umuyoruz ki, kültürel bir miras olan sulak alanlarımızın korunması adına bu yazı ufacık da olsa bir farkındalık yaratır.
1. Van Gölü
3.717 km2’lik toplam alanı ile dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye’nin ise en büyük gölü olma unvanını taşıyan Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde yer alıyor. Van Gölü’nün...
Tüm coğrafya kitaplarında adını ön sıralarda görmeye alışık olduğumuz Van Gölü’nün ülkemizin en büyük gölü olduğunu bilmeyen yoktur sanıyoruz. Van ve Bitlis sınırları içinde bulunan Van Gölü, turizm ve ticaret açısından bölgenin en önemli değeri olarak ön plana çıkıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında yer alan Van Gölü, tüm cazibesiyle ziyaretçilerini bekliyor.
Aynı zamanda suyu sodalı olan göl, bu özelliği ile de dikkat çekiyor. Van Gölü’nün ülkemizin en büyük sodalı su kaynağı olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim. Van Gölü’nün devasa su kütlesinin kapladığı alan ise 3713 km2.
2. Tuz Gölü
Tuz Gölü aslında Aksaray, Ankara ve Konya arasında paylaştırılmış bir göl. Bu üç ilin de sınırlarına giren kısımları bulunuyor.1300 kilometrekarelik bir alana yayılan Tuz Gölü, büyüklük açısından Van Gölü’nün...
Aşırı tuzlu yapısıyla bilinen Tuz Gölü, 1300 km2’lik alanı ile ülkemizin en büyük 2. gölü olmasına rağmen, oldukça sığ bir göl. Hem buharlaşmanın etkisiyle hem de kapalı bir sistem olmasının negatif etkisiyle Tuz Gölü günden güne kuruyor. Dünyanın en önemli sulak alanlarından biri olan Tuz Gölü, iklimsel krizden de son derece etkilenmiş görünüyor. Son yıllarda, gölde suyun neredeyse tamamen çekildiği haberleri kulağımıza geliyor.
Konya – Aksaray – Ankara illerinin sınırlarının kesişim noktasında bulunan Tuz Gölü, henüz hayattayken ve yok olmamışken, mutlaka görülmesi gereken bir doğa mucizesi. Tuz Gölü, ülkemizin en önemli doğal güzellikleri arasında yer alıyor.
3. Beyşehir Gölü
Beyşehir Gölü’nün büyük bir kısmı Konya’nın Beyşehir ilçesi sınırlarında yer alırken bir kısmı da Isparta sınırları içindedir.Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü unvanını elinde tutan Beyşehir Gölü, aynı zamanda...
Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olarak bildiğimiz Beyşehir Gölü, Konya ve Isparta illeri sınırında yer alıyor. Aslında Beyşehir Gölü de “Göller Yöresi” olarak adlandırılan bölgeye dahil bir sucul alan. Beyşehir Gölü, en büyük tatlı su gölü olması yanında, kapladığı 565 km2’lik alan ile ülkemizin en büyük 3. gölü olma özelliğini de sahip.
Beyşehir Gölü, doğal hayatın yoğun olduğu ve balık çeşitliliğinin oldukça fazla olduğu, ekolojik önemi yüksek bir sulak alan. Aynı zamanda, gölün içerisinde bulunan küçük adaları da gitmişken görmek lazım. Beyşehir Gölü’nün büyüleyici atmosferi ziyaretçilerini bekliyor.
4. Eğirdir Gölü
Günün farklı zamanlarında değişik renkler alan ve bu nedenle “Yedi Renkli Göl” olarak da anılan Eğirdir Gölü, Türkiye’nin en büyük dördüncü gölü. Aynı zamanda, Beyşehir Gölü'nden sonra en büyük ikinci...
Isparta’nın ve Göller Yöresi’nin incisi Eğirdir Gölü, her açıdan çok kıymetli bir değerimiz. Balıkçılık ve ticari faaliyetler, tarım, doğal yaşam, canlı çeşitliliği ve turizm… Eğirdir Gölü her alanda ön plana çıkan bir sulak alan.
Isparta ili sınırlarlarında yer alan Eğirdir Gölü’nün derin ve kuytu koylar ile sarp kayalık yapılar tarafından çevrili olması, görsel olarak harika bir manzara ortaya çıkarıyor. Türkiye’nin en büyük 4. gölü olma özelliğini taşıyan Eğirdir, 482 km2’lik bir alana yayılmış durumda. Gölün içerisinde bulunan adaların güzelliğine de diyecek söz yok.
5. İznik Gölü
Türkiye’nin beşinci, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü, Bursa’nın Gemlik Körfezi’nde yer alıyor. Göl adını, kıyısında bulunduğu İznik ilçesinden alıyor. Eski çağlarda Askania olarak anılan gölün yüzölçümü yaklaşık...
Kapladığı 308 km2’lik devasa alan ile Türkiye’nin en büyük 5. gölü olan İznik Gölü, Marmara Bölgesi’nin de en önemli sulak alanlarından biri durumunda. Ülkemizin büyük gölleri arasında, turizm potansiyeli en yüksek olanlardan biri de kuşkusuz İznik Gölü. Bu doğa harikası sulak alanın yanı başında, pek çok turistik tesis ve mesire alanı bulunuyor.
Canlılık ve doğal yaşam açısından zengin olan İznik Gölü, bölgenin can damarlarından biri diyebiliriz. Gölün suları, aynı zamanda tarımsal sulama için de kullanılıyor. Böylece, bölgede tarım ve hayvancılığın önü açılmış oluyor. İznik Gölü’nün de önemi bir kat daha artıyor.
6. Burdur Gölü
Burdur Gölü, Burdur ili sınırları içerisinde yer alıyor. Burdur Gölü, yüzölçümü açısından, kapladığı 200 km2 alan ile Türkiye’nin 6. büyük gölü ve en büyük 3. tuzlu su gölü olarak karşımıza...
“Göller Yöresi” olarak adlandırılan Isparta – Burdur civarının en büyük ve en özel göllerinden olan Burdur Gölü, son yıllarda kuraklık ve kirlilik ile mücadele ediyor. Kapladığı 200 km2 alanla Türkiye’nin en büyük 6. gölü olmasına rağmen kuraklık ve kaynak yetersizliği nedeniyle her geçen gün küçülen Burdur Gölü, büyük tehdit altında.
Burdur Gölü, tuzlu su yapısıyla da dikkat çeken bir sulak alan. Kapalı havza bir göl olması da tuzluluğu artırıyor. Bir doğa harikası Burdur Gölü’nün, acil olarak koruma altına alınması ve su planlamasıyla yeniden hayata döndürülmesi gerekiyor.
7. Manyas Kuş Gölü
Manyas Kuş Gölü, Bandırma ilçesi ile Balıkesir ilinin sınırları içinde yer almaktadır. Ziyaret etmek isteyenler için göle en iyi ve en kolay ulaşım yöntemi kara yoludur. Manyas Kuş Gölü, Marmara...
Manyas Gölü ya da Manyas Kuş Gölü, ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri. Göl, Marmara Denizi’nin güney tarafında yer alıyor. Adından da anlaşılacağı üzere, özellikle kuşların uğrak noktası olan göl, sığ bir tatlı su kaynağı. Manyas Kuş Gölü, 166 km2’lik alanı ile Türkiye’nin en büyük 7. gölü durumunda.
Manyas Gölü de tıpkı diğer kader ortakları gibi, kirlilik ve çarpık sanayileşmeden nasibini almış durumda. Son yıllarda gölde artan kirlilik doğal hayata büyük zarar veriyor. Yine de Manyas hala güzelliğini korumaya çalışıyor ve ülkemizin en turistik lokasyonlarından biri olarak biliniyor.
8. Acıgöl
Türkiye’nin en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Acıgöl, Göller Yöresi olarak adlandırılan bölgede yer alıyor. Afyonkarahisar ve Denizli illeri sınırları arasında bulunan Acıgöl, Burdur iline de oldukça yakın bir konumda....
Afyonkarahisar ilimizin güneybatı sınırı ve Denizli ili sınırı arasında kalan Acıgöl, en ilginç sulak alanlarımızdan bir tanesi. Suyu sodalı ve acı olmasına rağmen, canlı çeşitliliği açısından oldukça değerli bir alan olması gerçekten şaşırtıcı diyebiliriz. Acıgöl, belki de su kaynakları açısından en avantajlı göllerimizden bir tanesi. Henüz Acıgöl’ü besleyen kaynakların tamamen kurumadığını ve farklı amaçlar uğruna yok edilmediğini biliyoruz. Ancak bölgesel kuraklık ve iklim değişikliği bu doğa harikasını da etkilemiş durumda.
Acıgöl, muhteşem doğası ile su sporları ile uğraşanlar için de harika bir lokasyon. Aynı zamanda Acıgöl, 153 km2’lik kapladığı alan ile ülkemizin 8. büyük gölü olma özelliğini taşıyor.
9. Uluabat Gölü
Türkiye’nin canlılık açısından en zengin sulak alanlarından biri olan Uluabat Gölü, Marmara Denizi’nin güneyinde Bursa ili sınırları içerisinde yer alıyor. Eski ismi “Apolyont” olan Uluabat Gölü dip canlıları, sucul bitkiler,...
Yeşil Bursa’nın en önemli sulak alanlarından biri olan Uluabat Gölü, barındırdığı turizm potansiyeline rağmen bizce gereken ilgiyi görmüyor. O bölgede bulunan farklı göller, Uluabat’ın adeta kısmetini kapatıyor. Saklı bir cennet sayılabilecek göl, Manyas Kuş Gölü’nün küçük kardeşi olarak da nitelendirilebilir. Zira aralarında ufak bir coğrafi eşikten başka ayıraç yok.
Uluabat Gölü de en az Manyas kadar kuşların uğrak noktaları arasında yer alıyor. Suları maalesef tehdit altında olan göl, her geçen gün kuraklığa yeniliyor. Bu muhteşem ekosistemin en kısa zamanda ciddi anlamda koruma altına alınması gerekiyor.
10. Çıldır Gölü
Kars’a yaklaşık olarak 70 km mesafede yer alan Çıldır Gölü, Kars ve Ardahan illeri sınırları arasında yer alıyor. Çıldır Gölü, aynı zamanda ülkemizin kış aylarında tamamen donan tek gölü olarak...
Özellikle kış aylarında tam bir manzara fotoğrafına ya da başarılı bir tabloya dönüşen Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars illeri sınırında bulunuyor. Oldukça yüksekte bulunan göl kış aylarında tamamen donuyor ve ortaya bambaşka bir doğa harikası çıkıyor. Yaz aylarında ise gölün tatlı su kaynağı olması nedeniyle tüm canlılara adeta yuva olduğunu söylemek gerek.
Balıkçılık açısından ticari önemi de olan göl, bölgeye ve bölge insanına bir hayat damarı oluyor. Çıldır Gölü, kapladığı 115 km2’lik alan ile Türkiye’nin 10. büyük gölü konumunda bulunuyor.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Van Gölü | 9,0 |
2 | Tuz Gölü | 8,5 |
3 | Beyşehir Gölü | 8,7 |
4 | Eğirdir Gölü | 9,3 |
5 | İznik Gölü | - |
6 | Burdur Gölü | - |
7 | Manyas Kuş Gölü | - |
8 | Acıgöl | - |
9 | Uluabat Gölü | - |
10 | Çıldır Gölü | 8,5 |