Manyas Kuş Gölü, Bandırma ilçesi ile Balıkesir ilinin sınırları içinde yer almaktadır. Ziyaret etmek isteyenler için göle en iyi ve en kolay ulaşım yöntemi kara yoludur. Manyas Kuş Gölü, Marmara Denizi’nin güneyinde bulunur ve yapısal olarak sığ bir tatlı su gölüdür. En derin yeri dört metre civarında olup ortalama derinliği ise bir iki metredir. Killi yapısından dolayı suyu sürekli bulanıktır. Gölün dibinde bulunan planktonlar ve dip canlıları gölde yaban hayatının gelişmesine olanak sağlamıştır.
Manyas Gölü, Türkiye’de “Kuş Cenneti” olarak tanınan ilk alandır ve bu nedenle kuşların, sulak alanların ve doğanın tanınmasında öncü olmuştur. Göl, tepeli pelikan, küçük karabatak, küçük ak balıkçıl, gece balıkçılı, sumru ve mahmuzlu kız kuşu türlerinin ülkemizdeki en önemli üreme alanlarındandır. Göç döneminde çok sayıda ak pelikan kış döneminde ise tepeli pelikan, küçük karabatak ve dikkuyruk burada beslenir.
Yaz aylarında gölün büyük bir kısmı ise çok çeşitli ve gür bitki örtüsü ile kaplanmaktadır. Bölgenin bitki örtüsü ve hayvan varlığı yönünden en zengin olan kısmı Sığırcı deresinin oluştuğu bölgedir. Oluşan deltada kuşların gübresi ile zenginleşen topraklar, yaz aylarında suların çekilmesi ile gür ve yüksek otlarla kaplanarak sayısız küçük canlının üremesine neden olmaktadır. Doğa yürüyüşleri için farklı ve ilginç bir parkur olmasının yanı sıra burada bulunan kuş türleri ve doğal güzellikler harika fotoğraf olanakları sağlamaktadır.