Muğla’nın en gözde tatil yerleri dendiğinde birçoğumuzun aklına ilk olarak Marmaris, Fethiye, Bodrum ve Datça gibi destinasyonlar gelir. İlginçtir ki, Dalyan kolay kolay ilk tercihlerden biri olmaz. Ancak aslında Dalyan’da öyle büyüleyici keşif noktaları var ki, bizce herkes onları görmeli. Eğer siz de bu güzeller güzeli beldeyi hakkını vererek keşfetmeyi planlıyorsanız, Dalyan gezilecek yerler önerilerimize hemen göz atabilirsiniz.
Ortaca ilçesine bağlı bir belde olan Dalyan, tek kelimeyle nefis bir doğaya sahip. Belki de turistik açıdan diğer birçok ilçeye ve beldeye nazaran daha az rağbet görmesi, bakir doğasını da büyük ölçüde koruyabilmesine vesile olmuş. Ancak az rağbet gördüğünü söylememiz sizi yanıltmasın, özellikle İngiliz turistler uzun yıllardan beri yaz aylarında beldeye yoğun ilgi gösteriyorlar. Dalyan yaz sezonunda ne Bodrum ya da Marmaris kadar kalabalık ne de vakit geçirmekten sıkılacağınız kadar sakin oluyor. Bize sorarsanız, sevimli bir sahil kasabasında vakit geçirmenin keyfini doyasıya çıkarmak isteyenler için tam da ideal atmosferi sunuyor.
Dalyan’ı özel ve keşfe değer kılan unsurların başında, hem doğal güzelliklere hem de antik kent kalıntılarına ev sahipliği yapması geliyor. Köyceğiz Dalyan lagününün olağanüstü güzellikteki manzaralarını, bölgenin zengin habitatını, keyifli plajları ve çağlar öncesinden günümüze ulaşan kalıntıları bir gün içinde keşfedebileceğinizi düşünün. Yalnızca bu sebeple bile, Dalyan bizim kalbimizde ayrı bir yere sahip. Dilerseniz, Dalyan gezilecek yerler önerilerine bir de birlikte göz atalım. Bakalım, siz de bizim gibi düşünecek misiniz…
1. Kaunos Antik Kenti
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinin Çandır Mahallesi’nde ve Antik Anadolu’nun Karya isimli bölgesinde bulunan Kaunos Antik Kenti, Antik Çağ’ın önemli liman kentlerinden biri. Yıllar içinde denizin alüvyonla dolması sebebiyle liman özelliğini kaybetmiş...
Köyceğiz ve Ortaca ilçelerinin ev sahipliği yaptığı en önemli miraslardan biri olan Kaunos Antik Kenti, Antik Çağ’daki en önemli liman kentlerinden biriymiş. Karya bölgesinde kurulan kent, buna rağmen kendisini Giritli olarak kabul etmiş. Tersanesi ve limanı olması sayesinde uzun yıllar boyunca önemini korumayı başarmış. Ancak zamanla deniz alüvyonlarla dolmuş ve kentin liman özelliği de ortadan kalkmış. Bu limanı biz günümüzde Sülüngür Gölü olarak tanıyoruz.
Anadolu Perslerin hakimiyeti altına girdiğinde Mausolos’un yönetimine geçen Kaunos, tarih boyunca birçok farklı medeniyeti ağırlamış. Büyük İskender’in Persleri yenmesinin ardından geçen süreçte sırasıyla Rodos ve Bergama krallıklarına, ardından da Roma İmparatorluğu’na katılmış. Hal böyle olunca, bugün de kent kalıntıları arasında farklı dönemlere ait izleri görebiliyoruz. Örneğin, kent surlarının bazıları Orta Çağ’a, bazıları ise Helenistik Dönem’e tarihleniyor.
Roma hamamı, Roma tapınağı, kilise, tiyatro ve akropol gibi birçok yapının kalıntılarına ev sahipliği yapan Kaunos Antik Kenti’ne girişler ücretli. Haftanın her günü 08:30 ile 20:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz kente, dilerseniz MüzeKart’ınızla da giriş yapabilirsiniz.
2. Kaunos Kral Mezarları
Kaunos Antik Kenti, Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Mahallesi’nde yer alan bir ören yeri. Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinin de tam karşısında kalıyor ve aralarından Dalyan Boğazı geçiyor. Dolayısıyla hem...
Kaunos Antik Kenti’nin içinde bulunan en ünlü kalıntılar, belde merkezinde sahile indiğinizde tam karşı kıyıda göreceğiniz Kaunos Kral Mezarları. Dik yamaçların oyulmasıyla inşa edilmiş olan bu mezarların tam olarak hangi teknikle yapıldığını bugün dahi net olarak bilemiyoruz. Aslında antik kent sınırları içinde 150’den fazla kaya mezarı var ama sahilin karşı kıyısında yer alan altılı mezar, en görkemlileri. Tarihçesi M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan kaya mezarlarını karadan görmeyi tercih ediyorsanız, karşıdan bakmaktan başka yol yok. Ancak Dalyan’da tekne turuna çıkarsanız daha yakın bir noktadan da inceleyebilirsiniz.
Yeri gelmişken ekleyelim, bu listede yer alan önerilerin neredeyse tamamını tekne turuyla görmek mümkün. Eğer vaktiniz kısıtlıysa ve bol bol yürümek istemiyorsanız, Dalyan’ı gezmek için en ideal seçenek bir tekne turuna katılmak olabilir. Çünkü Dalyan’ın merkezi ile Kaunos Antik Kenti ya da Sultaniye Kaplıcaları gibi lokasyonlar aslında karşı karşıya. Ancak aradan Dalyan Boğazı geçtiği için, karadan ulaşım sağlamak istediğiniz takdirde Köyceğiz Gölü’nü neredeyse tam tur dolaşmanız gerekiyor.
3. İztuzu Plajı
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde bulunan İztuzu Plajı, kentin en ilginç ve etkileyici doğa harikalarından biri. Toplam uzunluğu 5,4 kilometreye uzanan plaj, defalarca farklı yayın organları tarafından Avrupa’nın en...
Defalarca Avrupa’nın en iyi 10 plajından biri seçilen İztuzu Plajı, Muğla gibi plaj bolluğu yaşayan bir kentte ziyaret edebileceğiniz en kendine has plaj olabilir. Onu özel kılan birçok faktör var. 5,4 kilometreye ulaşan uzunluğu, caretta caretta kaplumbağalarının yumurtalama alanı olması ve bu sebeple koruma altına alınması, göl ile deniz sularını birbirlerine bağlayan doğal bir kanalla tam ortadan bölünmesi, size hem tuzlu hem de tatlı suda yüzme olanağı tanıması… Dünyada kaç plaj bu özelliklere sahip olabilir ki? Ancak uyarmakta da fayda var, İztuzu Plajı’nda yüzmek pek kolay iş değil. Neredeyse yılın 365 günü rüzgarlı olan plajda yüzmek için, dalgalardan biraz tokat yemeyi göze almak gerek. Eğer iyi yüzme bilmiyorsanız riskli olabileceğini de belirtmek isteriz.
İztuzu Plajı çok uzun olduğu için, aslında içinde farklı plajlar var. Belediye Plajı’na cüzi ücretler karşılığında giriş yapabiliyor; restoran, duş, tuvalet, şezlong ve şemsiye gibi olanaklardan yararlanabiliyorsunuz. Ödediğiniz ücretler de caretta caretta kaplumbağalarının bakımı için kullanılıyor, ki o konuya da bir sonraki maddede detaylı olarak değineceğiz. Belediye Plajı’nın olduğu noktanın en uzağında, yani İztuzu’nun diğer ucunda da Dalyanağzı Plajı bulunuyor. Yalnızca deniz yoluyla ulaşım sağlanabildiği için tekne turuyla gidebileceğiniz bu plajda da belediyeye ait bir tesis mevcut.
4. DEKAMER Kaplumbağa Hastanesi
Ülkemiz sınırları içinde bulunan en özel ve güzel plajlardan biri olan İztuzu Plajı, caretta caretta kaplumbağalarının üreme noktası. Her yıl yumurtlamak için buraya geliyorlar ve bu sayede plaj I. derece...
İztuzu’nda 2009 yılından beri faaliyet gösteren DEKAMER, ülkemizin ilk ve tek Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi olma özelliğine sahip. İztuzu Plajı’nda rüzgar sebebiyle yüzmek ya da piknik yapmak bazen pek mümkün olmuyor. Ancak bizce mutlaka DEKAMER’i ziyaret etmelisiniz. Burada büyük akvaryumların içine alınmış, denizden yaralı kurtarılan ve rehabilitasyona alınan caretta caretta kaplumbağalarını göreceksiniz.
Merkezdeki görevliler size her bir kaplumbağanın başına ne geldiğini ve tedavide hangi aşamada olduğunu anlatıyor. Onlar anlattıkça insanın doğaya ne kadar zarar veren bir canlı türü olduğunu bir kez daha hatırlıyorsunuz. Denizdeki plastik atıklar, misina ve oltalar ile tekne pervaneleri; kaplumbağalara en çok zarar veren unsurlar arasında.
Milyonlarca yıldır varlığını koruyan bir tür olan caretta caretta kaplumbağalarının bin yavrusunun yalnızca birinin yetişkinliğe ulaşabildiğini istatistiklerde görebiliyoruz. DEKAMER’in her bir kaplumbağayı kurtarmak için harcadığı çabanın ne kadar kıymetli olduğu, buradan da anlaşılabiliyor. DEKAMER’e giriş ücretsiz, ancak cüzi miktarda da olsa bağış bırakarak çıkarsanız siz de kaplumbağaların tedavisine destek olabilirsiniz. Eğer yılda dört haftanızı bu işe ayırma imkanınız varsa, gönüllü olarak çalışmanız da mümkün.
İztuzu Plajı’ndan ayrılmadan önce June Haimoff’u da anmadan geçmemeliyiz. 1980’li yıllarda İztuzu Plajı’na otel yapılması için çalışmalar başlatıldığında, kısa zaman önce memleketi İngiltere’den ziyarete geldiği İztuzu’nun güzelliğine vurulup buraya yerleşen June Haimoff, plajı korumak için tek başına büyük bir direniş başlattı. Binlerce kişiden imza toplayan ve dönemin başbakanı Turgut Özal’a kadar ulaşan Kaptan June, hem İztuzu’nu hem de caretta caretta’ları kurtarmayı başardı. Kendisinin 2022 yılında Dalyan’daki evinde hayata gözlerini yummasının ardından, İztuzu Plajı’nda bulunan kulübesi de ne yazık ki ziyarete kapandı. Ancak kulübeyi hâlen dışarıdan görebiliyorsunuz.
5. Kargıcak Bay
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Gökbel sınırları içinde yer alan Kargıcak Koyu, Muğla’nın en güzel koylarından biri. Dalyan’dan kara yoluyla ya da bölgede faaliyet gösteren tekne turları aracılığıyla koya ulaşım sağlanabiliyor....
Dalyan’ın en güzel koylarından biri, Kargıcak Koyu. Koya hem kara hem de deniz yoluyla ulaşmak mümkün ama kara yolu biraz bozuk ve virajlı. Kargıcak Koyu’ndaki tek işletme olan Kargıcak Bay de hem plaj hem de restoran olarak hizmet veriyor. Doğaya saygılı bir tutumu benimseyen işletmenin, koyun içlerine doğru ilerlediğinizde karşınıza çıkacak bir organik tarım çiftliği de var. Bu çiftlikte zaman geçirebiliyor, yürüyüş yapabiliyor, dilerseniz yoga seanslarına ve sanat aktivitelerine katılabiliyorsunuz. Plaj da her gün 10:00 ile 22:00 saatleri arasında açık ve dönem dönem DJ performanslarına ev sahipliği yapıyor. 80 şezlong ve 40 şemsiye kapasiteli.
6. Radar Tepesi
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde biraz doğayla baş başa kalmak ve beldenin ev sahipliği yaptığı eşsiz doğal güzellikleri bir araya getiren bir manzara izlemek istiyorsanız, Radar Tepesi tam size...
Kargıcak Koyu’nun yakınlarında, beldenin en güzel manzara noktalarından biri var: Radar Tepesi! Dalyan Deltası’nı, İztuzu Plajı’nı, Sülüngür ve Köyceğiz göllerini içine alan bir manzarayı gören bu tepe tamamen bakir. Buradan gün batımı manzarasını izlemek oldukça keyifli ama uzun vakit geçirmeyi düşünenlerin yanlarına su ve yiyecek almasında fayda var. Ayrıca, Radar Tepesi’ne çıkan yolun epey bozuk olduğunu da belirtmek gerek. İmkanınız varsa 4x4 araçla çıkabilir, yoksa aracın zorlandığı noktadan sonra yürüyebilir, dilerseniz Dalyan tur acentelerinin düzenlediği safari turlarına katılabilirsiniz.
7. Çandır Seyir Tepesi
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesi, ilginçtir ki, yerli turistlere potansiyelini tam olarak gösterememiş bir tatil merkezi. Uzun yıllardan beri yabancı, özellikle de İngiliz turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Ancak...
Etkileyici bir manzara görmek için biraz efor harcamaya gönüllü olanlara önerebileceğimiz bir diğer adres, Çandır Seyir Tepesi. Köyceğiz sınırları içinde kalan bu tepeye ulaşım da ne yazık ki zor. Manzara ise aynı ölçüde nefis. Çandır Seyir Tepesi’nin bir bölümünde özel mülk bulunduğu için, aracınızı bıraktıktan sonra her koşulda biraz yürümeniz gerekiyor. Yanınıza su almayı unutmayın.
8. Ekincik Koyu
Köyceğiz’in en popüler keşif duraklarından biri haline gelen Ekincik Plajı ve Ekincik Koyu, Marmaris ile Göcek civarında gezen tur teknelerinin de favori uğrak noktaları arasında. Koyun yakın geçmişte Köyceğiz’e asfalt...
Marmaris ile Göcek arasında turlayan teknelerin favori duraklarından biri olan Ekincik Koyu’na Dalyan’dan tekneyle kolayca ulaşabilirsiniz. Koy Köyceğiz’e asfaltla bağlandığı için karadan da ulaşım sağlamak mümkün ama çok daha uzun sürecektir. Ekincik Koyu ve Ekincik Plajı, bu bölgede denize girmek için en ideal noktalardan biri. Dalyan’ın günübirlik tur tekneleri de genellikle burada demirliyor. Ekincik Plajı’nda hem restoran ve kafe hem de pansiyon ve kamp alanı gibi işletmeler var. Gün batımı manzarası eşliğinde ziyafet çekmek ya da doyasıya yüzmek ve güneşlenmek için gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
9. Sultaniye Kaplıcaları
Muğla’nın Köyceğiz ilçesi, ülkemizin termal turizm açısından en çok ilgi gören noktalarından birine ev sahipliği yapıyor: Sultaniye Kaplıcaları. Bu kaplıcaların, yürüyemez durumda gelip de buradan 21 kürlük bir tedavi gördükten...
Köyceğiz’in meşhur Sultaniye Kaplıcaları, 39 santigrat derecelik sıcaklığa sahip. Suyun içeriğinde kalsiyum sülfat, klorür, radon ve kalsiyum sülfür bulunduğu için cilt ve eklem rahatsızlıklarına iyi gelebileceği düşünülüyor. Bu kaplıcalar yaklaşık 2 bin yıl önce, bizzat Kaunos halkı tarafından keşfedilmiş. Bunu da kaplıcaların çevresinde hastane kalıntılarının bulunmasından anlıyoruz. Dalyan’dan kalkan dolmuş motorlarla 10-15 dakikada ulaşabileceğiniz kaplıcaları hem günübirlik ziyaret etmek hem de belediyenin tesislerindeki odalarda konaklamak mümkün.
10. Dalyan Çamur Banyoları
Muğla’nın Köyceğiz ve Ortaca ilçeleri, yaz turizminin en gözde destinasyonları arasında. Ancak Köyceğiz’in Sultaniye Kaplıcaları sayesinde, aynı zamanda sağlık turizmi & termal turizm başlıklarında da çok önemli bir yer tutuyorlar....
Kaunos halkının hastane olarak kullandığını düşündüğümüz bölgede, Sultaniye Kaplıcaları’nın suyuyla oluşmuş çamur banyoları var. Dalyan merkezin karşı kıyısında kalan Dalyan Çamur Banyoları’na tekneyle yaklaşık 10-15 dakika içinde ulaşabiliyorsunuz. Özellikle İngiliz ve Rus turistlerin yoğun ilgi gösterdiği alanda çamura bulanıp eğlenceli fotoğraflar çektirmek mümkün. Turistler genellikle önce çamurun içinde vakit geçirmeyi, ardından da kaplıcayı ziyaret etmeyi tercih ediyor.
11. Sülüngür Gölü
Köyceğiz Dalyan Lagün Sistemi, dünyada eşine benzerine zor rastlanır bir doğa harikası. Bunu lafın gelişi söylemiyoruz, söz konusu lagün sisteminden tüm dünyada yalnızca yedi tane var. Olağanüstü zenginlikte bir habitata...
Şimdiye dek adını birkaç kez andığımız Sülüngür Gölü, İztuzu Plajı’nın ardında kalıyor. DALKO’nun levrek ve çipura yetiştiriciliği yaptığı gölde yüzmek ya da balık tutmak yasak. Ancak gölün çevresindeki yürüyüş parkurlarını turlamak, kamp sandalyesine kurulup gün batımı manzarasını izlemek ya da göl kenarına yayılıp piknik yapmak mümkün. Çandır ve Radar seyir tepelerine ulaşımın zorlu olduğundan söz etmiştik. Eğer asfalt yoldan sorunsuzca ulaşabileceğiniz bir güneşi batırma noktası arıyorsanız, rotanızı Sülüngür Gölü’ne çevirebilirsiniz. Gölün hemen yanında bir çay bahçesi de bulunuyor.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Kaunos Antik Kenti | 9,5 |
2 | Kaunos Kral Mezarları | 8,5 |
3 | İztuzu Plajı | 9,5 |
4 | DEKAMER Kaplumbağa Hastanesi | 10 |
5 | Kargıcak Bay | 8,5 |
6 | Radar Tepesi | 8,5 |
7 | Çandır Seyir Tepesi | 8,5 |
8 | Ekincik Koyu (Plajı) | 9,5 |
9 | Sultaniye Kaplıcaları | 9,0 |
10 | Dalyan Çamur Banyoları | 8,0 |