Muğla’nın Köyceğiz ve Ortaca ilçeleri, yaz turizminin en gözde destinasyonları arasında. Ancak Köyceğiz’in Sultaniye Kaplıcaları sayesinde, aynı zamanda sağlık turizmi & termal turizm başlıklarında da çok önemli bir yer tutuyorlar. Sultaniye Kaplıcaları, ülkemizin en yüksek radyoaktivite düzeyine sahip kaplıcalarından biri. 39 derece sıcaklığa sahip kaplıca suyunun içeriğinde kalsiyum sülfür, kalsiyum sülfat, radon ve klorür bulunuyor. Bu sebeple de cilt ve eklem rahatsızlıkları gibi bazı hastalıklara iyileştirici ve rehabilite edici destek sağlayabileceği düşünülüyor. Yaklaşık iki bin yıl önce Kaunos halkı tarafından keşfedilmiş olan kaplıcalar, günümüzde de şifalı olduğu düşünülen suları sayesinde epey popüler. Kaplıcaları ister günübirlik ziyaret edebiliyor, arzu ederseniz de burada belediyeye bağlı olarak hizmet veren odalarda konaklayabiliyorsunuz.
Dalyan’dan günübirlik tur tekneleriyle yaklaşık 10-15 dakikada ulaşabileceğiniz Sultaniye Kaplıcaları’na çok yakın bir konumda, Dalyan Çamur Banyoları var. Son derece turistik bir animasyon merkezi haline gelen Dalyan Çamur Banyoları, çamura bulanıp eğlenceli fotoğraflar çektirmek isteyen turistlerle dolup taşıyor. Çamurun cilde iyi geldiği de söyleniyor, ancak bu bilgi henüz bilimsel araştırmalarla netlik kazanmış değil. Çamur banyolarına ister Dalyan’dan deniz yoluyla, isterseniz de Köyceğiz’in merkezinden kara yoluyla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ek olarak, Köyceğiz’de her sabah erken saatlerde tur tekneleri de bu bölgeye doğru hareket ediyor.
Her yaz sezonunda çok kalabalık bir atmosfere kavuşan Dalyan Çamur Banyoları, her yıl yaklaşık 60 bin kişi tarafıdan ziyaret ediliyor. Özellikle İngiliz ve Rus turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bölgede konaklama ve yeme içme olanakları da oldukça çeşitli. Çamur banyolarının Kaunos halkı tarafından antik dönemde hastane olarak kullanıldığı da biliniyor. Siz de Dalyan ya da Köyceğiz seyahatinizde çamur banyolarına uğrayabilirsiniz.