Melikgazi ilçesi sınırları içinde yer alan Kayseri Milli Mücadele Müzesi, kentin hem tarihi dokusunu hem de Milli Mücadele yıllarını yansıtan, etkileyici bir keşif durağı. Müzeye ev sahipliği yapan tarihi bina da mimari açıdan önem taşıyor. Neo-klasik mimarisiyle dikkat çeken yapı, 1893 yılında “Derece-i Ula Mekteb-i Mülkiye İdadisi” adıyla hizmet vermeye başlamış. Kısaca Kayseri Lisesi olarak adlandırılıyor ve yıllar içinde nice önemli olaya tanıklık etmiş. 2016 yılında da Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Milli Mücadele Müzesi olarak yeniden düzenlenmiş ve ziyarete açılmış.
Kayseri Milli Mücadele Müzesi, Milli Mücadele Tarihi ve Eğitim Tarihi olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Milli Mücadele Tarihi bölümünde, dönemin askeri malzemeleri, giysileri ve halkın gündelik yaşamını yansıtan silikon heykeller sergileniyor. Sakarya Meydan Muharebesi’nin dioraması, Kuvay-i Milliye hareketiyle ilgili dijital gazete kopyaları ve meclis kürsüsü de bu bölümde mevcut.
Eğitim Tarihi bölümü ise Kayseri Lisesi’nin geçmişini konu alıyor. Özellikle 1921 yılında cepheye giden ve şehit düşen son sınıf öğrencilerine adanan şehitlik anıtı, bu bölümün en etkileyici alanlarından biri. Bunun yanı sıra, ünlü mezunların ve öğretmenlerin hikayeleri, okulun geçmişte kullandığı eğitim araçları ve spor başarıları da ziyaretçilerle paylaşılıyor. Kayseri Lisesi’nin öğretmenleri arasında Faruk Nafız Çamlıbel, öğrencileri arasında da Behçet Kemal Çağlar’ın olduğunu da ekleyelim.
1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım tarafından bizzat ziyaret edilen Kayseri Lisesi, bu açıdan da manevi değere sahip. Atatürk’ün ziyareti sırasında okula hediye ettiği yağlı boya tablosu, bu bağın somut bir hatırası olarak günümüzde de sergileniyor. Kayseri Milli Mücadele Müzesi, yaz sezonunda 09.00-19.00, diğer dönemlerde de 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Pazartesi günleri ve dini bayramların ilk günleri kapalı.