Batı Karadeniz’in en ilgi çekici kentlerinden biri olan Zonguldak, aynı zamanda ülkemizin taş kömürü madenleri alanında en zengin şehri olma özelliğine de sahip. Hatta bu sebeple Türkiye’nin kara elması ya da maden ocağı gibi nitelendirmelerle de anılıyor. Her ne kadar biz Zonguldak’ın adını genelde madencilikle duysak da, aslında bu kentte de tüm Karadeniz şehirlerinde olduğu gibi çok zengin bir doğal ve tarihi miras saklı. Bu paha biçilemez hazineleri yakından görmek ve keşfetmek isteyenleri, Zonguldak gezilecek yerler önerilerimize göz atmaya davet ediyoruz!
1. Zonguldak Maden Müzesi - Merkez
Zonguldak, ülkemizde kömür üretiminde rol oynayan en önemli kentlerden biri. Kentin merkezinde bulunan Zonguldak Maden Müzesi de şehrin yaklaşık iki asırlık taşkömürü madenciliği öyküsünü daha geniş kitlelere tanıtabilmek amacıyla kurulmuş....
Zonguldak’ta kömür madenciliğinin yaklaşık iki asıra uzanan tarihçesini daha geniş kitlelere tanıtabilmek amacıyla kurulmuş olan Zonguldak Maden Müzesi, 2016 yılında ziyarete açılmış. Müze çatısı altında hem sergileme alanları, interaktif bölümler ve idari birimler hem de geçmişte madencilik eğitim merkezi olarak hizmet veren Eğitim Ocağı yer alıyor.
Zonguldak Maden Müzesi’nin fuaye alanında kent ile kömür ilişkisini anlatan bir sunumla karşılaşıyorsunuz. Sergi salonuna geçtiğinizde, kentin kömürcülük tarihine ilişkin detaylı bilgiler aktarılıyor. Bu bölümde geçmişte madencilerin kullandığı çeşitli ekipmanlar ve kıyafetler de teşhir ediliyor.
Müzenin interaktif bölümleri son derece ilgi çekici şekilde tasarlanmış. Patlama Simülasyonu isimli bölümde bir madende dinamit lokumlarının patlama anına sesli ve görüntülü olarak tanıklık edebiliyor, Kömür Deneyim Ocağı isimli bölümde ise maden işçilerinin gündelik hayatını deneyimleyebiliyorsunuz. Eski Radyo Anonsu isimli bölümde de dönemin ses kayıtlarını ve müziklerini anons cihazı aracılığıyla dinlemeniz mümkün.
Kömür ve fosil oluşumunu anlatan bir bölüm ile maden üretiminin aşamaları konu alan dev bir makete de ev sahipliği yapan Zonguldak Maden Müzesi, pazartesi hariç tüm günlerde ziyarete açık. Girişler ücretli ve ziyaret saatleri hafta içi ile hafta sonu/resmi tatillerde değişiklik gösteriyor.
2. Gökgöl Mağarası - Merkez
Zonguldak’ın Merkez ilçesi sınırları içinde bulunan Gökgöl Mağarası’nı kentin ev sahipliği yaptığı en etkileyici doğal güzelliklerden biri olarak tanımlamak yanlış olmaz. Uzunluğu yaklaşık 3350 metreye ulaşan mağara, bu sayede ülkemizin...
Kent merkezinden yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Gökgöl Mağarası, 3350 metrelik uzunluğuyla ülkemizin en uzun mağaralarından biri olma özelliğine sahip. Şimdilik yalnızca ilk 875 metresi ziyarete açık ve bu bölüm hem yürüyüş yolları hem de aydınlatmalarla daha güvenli hale getirilmiş. Mağaranın içinde köprüler, yeraltı nehirleri, doğal galeriler ve göletler yer alıyor. Bazı noktalara da seyir terasları inşa edildiği için, mağaranın derinliklerini ayrıntılı şekilde inceleyebiliyor ve harika fotoğraf kareleri yakalayabiliyorsunuz. Gökgöl Mağarası’nın çevresinde piknik alanları da bulunuyor.
3. Harmankaya Şelaleleri - Merkez
Zonguldak’ın ev sahipliği yaptığı en büyüleyici doğal güzelliklerden birini oluşturan Harmankaya Şelaleleri kentin Merkez ilçesi sınırları içinde ve şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kentin gürültüsünden ve kalabalığından uzaklaşarak...
Zonguldak’ın merkezinde bulunan bir diğer doğa harikası da Harmankaya Şelaleleri. Toplamda üç şelaleden meydana gelen bu doğal oluşum, merkezden yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta. Şelalelerin içinde bulunduğu vadiye patika yoldan gidiliyor. Vadi girişinden 1,1 kilometre sonra ilk şelaleyle karşılaşıyorsunuz. Diğer şelalelere tırmanmak için de bir öncekinin tepe noktasına ulaşmanız, ardından da önünüzdeki patikayı takip etmeniz gerekiyor.
Harmankaya Şelaleleri’ne ev sahipliği yapan vadide onlarca farklı bitki ve ağaç türü var. Yaban çileğinden meşeye, kestaneden kızılcığa, gürgenden hamura, defneden muşmulaya kadar uzanan olağanüstü bir çeşitlilik söz konusu. Haliyle burada piknik yapmak da çok keyifli. Doğa yürüyüşü ve piknik yapmak için merkeze yakın bir adres arıyorsanız, Harmankaya Şelaleleri harika bir seçim olacaktır.
4. Zonguldak Deniz Feneri - Merkez
Zonguldak’ın en önemli tarihi yapılarından biri olarak görülen Zonguldak Deniz Feneri, kent merkezinde ve Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla komşu bir noktada bulunuyor. 1908 yılında inşa edilmiş olan deniz fenerinin görevi, uzun...
1908 yılında inşa edilmiş olan Zonguldak Deniz Feneri’ni kentin sembolik tarihi yapılarından biri olarak tanımlamak yanlış olmaz. Yüz yılı aşkın süredir denizcilere rehberlik yapan fener, yaklaşık 9 meter uzunluğa sahip. Deniz fenerinin hemen yanında bir kafe & restoran da bulunuyor. Kahvaltı servisi de bulunan işletme, tek kelimeyle müthiş bir manzaraya sahip. Hem deniz fenerini yakından incelemek hem de Karadeniz’in büyüleyici manzaralarına karşı çay/kahve ya da yemek molası vermek isterseniz Zonguldak Deniz Feneri’ni de gezilecek duraklar arasına ekleyebilirsiniz.
5. Karadeniz Ereğli Müzesi - Ereğli
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Karadeniz Ereğli Müzesi, halk arasında Halil Paşa Konağı olarak bilinen tarihi bir konağın restore edilmesi sonucunda ziyaretçilerine kapılarını açmış. Halil Paşa Konağı’nın II. Abdülhamit zamanında sancak...
II. Abdülhamit döneminde sancak beyi olan Halil Paşa Karamahmutoğlu’nun 1870’li yıllarda inşa ettirdiği ve halk arasında Halil Paşa Konağı olarak adlandırılan yapı, bugün Karadeniz Ereğli Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. 1989 yılında restorasyona alınan ve on sene sonra müzeye dönüştürülen yapı, eski bir kilisenin üzerine zemin artı üç kat şeklinde inşa edilmiş.
Karadeniz Ereğli Müzesi’nde Ereğli ve çevresinde bulunan mermer mezar stelleri, takılar, sütun başlıkları, madeni eserler ve cam kaplar gibi birçok arkeolojik eser sergileniyor. Bunlar içinde hem Helenistik Dönem’den Roma ve Bizans dönemlerinden eserler mevcut. Müzenin birinci katı Lidya, Grek, Bizans, Roma, Emevi, Abbasi, Artuklu, Sasani, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere ayrılmış. İkinci katta etnografik eserler, üçüncü katta da Osmanlı Dönemi müze ev canlandırması mevcut. Müzenin bahçesi Krispos Anıt Mezarı başta olmak üzere birçok önemli esere ev sahipliği yapıyor. Ücretsiz ziyaret edebileceğiniz müze, pazartesi hariç tüm günler açık.
6. Cehennemağzı Mağaraları - Ereğli
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı Mağaraları, kentin turistik açıdan en çok ilgi gören doğal güzelliklerinin başında geliyor. Karadeniz Ereğli Müzesi’ne bağlı bir ören yeri olarak faaliyet gösteren alanda, yan yana...
Karadeniz Ereğli Müzesi bünyesinde bir ören yeri statüsünde olan Cehennemağzı Mağaraları, Antik Dönem’de Acheron Vadisi olarak adlandırılan bir bölgede. Burası kent merkezinden yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta. Cehennemağzı Mağaraları üç farklı mağaradan oluşuyor. İki bölüm halinde düzenlenmiş ilk mağaranın zeminde bitkiler ve geometrik figürlerle bezenmiş mozaikler döşeli. Bu mağaranın Hristiyanlığın yayılmaya başladığı ilk dönemlerde gizli bir ibadethane olarak kullanıldığı biliniyor.
Halk arasında Koca Yusuf Mağarası olarak adlandırılan ikinci mağara, ilk mağaranın bulunduğu yolun kenarından başlayıp 10-12 metre yükseğe çıkan bir yamacın üzerinde. Yamaçtaki dar girişi geçip üç basamak inince ikinci mağaraya ulaşıyorsunuz. Aslında Koca Yusuf Mağarası dağın içine doğru 1,5 kilometre kadar ilerliyor ama 1960’larda mağaranın içine düşen devasa kaya parçası sebebiyle yol 350 metrede kapanmış. Yüzölçümü en geniş mağara olan üçüncü mağaranın da geçmişte su sarnıcı olarak kullanıldığı biliniyor. Keza zemini hâlen sularla kaplı. Cehennemağzı Mağaraları pazartesi günleri ziyarete kapalı. Diğer günlerde mağaraları bilet alarak ya da MüzeKart ile ziyaret edebiliyorsunuz.
7. Gazi Alemdar Gemi Müzesi - Ereğli
Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşının Karadeniz Ereğli’sinde meydana geldiğini biliyor muydunuz? 1914 yılında başlayan I. Dünya Savaşı sebebiyle kömür ocaklarının işletmesi Almanlara verilmiş. Bu durumdan hoşlanmayan Rus yönetimi...
Kurtuluş Savaşı’nda meydana gelen ilk ve tek deniz savaşı, Karadeniz Ereğli’sinde gerçekleşmiş. I. Dünya Savaşı sonrasında Fransızlar Karadeniz Ereğli’yi işgal etmek için harekete geçmiş. Kurtuluş Savaşı sırasında da İstanbul’daki Kuvayi Milliye direnişçileri, Alemdar adındaki küçük bir savaş gemisini kentten kaçırmayı başarmışlar. Alemdar 9 Şubat 1920 tarihinde Ereğli limanına gelmiş ve bilinçli olarak karaya oturtulmuş. Bu sayede Fransızların gemiyi teslim almasını ve ondan yararlanmasını önleyebilmişler.
Bu duruma sinirlenip de kenti baştan sona işgal etmeye kalkan Fransızlar, Ereğli halkının gösterdiği kahramanca direniş neticesinde geri püskürtülmüş. Bunun üzerine Fransız ordusu hastane de dahil olmak üzere, kıyıya yakın her yeri bombardımana tutmuş. Bu esnada Kuvayi Milliye direnişçileri Alemdar’ı gizlice yüzdürerek Fransız ordusuna karşı saldırıya geçmiş. Ereğli halkı da Fransız komutlarından ve askerlerinden bir grubu esir alınca, Fransız ordusu mecburen anlaşma masasına oturmak zorunda kalmış.
O gün imzalanan anlaşma, daha bu dönemde resmi olarak kurulmamış Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurtuluş Savaşı’nda imzaladığı ilk uluslararası belge olma özelliğini taşıyor. Milli Mücadele tarihinde çok önemli bir yer tutan bu direnişin en önemli sembolü de Alemdar isimli savaş gemisi. Gazi Alemdar Gemisi’nin birebir kopyası, bugün müzeye dönüştürülmüş halde Ereğli limanında bulunuyor. İnönü Parkı’nın hemen yanında bulunan Gazi Alemdar Gemi Müzesi'ni ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.
8. Filyos (Tios) Antik Kenti - Çaycuma
Tarihte Tios, Tium ve Tieion gibi birçok farklı isimle de anılmış olan Filyos Antik Kenti, günümüzde Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinin sınırları içinde bulunuyor. Antik yazarların M.Ö. 7. yüzyılın...
Tios, Tieion ve Tium gibi isimlerle de anılmış olan Filyos Antik Kenti, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesi sınırları içinde. Bu kent M.Ö. 7. yüzyılın ikinci yarısında, Tios adında bir rahip tarafından ve bir Miletos kolonisi şeklinde kurulmuş. Helenistik Dönem’de Heraklia Tiranlığı’na, Pontus Krallığı’na ve Bithynia Krallığı’na bağlı olarak hareket ediyormuş. M.Ö. 70’li yıllarda ise Roma İmparatorluğu’na bağlanmış. Ereğli ve Amasra’nın gölgesinde kaldığı için siyasi açıdan hiçbir zaman büyük bir önem teşkil etmemiş. Fakat özellikle Bizans Dönemi’nde dini açıdan önemli bir merkez olarak kabul ediliyormuş.
2006 yılından beri kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan Filyos Antik Kenti’nde Helenistik, Roma, Bizans, Orta Çağ ve Arkaik dönemlere ait birçok farklı yapı kalıntısına, sikkeye ve arkeolojik esere ulaşıldı. Söz konusu buluntular çok değerli, çünkü Filyos, Karadeniz kıyılarında kazı çalışması yapılabilen tek antik kent olma özelliğini taşıyor. Çalışmalar sona erdiğinde kentte yolları, ibadethaneleri, evleri, mezarları, dükkanları ve hamamı da içine alan kocaman bir şehrin ortaya çıkarılacağı tahmin ediliyor. Filyos Antik Kenti’ni ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.
9. Filyos Kalesi - Çaycuma
Tarihçesi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan ve tarih boyunca Tieion, Tios ve Tium gibi farklı isimlerle de anılan Filyos Antik Kenti, günümüzde Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Filyos beldesi sınırları içinde yer...
Filyos Antik Kenti’nin ev sahipliği yaptığı en önemli tarihi yapılardan biri de Filyos Kalesi. İhtişamlı görünümlü iri taşlarla inşa edilmesine borçlu olan tarihi yapı, denize hakim bir burnun ucuna Romalılar tarafından inşa edilmiş. 2003 yılında kapsamlı bir onarım çalışmasından geçirilen kale, antik kentin ilk yerleşim yerini oluşturuyor. Bu bölgede Orta Çağ’dan kalan kale duvarlarını, Helenistik Dönem ile Roma Dönemi’ne tarihlenen kule kalıntılarını, tuğla mezarları, taş lahitleri ve mermer sütunları yakından incelemek mümkün.
10. Çayır Köyü Su Mağarası - Çaycuma
Çayır Köyü Su Mağarası ya da daha kısa ismiyle Çayır Mağarası, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Çayır Köyü’nün sınırları içinde bulunan bir doğa harikası. Turistik açıdan da yoğun ilgi gören mağara,...
Kısaca Çayır Mağarası olarak da adlandırılan Çayır Köyü Su Mağarası, eski Zonguldak Çaycuma yolu üzerinde ve yaklaşık 1300 metre uzunluğa sahip. Yeraltı nehri oldukça geniş, hatta bu sayede içinde botla gezmek bile mümkün. Mağaranın içine girmek serbest ama içeride herhangi bir aydınlatma ya da düzenleme çalışması yapılmadığı için çok dikkatli olmakta fayda var. Bir de yanınıza mutlaka suya dayanıklı bir el feneri ya da tepe lambası almanızı tavsiye ederiz.
Çayır Köyü Su Mağarası’nın içine girmeseniz bile girişini yakından inceleyebilir, mağaranın hemen yanı başındaki kafeteryada doğayla iç içe çay/kahve keyfi yapmanın tadını çıkarabilirsiniz. Mağaranın çevresi yemyeşil bir atmosfere sahip olduğu için, burada piknik yapmayı tercih edenler de oldukça fazla.
Filyos Antik Kenti ile Çayır Köyü Su Mağarası arasında yaklaşık 25 kilometrelik mesafe var. Eğer aracınız varsa iki keşif durağını aynı gün görebilirsiniz. Keza bu mağaranın M.Ö. 6. yüzyılda Filyos Antik Kenti’nin su ihtiyacının karşılanmasında çok önemli rol oynadığı biliniyor. Mağaranın yakınında tarihi bir köprü de bulunuyor.
11. Bölüklü Yaylası - Alaplı
Zonguldak’ın Alaplı ilçesi sınırları içinde bulunan Gümeli beldesi, yayla turizmi açısından önemli bir keşif durağı. Doğal güzellikleriyle hem yerli ve yabancı turistleri hem de kent merkezinin gürültülü ve stresli atmosferinden...
Alaplı ilçe merkezinden yaklaşık 35 kilometre uzakta olan Bölüklü Yaylası da yolu Zonguldak’a düşenlerin keşfetmesini önerdiğimiz doğa harikalarından biri. Gümeli Ormanı’nın yakınlarında, Zongulak’ın en yüksek noktasını oluşturan ve rakımı 1637 metre olan Bacaklı Yayla Tepesi var. Bölüklü Yaylası da bu tepenin eteklerine yayılıyor. Bu bölgede yaylacılık faaliyetleri hâlen aktif. Yaylada kamp ya da piknik yapabiliyor, yayladan 5-6 kilometre ilerlediğinizde de 2024 yılında 4120 yaşında olan bir ağaçla karşılaşabiliyorsunuz. Bu porsuk ağacı dünyanın en yaşlı ağaçlarından biri ve çevresi de ortalama bin yaşında farklı ağaçlarla çevrili. Yaylaya giden yol biraz bozuk ve yer yer telefon çekmiyor. Bu sebeple yola düşecek olanların harita ya da navigasyonu önden hazırlamasını tavsiye ederiz.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Zonguldak Maden Müzesi | 9,5 |
2 | Gökgöl Mağarası | 9,0 |
3 | Harmankaya Şelaleleri | 8,5 |
4 | Zonguldak Deniz Feneri | 8,5 |
5 | Karadeniz Ereğli Müzesi | 9,0 |
6 | Cehennemağzı Mağaraları | 9,5 |
7 | Gazi Alemdar Gemi Müzesi | 9,0 |
8 | Filyos (Tios) Antik Kenti | 8,0 |
9 | Filyos Kalesi | 8,0 |
10 | Çayır Köyü Su Mağarası | 7,5 |