Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşının Karadeniz Ereğli’sinde meydana geldiğini biliyor muydunuz? 1914 yılında başlayan I. Dünya Savaşı sebebiyle kömür ocaklarının işletmesi Almanlara verilmiş. Bu durumdan hoşlanmayan Rus yönetimi de Karadeniz Ereğli kıyılarını sık sık bombalamaya başlamış. Savaş sona erdiğinde Anadolu toprakları Avrupalı devletler tarafından işgal ve pay edilmeye başlanınca, Fransızlar da Karadeniz Ereğli’yi işgal etmeye yeltenmişler.
Kurtuluş Savaşı esnasında bir grup vatansever, bu süreçte işgal altında olan İstanbul’dan Alemdar isimli küçük bir savaş gemisini kaçırmayı ve Ereğli’ye sığınmayı başarmış. 9 Şubat 1920 tarihinde Karadeniz Ereğli limanına gelen Alemdar, vatanseverler tarafından karaya oturtulmuş. Böylece geminin Fransızlar tarafından teslim alınması önlenmiş. Elbette bu durum Fransızların hoşuna gitmemiş ve kenti topyekün işgal etmeye kalkmışlar. Ereğli halkının verdiği kahramanca mücadele neticesinde de başarısız olmuşlar.
Fransızlar Zonguldak’ın hastanesi de dahil olmak üzere kıyıya yakın tüm bölgeleri denizden bombalarken, Alemdar vatanseverler tarafından yeniden gizlice yüzdürülmüş ve Fransızlara karşı saldırıya geçmiş. Ereğli halkı 18 Haziran 1921 tarihinde Fransız komutanlardan ve askerlerden oluşan bir grubu esir alınca, Fransız ordusu henüz o dönemde resmi olarak kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile resmi bir anlaşma imzalamak zorunda kalmış. Bu anlaşma da Türkiye Cumhuriyet’nin Kurtuluş Savaşı’nda imza attığı ilk uluslararası anlaşma olma özelliğine sahip. Ereğli halkının gösterdiği büyük direniş neticesinde kazanılan bu önemli başarı, Milli Mücadele tarihinde çok önemli bir yer tutuyor.
Bu önemli tarihi olayı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla, Gazi Alemdar Gemisi’nin birebir örneği inşa edilerek müzeye dönüştürülmüş. Ereğli limanının içinde bulunan Gazi Alemdar Gemi Müzesi 2008 yılından beri ziyarete açık. İnönü Parkı’na da komşu olan gemiyi ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.