Karadeniz'deki Müzeler ve Tarihi Yapılar
Karadeniz Bölgesi, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Doğu Karadeniz Bölümü ile Batı Karadeniz Bölümü olmak üzere iki bölümden oluşan bir coğrafi bölgedir. Bölge; Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerini kapsamaktadır.
Karadeniz Bölgesi'nde bulunan yerleşimlerin tarihi MÖ 3000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Amazonlar, Khalkedonlar, Kimmerler, İskitler, Persler, Miletliler, Pontus Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Trabzon Rum İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Bölgede bulunan Pontus Krallığı, Trabzon Rum İmparatorluğu ve Komnenos Hanedanı gibi tarihi yapılar, Karadeniz Bölgesi'nin zengin tarihi geçmişinin kanıtıdır. Aynı zamanda bölge, Doğu Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir liman ve ticaret merkezi olmuş, İpek Yolu gibi önemli ticaret yolları üzerinde bulunmuştur.
Karadeniz Bölgesi'nin eşsiz doğal güzellikleri, yüksek dağları, yeşil vadileri, şelaleleri, mağaraları, el değmemiş koyları ve plajlarıyla turizm açısından oldukça çekicidir. Ayrıca zengin bitki örtüsü, endemik türleri ve milli parklarıyla doğa severler için vazgeçilmez bir destinasyondur.
Karadeniz Bölgesi'nin En Önemli Müzeleri ve Tarihi Yerleri
- Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi Müzeler ortak bir coğrafyayı ve değerleri paylaşan toplumların sahip oldukları somut ve soyut değerleri gelecek nesillere aktarmaları açısından çok önemli bir role sahip. Her ülkede ve kentte farklı konseptler eşliğinde tasarlanmış birbirinden kıymetli müzeler bulunuyor.
- Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi Amasya’nın Merkez ilçesinde bulunan ve yılın her döneminde çok sayıda ziyaretçiyi aynı çatı altında buluşturan Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, ülkemizdeki ilk ve tek Aşıklar Müzesi olma özelliğini taşıyor. Dillere destan olan Ferhat ile Şirin’in aşkı Amasya’da geçtiği için, bu müze de Amasya’ya kurulmuş.
- Amasya Arkeoloji Müzesi 1925 yılında kurulduktan sonra birkaç farklı bina değiştiren ve 1980’de günümüzde bulunduğu binaya taşınan Amasya Arkeoloji Müzesi, şehrin en çok ilgi gören tarihi ve turistik destinasyonlarından biri. Merkez ilçesindeki Üçler Mahallesi’nde konumlanan müze, içinde on üç farklı medeniyetin izlerini barındırıyor.
- Şehzadeler Müzesi Amasya’nın turistik anlamda en çok ilgi çeken duraklarından biri olan Şehzadeler Müzesi, Yeşilırmak’ın kıyısında bulunan Amasya Kalesi’nin eski sur duvarlarının üstüne inşa edilmiş iki katlı ve ahşap bir yapıdan oluşuyor. Alçak Köprü’nün ayağının da hemen yanında bulunan bu yapı, içinde Osmanlı Sultanlarına ilişkin birbirinden etkileyici ve değerli eserler barındırıyor.
- Atatürk Köşkü Müzesi Trabzon’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Atatürk Köşkü Müzesi, Rum banker Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık köşk olarak 19. yüzyıl başlarında yaptırılmıştır. Soğuksu sırtlarında yaptırdığı bu gösterişli yapı Batı Rönesans mimarisinin izlerini taşımaktadır.
- Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Müzesi Amasya’nın Merkez ilçesinin Pirinççi Mahallesi’nde bulunan Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Müzesi ismini, tıp alanında birbirinden değerli eserler vermiş ve ilk Türkçe cerrahi esere de imza atmış olan Türk hekim Sabuncuoğlu Şerefeddin’den alıyor.
- Burmalı Minare Cami Anadolu Selçuklu sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen Burmalı Minare Cami, Amasya’nın Merkez ilçesindeki Dere Mahallesi’nde yer alıyor. Mahkeme Cami ya da Ulu Cami isimleriyle de anılan bu kadim yapının iki kardeş tarafından, II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in veziri Necmeddin Ferruh Bey ile kardeşi Haznedar Yusuf tarafından inşa ettirildiği düşünülüyor.
- Trabzon Ayasofya Müzesi Ayasofya Müzesi, Trabzon'un batı girişinde, yol seviyesinden oldukça yüksek bir teras üzerinde inşa edilmiştir. Bu bölgede aynı dönemde inşa edilmiş olan diğer dini eserlerden farklı bir konuma ve karaktere sahiptir. Trabzon İmparatorluğu’nu kuran Kral I.
- Vazelon Manastırı Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan Vazelon Manastırı’nın milattan sonra 270-317 yılları arasında yapıldığı rivayet ediliyor. İncil’de geçen Vaftizci Yahya Peygamber’e ithaf edilmiş olan manastırın tarihteki ilk adı ise Zouvalo ve bir diğerinin de Vazelonas olduğu biliniyor.
- Amasya Kalesi Amasya şehir merkezinin kuzeyinde bulunan Harşena Dağı’nın üstünde yer alan Amasya Kalesi, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış kadim bir yapı. Denizden 700 metre yukarıda konumlanan kalenin kim tarafından inşa edildiği konusunda henüz bir fikir birliğine varılmış değil.
- Hattuşa 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış olan Hattuşa, Hitit İmparatorluğu’nun başkentidir. Burası Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olarak tarihe geçmiştir. Bölgenin ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit İmparatorluğu’na geçtikten sonra “Hattuşa” adını almıştır.
- Sümela Manastırı Trabzon denilince ilk akla gelen yapılarından bir tanesi olan Sümela Manastırı, Maçka İlçesi sınırlarında bulunan ve Türkiye’nin en eski tarihli eserlerinden bir tanesidir. Kilisenin M.S 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği bilinmektedir. Anadolu’da çokça bulunan Kapadokya kiliseleri stili ile inşa edilmiştir.
- İşhan Kilisesi Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı İşhan Köyü’nde bulunan İşhan Kilisesi, diğer ismiyle İşhan Manastırı 955 ile 1027 yılları arasında inşa edilmiş bir yapı. Kilisenin 951 yılında kaleme alınan el yazmasında belirtildiğine göre, Rahip Seba tarafından Kral Andernese’nin de maddi desteği ile inşasına başlanmış.
- Barhal Kilisesi Artvin doğal güzellikleri hem de tarihi mirası bakımından adeta bir keşif cenneti. Birçoğumuzun aklına Artvin dendiğinde ilk olarak yemyeşil vadiler, uçsuz bucaksız yaylalar ve görkemli şelaleler gelse de aslında kentin özellikle Yusufeli ilçesinde birbirinden etkileyici tarihi yapılarla karşılaşmak da mümkün.
- Okhta Ecclesia (Dört Kilise/Tekkale) Manastırı Okhta Ecclesia Manastırı ya da yaygın bilinen diğer isimleriyle Dört Kilise Manastırı veya Tekkale Manastırı, Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunan en görkemli tarihi yapılardan biri. Tekkale Köyü’nün merkezine yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan yapı, 1350 metrelik rakıma sahip bir tepenin üzerinde yer alıyor.
- Tibeti Kilisesi Artvin’in Şavşat ilçesinin merkezine 14 kilometre uzaklıkta ve Cevizli Köyü’nün sınırları içinde bulunan Tibeti Kilisesi, ilçenin en dikkat çekici tarihi yapılarından biri. Günümüzde büyük ölçüde yıkılmış olan kilisenin Tbeti (Tibeti) Manastırı’nın ana kilisesi olarak kullanıldığı biliniyor.
- Trabzon Kalesi Trabzon Kalesi’nin tarihi, en eski surlar baz alındığı zaman M.Ö 4. yüzyıl Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Kale Trabzon il merkezinde, Ortahisar Mevkii’nde bulunmaktadır. Trabzon Kalesi’nin surları Yukarı Hisar, İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere dört ana bölüme ayrılmıştır.
- Sinop Kalesi Sinop’un sembolü haline dönüşmüş tarihi yapıların başında gelen Sinop Kalesi, kentin Merkez ilçesinde ve yarımadanın üzerinde bulunuyor. Kalenin ilk olarak M.Ö. 8. yüzyılda Milet’ten Sinop’a göçüp burada koloni kuran kişiler tarafından inşa edildiği düşünülse de henüz bu bilgi tam olarak netlik kazanabilmiş değil.
- Salar Köyü Kaya Mezarı Sinop’u her birimiz eşsiz doğasıyla, zengin tarihi mirasıyla ve ülkemizin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun’a ev sahipliği yapmasıyla tanıyoruz. Peki, Sinop ile Kastamonu’nun aynı zamanda bir kaya mezarı bölgesini de içinde barındırdığını biliyor muydunuz.
- Boyabat Kalesi İsmini içinde bulunduğu ilçeden alan Boyabat Kalesi, Sinop’un en görkemli tarihi kalelerinden biri. Elbette Sinop dendiğinde akla ilk olarak Merkez ilçesindeki Sinop Kalesi geliyor. Fakat Boyabat Kalesi de turistik açıdan son derece popüler. Gökırmak Vadisi’nin iki sarp kayalık tepesinden birinin üzerine inşa edilmiş olan kale, kayaların doğal yapısıyla uyumlu bir tasarıma sahip.
- Balatlar Kilisesi İsmi bazı kaynaklarda Sinope Koimesis Kilisesi olarak da geçen Balatlar Kilisesi, Sinop’un Merkez ilçesine bağlı Ada Mahallesi’nin sınırları içinde bulunan ve Bizans Dönemi’nden günümüze ulaşan bir yapı. Yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alanı kaplayan kilise M.S.
- Pervane Medresesi Sinop’un Merkez ilçesine bağlı Meydankapı Mahallesi’nde, Alaaddin Cami’nin avlusunun kuzey girişinin tam karşısında bulunan Pervane Medresesi, 1262 yılından beri varlığını koruyan tarihi bir yapı. Günümüzde turistik açıdan da önemli bir değere sahip.
- İnceburun Feneri Sinop Yarımadası’nın kuzeybatı ucunda bulunan İnceburun, aynı zamanda ülkemizin de en kuzey ucunu oluşturuyor. Bu noktaya 1863 yılında inşa edilen İnceburun Feneri de kentin turistik açıdan en gözde duraklarından biri. Bu fenerde fener bekçiliği faaliyeti, yapının inşa edildiği yılda Şaban Efendi ile başlamış.
- Sinop Tarihi Cezaevi Sinop’un tarihi ve turistik açıdan en ilgi çekici duraklarından biri, M.Ö. 8. yüzyıldan beri varlığını koruyan Sinop Kalesi. Merkez ilçesinde ve kentin güneyinde bulunan kale, denizin de hemen yanı başında. Sinop Kalesi’ne Selçuklu Devleti hakimiyeti altında olduğu 1214 yılında bir de iç kale bölümü eklenmiş.
- Sinop Arslantorunlar Etnografya Müzesi Sinop’un Merkez ilçesine bağlı Kefevi Mahallesi’nde bulunan Sinop Arslantorunlar Etnografya Müzesi ya da kısa ismiyle Sinop Etnografya Müzesi, haftanın cumartesi ve pazar haricindeki tüm günlerinde ziyarete açık. Ziyaret saatleri 08:00 ile 17:00 arası olarak belirlenmiş ve girişler tamamen ücretsiz.
- Sinop Arkeoloji Müzesi Sinop’un Merkez ilçesine bağlı İnce Dayı Mahallesi’nde bulunan Sinop Arkeoloji Müzesi ya da kısa ismiyle Sinop Müzesi, 1941 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Aslında Sinop’un ilk müzecilik faaliyetlerinin tarihçesi 1920’li yılların başlarına kadar uzanıyor.
- Ortaca Çifte Köprüler Artvin’in kıyı şeridinde yer alan ilçelerinden biri olan Arhavi, kentin doğal güzellikler bakımından en zengin yerleşim yerlerinin başında geliyor. Birbirinden görkemli şelalelere, yemyeşil yaylalara ve uçsuz bucaksız ormanlara ev sahipliği yapan bu ilçenin turistik açıdan en gözde duraklarından biri de Ortaca Çifte Köprüler.
- Gevhernik Kalesi Artvin şehir merkezinden yaklaşık 39 kilometre mesafede ve Ardanuç ilçesine bağlı Adakale semtinde bulunan Gevhernik Kalesi, bazı kaynaklarda Ardanuç Kalesi ismiyle de anılıyor. Kent ve iç kaleden oluşması bakımından, bu tarihi yapı Artvin’de türünün tek örneğini oluşturuyor.
- Dolishane Kilisesi Tarihçesi M.S. 954 yılına kadar uzanan Dolishane Kilisesi, Artvin’in Merkez ilçesine bağlı Hamamlı Köyü’nün sınırları içinde. Artvin Şavşat karayolundaki Berta Köprüsü mevkinden kuzeybatıya doğru yaklaşık altı kilometre ilerlediğinizde tarihi kiliseye ulaşabiliyorsunuz.
- Artvin Kalesi Artvin Kalesi, Artvin’in Merkez ilçesine bağlı Çayağzı Mahallesi sınırları içinde bulunan tarihi bir yapı. Erzurum Samsun karayolundan giderken Artvin kent merkezine çıkan noktaya geldiğinizde kaleyi de tüm heybetiyle görebiliyorsunuz. Çoruh Nehri’nin üzerine kurulmuş Artvin Köprüsü’nün de karşısında bulunan kale, ırmak tabanından yaklaşık yetmiş metre yükseklikte ve ana kayaya bağlı şekilde yer alıyor.
Trabzon - Karadeniz Bölgesi
Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden biridir. Trabzon'da gezilecek birçok tarihi ve kültürel yer vardır.
Trabzon Müzesi
Trabzon Müzesi, şehrin tarihi ve arkeolojik eserlerini sergileyen önemli bir müzedir. İç kalesinde yer alan müzede, Trabzon ve çevresine ait 40.000'in üzerinde arkeolojik eser sergilenmektedir. Kronolojik sırayla düzenlenmiş bölümler arasında Hititler, Urartular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılara ait eserler yer alır. Müzede ayrıca etnografik eserler ve sikkeler de sergilenmektedir.
Ayasofya Müzesi
Trabzon'un simgelerinden olan Ayasofya Müzesi, 13. yüzyılda inşa edilmiş bir Bizans kilisesidir. UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alan müze, çok sayıda fresk, mozaik ve ikona ev sahipliği yapmaktadır. Zemin kattaki eski şapel ve üst kattaki ana kilise kısmı görülmeye değerdir.
Gümüşhane Müzesi
Gümüşhane Müzesi, bölgeye ait arkeolojik ve etnografik eserleri sergilemektedir. Urartu Krallığı'ndan kalma masa, sandalye, yatak gibi mobilyaların yanı sıra çeşitli kap-kacak, mutfak eşyası ve takılar sergilenmektedir. Ayrıca Osmanlı dönemi silahları ve el yazmaları da müzede yer almaktadır.
Rize - Karadeniz Bölgesi
Rize, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ilimizdir. Rize'de gezilecek çok sayıda tarihi yer ve müze bulunmaktadır:
Rize Müzesi
Rize Müzesi, Rize'nin merkezinde yer alan ve bölgenin tarihi, arkeolojisi ve etnografisi ile ilgili eserlerin sergilendiği önemli bir müzedir. Rize Müzesi'nde Çayeli bölgesinden elde edilen bakır madenleri ve madencilerle ilgili bulgular ile Urartu, Pers, Pontus Krallığı, Roma ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda tarihi eser sergilenmektedir. Rize Müzesi, bölge tarihini ve kültürünü yakından tanımak için mutlaka ziyaret edilmesi gereken önemli müzelerimizden biridir.
Rize Kalesi
Rize Kalesi şehrin en önemli tarihi yapılarından biridir. 17. yüzyılda inşa edilen kale günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış ender yapılardandır. Rize Kalesi deniz kıyısında konumlanmış olup iki kat üzerinde yükselen duvarları ve burçları vardır. Rize Kalesi'nden Karadeniz manzarasını seyretmek mümkündür. Rize gezisinde kalenin ziyaret edilmesi tarih ve doğa severler için idealdir.
Rize ilimiz, hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleri ile mutlaka görülmesi gereken yerlerimizden biridir.
Artvin - Karadeniz Bölgesi
Artvin, Karadeniz Bölgesi'nin doğu kesiminde, Yeşilırmak'ın doğu kıyılarında yer alan küçük bir ildir. Artvin'in tarihi yerleri ve müzeleri bölgenin zengin tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır.
Artvin Müzesi
Artvin Müzesi, merkez ilçede Atatürk Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Müze, 1932 yılında yapılmış tarihi bir binada hizmet vermektedir. Müzede Artvin ve çevresinden getirilen arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müzede Urartu, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli kaplar, heykeller, sikkeler, yüzükler ve cam eserler bulunmaktadır. Ayrıca etnografik eserler ve silahların da sergilendiği müze, bölge tarihine ışık tutan önemli bir mekandır.
Artvin Kalesi
Artvin Kalesi, merkez ilçenin hemen yukarısında, sarp bir tepede kurulu tarihi bir kaledir. Kale, Urartular döneminde inşa edilmiştir. Roma ve Bizans dönemlerinde de iskan gören kale, bölgeye hakim stratejik bir konuma sahiptir. Günümüzde oldukça harap durumda olan Artvin Kalesi’nin girişinde ve içinde Bizanslılardan kalan bazı kalıntılar görülebilmektedir. Kale içinden şehrin panoramik manzarası izlenebilmektedir.
Giresun - Karadeniz Bölgesi
Giresun, Karadeniz Bölgesi'nin doğu kıyısında yer alan bir ilimizdir. Giresun tarihi yerleri ve müzeleri açısından oldukça zengindir.
Giresun Müzesi
Giresun Müzesi, şehrin merkezinde yer alan ve arkeolojik eserlerin sergilendiği önemli bir müzedir. Müzede, Giresun ve yöresinden getirilen çeşitli dönemlere ait arkeolojik eserler sergilenmektedir. Bunlar arasında; Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler, çanak çömlek parçaları, cam eserler, takılar yer almaktadır. Ayrıca müzede taş eserler ile etnografik eserler de bulunur.
Giresun Kalesi
Giresun Kalesi, şehrin merkezinde deniz kıyısında yer alır. Kale, ilk olarak MÖ 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar döneminde birçok kez el değiştiren kale, 16. yüzyılda tamamen yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde ayakta kalan kale duvarları ve kuleleri ile tarihi dokusu korunmaktadır. Giresun Kalesi'nden Karadeniz manzarası izlenebilmektedir. Kale içinde ayrıca küçük bir müze de yer alır.
Ordu - Karadeniz Bölgesi
Ordu, Karadeniz Bölgesi'nin güzel şehirlerinden biridir. Ordu'da gezilecek birçok tarihi yer bulunmaktadır.
Ordu Müzesi
Ordu Müzesi, Ordu İli'nin tarihini ve kültürünü yansıtan önemli bir müzedir. 1940'larda inşa edilen tarihi binada hizmet veren müzede, arkeolojik eserler, etnografik eserler, sikkeler ve silahlar sergilenmektedir. Müzede Urartu, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler yer almaktadır. Müzede ayrıca Ordu yöresine ait el sanatları ürünleri de sergilenmektedir.
Ordu Kalesi
Ordu Kalesi, şehrin simgesi olmuş tarihi bir yapıdır. Deniz kıyısında konumlanan kale, Ordu'nun en önemli gezi noktalarından biridir. Kale, Ortaçağ'dan günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Kalenin içinde ve çevresinde Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi yapılar ve surlar vardır. Kaleyi ziyaret edenler, hem tarihe yolculuk yapar hem de şehrin eşsiz deniz manzarasını izleme fırsatı bulur.
Ordu'da gezilebilecek diğer tarihi yerler arasında Perşembe Yaylası, Perşembe Kilisesi, Zafer Anıtı ve Atatürk Anıtı sayılabilir.
Samsun - Karadeniz Bölgesi
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin güzel şehirlerinden biridir. Sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan Samsun'da ziyaret etmeniz gereken birçok yer vardır.
Samsun Müzesi
Samsun Müzesi, arkeolojik eserlerin sergilendiği önemli müzelerden biridir. Müzede, Çarşamba Höyük ve Dündartepe'den çıkarılan Tunç Çağı'na ait eserler ile Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemine ait eserler sergilenmektedir. Ayrıca bölgede bulunan Amazon kadın savaşçılara ait heykeller de müzenin öne çıkan eserleri arasındadır.
Müzede sergilenen eski çağlara ait çanak çömlekler, mutfak kapları, süs eşyaları ziyaretçilere bölgenin tarihi hakkında fikir vermektedir. Samsun Müzesi, tarihe meraklı ziyaretçiler için vazgeçilmez duraklardan biridir.
Amazonlar Müzesi
Samsun'un Terme ilçesinde yer alan Amazonlar Müzesi, bölgede yaşamış olan Amazon kadın savaşçıları konu almaktadır. Müzede Amazon kadın heykelleri ile birlikte kolyeler, bilezikler, ok uçları gibi arkeolojik eserler sergilenmektedir.
Amazonlar Müzesi, Amazon kadın savaşçıların efsanevi hikayelerini ve yaşam tarzlarını yansıtan heykeller ve eserleriyle ziyaretçilere keyifli bir deneyim sunmaktadır. Tarih ve mitoloji meraklılarının mutlaka uğraması gereken önemli müzelerden biridir.
Amasya - Karadeniz Bölgesi
Amasya, Yeşilırmak nehrinin kıyısında yer alan tarihi bir şehirdir. Amasya, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla öne çıkan önemli bir turizm merkezidir.
Amasya Müzesi
Amasya Müzesi, arkeolojik eserlerin sergilendiği önemli bir müzedir. 15. yüzyılda inşa edilen Burmalı Minare Camii'nde yer almaktadır. Müzede Amasya ve çevresinden elde edilen Roma ve Bizans dönemine ait mozaikler, sikkeler, heykeller ve mezar taşları sergilenmektedir. Ayrıca müzede yazılı belgeler, etnografik eserler ve silahlar da bulunmaktadır.
Amasya Kalesi
Amasya Kalesi, şehrin tepesinde yer alan antik bir kaledir. MÖ 2. yüzyılda Pontus kralı II. Mithridates tarafından yaptırılmıştır. Kale, Roma, Bizans ve Danişmendli dönemlerinde onarılmış ve genişletilmiştir. Kale duvarları, kuleleri ve burçları ile önemli bir tarihi yapıdır. İç kalede kral mezarları ve sarnıç bulunmaktadır. Kale, Amasya'nın tarihi dokusuna hakim bir konumdadır ve şehre hakim bir manzaraya sahiptir.
Sinop - Karadeniz Bölgesi
Sinop, Karadeniz Bölgesi'nin kuzeyinde yer alan tarihi bir liman kentidir. Sinop’ta geçmişten günümüze kadar tarihi dokusu korunmuş birçok yer vardır.
Sinop Müzesi
Sinop Müzesi, Sinop Kalesi içinde yer almaktadır. Müzede, MÖ II. binyıldan MS VII. yüzyıla kadar Sinop ve çevresindeki antik yerleşimlerden çıkarılmış eserler sergilenmektedir. Arkeolojik eserlerin yanı sıra etnografik eserler de müzede yer almaktadır. Müzede Frigyalılar, Kimmerler, Kolkalar, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler görülebilir.
Sinop Kalesi
Sinop Kalesi, MÖ 7. yüzyılda kurulmuş olan antik Sinope kentinin kalesidir. Kale, günümüze kadar önemini korumuştur. Kale, Eski Sinop Mahallesi’nde deniz kıyısında konumlanmıştır ve ticari liman ile balıkçı barınaklarına ev sahipliği yapmaktadır. Kale surlarında yapılan yürüyüş, şehrin manzarasını seyretme imkanı sunmaktadır.
Sinop Cezaevi Müzesi
Sinop Cezaevi Müzesi, Karadeniz Bölgesi'ndeki en eski ve önemli hapishanelerden biridir. 1887 yılında inşa edilen cezaevi, 1997 yılına kadar faaliyet göstermiştir. Cezaevi, restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Müzede mahkum koğuşları, revir, yönetim odaları vb bölümler gezilebilmektedir. Ayrıca müze bünyesinde eski mahkumların el işleri de sergilenmektedir.
Karadeniz'de Müze ve Tarihi Yer Önerileri
Karadeniz Bölgesi tarihi ve doğal güzellikleri ile ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biridir. Bölgedeki illerde bulunan müzeler, bu zengin tarih ve kültürün korunmasında büyük rol oynamaktadır.
Trabzon'daki Ayasofya Müzesi, Giresun Müzesi, Amasya Müzesi, Sinop Müzesi gibi önemli müzeler, bölgenin tarihini ve kültürünü yansıtan eşsiz eserleri bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca Sümela Manastırı, Karaca Mağarası, Çifte Minareli Medrese, Amasya Kalesi gibi tarihi mekanlar da bölgenin geçmişine ışık tutan önemli yerlerdir.
Karadeniz Bölgesinin sahip olduğu doğal güzellikler de cabasıdır. Yeşil ve mavinin buluştuğu eşsiz manzarası, yaylaları, ormanları, şelaleleri, koyları ile bölge alternatif turizm için büyük bir potansiyele sahiptir.
Karadeniz Bölgesinin sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikler korunmaya, tanıtılmaya ve gelecek kuşaklara aktarılmaya değerdir. Bölgedeki müzelerin ve ören yerlerinin desteklenmesi, restore edilmesi büyük önem taşımaktadır. Karadeniz’in eşsiz doğası da korunarak sürdürülebilir turizm için fırsatlar sunmaktadır.