Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos, ülkemizde bol bol kafa dinleyebileceğiniz ve tertemiz havayı içinize çekerek tatil yapabileceğiniz en cazip adreslerden biri. Kendine has sakin atmosferi, doğal güzellikleri ve tarihi değerleriyle ziyaretçilerine unutulmaz bir keşif deneyimi sunuyor. Üstelik, daha kuzeyde yer alması sayesinde yaz sezonu boyunca sıcaktan mümkün olduğunca kaçmak isteyenler için Antalya ve Muğla ilçelerine kıyasla da daha cazip bir seçenek. Edremit Körfezi’nin kıyısında bulunan bu tatil cenneti, sit alanı olması sayesinde dokusunu ve atmosferini koruyabiliyor.
Assos Antik Liman ve Behramkale Köyü, eski zamanlarda aynı yerleşim yerinin iki uç noktasını oluşturuyormuş. Günümüzde birbirinden bağımsız yerleşimler haline gelmiş olsalar da hâlen iki noktayı da içine alan bölgeyi Assos olarak adlandırıyoruz. Behramkale Assos’un tepesini, Antik Liman da denize olan kıyısını oluşturuyor. Her iki noktada da keşfe değer birbirinden etkileyici tarihi yapılar, keyifli işletmeler ve bakir alanlar mevcut. Eğer Assos’un yerel kültürünü yakından gözlemlemek istiyorsanız Behramkale Köyü mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir adres. Assos’un tarihi dokusunu keşfetmek isteyenler ise rotayı ilk olarak Antik Liman’a doğru çeviriyor.
Midilli Adası’nın tam karşısında kalan Assos, tarihçesi Tunç Çağı’na kadar uzanan bir yer. M.Ö. 6. yüzyılda Lidyalıların, M.Ö. 6. yüzyılda da Atina Birliği’nin hakimiyeti altına girmiş. En büyük gelişmeyi ise Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında olduğu dönemde göstermiş. Hatta Anadolu’da Hristiyanlığı kabul eden ilk devletlerden biri olduğu biliniyor. 14. yüzyılda da Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına dahil olmuş.
Assos’un ev sahipliği yaptığı birbirinden değerli antik kalıntıları günümüze dek koruyabilmesinin en önemli sebeplerinden biri, andezit kayalıklarının üzerine kurulmuş olması. Andezit taşı öyle dayanıklı ve işlenmesi öyle zor bir taşmış ki, Assos’u çağlar boyu büyük doğal afetlere karşı büyük ölçüde koruyabilmeyi başarmış. Bu sayede Assos, tarih meraklıları için gerçek bir keşif cenneti olma özelliğini koruyor. Tertemiz havası ve denizi, yemyeşil doğası ve kendine has sakin atmosferi sayesinde de unutulmaz bir tatil geçirmek isteyen herkese hitap edebiliyor.
Assos hakkındaki hap niteliğindeki bilgileri sıraladığımıza göre, gelelim işin en eğlenceli kısmına. Yolunuz Assos’a düşerse gezmeden dönmemeniz gerektiğini düşündüğümüz durakları sizin için sıraladık. Gelin, birlikte keşfedelim!
1. Assos Antik Liman
Assos’u Assos yapan en önemli noktalardan biri olan Antik Liman, bu bölgenin en keyifli duraklarından biri. Daracık taş sokaklardan oluşan Antik Liman’ın, geçmişte çok önemli bir ticaret merkezi olduğu biliniyor....
Assos’un en ilgi çekici noktalarından biri olan Assos Antik Liman, geçmişte önemli bir ticaret merkeziymiş. Günümüzde çok sayıda restoran ve otelle çevrelenmiş durumda. Ancak sit alanı özelliği taşıdığı için, işletmelerin inşasında yalnızca asırlık binalar restore edilmiş. Bu sayede limanın tarihi dokusuna ve büyüleyici atmosferine zarar verilmemiş. Antik Liman’daki çoğu plaj ve iskele, günümüzde burada bulunan konaklama işletmelerine ait özel alanlardan oluşuyor. Bu nedenle herhangi bir giriş ücreti ödemeden denize girmek isteyen ziyaretçiler, Antik Liman’dan ziyade Kadırga Koyu’nu tercih ediyor.
Antik Liman, Assos’un yerel ve tarihi atmosferini yakından gözlemleyebileceğiniz en keyifli duraklardan biri. Kalıntıları hâlen seçilebilen bu alanda sizi balıkçı tekneleri, butik oteller, asırlık yapılar, balık restoranları, dondurmacılar ve hediyelik eşya dükkanları karşılıyor. Ne var ki, 2021 yılında alınan bir karar sonucunda burada kaya ıslah çalışmasının yapılmasına karar verildi. 500 gün içinde bitirileceği söylenen bu çalışma nedeniyle, bu süreç boyunca limana giriş yapılması yasaklandı. Islah çalışması sona erene kadar, limandaki işletmelerin de kapalı kalması gerekiyor.
2. Behramkale Köyü
Assos’un turistik açıdan en çok ilgi gören yerlerinin arasında ilk iki sırayı Assos Antik Liman ve Behramkale Köyü paylaşıyor. Behramkale Köyü ya da diğer ismiyle Behram Köyü, Antik Liman’ın yukarısında...
Behramkale Köyü, Assos’un tarihi ve yerel kültürünün hâlen yaşatıldığı bir destinasyon. Antik Liman’ın hemen yukarısında yer alıyor. Osmanlı döneminde kurulmuş olan bu köy, Antik Liman’ın tam tersine, yani güneye doğru inşa edilmiş. Antik kent surları içinde yer alan bu yerleşim, içinde yalnızca 150 haneyi barındırıyor. Keza Behramkale Köyü otuz yılı aşkın süredir sit alanı statüsüne sahip olduğundan, buraya yeni binalar inşa edilmesi de yasak. Yalnızca mevcut binaların restore edilmesine izin veriliyor. Assos’un ünlü taş mimari işçiliğinin en güzel örneklerini de içinde barındıran köyde çeşitli restoran, butik otel, hediyelik eşya dükkanı ve kafe seçenekleri de mevcut. Taşla bezeli bir yokuşu tırmanarak köyün en tepesine çıkanlar, burada Assos Antik Kenti’nin girişiyle karşılaşıyor. Ayrıca, Behramkale Köyü’nün sınırları içinde Osmanlı döneminden günümüze dek ulaşan bir cami ve köprü de yer alıyor.
3. Hüdavendigar Camii
Behramkale Köyü’nün sınırları içinde yer alan Hüdavendigar Camii, Osmanlı sultanı I. Murat Hüdavendigar tarafından ve 14. yüzyılın sonlarına doğru inşa ettirilmiş bir tarihi yapı. Köyün deniz seviyesinden 238 metre yüksekteki...
Sultan I. Murat Hüdavendigar tarafından 14. yüzyılın sonlarında inşa ettirilen Hüdavendigar Camii, erken dönem Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden biri. Tek kubbeli ve kare planla inşa edilen bu tarihi yapı, Behramkale Köyü’nden yukarı çıktığınızda, Assos Antik Kenti’nin girişine gelmeden önce karşınıza çıkıyor. Mihrabı ince geometrik motiflerle bezeli caminin içinde de kadırga resimleri yer alıyor. Hüdavendigar Camii’nin en ilginç özelliklerinden biri de mermerden inşa edilmiş giriş kapısının aslında Carnelius Kilisesi’nin kapısı olması. Caminin inşası sırasında kapıda yazılı olan duaya dokunulmamış. Yalnızca kapıda yer alan haç işaretinin iki kanadı kırılmış.
4. Hüdavendigar Köprüsü
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü’nün sınırları içinde yer alan Hüdavendigar Köprüsü, Osmanlı sultanı I. Murat Hüdavendigar tarafından 14. yüzyılda inşa ettirilmiş. Behramkale Paşaköy yolu üzerinde konumlanan köprünün uzunluğu 80...
Behramkale Köyü’nün kuzeyinde yer alan ve köy merkezine yaklaşık bir kilometre uzaklıkta bulunan Hüdavendigar Köprüsü, Tuzla Çayı’nın üzerine inşa edilmiş. Köprünün kim tarafından ve tam olarak hangi yılda inşa edildiği belirlenememiş. Ancak Hüdavendigar Camii’yle aynı dönemde ve aynı mimar tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor. Uzunluğu 80 metre, genişliği de 3,5 metre olan köprü, günümüze dek büyük hasar görmeden ulaşmayı başarmış. Mimari üslubu incelendiğinde ise hem Osmanlı hem de Selçuklu mimarisinden izler taşıdığı görülüyor.
5. Assos Antik Kenti
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü sınırları içinde bulunan Assos Antik Kenti, tarihçesinin M.Ö. 6. yüzyıla dek uzanması nedeniyle dünya arkeoloji tarihi açısından büyük önem taşıyor. Sönmüş bir volkan konisi...
Dünya arkeoloji tarihi açısından çok önemli bir yeri olan Assos Antik Kenti, deniz seviyesinden yaklaşık 200 metre yükseğe ve sönmüş bir volkan konisinin üzerine kurulmuş. 1800’lü yıllardan beri kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan antik kentin tarihçesi M.Ö. 6. yüzyıla dek uzanıyor. Az önce de belirttiğimiz gibi, kentin andezit kayalıklarının üzerine kurulması sayesinde kalıntılar günümüze dek büyük hasar görmeden ulaşmayı başarmış. Bu sayede Assos Antik Kenti’nden çıkarılan kalıntılar, Helenistik dönemin en iyi korunmuş bulguları arasında yer alıyor.
Assos Antik Kenti, tarih boyunca Lidya, Pergamon, Pers ve Roma gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Hatta Aristotales’in üç sene boyunca içinde öğretmenlik yaptığı felsefe okulu da burada yer alıyor. Kentte bulunan kalıntılar arasında M.Ö. 4. yüzyıldan kalan surlar, M.S. 9. yüzyıldan kalan bir nekropol, Roma antik tiyatrosu ve agora da mevcut. Antik kentin en yüksek noktasında ise tüm görkemiyle Athena Tapınağı yer alıyor.
6. Assos Athena Tapınağı
İsmini hem on iki Olympos tanrısından biri hem de Zeus’un kızı olan Athena’dan alan Athena Tapınağı, Assos Antik Kenti’nin en yüksek noktasında yer alıyor. Athena, aynı zamanda bu kentin koruyucu...
İsmini Assos Antik Kenti’nin koruyucu tanrıçasından alan Assos Athena Tapınağı, konumu sayesinde nefes kesen bir manzaraya sahip. Ayrıca, bu görkemli tapınak, Anadolu’da Dor düzeninde inşa edilmiş ilk ve tek yapı olma özelliğini de taşıyor. Tapınağın ayakta kalabilen sütunlarından çıkarılan kalıplarla yeni sütunlar inşa edilmiş. Geçmişte ünlü kutsal odada yer alan tanrıça heykeli 1800’lerden beri Amerika’da; tapınağın sütun kabartmaları da Louvre, Boston ve İstanbul Arkeoloji müzelerinde bulunuyor.
7. Kadırga Koyu
Doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Kadırga Koyu, Assos’un yaklaşık iki kilometre güneyinde konumlanıyor. Assos Antik Liman’da denize girilebilecek yerlerin çoğu özel işletmeler tarafından yönetildiği için, herhangi bir ücret ödemeden...
Osmanlı döneminde Midilli Adası, donanmanın merkezi olarak kullanılırmış. Midilli’den çıkıp savaşa giden kadırgalar hasar aldıkları takdirde Assos’un çok yakınında bulunan bir koya çekilerek burada tamir edilirmiş. Bu koyun adı da zaman içinde Kadırga Koyu olarak kalmış. Assos’un yaklaşık iki kilometre güneyinde yer alan ve kara yoluyla rahatlıkla ulaşım sağlanabilen Kadırga Koyu, çok sayıda yeme içme ve konaklama işletmesine ev sahipliği yapan bir adres. Koyun geniş, taşlı ve uzun plajında şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz birçok tesis bulunuyor. Koyda kamping işletmeleri de bulunduğundan, burası kamp tutkunları için de uygun bir destinasyon. Koyu çevreleyen yemyeşil dağ manzarası, burada geçireceğiniz her bir dakikayı daha da keyifli hale getiriyor.
Bonus: 8. Adatepe Köyü
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinin sınırları içinde kalan Adatepe Köyü, Assos Antik Limanı’nın da yaklaşık dört kilometre kuzeyinde konumlanıyor. Bu köyün tarihi son derece ilginç. Kurtuluş Savaşı’ndan önce, uzun...
Esasen Assos sınırları içinde kalan gezilecek yer önerilerimizin sonuna geldik. Ancak hazır sırası gelmişken, Assos’a çok yakın bir konumda bulunan ve Assos ziyaretçilerinin de genellikle uğramadan dönmediği bir köyden de söz edelim isterim. Assos Antik Liman’ın yaklaşık dört kilometre kuzeyinde yer alan ve tıpkı Assos gibi Ayvacık ilçesine bağlı olan Adatepe Köyü, içinde keşfe değer birbirinden önemli duraklar barındırıyor. Bu köy, Kurtuluş Savaşı’ndan önceki yıllarda Rum ve Türk nüfusun dostlukla yaşadığı bir yermiş. Ancak mübadele yıllarında başlayan göçle nüfus giderek azalmaya başlamış. 1950’li ve 1960’lı yıllarda ise neredeyse tüm yerleşik nüfus köyü terk etmiş. Bu sevimli yerleşim yeri de uzun yıllar boyunca hayalet köy gibi kalmış.
Terk edilmiş olan Adatepe Köyü’nü bu kaderden kurtaran, 1980’li yıllarda köyü ziyaret eden bir grup arkadaş olmuş. Köyün izbe hale geldiğini gören bu grup, hiçbir devlet desteği almadan köydeki yapıları satın alarak restore etmeye başlamış. Yüzden fazla evin restore edilmesi ve burada yeniden bir sosyal hayatın başlaması sonucunda da ortaya tarihi ve doğal dokusuyla herkesi büyüleyen bir köy çıkmış. Birkaç saat içinde tümüyle gezebileceğiniz Adatepe Köyü’nde mutlaka görmeniz gereken birçok durak var. Biz üç tanesini sizin için hemen aşağıda listeledik.
9. Zeus Altarı
Adatepe Köyü’nün girişindeki patika yolu takip ederek yaklaşık on ila on beş dakikalık bir yürüyüşün sonucunda ulaşabileceğiniz olan Zeus Altarı, Kaz Dağları’nın en tepe noktalarından birinde konumlanıyor. Adatepe Köyü’nün de...
Adatepe Köyü’nün girişinden yaklaşık 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan ve patikayı takip ederek ulaşabileceğiniz Adatepe Zeus Altarı, Kaz Dağları’nın en yüksek tepelerinden birinde konumlanıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere, buranın manzarası tek kelimeyle nefes kesici. Tepeye çıktığınız anda Edremit Körfezi ve Midilli Adası ayaklarınızın altına seriliyor. Altar, kayaya oyulmuş merdivenlerle çıkılan bir taht şeklinde inşa edilmiş. Sunağın hemen altında da Zeus Mağarası olarak adlandırılan bir sarnıç yer alıyor. Mitolojiye göre, Zeus Truva Savaşı’nı bu noktadan izlemiş. Ayrıca, Truva Antik Kenti’ni keşfeden Heinrich Schliemann, Homeros’un İlyada Destanı’nda Gargaros olarak adlandırdığı tepenin de tam burası olduğunu iddia ediyor. Eserde Gargaros olarak tasvir edilen yerin özellikleri Zeus Altarı’yla neredeyse birebir tuttuğu ve civarda bu özelliklere sahip başka bir nokta bulunmadığı için, Schliemann’ın iddiasının doğru olma olasılığı yüksek.
10. Adatepe Taşmektep
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinin kuzeyinde yer alan Adatepe Köyü, 1960’lı yıllarda yerleşik nüfus tarafından terk edildikten sonra yaklaşık 20 yıl boyunca kaderine bırakılmış. 1980’li yıllarda ise bir grup...
Adatepe kaderine terk edilmeden önce, köyün 1947-1985 yılları arasında faaliyet gösteren bir okulu varmış. Ancak 1985 yılında neredeyse hiç öğrenci olmadığı için okul da kapatılmış. Adatepe Köyü’nü neredeyse baştan kuran grup, 1997 yılında okul binasını valilikten kiralayıp restore ettirmiş. Ardından, bu yapıyı içinde tarihi, sanatı ve felsefeyi barındıran bir düşünce merkezi haline getirmeye karar vermişler. Böylece ortaya Adatepe Taşmektep çıkmış. Taşmektep’in kurucu ekibi, her biri alanında çok kıymetli sanatçılardan, akademisyenlerden ve yazarlardan oluşuyor. Tanıl Bora’dan Özgür Mumcu’ya, İlber Ortaylı’dan Yeşim Ustaoğlu’na, Semih Gümüş’ten Oruç Aruoba’ya kadar çok sayıda isim, kurucu ekipte yer alıyor. Ağırlıklı olarak yaz aylarında faaliyet gösteren Taşmektep’de son derece keyifli ve bilgilendirici etkinlikler düzenleniyor.
11. Adatepe Zeytinyağı Müzesi
Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinin Çanakkale girişine kurulmuş. 2001 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan müze, tarihi bir sabunhane binasının restore edilmesi...
Yolunuz Adatepe’ye düştüyse uğramanızı önerdiğimiz son durak da Küçükkuyu belgesinin hemen girişinde yer alan Adatepe Zeytinyağı Müzesi. 2001 yılında eski bir sabunhane binasının restore edilmesi sonucunda müzeye dönüştürülen bu yapı, Türkiye’de türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor. Haftanın her günü 09:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilen müzede zeytinyağı, zeytin ve sabun üretimine ilişkin araç gereçler, aksesuarlar ve objeler sergileniyor. Müzede bulunan Adatepe Mutfak’ta taptaze yöresel lezzetleri tadabiliyor; hediyelik eşya dükkanından da zeytin, zeytinyağı ve özel tasarlanmış mutfak gereçleri satın alabiliyorsunuz. Sergilenen her objenin yanında Türkçe ve İngilizce açıklamalara yer verildiği için, yabancı turistler de müzeyi rahatlıkla gezebiliyor.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Assos Antik Liman | 9,5 |
2 | Behramkale Köyü | 8,5 |
3 | Hüdavendigar Camii | 8,0 |
4 | Hüdavendigar Köprüsü | 8,0 |
5 | Assos Antik Kenti | 9,5 |
6 | Assos Athena Tapınağı | 9,0 |
7 | Kadırga Koyu (Assos) | 9,0 |
8 | Adatepe Köyü | 8,0 |
9 | Adatepe Zeus Altarı | 8,5 |
10 | Adatepe Taşmektep | 8,0 |