nerdeneredenerdenerede

Assos Gezilecek Yerler: Assos’ta Gezilecek 11 Yer

Assos Gezilecek Yerler: Assos’ta Gezilecek 11 Yer
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos, ülkemizde bol bol kafa dinleyebileceğiniz ve tertemiz havayı içinize çekerek tatil yapabileceğiniz en cazip adreslerden biri. Kendine has sakin atmosferi, doğal güzellikleri ve tarihi değerleriyle ziyaretçilerine unutulmaz bir keşif deneyimi sunuyor. Üstelik, daha kuzeyde yer alması sayesinde yaz sezonu boyunca sıcaktan mümkün olduğunca kaçmak isteyenler için Antalya ve Muğla ilçelerine kıyasla da daha cazip bir seçenek. Edremit Körfezi’nin kıyısında bulunan bu tatil cenneti, sit alanı olması sayesinde dokusunu ve atmosferini koruyabiliyor.

Assos Antik Liman ve Behramkale Köyü, eski zamanlarda aynı yerleşim yerinin iki uç noktasını oluşturuyormuş. Günümüzde birbirinden bağımsız yerleşimler haline gelmiş olsalar da hâlen iki noktayı da içine alan bölgeyi Assos olarak adlandırıyoruz. Behramkale Assos’un tepesini, Antik Liman da denize olan kıyısını oluşturuyor. Her iki noktada da keşfe değer birbirinden etkileyici tarihi yapılar, keyifli işletmeler ve bakir alanlar mevcut. Eğer Assos’un yerel kültürünü yakından gözlemlemek istiyorsanız Behramkale Köyü mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir adres. Assos’un tarihi dokusunu keşfetmek isteyenler ise rotayı ilk olarak Antik Liman’a doğru çeviriyor.

Midilli Adası’nın tam karşısında kalan Assos, tarihçesi Tunç Çağı’na kadar uzanan bir yer. M.Ö. 6. yüzyılda Lidyalıların, M.Ö. 6. yüzyılda da Atina Birliği’nin hakimiyeti altına girmiş. En büyük gelişmeyi ise Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında olduğu dönemde göstermiş. Hatta Anadolu’da Hristiyanlığı kabul eden ilk devletlerden biri olduğu biliniyor. 14. yüzyılda da Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına dahil olmuş.

Assos’un ev sahipliği yaptığı birbirinden değerli antik kalıntıları günümüze dek koruyabilmesinin en önemli sebeplerinden biri, andezit kayalıklarının üzerine kurulmuş olması. Andezit taşı öyle dayanıklı ve işlenmesi öyle zor bir taşmış ki, Assos’u çağlar boyu büyük doğal afetlere karşı büyük ölçüde koruyabilmeyi başarmış. Bu sayede Assos, tarih meraklıları için gerçek bir keşif cenneti olma özelliğini koruyor. Tertemiz havası ve denizi, yemyeşil doğası ve kendine has sakin atmosferi sayesinde de unutulmaz bir tatil geçirmek isteyen herkese hitap edebiliyor.

Assos hakkındaki hap niteliğindeki bilgileri sıraladığımıza göre, gelelim işin en eğlenceli kısmına. Yolunuz Assos’a düşerse gezmeden dönmemeniz gerektiğini düşündüğümüz durakları sizin için sıraladık. Gelin, birlikte keşfedelim!

1. Assos Antik Liman

Assos Antik Liman

Assos’u Assos yapan en önemli noktalardan biri olan Antik Liman, bu bölgenin en keyifli duraklarından biri. Daracık taş sokaklardan oluşan Antik Liman’ın, geçmişte çok önemli bir ticaret merkezi olduğu biliniyor....

Assos’un en ilgi çekici noktalarından biri olan Assos Antik Liman, geçmişte önemli bir ticaret merkeziymiş. Günümüzde çok sayıda restoran ve otelle çevrelenmiş durumda. Ancak sit alanı özelliği taşıdığı için, işletmelerin inşasında yalnızca asırlık binalar restore edilmiş. Bu sayede limanın tarihi dokusuna ve büyüleyici atmosferine zarar verilmemiş. Antik Liman’daki çoğu plaj ve iskele, günümüzde burada bulunan konaklama işletmelerine ait özel alanlardan oluşuyor. Bu nedenle herhangi bir giriş ücreti ödemeden denize girmek isteyen ziyaretçiler, Antik Liman’dan ziyade Kadırga Koyu’nu tercih ediyor.

Antik Liman, Assos’un yerel ve tarihi atmosferini yakından gözlemleyebileceğiniz en keyifli duraklardan biri. Kalıntıları hâlen seçilebilen bu alanda sizi balıkçı tekneleri, butik oteller, asırlık yapılar, balık restoranları, dondurmacılar ve hediyelik eşya dükkanları karşılıyor. Ne var ki, 2021 yılında alınan bir karar sonucunda burada kaya ıslah çalışmasının yapılmasına karar verildi. 500 gün içinde bitirileceği söylenen bu çalışma nedeniyle, bu süreç boyunca limana giriş yapılması yasaklandı. Islah çalışması sona erene kadar, limandaki işletmelerin de kapalı kalması gerekiyor.

2. Behramkale Köyü

Behramkale Köyü

Assos’un turistik açıdan en çok ilgi gören yerlerinin arasında ilk iki sırayı Assos Antik Liman ve Behramkale Köyü paylaşıyor. Behramkale Köyü ya da diğer ismiyle Behram Köyü, Antik Liman’ın yukarısında...

Behramkale Köyü, Assos’un tarihi ve yerel kültürünün hâlen yaşatıldığı bir destinasyon. Antik Liman’ın hemen yukarısında yer alıyor. Osmanlı döneminde kurulmuş olan bu köy, Antik Liman’ın tam tersine, yani güneye doğru inşa edilmiş. Antik kent surları içinde yer alan bu yerleşim, içinde yalnızca 150 haneyi barındırıyor. Keza Behramkale Köyü otuz yılı aşkın süredir sit alanı statüsüne sahip olduğundan, buraya yeni binalar inşa edilmesi de yasak. Yalnızca mevcut binaların restore edilmesine izin veriliyor. Assos’un ünlü taş mimari işçiliğinin en güzel örneklerini de içinde barındıran köyde çeşitli restoran, butik otel, hediyelik eşya dükkanı ve kafe seçenekleri de mevcut. Taşla bezeli bir yokuşu tırmanarak köyün en tepesine çıkanlar, burada Assos Antik Kenti’nin girişiyle karşılaşıyor. Ayrıca, Behramkale Köyü’nün sınırları içinde Osmanlı döneminden günümüze dek ulaşan bir cami ve köprü de yer alıyor.

3. Hüdavendigar Camii

Hüdavendigar Camii

Behramkale Köyü’nün sınırları içinde yer alan Hüdavendigar Camii, Osmanlı sultanı I. Murat Hüdavendigar tarafından ve 14. yüzyılın sonlarına doğru inşa ettirilmiş bir tarihi yapı. Köyün deniz seviyesinden 238 metre yüksekteki...

Sultan I. Murat Hüdavendigar tarafından 14. yüzyılın sonlarında inşa ettirilen Hüdavendigar Camii, erken dönem Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden biri. Tek kubbeli ve kare planla inşa edilen bu tarihi yapı, Behramkale Köyü’nden yukarı çıktığınızda, Assos Antik Kenti’nin girişine gelmeden önce karşınıza çıkıyor. Mihrabı ince geometrik motiflerle bezeli caminin içinde de kadırga resimleri yer alıyor. Hüdavendigar Camii’nin en ilginç özelliklerinden biri de mermerden inşa edilmiş giriş kapısının aslında Carnelius Kilisesi’nin kapısı olması. Caminin inşası sırasında kapıda yazılı olan duaya dokunulmamış. Yalnızca kapıda yer alan haç işaretinin iki kanadı kırılmış.

4. Hüdavendigar Köprüsü

Hüdavendigar Köprüsü

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü’nün sınırları içinde yer alan Hüdavendigar Köprüsü, Osmanlı sultanı I. Murat Hüdavendigar tarafından 14. yüzyılda inşa ettirilmiş. Behramkale Paşaköy yolu üzerinde konumlanan köprünün uzunluğu 80...

Behramkale Köyü’nün kuzeyinde yer alan ve köy merkezine yaklaşık bir kilometre uzaklıkta bulunan Hüdavendigar Köprüsü, Tuzla Çayı’nın üzerine inşa edilmiş. Köprünün kim tarafından ve tam olarak hangi yılda inşa edildiği belirlenememiş. Ancak Hüdavendigar Camii’yle aynı dönemde ve aynı mimar tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor. Uzunluğu 80 metre, genişliği de 3,5 metre olan köprü, günümüze dek büyük hasar görmeden ulaşmayı başarmış. Mimari üslubu incelendiğinde ise hem Osmanlı hem de Selçuklu mimarisinden izler taşıdığı görülüyor.

5. Assos Antik Kenti

Assos Antik Kenti

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü sınırları içinde bulunan Assos Antik Kenti, tarihçesinin M.Ö. 6. yüzyıla dek uzanması nedeniyle dünya arkeoloji tarihi açısından büyük önem taşıyor. Sönmüş bir volkan konisi...

Dünya arkeoloji tarihi açısından çok önemli bir yeri olan Assos Antik Kenti, deniz seviyesinden yaklaşık 200 metre yükseğe ve sönmüş bir volkan konisinin üzerine kurulmuş. 1800’lü yıllardan beri kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan antik kentin tarihçesi M.Ö. 6. yüzyıla dek uzanıyor. Az önce de belirttiğimiz gibi, kentin andezit kayalıklarının üzerine kurulması sayesinde kalıntılar günümüze dek büyük hasar görmeden ulaşmayı başarmış. Bu sayede Assos Antik Kenti’nden çıkarılan kalıntılar, Helenistik dönemin en iyi korunmuş bulguları arasında yer alıyor.

Assos Antik Kenti, tarih boyunca Lidya, Pergamon, Pers ve Roma gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Hatta Aristotales’in üç sene boyunca içinde öğretmenlik yaptığı felsefe okulu da burada yer alıyor. Kentte bulunan kalıntılar arasında M.Ö. 4. yüzyıldan kalan surlar, M.S. 9. yüzyıldan kalan bir nekropol, Roma antik tiyatrosu ve agora da mevcut. Antik kentin en yüksek noktasında ise tüm görkemiyle Athena Tapınağı yer alıyor.

6. Assos Athena Tapınağı

Assos Athena Tapınağı

İsmini hem on iki Olympos tanrısından biri hem de Zeus’un kızı olan Athena’dan alan Athena Tapınağı, Assos Antik Kenti’nin en yüksek noktasında yer alıyor. Athena, aynı zamanda bu kentin koruyucu...

İsmini Assos Antik Kenti’nin koruyucu tanrıçasından alan Assos Athena Tapınağı, konumu sayesinde nefes kesen bir manzaraya sahip. Ayrıca, bu görkemli tapınak, Anadolu’da Dor düzeninde inşa edilmiş ilk ve tek yapı olma özelliğini de taşıyor. Tapınağın ayakta kalabilen sütunlarından çıkarılan kalıplarla yeni sütunlar inşa edilmiş. Geçmişte ünlü kutsal odada yer alan tanrıça heykeli 1800’lerden beri Amerika’da; tapınağın sütun kabartmaları da Louvre, Boston ve İstanbul Arkeoloji müzelerinde bulunuyor.

7. Kadırga Koyu

Kadırga Koyu (Assos)

Doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Kadırga Koyu, Assos’un yaklaşık iki kilometre güneyinde konumlanıyor. Assos Antik Liman’da denize girilebilecek yerlerin çoğu özel işletmeler tarafından yönetildiği için, herhangi bir ücret ödemeden...

Osmanlı döneminde Midilli Adası, donanmanın merkezi olarak kullanılırmış. Midilli’den çıkıp savaşa giden kadırgalar hasar aldıkları takdirde Assos’un çok yakınında bulunan bir koya çekilerek burada tamir edilirmiş. Bu koyun adı da zaman içinde Kadırga Koyu olarak kalmış. Assos’un yaklaşık iki kilometre güneyinde yer alan ve kara yoluyla rahatlıkla ulaşım sağlanabilen Kadırga Koyu, çok sayıda yeme içme ve konaklama işletmesine ev sahipliği yapan bir adres. Koyun geniş, taşlı ve uzun plajında şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz birçok tesis bulunuyor. Koyda kamping işletmeleri de bulunduğundan, burası kamp tutkunları için de uygun bir destinasyon. Koyu çevreleyen yemyeşil dağ manzarası, burada geçireceğiniz her bir dakikayı daha da keyifli hale getiriyor.

Bonus: 8. Adatepe Köyü

Adatepe Köyü

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinin sınırları içinde kalan Adatepe Köyü, Assos Antik Limanı’nın da yaklaşık dört kilometre kuzeyinde konumlanıyor. Bu köyün tarihi son derece ilginç. Kurtuluş Savaşı’ndan önce, uzun...

Esasen Assos sınırları içinde kalan gezilecek yer önerilerimizin sonuna geldik. Ancak hazır sırası gelmişken, Assos’a çok yakın bir konumda bulunan ve Assos ziyaretçilerinin de genellikle uğramadan dönmediği bir köyden de söz edelim isterim. Assos Antik Liman’ın yaklaşık dört kilometre kuzeyinde yer alan ve tıpkı Assos gibi Ayvacık ilçesine bağlı olan Adatepe Köyü, içinde keşfe değer birbirinden önemli duraklar barındırıyor. Bu köy, Kurtuluş Savaşı’ndan önceki yıllarda Rum ve Türk nüfusun dostlukla yaşadığı bir yermiş. Ancak mübadele yıllarında başlayan göçle nüfus giderek azalmaya başlamış. 1950’li ve 1960’lı yıllarda ise neredeyse tüm yerleşik nüfus köyü terk etmiş. Bu sevimli yerleşim yeri de uzun yıllar boyunca hayalet köy gibi kalmış.

Terk edilmiş olan Adatepe Köyü’nü bu kaderden kurtaran, 1980’li yıllarda köyü ziyaret eden bir grup arkadaş olmuş. Köyün izbe hale geldiğini gören bu grup, hiçbir devlet desteği almadan köydeki yapıları satın alarak restore etmeye başlamış. Yüzden fazla evin restore edilmesi ve burada yeniden bir sosyal hayatın başlaması sonucunda da ortaya tarihi ve doğal dokusuyla herkesi büyüleyen bir köy çıkmış. Birkaç saat içinde tümüyle gezebileceğiniz Adatepe Köyü’nde mutlaka görmeniz gereken birçok durak var. Biz üç tanesini sizin için hemen aşağıda listeledik.

9. Zeus Altarı

Adatepe Zeus Altarı

Adatepe Köyü’nün girişindeki patika yolu takip ederek yaklaşık on ila on beş dakikalık bir yürüyüşün sonucunda ulaşabileceğiniz olan Zeus Altarı, Kaz Dağları’nın en tepe noktalarından birinde konumlanıyor. Adatepe Köyü’nün de...

Adatepe Köyü’nün girişinden yaklaşık 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan ve patikayı takip ederek ulaşabileceğiniz Adatepe Zeus Altarı, Kaz Dağları’nın en yüksek tepelerinden birinde konumlanıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere, buranın manzarası tek kelimeyle nefes kesici. Tepeye çıktığınız anda Edremit Körfezi ve Midilli Adası ayaklarınızın altına seriliyor. Altar, kayaya oyulmuş merdivenlerle çıkılan bir taht şeklinde inşa edilmiş. Sunağın hemen altında da Zeus Mağarası olarak adlandırılan bir sarnıç yer alıyor. Mitolojiye göre, Zeus Truva Savaşı’nı bu noktadan izlemiş. Ayrıca, Truva Antik Kenti’ni keşfeden Heinrich Schliemann, Homeros’un İlyada Destanı’nda Gargaros olarak adlandırdığı tepenin de tam burası olduğunu iddia ediyor. Eserde Gargaros olarak tasvir edilen yerin özellikleri Zeus Altarı’yla neredeyse birebir tuttuğu ve civarda bu özelliklere sahip başka bir nokta bulunmadığı için, Schliemann’ın iddiasının doğru olma olasılığı yüksek.

10. Adatepe Taşmektep

Adatepe Taşmektep

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinin kuzeyinde yer alan Adatepe Köyü, 1960’lı yıllarda yerleşik nüfus tarafından terk edildikten sonra yaklaşık 20 yıl boyunca kaderine bırakılmış. 1980’li yıllarda ise bir grup...

Adatepe kaderine terk edilmeden önce, köyün 1947-1985 yılları arasında faaliyet gösteren bir okulu varmış. Ancak 1985 yılında neredeyse hiç öğrenci olmadığı için okul da kapatılmış. Adatepe Köyü’nü neredeyse baştan kuran grup, 1997 yılında okul binasını valilikten kiralayıp restore ettirmiş. Ardından, bu yapıyı içinde tarihi, sanatı ve felsefeyi barındıran bir düşünce merkezi haline getirmeye karar vermişler. Böylece ortaya Adatepe Taşmektep çıkmış. Taşmektep’in kurucu ekibi, her biri alanında çok kıymetli sanatçılardan, akademisyenlerden ve yazarlardan oluşuyor. Tanıl Bora’dan Özgür Mumcu’ya, İlber Ortaylı’dan Yeşim Ustaoğlu’na, Semih Gümüş’ten Oruç Aruoba’ya kadar çok sayıda isim, kurucu ekipte yer alıyor. Ağırlıklı olarak yaz aylarında faaliyet gösteren Taşmektep’de son derece keyifli ve bilgilendirici etkinlikler düzenleniyor.

11. Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinin Çanakkale girişine kurulmuş. 2001 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan müze, tarihi bir sabunhane binasının restore edilmesi...

Yolunuz Adatepe’ye düştüyse uğramanızı önerdiğimiz son durak da Küçükkuyu belgesinin hemen girişinde yer alan Adatepe Zeytinyağı Müzesi. 2001 yılında eski bir sabunhane binasının restore edilmesi sonucunda müzeye dönüştürülen bu yapı, Türkiye’de türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor. Haftanın her günü 09:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilen müzede zeytinyağı, zeytin ve sabun üretimine ilişkin araç gereçler, aksesuarlar ve objeler sergileniyor. Müzede bulunan Adatepe Mutfak’ta taptaze yöresel lezzetleri tadabiliyor; hediyelik eşya dükkanından da zeytin, zeytinyağı ve özel tasarlanmış mutfak gereçleri satın alabiliyorsunuz. Sergilenen her objenin yanında Türkçe ve İngilizce açıklamalara yer verildiği için, yabancı turistler de müzeyi rahatlıkla gezebiliyor.

Ege Ertan Yazar
04.11.2024
İlgili İçerikler

Ege Bölgesi’nin en sevilen tatil merkezlerinden biri olan Kuşadası, özellikle Aydın ve İzmir’de yaşayanlar için mükemmel bir kaçış noktası. Aydın’ın...

Kastamonu, Batı Karadeniz’in incisi. Doğası büyük oranda korunabilmiş ve hem yeşil hem de mavi sevenler için harika manzaralar sunan Kastamonu’da...

Türkiye’nin görülmesi gereken noktalarından olan Sivas’a gitmeyi planlayanlar için bir “Sivas gezilecek yerler listesi” hazırlayalım dedik. Kolları sıvadık, “burayı görmeden...

Trakya Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi gören noktalarından biri olan Edirne, hem tarihi değerleri hem de doğal güzellikleri açısından...

Roma İmparatoru Jül Sezar’ın “Geldim, gördüm, yendim” anlamına gelen meşhur “Veni, vidi, vici” sözünü sarfettiği, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden...

Çorum, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle herkes tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Anadolu'nun kalbinde yer alan bu kent, yakın geçmişte...

Batı Karadeniz Bölgesi’nin büyüleyici coğrafyasının içinde; hem İstanbul’a hem de Ankara’ya yalnızca birkaç saat uzaklıkta hem de deniz kıyısında bulunan...

Batı Karadeniz’in en ilgi çekici kentlerinden biri olan Zonguldak, aynı zamanda ülkemizin taş kömürü madenleri alanında en zengin şehri olma...

Her ne kadar İstanbul’un tarihi mirası ve iş hayatı büyük oranda Avrupa yakası sınırları içinde olsa da, Anadolu yakasının da...

Bolu, doğa tutkunları için gerçek bir yeryüzü cenneti. Başta Abant Gölü Tabiat Parkı ve Yedigöller Milli Parkı olmak üzere, il...

Keşfetmekle bitiremeyeceğiniz kadar çok sayıda tarihi değeri ve doğal güzelliği bir arada görmek için ziyaret edebileceğiniz en ideal şehirlerimizden biri...

Antalya öyle gelişmiş bir turizm merkezi ki, burada herkesin hayalindeki tatile uygun bir ortam bulması çok kolay. Keza lüks oteller,...

Birbirinden etkileyici doğa harikalarını yakından görmek ve bunu yaparken kalabalıklardan uzak kalmak istiyorsanız, Isparta ülkemizde ziyaret edebileceğiniz en ideal kentlerden...

Kars, turistik anlamda henüz hâlen hak ettiği ilgiyi görmeyen ve içinde birbirinden etkileyici nice zenginlik barındıran bir şehir. Öyle ki,...

İstanbul’un tarihi ve kültürel mozaiğini en güzel yansıtan semtlerden biri olan Balat, adeta zamanın durduğu bir yer. Daracık sokaklarında yürürken...

Kent merkezlerinde yaşamanın birçok farklı avantajı var ama insanın ruhu bazen sürekli beton ve kalabalık görmekten daralıyor. Sapanca da başta...

Lüks oteller cenneti Belek’e hoş geldiniz! Antalya’nın birçok farklı beldesinde birbirinden lüks ve seçkin otelle karşılaşmak mümkün ama özellikle Belek’te...

Marmara Bölgesi’nde kış turizmi dendiğinde akla gelen ilk destinasyonlardan biri olan Kartepe, doğal güzellikleriyle ünlü bir yerleşim merkezi. Tabiat parkları,...

İstanbul’un derya deniz tarihçesini keşfetmek, kentin ruhunu hissetmek ve olağanüstü zenginlikteki mirasına tanıklık etmek için rotanızı çevirebileceğiniz semtlerin başında Eminönü...

İstanbul’un kalbinin attığı yerlerden biri olan Taksim, hareketli atmosferi ve enerjisiyle her daim keşfe değer bir destinasyon. Kentin açık ara...

Bir zamanlar Muğla’nın bir ezelden beri turistik olan, bir de pek kimsenin bilmediği ve sakin sahil kasabası atmosferini koruyan yerleri...

İzmir’in kent merkezine yaklaşık 40-50 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Seferihisar, hem binlerce yıl öncesine dayanan tarihi dokusu hem de bozulmamış...

Ege Bölgesi’nin gözde tatil merkezlerinden biri olan Didim; masmavi denizi, altın rengi kumsalları ve tarihi zenginlikleriyle dolu dolu geçecek bir...

Antik çağların izini sürebileceğiniz, Akdeniz’in eşsiz sahillerinin tadını çıkarabileceğiniz, adeta bir keşif cenneti: Side. Özellikle son yıllarda adını genellikle lüks...

Denizli’nin nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Pamukkale, ülkemizin en önemli termal turizm merkezlerinden biri. Yerleşim tarihi antik çağlarda başlamış...

Bolu’nun Mudurnu ilçesi sınırları içinde bulunan Abant Gölü, kentin en ünlü doğal güzelliklerinin başında geliyor. Öyle ki, gölün çevresindeki bölge...

Antalya’nın Kemer ilçesi, Toros Dağları’nın ihtişamlı ormanları ile Akdeniz’in masmavi sularını buluşturan bir tatil cenneti. Renkli gece hayatı, farklı beklentilere...

Çanakkale’ye bağlı Gökçeada, ülkemizin yüzölçümü bakımından en büyük adası. Ege Denizi’nin masmavi sularında, binbir farklı doğal güzelliğe ve son derece...

Antalya’nın kent merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Demre, aynı zamanda kentin doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla en ön...

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, ülkemizin en güzel dağ köylerinden biri. Tarihi dokusu ve estetiğiyle adeta tabloyu andıran sokakları, Rum...

İstanbul sınırlarından çıkmadan mavi bayraklı plajlara, bakir koylara, yemyeşil ormanlara ve doğayla iç içe konaklama işletmelerine ulaşmak istiyorsanız, doğru adres,...

İstanbul’un Adalar ilçesinin, yani Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, metropol hayatının kalabalık ve stresli atmosferinden uzaklaşmak isteyenler için harika...

Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk, İstanbul’un en karakteristik ve turistik semtlerinden biri. Boğaz’a nazır tarihi sokakları, asırlardır varlığını koruyan ibadethaneleri, rengarenk...

Gönül rahatlığıyla “bir sanat şehri” olarak nitelendirebileceğimiz İstanbul, asırlardır yaratıcı ruhların buluşma noktası. Tarihi yapıları kadar sanat galerileriyle de dikkat...

Her köşesinden tarihi ve kültürel zenginlikler fışkıran İstanbul, müze gezmeyi sevenler için de adeta bir keşif cenneti. Her adımda geçmişin...

İstanbul, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de herkesi büyüleyen bir şehir. Bu sayede, şehir hayatının...

İstanbul’un tarih kokan sokaklarını keşfetmek istiyorsanız, her biri Beyoğlu ilçesine bağlı olan Karaköy, Galata ve Tophane semtleri ideal bir başlangıç...

Yaz tatili dendiğinde herkesin aklına gelen ilk üç yerden biridir, Çeşme. Geçmişte İzmirlilerin sıcaklar bastırdığında yazlıklarına kaçtığı sevimli bir sahil...

Doğa, tarih, gastronomi, kültür, gece hayatı, spor… Alanya’da hakikaten ne ararsanız var. Antalya’nın güzeller güzeli ilçesi, her türden tatil ve...

Tatiliniz boyunca cam berraklığında, tertemiz ve turkuaz renkli bir denizde yüzmenin keyfini çıkarmak istiyorsanız ülkemizde rotanızı çevirebileceğiniz en ideal destinasyonların...

Muğla’nın en gözde tatil yerleri dendiğinde birçoğumuzun aklına ilk olarak Marmaris, Fethiye, Bodrum ve Datça gibi destinasyonlar gelir. İlginçtir ki,...

Tarihçesi Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçmesiyle başlayan hamam kültürü, günümüzde hâlen yaşatılıyor. Bu geleneksel kültürün izlerini en verimli şekilde sürebileceğimiz...

İstanbul’un her iki yakasında, kalabalık ve hızlı temposundan kaçmak isteyenlerin rahat bir nefes almasına olanak tanıyan, birbirinden büyüleyici yeşil alanlar...

İstanbul’da yaşayan ya da bir süreliğine vakit geçiren herkesin bol miktarda gürültüye, kalabalığa ve strese maruz kaldığı bir gerçek. Gündelik...

İstanbul’un her köşesinde ayrı güzellikler saklı ama Avrupa yakasının kentin kalbi, tarihi ve kültürel zenginliklerinin merkezi olduğunu söylemek pek de...

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, tarih boyunca medeniyetlerin ilgi odağı olmuş, hem doğal hem de tarihi güzelliklerle çevrelenmiş...

Kamp tutkunları buraya! Kışın kasvetli havası dağılmaya ve bahar kendini göstermeye başladığına göre çadırları ve ekipmanları dolaptan çıkarmanın vakti geliyor...

Üç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimi hakkını vererek yaşayan ve iki kıtayı birbirine bağlayan bir ülkenin tatil cenneti olmaması mümkün...

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Türkiye'deki En Önemli Tarihi Yapılar ve YerlerTürkiye, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış zengin bir kültürel mirasa sahiptir....

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Tatil yapmak istediğimizde ülkemizin her bir köşesinin ayrı bir cennet olduğunu görebiliyoruz. Doğudan batıya her bir bölgede mükemmel bir tabiat...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

Çok uzun süredir sevdiklerimize sarılabileceğimiz yılbaşı günlerinin gelmesini bekliyoruz. Tekrar ailemizle ve arkadaşlarımız ile birlikte upuzun ve keyifli masalarda oturmayı...

Mimariye meyliniz olmasa bile, bu yükselen yapıları sevebilirsiniz. En etkileyici modern harikalardan bazıları da bulutları delip geçen ve sonsuza kadar...

Türkiye gibi muhteşem bir ülkenin maalesef halen gezemediğim 3-5 şehri kaldı. Hangilerini gezemediğimi yazarsam pozitif ayrımcılık olur diye çekindiğimden, şehirleri...

Bodrum, Türkiye'de özellikle yerli gezginler, seyahat severler için açık ara akla ilk gelen yerlerden birisi. "Halikarnas Balıkçısı" mahlası ile tanıdığımız...

Konya, Türkiye’de ve dünyada inanç turizminde en önemli destinasyonlardan biri ancak her şey bununla bitmiyor. Konya gezilecek yerler denilince aslında...

Cıvıl cıvıl atmosferi, üniversite gençliği, yemyeşil alanları ve Avrupai görünümü sayesinde Eskişehir; ülkemizin en popüler kentlerinden biri haline gelmiş durumda....

Ülkemizin tarihiyle ilgi çekici şehirlerinden biri Diyarbakır. Uzunlukta Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra gelen ama güzelliğiyle eşi benzeri olmayan...

Ülkemizin her bir köşesinin birbirinden güzel bir tabiata sahip olduğunu biliyoruz ama yine de Türkiye'nin en turistik yerlerinden bir tanesi...

Urhai, Orhay, Erech, Arach, Edesse, Kaliruha, Ruha… Süryaniler, Helenler, Araplar ve nihayetinde Türklerin hüküm sürdüğü toprakların her toplulukla birlikte aldığı...

Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin belki de en bakir kalabilmiş kentlerinden biri. Hâlen neredeyse hiç el değmemiş doğal güzelikleri, görkemli ormanları, ünlü...

Doğu Karadeniz’in masal kenti Rize, dünyaca ünlü doğal güzelliklere ev sahipliği yapan büyüleyici bir şehir. Karadeniz’in bol yağışlı ve hırçın...

Ülkemize ev sahipliği yapan bu bereketli coğrafya tarih boyunca sayısız medeniyeti ağırladı. Bu sayede biz de bugün çok zengin bir...

Ülkemizin hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en çok ilgi gören tatil merkezlerinden biri olan Marmaris, her yıl ortalama...

Fethiye’nin en popüler tatil beldeleri arasında yer alan Göcek, aynı zamanda ülkemizin yat turizmi açısından en önemli duraklarından biri. Dalaman...

Görkemli ormanlar, tarihi yürüyüş yolları, asırlara meydan okuyan kalıntılar, bakir koylar, yarı tropik bir bitki örtüsü, endemik türler, tertemiz plajlar…...

Türkiye’nin en kuzeyinde, Batı Karadeniz’in de en doğusunda bulunan Sinop; asırlar boyunca önemli bir liman kenti olduğu için bugüne dek...

Anadolu medeniyetlerinin en önemli beşiklerinden biri olarak görülen bir coğrafyada bulunan Gaziantep, esasen çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa...

Batı Karadeniz’in doğal güzellikleriyle ün salmış kenti Bartın, özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor....

Upuzun sahilleri, tarihi mirasları ve yeryüzü cennetini andıran doğal güzellikleriyle Giresun; Doğu Karadeniz’in en büyüleyici kentlerinden biri. Özellikle doğa tutkunlarının...

Karadeniz’in nüfus bakımından en büyük kenti olan Samsun, tarihçesi ilk çağlara kadar uzanan kadim bir kent. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç anına...

Yaz turizmi açısından bir cazibe merkezine dönüşen yerleşim yerlerinin hem avantajları hem de dezavantajları var. Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Çeşme...

Kendine has bir ruhu olan tatil merkezlerinde vakit geçirmek, gerçekten ayrı bir keyif. Çünkü turizm potansiyeli yüksek olan ve her...

Ülkemiz, insanlık tarihi boyunca sayısız farklı medeniyete ev sahipliği yapan oldukça özel bir coğrafyada yer alıyor. Bu sayede, neredeyse her...

Muğla’nın yaz tatilleri ve doğa kaçamakları için en çok tercih edilen adreslerinden biri olan Köyceğiz ilçesi hem doğal güzellikleri hem...

Karadeniz’in dillere destan doğal güzelliklerini ve zengin tarihi mirasını keşfetmek isteyenler için, Ordu dört dörtlük bir destinasyon seçeneği oluşturuyor. Hem...

Benzer İçerikler

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

İstanbul’un tarih kokan sokaklarını keşfetmek istiyorsanız, her biri Beyoğlu ilçesine bağlı olan Karaköy, Galata ve Tophane semtleri ideal bir başlangıç...

Antalya öyle gelişmiş bir turizm merkezi ki, burada herkesin hayalindeki tatile uygun bir ortam bulması çok kolay. Keza lüks oteller,...