Yaz tatili dendiğinde herkesin aklına gelen ilk üç yerden biridir, Çeşme. Geçmişte İzmirlilerin sıcaklar bastırdığında yazlıklarına kaçtığı sevimli bir sahil kasabasıyken, günümüzde dünyaca ünlü bir tatil merkezine dönüşmüş durumda. Hatta o kadar turistik bir yerleşim yeri oldu ki, her yaz Çeşme’deki bazı mekanların fiyatlarını duyup hep birlikte sinirleniyor, Çeşme otellerinde yer bulmak için aylar öncesinden rezervasyon yaptırmak durumunda kalıyoruz. Söz konusu yoğun ilgi ve kalabalığın Çeşme’nin güzelliğine gölge düşürüp düşürmediği tartışılır. Ancak bize sorarsanız, doğru zaman ve mekan tercihi yapıldığı takdirde, Çeşme hâlen herkesi kendine hayran bırakacak kadar güzel bir atmosfer sunuyor.
Başlarken de belirttiğimiz gibi, artık Çeşme’yi deniz, kum ve güneş üçlüsünün başrolde olduğu bir tatilden ayrı düşünmek pek mümkün değil. Ünlü beach club’lar, eğlence mekanları, fine dining konseptli şef restoranları ve lüks otel kompleksleri artık ilçenin dört bir yanında karşımıza çıkıyor. Ancak hâlen burada mütevazı pansiyonlar, salaş lokantalar, hesaplı alışveriş imkanı sunan mekanlar ve ücretsiz plajlar da var. Kısacası, aslında her tatil beklentisine hitap etmeyi de bir şekilde başarıyor.
Girizgahı tatil başlığında yapmış olsak da, aslında bugün dümenimizi daha farklı bir konuya kırıyoruz. Eğer Çeşme’yi ziyaret etmek istiyor ve burada bol bol yüzmenin ve güneşlenmenin dışında da aktiviteler yapmayı planlıyorsanız, ilçede sizi bekleyen birbirinden keyifli keşif durakları var. Evet, yalnızca Alaçatı’dan da söz etmiyoruz. Gerek Çeşme’nin merkezinde gerekse köylerinde ve beldelerinde bizi birbirinden kıymetli tarihi yapılar ve doğal güzellikler karşılıyor. Kısacası, Çeşme’yi hakkını vererek gezmek isteyenler için aslında rota epey uzun. Eğer siz de ziyaret ettiğiniz tatil merkezlerini baştan sona keşfetmeyi seviyorsanız, aşağıdaki liste tam size göre. Gelin, Çeşme’de gezilecek yerleri bir de birlikte keşfedelim.
1. Çeşme Müzesi (Çeşme Kalesi)
İzmir’in Çeşme ilçesinin tarihi açıdan ön plana çıkan en önemli yapılarından biri, hiç şüphesiz ki Çeşme Kalesi. 15. yüzyılda Cenevizliler tarafından deniz ticaretinde güvenliği sağlamak amacıyla inşa edildiği tahmin edilen...
İlçe merkezinde bulunan en önemli tarihi yapı, yıllar önce müzeye dönüştürülmüş olan Çeşme Kalesi. 15. Yüzyılda Cenevizliler tarafından inşa edildiği düşünülen tarihi kalenin, II. Bayezid döneminde kapsamlı onarımlardan geçirildiğini biliyoruz. 1500’lü yılların başına denk gelen bu süreçte kaleye ilave yapılar da eklenmiş ve tam anlamıyla bir Osmanlı kalesine dönüştürülmüş. Bugün de mimari açıdan Ceneviz ve Osmanlı üsluplarını bir arada yansıtıyor. Batı Anadolu’nun en önemli kalelerinden biri olma özelliğini de taşıyor.
19. yüzyıla kadar aktif olarak kullanılan Çeşme Kalesi, 1965 yılında müzeye dönüştürülmüş. Topkapı’dan getirilen silahların sergilendiği müze, 1984 yılında düzenlemelerden geçirilerek bugünkü halini almış. Günümüzde müzenin içinde, az sonra detaylı olarak sözünü edeceğimiz Erythrai Antik Kenti’nde ve Bağlararası kazılarında gün yüzüne çıkarılan eserler sergileniyor. Osmanlı Rus Deniz Savaşı’nı anlatan teşhirleri de burada incelemek mümkün. Müzeye girişler ücretli.
2. Çeşme Marina
Ülkemizin en prestijli marinalarından biri olan Çeşme Marina, İzmir’in gözde tatil merkezi Çeşme’nin sosyal hayatının önemli bir parçasını oluşturuyor. Ege Denizi’nin eşsiz manzaralarını gören konumdaki marina, hem yerel hem de...
Çeşme’nin kalbindeki en popüler alışveriş ve sosyal yaşam merkezi haline gelen Çeşme Marina, Ege Denizi manzarasına bakan harika bir konuma sahip. Burası maksimum 60 metrelik tekneler olmak kaydıyla, 400 deniz ve 100 kara bağlama kapasiteli. Çok sayıda ödül kazanan ve denizcilik sektöründe saygın bir yere sahip olan işletmede hem seçkin restoranlar hem de ünlü markaların mağazaları yer alıyor. Ferdi Baba Restaurant, Sade Urla, Et İşleri, Köprü Bistro ve Fuente Restaurant; marinanın en gözde restoranları arasında. Akşam saatlerinde de barlar cıvıl cıvıl bir atmosfere kavuşuyor.
3. Çeşme Çarşısı
Çeşme yalnızca İzmir’in değil, ülkemizin en popüler tatil merkezlerinden biri. Hatta her geçen yıl biraz daha popüler hale geldiğini de söylemek yanlış olmaz. Seçkin restoranları, ünlü beach club’ları, gece kulüpleri...
Turistik ilçelerde ve beldelerde olmazsa olmaz şeylerden biri, çarşı. Çeşme’nin çarşısında da hediyelik eşya dükkanlarından tasarım butiklere, esnaf lokantalarından meyhanelere kadar birçok farklı işletmeyi bulmak mümkün. Özellikle yaz akşamlarında iğne atsanız yere düşmeyecek kadar kalabalık olabilen Çeşme Çarşısı, meşhur Rumeli Pastanesi ile Aya Haralambos Kilisesi’ne de ev sahipliği yapıyor.
4. Aya Haralambos Kilisesi
İzmir’in Çeşme ilçesinin merkezinde ve çarşının içinde yer alan Aya (Agias) Haralambos Kilisesi, ilçenin ev sahipliği yaptığı en önemli tarihi yapılardan biri. Mübadele yılları öncesinde Hristiyan Rumların nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu...
Çarşının içinde mutlaka dikkatinizi çekecek tarihi bir yapı var: Çeşme’de Rum mimarisinin izlerini sürebileceğiniz nadir noktalardan birini oluşturan Aya Haralambos Kilisesi. Çeşme Belediyesi’nin sergi ve kermes gibi etkinlikleri düzenlediği bir kültür merkezine dönüştürdüğü yapı, 1830 yılında inşa edilmiş. Ressam I. Sitaras imzalı fresklere ev sahipliği yapıyor, ancak ne yazık ki bunlar pek başarılı şekilde restore edilmemiş. Yine de Hz. İsa ve Meryem Ana fresklerini yakından inceleyebiliyorsunuz. Apsisin tam üzerinde yer alan göz freski ise kilisedeki en etkileyici detay. Tanrının her daim cemaati izlediğini, günahtan kaçınılması gerektiğini sembolize ediyor. Mübadele yıllarında 75 farklı kiliseye ev sahipliği yapan Çeşme’de, merkezde ayakta kalan tek kilise, burası.
5. Ilıca Plajı
İzmir’in Çeşme ilçesinin yaklaşık üç kilometre doğusunda bulunan Ilıca, hem iki kilometre uzunluğundaki ünlü plajı hem de zengin termal sularıyla ilçenin en tanınmış turizm merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Birbirinden...
Çeşme’nin en uzun plajına ev sahipliği yapan Ilıca, merkezden çok daha sakin ve huzurlu bir atmosfer sunuyor. İki kilometre uzunluğundaki Ilıca Plajı da incecik kumlarla bezeli ve burada denizin içinde sıcak termal sular kaynıyor. Ilıca, sağlık turizmi açısından gelişmiş bir yerleşim yeri. Beldedeki birçok konaklama işletmesinde, hatta küçük pansiyonlarda bile termal su mevcut. Plajın bir diğer önemli özelliği de, burada suyun 100 metre açılsanız bile boyu geçmemesi. İyi yüzme bilmeyen kişiler ve çocuklu aileler için güvenli bir ortam sunuyor.
Sakin bir atmosfere sahip olduğunu söylememiz sizi yanıltmasın, Çeşme standartlarına göre bir sakinlikten söz ediyoruz. Ilıca’da da eğlence ve gece hayatı dinamik. Ünlü beach club’ları ve seçkin restoranları burada da görebiliyorsunuz. Hazır gelmişken, Ilıca’nın meşhur sakız reçelini ve sakızlı dondurmasını da tatmadan dönmeyin, deriz.
6. lldır
Ege’nin en gözde sahil kasabalarından bir tanesinde, huzurlu ve sakin bir hayat geçirmek isteyenleri Ildır kasabasını düşünmeye davet ediyorum. Hareketin hiçbir mevsimde son bulmadığı, hem yurtiçinden hem de yurt dışından...
Çeşme standartlarında değil, gerçek sakinlik arıyorum diyenler için, Çeşme’deki en ideal belde Ildır olabilir. Çeşme’nin her geçen yıl daha da kalabalıklaşan atmosferine inat, Ildır (diğer ismiyle Ildırı) emeklilikte yerleşme hayali kurabileceğiniz sakin sahil kasabası ortamını korumakta direniyor. Dört bir yanı antik kalıntılarla bezeli olan beldeyi, Çeşme’de başlayıp bir süre sonra İstanbul’a geçiş yapan birçok yaz dizisinden de tanıyoruz. Görece mütevazı pansiyonlar, uygun fiyatlı restoranlar, gece sessizce yıldızları izleyebileceğiniz plajlar arıyorsanız; Ildır’a gönül rahatlığıyla bir şans verebilirsiniz. Eğer tarihe ve arkeolojiye ilgiliyseniz de Ildır’ı keşfetmek çok keyifli olacaktır. Sebebini hemen aşağıda anlatıyoruz.
7. Erythrai Antik Kenti
İzmir’in Çeşme ilçesinin yaklaşık 20 kilometre doğusunda bulunan Ildır; sessiz ve sakin atmosferi, birbirinden güzel plajları ve tertemiz deniziyle ilçenin en gözde tatil merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Ildır’ının antik...
Ildır’ın antik dönemdeki adı, Erythrai. Bu ismin, Yunancada kırmızı anlamına gelen Erythros sözcüğünden geldiği, bu bölgeye de “Kızıl Kent” nitelendirmesi yapmak için seçildiği tahmin ediliyor. Tarihçesi İlk Tunç Çağı’na kadar uzanan Erythrai Antik Kenti, II. Kolonileşme döneminde Knopos’un, ilerleyen süreçte ise Lidyalıların ve Perslerin hakimiyeti altına girmiş. M.Ö. 334 yılında İskender önderliğinde bağımsızlığını ilan etse de, İskender’in ölümünün ardından yine farklı medeniyetler tarafından yönetilmiş. Bağımsızlığını kazanması, ancak M.Ö. 133 yılında Roma İmparatorluğu’na katılması neticesinde gerçekleşmiş.
Bugünkü ismini 16. yüzyıl sonrasında alan Erythrai Antik Kenti, 1963 yılından beri kazı çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Bu çalışmalarda elde edilen en önemli başarılardan biri, Akropol’ün kuzeyinde kalan antik tiyatronun gün yüzüne çıkarılmış olması. Athena Tapınağı kalıntılarına da ulaşılmış ve antik kentte bir keşif turu atarak her birini yakından inceleyebiliyorsunuz.
8. Germiyan Köyü
İzmir’in en güzel köylerinden biri olan Germiyan Köyü, Çeşme ilçesine bağlı bir yerleşim yeri. Çeşme’nin her yıl daha da kalabalık olan atmosferine inat, sakin ve huzurlu köy ortamını hâlen korumayı...
Ülkemizin ilk slow food unvanlı köyü olma özelliğini taşıyan Germiyan, aynı zamanda ilçenin tek Türkmen yerleşimi. Çeşme kadar turistik bir yerde, hâlen o sevimli köy atmosferini korumayı başarıyor. Tarihçesi M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanıyor ve sokakları adeta sanat galerisi gibi. Üstelik, Germiyan Köyü mutfağına da canla başla sahip çıkıyor. Odun ateşinde pişen ekşi mayalı ekmeği, hurma zeytini, pirinçli mantısı, kopanisti peyniri ve nefis zeytinyağlılarıyla gastronomi tutkunları için küçük ama etkileyici bir keşif cenneti.
9. Ovacık
Yaz tatili hayallerini kuranların radarına er ya da geç mutlaka giren Çeşme, uzun yıllardır ülkemizin en gözde tatil merkezlerinden biri. Yüksek fiyatlı yeme içme ve konaklama işletmeleri ile kalabalığı sebebiyle...
Çeşme’nin yeni “hip” duraklarından biri olan Ovacık, ilçenin en güneyinde yer alıyor. Aslında on yıl öncesine kadar Ovacık’ın ismi bu tip önerilerde hiç anılmıyordu. Ancak Boheme Beach ile Before Sunset Beach’in açılmasının ardından oldukça geniş bir kitle tarafından keşfedildi. Hatta “Çeşme’nin Toskana’sı” olarak bile nitelendiriliyor. Taş evlerin sıralandığı dar sokakları, tertemiz ve kumluk plajı, Ege mutfağının en özel lezzetlerini tadabileceğiniz restoranları, uçsuz bucaksız tarım arazileri ve bereketli üzüm bağlarıyla hakikaten etkileyici bir atmosfere sahip. Ancak burada toplu taşıma olanakları çok kısıtlı. Ovacık’ta bol bol gezmek istiyorsanız altınızda aracınız olmasında yarar var.
10. Dalyan
Ülkemizde yaz turizminin zirve adreslerini saydığımızda her daim Çeşme, Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi ilçeleri ilk sıralara yazıyoruz. Ancak bu ilçelerin her biri, yıllar içinde farklı beldeleri ve köyleriyle de...
Dalyan da Çeşme’nin en kuzey ucu. Tıpkı Ovacık gibi, sakin ve sessiz bir yerleşim yeri olarak geçirdiği yıllarını Aya Yorgi Koyu’nun lüks beach club’lar tarafından keşfedilmesi neticesinde ardında bıraktı. Ancak Dalyan’da hâlen uygun fiyatlı alışveriş yapabileceğiniz, masanızı ve katlanan sandalyenizi kapıp ücretsiz denize girebileceğiniz bir plaj da var: Kocakarı Plajı. Aya Yorgi Koyu da Çeşme’de denize girmek için tercih edebileceğiniz en büyüleyici noktalardan biri. Ancak beach club işletmeleri tarafından parsellenmiş durumda. Gece saatlerinde de koyda sabahın ilk ışıklarına kadar süren partiler, konserler ve DJ performansları düzenleniyor. Happy hour ve after parti etkinlikleri ilginizi çekiyorsa, bu bölgedeki beach club seçeneklerine göz atabilirsiniz.
11. Alaçatı
Özellikle son yıllarda gördüğü ilginin katbekat artmasıyla ülkemizin tartışmasız en popüler tatil beldelerinden biri haline gelen Alaçatı, İzmir’in Çeşme ilçesi sınırlarında yer alıyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak...
Geldik, son on yılda muhtemelen adını duymayan kimsenin kalmadığı Alaçatı’ya. Boynuz kulağı geçer misali, Alaçatı da Çeşme’nin bir beldesi olmasına rağmen popülerlik açısından ilçeden koptu gidiyor. Her gün bir yenisi açılan yeme içme mekanları, lüks otelleri, artık tahrip olmaya başlamış olsa da hâlen etkileyiciliğini koruyan mimari üslubu ve meşhur ot festivaliyle; son yılların en önemli cazibe merkezlerinden biri. Deniz seviyesinden 16 metre yüksekte olduğu ve bol rüzgar aldığı için, ülkemizin en önemli rüzgar sörfü merkezleri arasında da yer alıyor.
Doğrusunu söylemek gerekirse, Alaçatı gezilecek yerler arasında tarihi ve kültürel açıdan ön plana çıkan çok yer yok. Ancak burada esas keyifli olan; Köyiçi’nin Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında dolaşmak, plajlarını keşfetmek, tasarım butiklerini gezmek, belki kitesurf yapmak, tekne turuna çıkmak ve elbette restoranlarına konuk olmak. Alaçatı’da gece hayatının enerjisi de günün ilk ışıklarına kadar düşmüyor. Az gezmeli, bol kendini şımartmalı bir tatil hayal edenler için dört dörtlük bir atmosfer sunuyor.
12. Delikli Koy
İzmir’in Çeşme ilçesinin turistik açıdan en gözde beldesi olan Alaçatı’da yer alan Delikli Koy, hem çevre sakinlerinin hem de yerli ve yabancı turistlerin yaz sezonu boyunca sık sık ziyaret ettikleri...
Alaçatı’nın işletme bakımından bakir kalabilmiş belki de tek noktası olan Delikli Koy’a da ayrı bir parantez açmakta yarar var. Koyun ismi, içinde bulunan dev kayanın yıllar içinde dalgalarla aşınması ve ortasının delinmesi sebebiyle konulmuş. Burası çocuklu aileler ya da iyi yüzme bilmeyen kişiler için ideal bir denize girme noktası değil. Çünkü hem su kademeli olarak derinleşiyor, hem de kumluk plaj yerine kayalıklarla muhatap oluyorsunuz. Koyda market, kafe ve restoran gibi işletmeler de yok. Seyyar su satıcıları bazen koyda turluyor, ancak bunun dışında hep sakin ve tenha bir ortam var. Keza Delikli Koy’a toplu taşımayla ulaşım da mümkün değil. Velhasıl, Alaçatı’nın kalabalığından bunalıp da sakin bir yerde denize girmek ya da gece yıldızları izlemek isterseniz, en uygun seçenek Delikli Koy olabilir.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Çeşme Müzesi (Kalesi) | 9,7 |
2 | Çeşme Marina | 8,5 |
3 | Çeşme Çarşısı | 8,5 |
4 | Aya Haralambos Kilisesi | 9,0 |
5 | Ilıca Plajı | 9,5 |
6 | Ildır | 9,5 |
7 | Erythrai Antik Kenti | 9,1 |
8 | Germiyan Köyü | 8,0 |
9 | Ovacık (Çeşme) | 8,5 |
10 | Dalyan (Çeşme) | 9,5 |