Manisa’nın en ünlü tarihi yapılarından biri olan Yeni Han, hem etkileyici mimarisi hem de taşıdığı kültürel mirasla dikkat çekiyor. Bu tarihi ticaret hanının tam olarak ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği hâlen netleşmiş değil. Ancak 19. yüzyılda, Karaosmanoğulları ya da Hacı Mehmet Sadık Bey tarafından inşa ettirilmiş olması muhtemel. Kesin yapım tarihi bilinmese de, yazılı kaynaklarda 1825-1830 yıllarına tarihlendiriliyor.
Manisa’nın merkez ilçelerinden Şehzadeler’in sınırları içinde bulunan Yeni Han, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı bir yapıya sahip. 47x38 metre boyutlarındaki tasarımıyla oldukça geniş bir alana yayılıyor. İki katlı ve orta avlulu şekilde tasarlanan yapının güney, doğu ve batı cephelerine bitişik dükkanlar inşa edilmiş. Kuzeybatı tarafına ise develiğe ulaşmayı sağlayan bir geçiş koridoru eklenmiş.
Manisa Yeni Han’ın alt katında, o dönemde depo olarak kullanıldığı düşünülen iki bölmeli odalar varmış. Üst katta ise tek mekanlı odalar tercih edilmiş. Bu odaların birçoğunda ocak bulunmasından hanın hem ticaret hem de konaklama amaçlı kullanıldığını anlayabiliyoruz. Yapının güneybatı köşesinde, Osmanlı dönemine ait zarif detaylardan biri olarak nitelendirebileceğimiz bir kuş evi de yer alıyor.
2001 ile 2004 yılları arasında aslına uygun bir şekilde restore edilerek turizme kazandırılan Manisa Yeni Han, günümüzde alışveriş ve kültür merkezi olarak kullanılıyor. Hem yerel halk hem de ziyaretçiler için turistik bir cazibe merkezi haline gelen tarihi yapının avlusu da çay bahçesine dönüştürülmüş durumda. Bu tarihi atmosferin içinde keyifli bir çay molası vermek ve alışveriş yapmak için, siz de rotanızı Manisa Yeni Han’a çevirebilirsiniz.