Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde yer alan Muradiye Camii ve Külliyesi, Ege Bölgesi’nde Osmanlı Dönemi’nden günümüze miras kalan en önemli eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bunun en önemli sebebi de Ege Bölgesi’nde Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan tek eserin Muradiye Camii olması. Ancak Mimar Sinan, külliyenin yalnızca projesini çizmiş. 1583-1592 yılları arasında Sultan III. Murat adına inşa edilen külliyenin yapımına Mimar Mahmut Ağa tarafından başlanmış. Onun vefatı sebebiyle de Mimar Mehmet Ağa tarafından tamamlanmış. Külliyenin içinde cami, medrese ve imarethane bölümleri ile dükkanlar bulunuyor.
Muradiye Camii, klasik Osmanlı mimarisinin zarif bir örneği. Ters T planıyla kesme taştan inşa edilmiş. Merkezi kubbesi, tonozlu çatısı, zarif süslemeleri, İznik çinileriyle bezenmiş mihrap duvarı ve kakmalı çift kanatlı kapısı gibi birçok farklı detayıyla ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Hünkar mahfilinde yer alan malâkari işlemeleri ve kalem işi süslemeleri de unutmamak gerek. Estetik açıdan gerçek bir ustalığın ürünü olan tarihi ibadethane, çift minaresiyle de mimari bütünlüğünü tamamlıyor.
Muradiye Külliyesi, yalnızca ibadet amaçlı değil, eğitim ve sosyal hizmetler için de önemli bir merkez olarak kullanılmış. Külliyenin medrese bölümü, klasik Osmanlı medrese planına uygun şekilde tasarlanmış. Avluyu çevreleyen mutfak, yemekhane ve erzak depoları ise imarethane işlevine sahipmiş. Külliyenin imarethane ve medrese bölümleri, 1937 yılından beri Manisa Müzesi’ne dönüştürülmüş haliyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Karaosmanoğulları’ndan Hüseyin Ağa tarafından 1812’de yaptırılan kütüphane bölümü de günümüzde Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi’ne dönüştürülmüş durumda. Manisa Müzesi’ni haftanın pazartesi hariç her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye girişler ücretli ama MüzeKart sahipleri ücretsiz giriş yapabiliyor.