Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Erzincan, saklı güzellikleri ile keşfedilmeyi bekleyen ve ziyaret edilmeyi hak eden güzide bir kentimizdir. Hem tarihi ve kültürel mirası hem de doğal güzellikleriyle birbirinden eşsiz keşif destinasyonlarına ev sahipliği yapar.
Erzincan’ın İsmi Nereden Geliyor?
Erzincan isminin ilk çağlarda bu bölgede bulunduğu belirtilen Eriza şehrinden geldiği söylenir. Ancak bazı kaynaklarda, özellikle de Grek kaynaklarında, Aziris olarak adlandırılan yerleşim yerinin Erzincan olması ihtimali üzerine de durulmuştur. Türk hakimiyeti altına girdikten sonra adı önce Erzingan ve Ezirgân olarak söylenmiş olan kent, ilerleyen süreçte bugünkü ismini almıştır.
Erzincan’ın Köklü Tarihçesi
Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Fırat Nehri'nin yukarı kısmında yer alan Erzincan, Anadolu'nun en eski kültür merkezlerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan şehir; Hitit, Urartu, Med, Pers, Hellen ve Roma uygarlıklarının hakimiyeti altında kalmış, Malazgirt Zaferi’nden sonra ise Türk ve Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. Farklı medeniyetlerin ve kültürlerin izler bıraktığı bu tarihi şehir, gezilip görülecek pek çok destinasyona sahiptir.
Erzincan Mutfağının Özel Lezzetleri
Cumhuriyet tarihi boyunca çok yıkıcı depremler atlatmış olan Erzincan, buna rağmen binlerce yıldır ayakta durmayı başaran tarihi eserleriyle adeta anıt bir şehir olarak görülmektedir. Kentin orman alanları azdır, ancak bu sayede geniş otlaklara sahiptir. Bu sebeple de yerel halk genellikle hayvancılık ve tarımla uğraşmaktadır. Yöresel lezzetleri oldukça zengin olan kent, etleri ve süt ürünleriyle ön plana çıkar. Özellikle Erzincan tulum peyniri diğer peynirlere göre daha parlak görünümlü, daha güzel kokulu, tam yağlı ve lezzetli olmasıyla ünlüdür. Bölgede özellikle Üzümlü (cimin) yöresinde yetişen siyah üzüm, nefis lezzeti ve iri taneleriyle bilinmektedir.
Erzincan’ın İlçeleri Nelerdir?
Orta büyüklükte bir şehir olan Erzincan’ın merkez ilçesinin yanı sıra; Çayırlı, İliç, Kemah, Kemaliye, Otlukbeli, Refahiye, Tercan ve Üzümlü ilçeleri bulunmaktadır. Bunların içinde tarihsel önemi olan Otlukbeli, kentin en az nüfusa sahip ilçesidir. İliç ve Tercan ilçeleri tarihi ve kültürel mirası açısından oldukça zengin yerleşim yerleridir. Refahiye, İliç, Kemaliye yönüne doğru yapılan kazılarda bu bölgenin ilk çağ ulaşım sisteminin bir parçası olduğu anlaşılmıştır. Özellikle Altıntaş Köyü’nde Roma İmparatorluğu’na ve daha sonraki dönemlere ait kalıntılar bulunmuştur. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi tarafından bu bölgeler, hâlen kazı çalışmalarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Erzincan’ın Bakır Sanatını Keşfedin
Erzincan, Anadolu’nun birçok yerinde yapılan bakır işciliğinin en önemli ustalarını çıkaran şehirlerden biridir. Otantik ve santasal değeri ile dünyada tanınan bakırcılık ürünlerini, şehir merkezinde bulunan dükkanlarda ve çarşılarda bulabilirsiniz.
Sözün özü, Erzincan; doğal güzellikleri, hırçın coğrafyası, kültürel zenginlikleri, zengin mutfağı ve alışveriş olanakları ile otantik atmosferiyle ön plana çıkan kentleri keşfetmeyi sevenler için cazip bir destinasyon olabilir. Eğer yolunuz Erzincan’a düşerse, aşağıda yer alan keşif duraklarını mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.
1. Kemah Kalesi - Kemah
Erzincan il merkezine yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunan Kemah ilçesinde yerleşim tarihinin başlangıcını ve Kemah Kalesi'nin inşa tarihini kesin olarak belirleyen herhangi bir kaynağa ulaşılamamıştır. Ulusal ve uluslararası alanda yapılan...
Eski adı Gamakha olan Kemah, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde kendi adını taşıyan bir boğazın güneybatısında kurulmuş bir yerleşim yeridir. Kökeni Yontma Taş Devri’ne kadar uzanan bölgede bulunan Kemah Kalesi’nin en az 4 bin yıllık olduğu tahmin edilmektedir. Stratejik konumuyla, Doğu Anadolu ve çevresinde hakimiyet kurmuş olan devletlerin adeta birleşim noktasında yer almaktadır. İçinde yer aldığı vadinin doğu ve batı yönünde kontrol edilmesine ve savunulmasına olanak tanımıştır.
2. Mama Hatun Türbesi - Tercan
Son derece farklı bir mimariye sahip olan Mama Hatun Türbesi, Erzincan'da en çok dikkat çeken eserlerden bir tanesidir. Tercan ilçesi sınırlarında bulunan türbe, mimari yapısı açısından bir külliye olarak adlandırılabilir....
Birçok farklı medeniyetin izlerini taşıyan Erzincan’da, 1191 yılında Saltuklu Beyliği’nin başına geçen II. İzzeddin Saltuk’un kızı Mama Hatun tarafından inşa ettirilen Mama Hatun Türbesi de oldukça dikkat çekicidir. Tercan ilçesi sınırları içinde ve Erzurum-Erzincan kervan yolu üzerinde konumlanmıştır. Anadolu’da pek eşine rastlanmayan, farklı bir mimariye sahip olan türbe; kümbet, kervansaray, hamam ve cami bölümlerinden oluşmaktadır. Yerleşke civarında bulunan cami yıkılmış, ilerleyen süreçte yerine yeni bir cami inşa edilmiştir.
3. Erzincan Saat Kulesi - Erzincan Merkez
Saat kuleleri dünyanın birçok şehrinde yer alan ve o şehrin, hatta ülkenin simgesi hâline gelen mimari yapılardır. Tarihi açıdan bakıldığı zaman genellikle 1800 ve 1900’lü yıllarda yapılan bu tarihi kuleler...
Kentin sembolik yapılarından biri haline gelmiş olan Erzincan Saat Kulesi, farklı mimari yapısı ile görenleri etkileyen bir kuledir. Erzincan şehir merkezindeki Ordu Caddesi üzerinde yer almaktadır. 1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminde yıkılan eski saat kulesinin yerine yeniden inşa edilerek günümüzdeki halini almıştır. Geceleri ışıklandırılan yapının çevresinde çok sayıda park ve kafeterya bulunmaktadır.
4. Karanlık Kanyon - Kemaliye
Erzincan’ın Kemaliye ilçesi sınırları içinde yer alan Karanlık Kanyon, dünyanın en büyük ve etkileyici kanyonlarından biri. Munzur Dağları’nın üzerinde yer alan ve Karasu Nehri’nin parçaladığı boğaz vadiler sonucunda oluşan bu...
Kemaliye ilçesi sınırları içinde bulunan bir doğa harikası olan Karanlık Kanyon, Munzur Dağları üzerinde bulunan Karasu Nehri’nin etkisiyle oluşmuştur. Kemaliye Boğazı adı verilen bu vadinin, en derin noktasında yer alan Bağıtaş Köyü ile Dutluca Köyü arasındaki bölüm, Karanlık Kanyon olarak adlandırılır. Trekking ve dağcılık gibi birçok farklı aktivite için elverişli koşullara sahip olan kanyon, doğal güzellikleriyle görenleri büyülemektedir.
5. Abrenk Vank Kilisesi - Tercan
Farklı kültürlerin ve dinlerin buluşma noktası olan Anadolu, birçok türbe, cami, külliye ve kiliselere ev sahipliği yapmaktadır. Abrenk Vank Kilisesi, Erzincan'ın Tercan ilçesine bağlı olan Üçpınar Köyü’ne oldukça yakın bir...
Tercan ilçesine bağlı Üçpınar Köyü, bölgenin en ünlü tarihi yapılarından biri olan Abrenk Vank Kilisesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Vank Dağı’nın eteklerinde bulunan tarihi ibadethane, 1854 yılında inşa edilmiştir. Klasik kilise mimarisinden daha farklı bir tasarıma sahiptir. İçinde bir şapel ve iki adet dikili taş bulunmaktadır. Mimari açıdan oldukça etkileyici olan Abrenk Vank Kilisesi’ni Erzincan geziniz sırasında mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
6. Ergan Kayak Merkezi - Erzincan Merkez
Doğu Anadolu Bölgesi, iklim koşulları bakımından kış mevsiminin en sert geçtiği bölgelerden bir tanesidir. Bu şartları dünyada birçok ülke kış turizmi olarak avantaja çevirmektedir. Bir zamanlar sadece Uludağ ve Palandöken...
Kent merkezinin güneyinde bulunan ve 3 bin 258 metre yüksekliğindeki Munzur Sıradağları, bölgenin en önemli yükseltilerinden biridir. Sıradağların eteklerinde bulunan ve 2 bin 970 yüksekliğindeki Ergan Dağı da kış sporları anlamında çok elverişli koşullara sahiptir. Burada yerleşik olarak hizmet veren Ergan Kayak Merkezi, yaklaşık 12 kilometre uzunluğundaki kayak pisti ile kış turizminde önemli bir tesis haline gelmiştir. Eğer kayak tatili yapmayı planlıyorsanız Ergan Kayak Merkezi ilginizi çekebilir.
7. Munzur Dağları
Yurdumuzun en görkemli doğal güzelliklerinden biri olan Munzur Dağları, yaklaşık 3 bin 300 metreye ulaşan zirvesiyle bölgenin gerdanlığı gibidir. Bu kadim sıradağların yaşının yaklaşık beş milyon yıl olduğu tahmin edilmektedir....
Mercan Sıradağları ya da halk arasındaki ismiyle Munzur Dağları, Yukarı Fırat bölgesinde konumlanmıştır ve ülkemizin en önemli yükseltilerindendir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin batısında kalan bu görkemli dağlar, aslında Toroslar’ın bir uzantısıdır. Erzincan ve Tunceli arasında bulunan yaylalarla bir arada, harika doğa manzaraları oluştururlar. Buzul gölleri, meşe ormanları, yaban hayatı, sayısız bitki ve çiçek türü, akarsular, dereler, yaylalar ve alabalık gölleri; Munzur Dağları’nın gizlediği güzelliklerden yalnızca bazılarıdır. Bu bölgede kamp ve trekking yapmaya uygun olan birçok farklı güzergah da vardır.
8. Aygır Gölü - Çayırlı
Erzincan’ın en ilgi çeken doğal güzelliklerinden bir tanesi olan Aygır Gölü, Üzümlü ilçesine bağlı Çayırlı Köyü'nün 3 bin metre rakımlı tepelerinden birinde yer alan bir krater gölüdür. Doğası itibariyle krater...
Erzincan il merkezi ile Çayırlı ilçe merkezi arasında uzanan Keşiş Dağı’nın tepesinde yer alan Aygır Gölü, bir krater gölüdür. Rakımı oldukça yüksek olan gölün çevresi bitki örtüsü bakımından zayıf olsa da, gölün kendisi başlı başına bir doğa harikasıdır. Göl çevresine yayılan bitki türlerinin bazılarına bu coğrafyada nadiren rastlanır. Nefes kesici bir doğaya sahip olan Aygır Gölü, doğa tutkunlarının keşfetmekten keyif alabileceği bir destinasyondur.
9. Sultan Melik Türbesi - Kemah
Erzincan’da bulunan birçok tarihi ve kültürel miras, şehrin turizm potansiyeli açısından büyük bir önem taşımaktadır. Anadolu şehirlerinde medeniyet kuran Selçuklu İmparatorluğu adına Anadolu’da hüküm süren Sultan Melik, 1071 ile 1080...
Anadolu’nun tarihi ve kültürel hazinelerine tüm kentlerimizde rastlıyoruz. Bu şehirlerden birisi de elbette Erzincan’dır. Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın Anadolu’da görevlendirdiği Sultan Melik, 1071 ve 1080 yılları arasında Kemah’la birlikte Erzincan, Divriği ve Şarki Karahisar bölgelerini ele geçirmiş ve yönetmiştir. Kemah ilçesinin kuzeybatısında bulunan Sultan Melik Türbesi de buradaki kayalık bir bölge üzerinde inşa edilmiştir. Erzincan’ın önemli turistik noktalarından bir tanesidir.
10. Otlukbeli Gölü - Otlukbeli
Otlukbeli veya eski adıyla Karakulak Gölü, Erzincan’ın en güzel manzaralarından bir tanesine ev sahipliği yapar. Deniz seviyesinden bin 885 metre yükseklikte olan Otlukbeli Gölü, bu ilçenin en önemli doğal güzelliği...
Otlukbeli ilçesi, bölgenin en yüksek rakımlı yerleşim yerlerinden bir tanesidir. İlçe merkezine oldukça yakın bir konumda olan Otlukbeli Gölü de dünyada bulunan tek traverten gölüdür. Göl, maden suyuyla doludur. Yapısal özellikleri bakımından aşınıma uğramış bir platonun üzerinde ve derince yarılmış bir vadide yer almaktadır. Son derece etkileyici bir görünüme sahip olan Otlukbeli Gölü, Erzincan’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken destinasyonlar arasında bulunur.
11. Terzi Baba Camii - Erzincan Merkez
Erzincan şehir merkezinde bulunan tarihi ve kültürel destinasyonlarından bir tanesi, yörede tasavvuf ehli olarak tanınan Terzi Baba’nın adına inşa edilmiş camii ve türbesidir. Asıl adı Muhammed Vehbi olan tasavvuf ehli...
Erzincan şehir merkezinde bulunan Terzi Baba Camii ve Külliyesi, aynı ismi taşıyan mezarlığın içindedir. Bölgede veli olarak tanınan ve asıl ismi Muhammed Vehbi olan Terzi Baba, 1779 ile 1848 yılları arasında yaşamıştır. Mesleği terzilik olduğundan dolayı “Terzi Baba" adıyla tanınmıştır. Tasavvuf alanında oldukça donanımlı olan Muhammed Vehbi’nin bu alanda eserleri bulunmaktadır. Terzi Baba Camii de kendisinin anısına inşa edilmiştir.
12. Girlevik Şelalesi - Erzincan Merkez
Erzincan il merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Girlevik Şelalesi, aynı isimli köyün sınırları içinde yer alıyor. Bu şelale aynı zamanda ziyaretçilerine sunduğu nefis manzaralar, zengin bitki örtüsü, görkemli ağaçları,...
Erzincan’ın doğal güzellikler bakımından ne kadar zengin olduğundan bahsetmiştik. Bir tabiat harikası olan Girlevik Şelalesi de yalnızca Erzincan’ın değil, ülkemizin en güzel şelalelerinden biridir. Masal diyarını andıran görünümü ile doğa tutkunlarının ilgi odağındadır. Kent merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıktadır. Kendisiyle aynı ismi taşıyan köyün sınırları içinde kalan Girlevik Şelalesi, 30 metreyi aşan yükseklikten birçok kola bölünerek çağlamaktadır.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Kemah Kalesi | - |
2 | Mama Hatun Türbesi | - |
3 | Erzincan Saat Kulesi | - |
4 | Karanlık Kanyon | 8,7 |
5 | Abrenk Vank Kilisesi | - |
6 | Ergan Kayak Merkezi | - |
7 | Munzur Dağları | - |
8 | Aygır Gölü | - |
9 | Sultan Melik Türbesi | - |
10 | Otlukbeli Gölü | - |