Manisa’nın tarihini keşfetmek isteyenler için, Tıp Tarihi Müzesi ideal bir keşif durağı olabilir. Şehzadeler ilçesi sınırları içinde bulunan tarihi müze binası, 1539 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından, Sultan Camii ve Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa ettirilmiş. Bu dönemde Hafsa Sultan Şifahanesi olarak adlandırılıyormuş ve bir sağlık merkezi olarak hizmet vermiş. 2013 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından Tıp Tarihi Müzesi’ne dönüştürülen tarihi yapı, günümüzde geçmişin tıp anlayışını ve uygulamalarını gözler önüne seriyor.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Tarihi Müzesi, tarihi atmosferi ve etkileyici koleksiyonlarıyla ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Balmumu heykeller kullanılarak tasarlanan canlandırmalara ev sahipliği yapan müzede, Osmanlı döneminde uygulanan göz ameliyatı, dağlama tedavisi ve musiki ile şifa yöntemleri gibi tıbbi uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Mesir Macunu’nun yapım aşamasının detaylı bir şekilde sergilendiği bölüm, müzenin en çok ilgi gören alanlarından biri. Tıbbi cerrahi aletlerden eski ilaç kaplarına kadar uzanan yaklaşık 200 parçalık koleksiyon, tıbbın tarihsel gelişimine ışık tutması açısından son derece kıymetli. Bunun yanı sıra, müzede Osmanlı dönemi tıp yazmaları, şifa tasları ve mühürler gibi özel eserler de sergileniyor.
MCBÜ Tıp Tarihi Müzesi’nin bir diğer dikkat çekici özelliği, ziyaretçilerine interaktif deneyimler yaşama fırsatı sunması. Müzede burcunuza uygun müzik makamlarını dinleyebileceğiniz kioks ekranlar mevcut, ki bu uygulama da geçmişte kullanılan tedavi yöntemlerinden biriymiş. Ayrıca, tıp tarihine dair poster sunumlar ve Türk-İslam hekimlerinin biyografileri aracılığıyla tıbbın gelişimine dair daha kapsamlı bir bakış açısı oluşturabiliyorsunuz. Haftanın her günü ziyarete açık olan MCBÜ Tıp Tarihi Müzesi’ne girişler de tamamen ücretsiz.