Artvin’in Şavşat ilçesinin merkezine 14 kilometre uzaklıkta ve Cevizli Köyü’nün sınırları içinde bulunan Tibeti Kilisesi, ilçenin en dikkat çekici tarihi yapılarından biri. Günümüzde büyük ölçüde yıkılmış olan kilisenin Tbeti (Tibeti) Manastırı’nın ana kilisesi olarak kullanıldığı biliniyor. Tibeti Kilisesi’nin günümüze dek ulaşmayı başarmış bir kitabesi yok. Fakat çeşitli yazılı kaynaklardan edindiğimiz bilgiler ışığında, bu tarihi kilisenin 899 ile 914 yılları arasında inşa edildiğini anlıyoruz. Bu dönemde bölgede hakimiyet kurmuş Bagratlı prenslerden biri olan Aşut Koh’un emriyle inşa edilen yapı, 11. yüzyıl sonrasında bölgenin en önemli dini merkezlerinden biri olarak görülmeye başlanmış. Hem 12. hem de 15. yüzyıllarda da kapsamlı onarım çalışmalarından geçirilmiş.
Şavşat bölgesinde İslamiyetin kabul edilmesinin ardından camiye dönüştürülen Tibeti Kilisesi, 1885 yılında yıldırım düşmesi sebebiyle önemli hasarlar görmüş. Hem haç kolları hem de kubbesi harap hale gelince, 1889 yılında tamamen terk edilmiş. 1953 yılında da kubbesi tamamen çökmüş. Tibeti Kilisesi’nden bugüne yalnızca ana kilise yapısı ve şapel ulaşabilmiş. Serbest haç planlı yapının dikdörtgen planla inşa edildiği bugünkü haliyle de açıkça anlaşılıyor.
Geçmişte burada yapılan araştırmaları konu alan yazılı kaynaklar doğrultusunda, Tibeti Kilisesi’nin iç mekanında birçok freskin bulunduğunu biliyoruz. Aslında bugün de kilisenin yıkıntıları arasında bazı freskleri seçmek mümkün ama günümüze kilisenin neredeyse hiçbir süslemesi ulaşamamış. Anlatılana göre, kilisenin sunağının üzerinde bir İsa freski bulunuyor, onun da iki yanında melek ve kerubim tasvirleri yer alıyormuş. Bugün tasvirleri ve bitkisel motiflerin ağırlıklı olduğu süslemeleri göremiyoruz. Fakat yolunuz Artvin’in Şavşat ilçesine düşerse ve tarihi yapıları yakından incelemeyi seviyorsanız, Tibeti Kilisesi’ne de gönül rahatlığıyla uğrayabilirsiniz. Uzun uzun keşif yapılacak bir yapı olmasa da Orta Çağ esintileri taşıyan kalıntıları ve heybetli görünümüyle dikkatleri üzerine toplamayı başarıyor.