nerdeneredenerdenerede

Kaunos Antik Kenti

Dalyan
Kaunos Antik Kenti

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinin Çandır Mahallesi’nde ve Antik Anadolu’nun Karya isimli bölgesinde bulunan Kaunos Antik Kenti, Antik Çağ’ın önemli liman kentlerinden biri. Yıllar içinde denizin alüvyonla dolması sebebiyle liman özelliğini kaybetmiş olsa da uzun zaman boyunca bir sınır kenti olmanın avantajlarından yararlanmış. Heredot, Kaunos halkının Karyalı olması rağmen kendilerini Giritli olarak kabul ettiğini yazmış. Strabon’un aktardığına göre de kentin tersanesi ve ağzı kapanabilir özellikte bir limanı bulunuyormuş. Bu limanı biz günümüzde Sülüklü Göl olarak biliyoruz.

Miletos’un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından kurulan ve onun ismini taşıyan antik kentin en dikkat çekici yapıları arasında kaya mezarları ilk sırada. M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen mezarların ilerleyen süreçte Roma İmparatorluğu tarafından da kullanıldığı biliniyor. Likya tipinde inşa edilen mezarların içinde üç taş yatak da mevcut. Ölüler bu yatakların üzerine yatırılıyormuş. Mezarların cephelerinde iki İyon sutunu var. Bunlar da frizler, alınlıklar ve kabartmalar ile süsleniyor. 

Kendi döneminde denizle olan bağlantısı akropolden başlayan Kaunos Antik Kenti, Persler Anadolu’yu tamamen fethettiğinde Mausolos’un hakimiyetine girmiş. Büyük İskender M.Ö. 334’te Persleri yendiğinde de sırasıyla Prenses Ada, Antigonos ve Ptolemios tarafından yönetilmiş. İlerleyen süreçte Rodos Krallığı, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu yönetimlerine girmiş. Kısacası, tarih boyu birçok farklı medeniyeti ağırlamış. 

Surlarının bir bölümü Orta Çağ’dan, bir bölümü de Helenistik Dönem ile Arkaik devirden kalma olan Kaunos Antik Kenti’nin akropolünün eteğinde bir tiyatro da bulunuyor. Tiyatronun civarında bazilika tipi bir kilisenin kalıntıları mevcut. Yine kenti gezerken Roma hamamı ve tapınağının kalıntılarını da görebiliyorsunuz. Sülüklü Göl’de yapılan kazılarda ortaya çıkarılan stoanın çevresinde heykel kaideleri yer alıyor. Fakat heykellere hâlen ulaşılabilmiş değil. Kaunos Antik Kenti’ni haftanın her günü 08:30 ile 18:00 saatleri arasında gezmek mümkün. Girişte MüzeKart geçiyor. 

Kaunos'un Tarihçesi

Kaunos, antik dönemde Karya bölgesinde Lykia ve Karia sınırında stratejik bir liman kenti olarak kurulmuştur. MÖ 9. yüzyılda Karialılar tarafından kurulduğu düşünülmektedir.

Kaunos, tarihi boyunca Pers, Makedon ve Roma İmparatorluğu gibi çeşitli medeniyetlerin egemenliği altında kalmıştır. MÖ 546'da Pers Kralı Kyros tarafından fethedilen Kaunos, daha sonra MÖ 334'te Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. MÖ 129'da Roma İmparatorluğu'nun egemenliğine girmiştir.

Kaunos, liman kenti olması nedeniyle deniz ticareti açısından önemli bir konuma sahipti. Aynı zamanda zengin mermer yatakları bulunmasıyla da bilinmekteydi. Roma Dönemi'nde şehir oldukça gelişmiş ve refah seviyesi yükselmiştir.

Kaunos'un en parlak dönemi MS 2. yüzyılda yaşanmıştır. Bu dönemde şehirde tiyatro, hamam, sarnıç ve tapınak gibi birçok önemli yapı inşa edilmiştir. Ancak MS 4. yüzyıldan itibaren şehrin önemi azalmaya başlamıştır.

Kaunos Antik Kenti Nerede?

Kaunos antik kenti, Muğla ilinin, Ortaca ilçesine bağlı Dalyan sınırlarındadır. Eşsiz bir doğa harikası olan Dalyan kanalı boyunca uzanır.

Kaunos, Dalyan çayı kıyısında, deniz seviyesinden yaklaşık 10 metre yükseklikte bir tepede kurulmuştur. Dalyan kanalı sayesinde denizle bağlantısı vardır.

Kaunos'un bulunduğu bölge, Akdeniz ikliminin görüldüğü bir sahil şerididir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü olarak makilik alanlar yaygındır.

Dalyan kanalı, Kaunos ile deniz arasında eşsiz bir bağlantı oluşturur. Kanal boyunca kaplumbağalar için koruma alanları bulunur. Kaunos'un hemen karşısında İztuzu Plajı vardır. Plaj, ince kum tepeleri ve temiz denizi ile ünlüdür.

Kaunos'a yakın diğer önemli yerler; Dalyan kasabası, Köyceğiz ve Marmaris'tir. Bu yerleşimlerde konaklama imkanı bulunur.

Kaunos Antik Kenti'ndeki Önemli Yapılar

Kaunos antik kenti, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış çok sayıda tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Kaunos'taki Tiyatro

Kaunos'taki tiyatro MÖ 2. yüzyılda inşa edilmiştir ve oldukça iyi korunmuş durumdadır. Yaklaşık 10.000 kişilik oturma kapasitesiyle bölgenin en büyük tiyatrolarından biridir. Tiyatro kentin hemen yamacına inşa edilmiştir ve muhteşem manzaraya sahiptir.

Kaunos'taki Çeşmeler

Kaunos'ta birçok çeşme ve su kemeri bulunmaktadır. Bunlar şehrin su ihtiyacını karşılamak için yapılmıştır. Özellikle yamaç boyunca uzanan kemerler ve sarnıçlar dikkat çekicidir. Bazıları hala su taşıyor olsa da çoğu harabe haldedir.

Kaunos'taki Surlar

Kaunos şehrini çevreleyen surların büyük kısmı ayaktadır. Yaklaşık 8 metre yüksekliğindeki taş surlar, şehri hem karadan hem denizden gelebilecek saldırılara karşı korumaktaydı. Ayrıca kuleleri ve kapılarıyla oldukça etkileyicidir.

Kaunos'taki Mezarlar

Kaunos'ta pek çok farklı tipte lahit ve mezar bulunmaktadır. Bunların en ünlüleri kaya mezarlarıdır. Yüksek bir yamaçtaki yüzeye oyulmuş bu mezarlar, Likya uygarlığının tipik özelliğidir. Ayrıca şehrin çeşitli yerlerinde yeraltı mezarları ve lahitler de vardır.

Kaunos'ta Yaşam

Kaunos, antik dönemde önemli bir liman kenti olarak bilinir. Kent, zengin bir kültüre ve canlı bir ticaret hayatına sahipti.

Kaunos halkı büyük ölçüde Likya ve Karia kökenliydi. Halkın ana geçim kaynağı ticaretti. Kent, limanı sayesinde deniz ticaretinde önemli bir rol oynardı. Zeytinyağı, şarap, kereste gibi ürünler Kaunos'tan ihraç edilirdi. Aynı zamanda, lüks eşyalar, baharatlar gibi mallar da buraya getirilirdi.

Kaunos'ta günlük yaşam Akdeniz kültürünün etkisi altındaydı. Halk genellikle tek katlı, düz damlı evlerde yaşardı. Yiyecek olarak zeytin, üzüm, buğday tüketirlerdi. Giyim kuşamlarında ise özellikle yün ve ketenden yapılmış giysiler tercih edilirdi.

Kaunos toplumu oldukça dinamikti. Kentte çeşitli dini inançlar görülürdü. Yunan ve Anadolu tanrılarına inanılıyordu. Pers egemenliği döneminde Zerdüştlük de yaygınlaşmıştı. Halk arasında sihir, büyü ve falcılık da yaygındı.

Kaunos'ta tiyatro, müzik ve edebiyat önemliydi. Tiyatro oyunları ve müzik etkinlikleri sık sık düzenlenirdi. Şairler ve yazarlar eserlerini Kaunos'ta kaleme alırlardı. Böylece Kaunos, zengin bir kültürel hayata sahip olmuştu.

Kaunos'un Terk Edilmesi

Kaunos antik kenti, MÖ 4. yüzyılda Lidya Krallığı'nın egemenliğine girmiştir. MÖ 334'te Büyük İskender'in Anadolu'yu fethetmesiyle Makedonya Krallığı'nın denetimine geçmiştir. MÖ 188'de Roma İmparatorluğu'nun egemenliğine giren Kaunos, MS 395'te Bizans İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.

Kaunos'un terk edilmesinin birçok sebebi vardır. Bunlardan ilki, Dalaman Çayı'nın getirdiği alüvyonlar nedeniyle limanın dolmasıdır. Limanın dolması Kaunos'un deniz ticaretini olumsuz etkilemiştir. İkincisi, sıtma hastalığının yaygınlaşmasıdır. Bataklık alanların artması sıtma vakalarını çoğaltmıştır. Üçüncüsü, MS 7. yüzyılda yaşanan depremlerdir. Depremler kentin birçok yapısının hasar görmesine neden olmuştur.

Tüm bu sebeplerden dolayı, MS 10. yüzyıldan itibaren Kaunos terk edilmeye başlanmıştır. Halk çevredeki yüksekliklere ve dağ eteklerine yerleşmiştir. Böylece tarihi bir liman kenti olan Kaunos yok olup gitmiştir. Günümüzde ise Kaunos ören yeri olarak ziyaret edilebilmektedir.

Kaunos Antik Kenti Kazıları

Kaunos antik kenti ilk kez 1842 yılında İngiliz gezgin Charles Fellows tarafından keşfedilmiştir. Daha sonra bölgede 19. yüzyılın sonlarında bazı küçük kazılar yapılmıştır. Ancak sistematik kazı çalışmaları ancak 1966 yılında başlamıştır.

İlk kapsamlı kazıları B. İplikçioğlu ve Ekrem Akurgal başlatmıştır. Daha sonraki yıllarda Prof. Dr. Cengiz Işık, Prof. Dr. Ramazan Özgan ve Prof. Dr. Havva Işık gibi arkeologlar tarafından kazılar sürdürülmüştür. Kazılar günümüzde halen devam etmektedir.

Kaunos kazılarında şimdiye kadar birçok önemli buluntu yapılmıştır. Bunlar arasında Pers Kral Yolu, tiyatro, hamam yapıları, surlar, kral mezarları, lahitler ve çok sayıda sikke bulunmaktadır. Ayrıca kazılarda ele geçen yazılı belgeler Lykia bölgesinin tarihi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Kaunos kazıları sayesinde antik kentin tarihi ve kültürü hakkında detaylı bilgilere ulaşılmıştır.

Kaunos Antik Kenti Neden Önemli?

Kaunos antik kenti, günümüzde Muğla ilinin Dalyan sınırlarında yer almaktadır. Hem tarihsel hem de arkeolojik açıdan büyük bir öneme sahiptir.

MÖ 9. yüzyılda kurulan Kaunos, Likya bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Zamanında önemli bir liman kenti ve ticaret merkezi konumundaydı. Pers, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan zengin bir tarihi geçmişe sahiptir.

Kaunos'ta yapılan kazılarda ortaya çıkarılan tiyatro, agoralar, surlar, kral mezarları, tapınaklar ve diğer yapılar kentin tarihsel derinliğini ve zenginliğini yansıtmaktadır. Bu eserler sayesinde antik dönem yaşamı ve kültürü hakkında değerli bilgilere ulaşılmaktadır.

Kaunos aynı zamanda Türkiye turizminde önemli bir yere sahiptir. Antik kent ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Özellikle kaya mezarları turistler için büyük ilgi odağıdır. Kaunos'un turizm potansiyelinin artarak süreceği öngörülmektedir.

Kaunos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Kaunos antik kenti, Muğla ilinin Dalaman sınırlarındadır. Antik kente ulaşım oldukça kolaydır.

Kaunos'a Ulaşım

  • Hava yoluyla Dalaman Havalimanı'na uçabilir ve buradan otobüs, minibüs veya taksi ile Kaunos'a ulaşabilirsiniz.
  • Karayolu ile Muğla veya Fethiye'den düzenli minibüs seferleri ile Kaunos'a ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Deniz yolu ile Fethiye veya Marmaris'ten tekne turları ile ziyaret edebilirsiniz.

Kaunos'ta Görülmesi Gereken Yerler

  • Tiyatro: Roma döneminden kalan ve deniz kenarına inşa edilmiş antik tiyatro oldukça etkileyicidir.
  • Akropolis: Zirvedeki kale surları ve kapısı ayaktadır.
  • Sütunlu Cadde: Roma İmparatorluğu döneminden kalma sütunlar ve yapı kalıntıları vardır.
  • Hamam: Roma dönemi hamam kalıntıları bulunmaktadır.
  • Çeşmeler: Antik dönemden kalan çeşmeler görülebilir.
  • Mezarlar: Duvar resimlerinin olduğu lahit mezarlar dikkat çekicidir.
  • Agora: Ticari faaliyetlerin yapıldığı agoranın kalıntıları vardır.
  • Bouleterion: Konsey yapısının kalıntıları bulunmaktadır.
  • Deniz feneri: Limanın girişinde yer alan antik dönem feneridir.

Kaunos'un etkileyici antik kenti ve doğal güzellikleriyle ziyarete değer bir yerdir.

Kaunos Antik Kenti Hakkında İlginç Bilgiler

Kaunos, tarihi ve efsaneleriyle oldukça ilgi çekici bir antik kenttir.

Kaunos Efsaneleri

Kaunos ile ilgili çeşitli efsaneler vardır. Bunlardan biri, Kaunos kentinin adının Kral Kaunos'tan geldiği efsanesidir. Rivayete göre, Kral Kaunos, kız kardeşi Byblis'e aşık olmuştur. Bu yasak aşk yüzünden tanrılar tarafından cezalandırılan Kaunos, şehirden kaçmak zorunda kalmıştır. Kaçarken geçtiği yere de kendi adı verilmiş ve böylece Kaunos kenti kurulmuştur.

Bir başka efsaneye göre, Kaunos kralı Kares oğlu Kaunos, kentin yakınlarında bulunan yılanlı pınarın başında yıkanırken, su perilerinden birine aşık olmuştur. Bu aşk yüzünden akıl sağlığını kaybeden Kaunos, babası tarafından tahttan indirilmiştir.

Kaunos'un Popüler Kültürdeki Yeri

Kaunos antik kenti, popüler kültürde de sıkça yer almaktadır. Özellikle fantastik ve mitolojik ögeler barındıran roman, dizi ve filmlerde, Kaunos'un efsaneleri ve mistik havasından yararlanılmaktadır.

Kaunos, bazı fantastik romanlarda büyülü bir kent olarak betimlenir. Kral Kaunos'un aşk hikayesi, fantastik unsurlarla süslenerek anlatılır. Aynı zamanda Kaunos, popüler dizi ve filmlerde de mekan olarak kullanılmaktadır. Örneğin, bazı fantastik dizilerde bölümler Kaunos antik kentinde çekilmiştir.

Böylelikle hem popüler kültür ürünleri Kaunos'un gizemli atmosferinden faydalanmakta, hem de Kaunos'un tanınırlığı artmaktadır. Efsaneleri ve mistik havası sayesinde, Kaunos özellikle fantastik kurgu türünde önemli bir ilham ve mekan kaynağı olmaya devam etmektedir.

Kaunos UNESCO Dünya Mirası Listesinde mi?

Kaunos antik kenti, Türkiye'nin önemli tarihi miraslarından biridir. UNESCO Dünya Mirası aday listesindedir. Bu nedenle koruma çalışmaları oldukça önemlidir.

Kaunos'taki kazı çalışmaları devam etmektedir. Kazılarda ortaya çıkan eserlerin onarımı ve korunması için çalışmalar sürmektedir. Ayrıca kentin genel görünümünün korunması, çevre düzenlemesi yapılması hedeflenmektedir.

Gelecekte Kaunos'un daha fazla ziyaretçi çekebilmesi ve turizm potansiyelinin artırılması için çalışmalar planlanmaktadır. Kaunos'un Dünya Mirası listesine girmesi bu anlamda önemli bir hedeftir.

Ayrıca kazılarda ortaya çıkan eserler için Kaunos Müzesi gibi yeni müzelerin yapılması, ziyaretçilere daha iyi hizmet verilmesi de gelecek hedefleri arasındadır.

Böylelikle hem Kaunos'un korunması hem de turizm açısından değeri artırılacaktır.

  • Kaunos Antik Kenti, Türkiye'nin Muğla iline bağlı Dalyan beldesinde yer almaktadır. Dalyan Nehri kıyısında bulunan Kaunos, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ünlüdür. Dalyan'dan tekne turlarıyla kolayca ulaşılabilir ve ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunar.

  • Kaunos Antik Kenti, MÖ 10. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahiptir ve Likya ile Karia bölgeleri arasında önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Kent, özellikle kaya mezarları, tiyatro, agora ve hamam gibi yapılarıyla dikkat çeker. Kaunos'un tarihi önemi, kültürel zenginliği ve mimari kalıntılarıyla öne çıkar ve ziyaretçilere antik dünyanın izlerini keşfetme fırsatı sunar.

  • Kaunos Antik Kenti'ne ulaşım için en yaygın yol, Dalyan'dan kalkan tekne turlarıdır. Dalyan İztuzu Plajı'na da yakın olan Kaunos, tekne turlarıyla birleşik bir ziyaret programı yapmayı mümkün kılar. Alternatif olarak, karayoluyla Ortaca'dan Dalyan'a ulaşarak, Dalyan'dan yürüyerek veya bisikletle de antik kente gidilebilir. Ziyaretçiler, Dalyan Nehri'nin muhteşem manzarasını izleyerek keyifli bir yolculuk yapabilirler.

İlgili İçerikler

Ülkemizin en turistik kentlerinden biri olan Balıkesir, Ege ile Marmara’nın kesiştiği bölgede yer alması sayesinde doğanın cömert mirasından fazlasıyla nasibini...

Spil Dağı’nın eteklerine yayılmış olan Manisa, hem tarih hem de doğa tutkunları için ilgi çekici bir keşif durağı. Osmanlı döneminde...

Türkiye’nin en yüksek zirvesine ev sahipliği yapan Ağrı, görkemli doğası ve zengin tarihiyle Doğu Anadolu’nun en etkileyici şehirlerinden biri. İsmini,...

Türkiye’nin görülmesi gereken noktalarından olan Sivas’a gitmeyi planlayanlar için bir “Sivas gezilecek yerler listesi” hazırlayalım dedik. Kolları sıvadık, “burayı görmeden...

Doğu Anadolu Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi çeken şehirlerinden biri olan Erzurum, hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirası...

Ülkemizin termal turizm başkentlerinden biri olan Afyonkarahisar, hem sağlık ve huzur hem de tarih  ve doğa dolu bir kaçamak arayanlar...

Masal diyarını andıran travertenleri, meşhur kaplıcaları ve tarih kokan antik kentleriyle Denizli, yeni yerler keşfetmeyi sevenler için adeta bir hazine...

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en özel şehirlerinden bir tanesi olan Elazığ’ın eski çağlardaki adı Harput’tur. Yukarı Fırat havzasının doğal güzelliklerini bünyesinde...

Bir yanına görkemli Toros Dağları’nı, bir yanına da Seyhan Nehri’ni almış olan Adana, ülkemizin turistik açıdan en etkileyici kentlerinden biri....

Eski ismi olan Bozok olan Yozgat, Türkiye’nin küçük şehirlerinden bir tanesidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihçesi de son derece köklüdür....

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Erzincan, saklı güzellikleri ile keşfedilmeyi bekleyen ve ziyaret edilmeyi hak eden...

Doğu Anadolu Bölgesi, her şehri ile keşfedilmeyi hak eden birçok tarihi, kültürel ve doğal değere sahip bir coğrafyadır. Batının denizi...

Tarihi geçmişi antik çağlara kadar uzanan Aksaray, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan küçük bir şehrimizdir. Büyük bölümü Konya havzasında ve...

Ülkemizin her bir köşesinde mutlaka görülmesi gereken gizli cevherler bulunuyor. Karabük’ün küçücük bir ilçesi olan Safranbolu da bunlardan bir tanesi....

Ege Bölgesi’nin en sevilen tatil merkezlerinden biri olan Kuşadası, özellikle Aydın ve İzmir’de yaşayanlar için mükemmel bir kaçış noktası. Aydın’ın...

Kastamonu, Batı Karadeniz’in incisi. Doğası büyük oranda korunabilmiş ve hem yeşil hem de mavi sevenler için harika manzaralar sunan Kastamonu’da...

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos, ülkemizde bol bol kafa dinleyebileceğiniz ve tertemiz havayı içinize çekerek tatil yapabileceğiniz en cazip...

Trakya Bölgesi’nin turistik açıdan en çok ilgi gören noktalarından biri olan Edirne, hem tarihi değerleri hem de doğal güzellikleri açısından...

Roma İmparatoru Jül Sezar’ın “Geldim, gördüm, yendim” anlamına gelen meşhur “Veni, vidi, vici” sözünü sarfettiği, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden...

Çorum, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle herkes tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Anadolu'nun kalbinde yer alan bu kent, yakın geçmişte...

Batı Karadeniz Bölgesi’nin büyüleyici coğrafyasının içinde; hem İstanbul’a hem de Ankara’ya yalnızca birkaç saat uzaklıkta hem de deniz kıyısında bulunan...

Batı Karadeniz’in en ilgi çekici kentlerinden biri olan Zonguldak, aynı zamanda ülkemizin taş kömürü madenleri alanında en zengin şehri olma...

Her ne kadar İstanbul’un tarihi mirası ve iş hayatı büyük oranda Avrupa yakası sınırları içinde olsa da, Anadolu yakasının da...

Keşfetmekle bitiremeyeceğiniz kadar çok sayıda tarihi değeri ve doğal güzelliği bir arada görmek için ziyaret edebileceğiniz en ideal şehirlerimizden biri...

Antalya öyle gelişmiş bir turizm merkezi ki, burada herkesin hayalindeki tatile uygun bir ortam bulması çok kolay. Keza lüks oteller,...

Birbirinden etkileyici doğa harikalarını yakından görmek ve bunu yaparken kalabalıklardan uzak kalmak istiyorsanız, Isparta ülkemizde ziyaret edebileceğiniz en ideal kentlerden...

Kars, turistik anlamda henüz hâlen hak ettiği ilgiyi görmeyen ve içinde birbirinden etkileyici nice zenginlik barındıran bir şehir. Öyle ki,...

İstanbul’un tarihi ve kültürel mozaiğini en güzel yansıtan semtlerden biri olan Balat, adeta zamanın durduğu bir yer. Daracık sokaklarında yürürken...

Lüks oteller cenneti Belek’e hoş geldiniz! Antalya’nın birçok farklı beldesinde birbirinden lüks ve seçkin otelle karşılaşmak mümkün ama özellikle Belek’te...

İstanbul’un derya deniz tarihçesini keşfetmek, kentin ruhunu hissetmek ve olağanüstü zenginlikteki mirasına tanıklık etmek için rotanızı çevirebileceğiniz semtlerin başında Eminönü...

İstanbul’un kalbinin attığı yerlerden biri olan Taksim, hareketli atmosferi ve enerjisiyle her daim keşfe değer bir destinasyon. Kentin açık ara...

Bir zamanlar Muğla’nın bir ezelden beri turistik olan, bir de pek kimsenin bilmediği ve sakin sahil kasabası atmosferini koruyan yerleri...

İzmir’in kent merkezine yaklaşık 40-50 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Seferihisar, hem binlerce yıl öncesine dayanan tarihi dokusu hem de bozulmamış...

Ege Bölgesi’nin gözde tatil merkezlerinden biri olan Didim; masmavi denizi, altın rengi kumsalları ve tarihi zenginlikleriyle dolu dolu geçecek bir...

Antik çağların izini sürebileceğiniz, Akdeniz’in eşsiz sahillerinin tadını çıkarabileceğiniz, adeta bir keşif cenneti: Side. Özellikle son yıllarda adını genellikle lüks...

Denizli’nin nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Pamukkale, ülkemizin en önemli termal turizm merkezlerinden biri. Yerleşim tarihi antik çağlarda başlamış...

Antalya’nın Kemer ilçesi, Toros Dağları’nın ihtişamlı ormanları ile Akdeniz’in masmavi sularını buluşturan bir tatil cenneti. Renkli gece hayatı, farklı beklentilere...

Çanakkale’ye bağlı Gökçeada, ülkemizin yüzölçümü bakımından en büyük adası. Ege Denizi’nin masmavi sularında, binbir farklı doğal güzelliğe ve son derece...

Antalya’nın kent merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçesi Demre, aynı zamanda kentin doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla en ön...

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, ülkemizin en güzel dağ köylerinden biri. Tarihi dokusu ve estetiğiyle adeta tabloyu andıran sokakları, Rum...

İstanbul sınırlarından çıkmadan mavi bayraklı plajlara, bakir koylara, yemyeşil ormanlara ve doğayla iç içe konaklama işletmelerine ulaşmak istiyorsanız, doğru adres,...

İstanbul’un Adalar ilçesinin, yani Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, metropol hayatının kalabalık ve stresli atmosferinden uzaklaşmak isteyenler için harika...

Gönül rahatlığıyla “bir sanat şehri” olarak nitelendirebileceğimiz İstanbul, asırlardır yaratıcı ruhların buluşma noktası. Tarihi yapıları kadar sanat galerileriyle de dikkat...

İstanbul, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de herkesi büyüleyen bir şehir. Bu sayede, şehir hayatının...

İstanbul’un tarih kokan sokaklarını keşfetmek istiyorsanız, her biri Beyoğlu ilçesine bağlı olan Karaköy, Galata ve Tophane semtleri ideal bir başlangıç...

Yaz tatili dendiğinde herkesin aklına gelen ilk üç yerden biridir, Çeşme. Geçmişte İzmirlilerin sıcaklar bastırdığında yazlıklarına kaçtığı sevimli bir sahil...

Doğa, tarih, gastronomi, kültür, gece hayatı, spor… Alanya’da hakikaten ne ararsanız var. Antalya’nın güzeller güzeli ilçesi, her türden tatil ve...

Muğla’nın en gözde tatil yerleri dendiğinde birçoğumuzun aklına ilk olarak Marmaris, Fethiye, Bodrum ve Datça gibi destinasyonlar gelir. İlginçtir ki,...

Tarihçesi Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçmesiyle başlayan hamam kültürü, günümüzde hâlen yaşatılıyor. Bu geleneksel kültürün izlerini en verimli şekilde sürebileceğimiz...

İstanbul’un her iki yakasında, kalabalık ve hızlı temposundan kaçmak isteyenlerin rahat bir nefes almasına olanak tanıyan, birbirinden büyüleyici yeşil alanlar...

İstanbul’da yaşayan ya da bir süreliğine vakit geçiren herkesin bol miktarda gürültüye, kalabalığa ve strese maruz kaldığı bir gerçek. Gündelik...

İstanbul’un her köşesinde ayrı güzellikler saklı ama Avrupa yakasının kentin kalbi, tarihi ve kültürel zenginliklerinin merkezi olduğunu söylemek pek de...

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, tarih boyunca medeniyetlerin ilgi odağı olmuş, hem doğal hem de tarihi güzelliklerle çevrelenmiş...

Üç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimi hakkını vererek yaşayan ve iki kıtayı birbirine bağlayan bir ülkenin tatil cenneti olmaması mümkün...

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Türkiye'deki En Önemli Tarihi Yapılar ve YerlerTürkiye, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış zengin bir kültürel mirasa sahiptir....

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Çok uzun süredir sevdiklerimize sarılabileceğimiz yılbaşı günlerinin gelmesini bekliyoruz. Tekrar ailemizle ve arkadaşlarımız ile birlikte upuzun ve keyifli masalarda oturmayı...

Mimariye meyliniz olmasa bile, bu yükselen yapıları sevebilirsiniz. En etkileyici modern harikalardan bazıları da bulutları delip geçen ve sonsuza kadar...

Türkiye gibi muhteşem bir ülkenin maalesef halen gezemediğim 3-5 şehri kaldı. Hangilerini gezemediğimi yazarsam pozitif ayrımcılık olur diye çekindiğimden, şehirleri...

Bodrum, Türkiye'de özellikle yerli gezginler, seyahat severler için açık ara akla ilk gelen yerlerden birisi. "Halikarnas Balıkçısı" mahlası ile tanıdığımız...

Konya, Türkiye’de ve dünyada inanç turizminde en önemli destinasyonlardan biri ancak her şey bununla bitmiyor. Konya gezilecek yerler denilince aslında...

Cıvıl cıvıl atmosferi, üniversite gençliği, yemyeşil alanları ve Avrupai görünümü sayesinde Eskişehir; ülkemizin en popüler kentlerinden biri haline gelmiş durumda....

Ülkemizin her bir köşesinin birbirinden güzel bir tabiata sahip olduğunu biliyoruz ama yine de Türkiye'nin en turistik yerlerinden bir tanesi...

Tarih, kültür, sanat… birçok konuda dönüp baktığımız bir kıta Avrupa. Keza güncel olaylarda da sıkça ilgimizi çekiyor; kimilerini Türkiye kadar...

Urhai, Orhay, Erech, Arach, Edesse, Kaliruha, Ruha… Süryaniler, Helenler, Araplar ve nihayetinde Türklerin hüküm sürdüğü toprakların her toplulukla birlikte aldığı...

Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin belki de en bakir kalabilmiş kentlerinden biri. Hâlen neredeyse hiç el değmemiş doğal güzelikleri, görkemli ormanları, ünlü...

Doğu Karadeniz’in masal kenti Rize, dünyaca ünlü doğal güzelliklere ev sahipliği yapan büyüleyici bir şehir. Karadeniz’in bol yağışlı ve hırçın...

Ülkemize ev sahipliği yapan bu bereketli coğrafya tarih boyunca sayısız medeniyeti ağırladı. Bu sayede biz de bugün çok zengin bir...

Ülkemizin hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en çok ilgi gören tatil merkezlerinden biri olan Marmaris, her yıl ortalama...

Görkemli ormanlar, tarihi yürüyüş yolları, asırlara meydan okuyan kalıntılar, bakir koylar, yarı tropik bir bitki örtüsü, endemik türler, tertemiz plajlar…...

Anadolu medeniyetlerinin en önemli beşiklerinden biri olarak görülen bir coğrafyada bulunan Gaziantep, esasen çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa...

Batı Karadeniz’in doğal güzellikleriyle ün salmış kenti Bartın, özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor....

Karadeniz’in nüfus bakımından en büyük kenti olan Samsun, tarihçesi ilk çağlara kadar uzanan kadim bir kent. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç anına...

Yaz turizmi açısından bir cazibe merkezine dönüşen yerleşim yerlerinin hem avantajları hem de dezavantajları var. Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Çeşme...

Kendine has bir ruhu olan tatil merkezlerinde vakit geçirmek, gerçekten ayrı bir keyif. Çünkü turizm potansiyeli yüksek olan ve her...

Ülkemiz, insanlık tarihi boyunca sayısız farklı medeniyete ev sahipliği yapan oldukça özel bir coğrafyada yer alıyor. Bu sayede, neredeyse her...

Muğla’nın yaz tatilleri ve doğa kaçamakları için en çok tercih edilen adreslerinden biri olan Köyceğiz ilçesi hem doğal güzellikleri hem...

Karadeniz’in dillere destan doğal güzelliklerini ve zengin tarihi mirasını keşfetmek isteyenler için, Ordu dört dörtlük bir destinasyon seçeneği oluşturuyor. Hem...

9,5

(2)

Benzer Şeyler
Myndos Antik Kenti

Bodrum’un tarihini büyüleyici şekilde gözler önüne seren Myndos Antik Kenti, ziyaretçilerine mükemmel fotoğraflar çekmeyi garanti...

Marmaris Kalesi ve Müzesi

Muğla’nın cennet ilçelerinden biri olan Marmaris’te mutlaka görülmesi gereken birbirinden etkileyici doğal güzellikler var. Ancak...

Tlos Antik Kenti

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan Tlos Antik Kenti, Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı...