UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan Tlos Antik Kenti, Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Yaka Mahallesi sınırları içinde bulunuyor. Likya Bölgesi olarak adlandırılan geniş coğrafyanın en köklü yerleşim alanlarından biri olduğu bilinen kent, Fethiye ilçe merkezinden de yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta. Aslında Tlos şehrinin tam olarak ne zaman kurulduğu hâlen belirsiz ama Likyalılar M.Ö. 1200’lü yıllarda gerçekleşen Troya savaşına katılmıştı. Yapılan araştırmalar Likya kentlerinin tarihçelerinin en fazla M.Ö. 5. yüzyıla kadar gittiğini gösteriyor. Bundan öncesine ilişkin bir belge henüz ele geçirilmiş değil. Tlos Antik Kenti’nde de M.Ö. 2. bin yıla tarihlenen bir balta bulunmuş. Bu sebeple de kentin isminin bu dönemde Talawa ismiyle var olduğu düşünülüyor.
M.Ö. 2. yüzyılda Likya Bildiği’ne katılan Tlos Antik Kenti, Bizans döneminde de varlığını sürdürmeyi başarmış. Kentin yerleşim tarihi 19. yüzyılda sona ermiş, ki bu bir Likya kenti için oldukça iddialı bir süre. Keza Tlos’un Likya kentleri arasında en büyüklerinden biri olma gibi bir özelliği de var. Hatta bu yüzden Likyalıların şehri değil, ülkesi olduğu da söyleniyormuş. Yine yapılan araştırmalara göre, Tlos’ta kanatlı at Pegasus ile Bellerophontes’in de Tlos’ta yaşadığına inanılıyormuş.
Tlos Antik Kenti’nde Pegasus’un Chimera’yla savaşırken resmedildiği bir mezar anıtı, akropol, hamam, stadyum, kilise, tiyatro ve duvar kalıntıları yer alıyor. Kent agorasının altı kemerli kapısı günümüzde de ayakta. Bir spor kenti olduğu bilindiği için, Tlos’un stadyumu da görülmeye değer. Tlos’un piskoposluk açısından Likya’nın en önemli merkezlerinden birini oluşturduğu biliniyor. Dolayısıyla kentteki dini yapılar da bir hayli etkileyici görünümlere sahip. Tlos Antik Kenti’ni haftanın her günü 08:30 ile 18:30 saatleri arasında gezebilirsiniz. Girişte MüzeKart geçiyor.