Türkiye’nin beşinci, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü, Bursa’nın Gemlik Körfezi’nde yer alıyor. Göl adını, kıyısında bulunduğu İznik ilçesinden alıyor. Eski çağlarda Askania olarak anılan gölün yüzölçümü yaklaşık 308 km2 civarında. İznik Gölü’nün en derin yeri ise 65 metre olarak biliniyor. Ancak, 2022 yılında İznik Gölü’nde yapılan ölçümlerde, su seviyesinin 14 cm kadar azaldığı ortaya çıktı. Bu hadisenin, gölün ortalama derinliğini ve kapladığı alanı negatif yönde etkilediği düşünülüyor.
Tektonik karakterli, bir tatlı su alanı olan İznik Gölü, büyük ölçüde etrafındaki derelerden besleniyor. Bu dereler, İznik Gölü ile bağlantı noktalarında geniş sazlıklar ve küçük deltalar oluşturuyor. İznik Gölü’nün etrafında verimli tarım arazileri ve orman alanları bulunuyor. Gölün çevresi, bağ, bahçe ve zeytinlikler ile çevrili. İznik Gölü’nün iç ve dış habitatında ise pek çok canlı türü yaşamını sürdürüyor. İznik Gölü’nde yaşayan balıklar ve kuşlar ile sürekli ev sahibi bitkiler, canlı çeşitliliği açısından büyük önem arz ediyor.
İznik Gölü, doğal güzellikleriyle birlikte turistik yönüyle de öne çıkan bir doğa harikası. Aynı şekilde göle ismini veren İznik ilçesi de tarihi ve doğal güzellikleri ile göle ayrı bir hava katıyor. İznik Gölü çevresinde kahvaltı mekanları, deniz ürünü restoranları gibi pek çok sosyal tesisin yanında oldukça geniş mesire alanları bulunuyor. Ayrıca, İznik Gölü içerisinde bulunan tarihi bazilika kalıntıları turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. İznik Gölü’nün nimetlerinden faydalanmak isteyen binlerce insan yıl boyunca İznik Gölü’nü ziyaret ediyor.