Tuz Gölü aslında Aksaray, Ankara ve Konya arasında paylaştırılmış bir göl. Bu üç ilin de sınırlarına giren kısımları bulunuyor.
1300 kilometrekarelik bir alana yayılan Tuz Gölü, büyüklük açısından Van Gölü’nün ardından gelmekte olup Türkiye’deki en büyük ikinci göldür. Dünyada ise %32,4’lük tuzluluk oranıyla en tuzlu ikinci göl unvanına sahiptir (birinci sırada ise %33,2’lik tuzluluk oranıyla Lut Gölü yer alıyor).
Bu alan, ev sahipliği yaptığı kuş türü ve nüfusu açısından Türkiye’deki en zengin göllerden biridir. Gölün kışın en soğuk havalarda dahi donmaması burada 85 farklı kuş türünün yaşayabilmesine imkân verir. Tuz Gölü’nde ayrıca 129 böcek türü, 15 memeli türünün yanı sıra 38 endemik bitki türü görülür.
Göl, flamingolar için Türkiye’deki en önemli kuluçka bölgesi olup en çok flamingoların üzerinde salındığı görüntülerle bilinir. Bunun yanında göl üzerinde çıplak ayakla yürüyen insan ve muazzam gün batımı pozlarını da unutmamak gerekir elbette.
Birinci derece sit alanı ilan edilmiş olan Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi toplamda 7414 kilometrekarelik bir alanı kapsar. Sit alanı kabul edilmiş olmasına rağmen bölgede bilhassa yanlış sulama sebebiyle göl suyunda azalma görülmektedir.
Kapalı bir havzada yer alan Tuz Gölü, jeolojik olarak ise tektonik kökenli bir sulak alan. 1300 km2 alana sahip olan Tuz Gölü, buna rağmen en sığ göllerimizden de bir tanesi. Tuz Gölü’nün ortalama derinliği 0,3 metre civarında. Dışarıya akıntısı olmayan gölün deniz seviyesinden yüksekliği 905 metre. Tuz Gölü, ülkemizin en az yağış olan bölgelerinden birinde olması nedeniyle yılın büyük bölümünde kurak bir forma bürünüyor. Gölü besleyen akarsu kaynaklarının yetersiz olması ve kuraklık gölün aslında herkesin hayran olduğu yapısını ortaya çıkarıyor. Tuz Gölü’nün yazları kuruyan bölgelerinde 30 – 40 cm kadar tuz tabakaları oluşuyor.
Tuz Gölü’nün aşırı tuzlu yapısı nedeniyle göl içinde bitki ve hayvan türlerinin yaşayabileceği pek alan bulunmuyor. Göl çevresinde ise zayıf olmakla birlikte seyrek bitki örtüsüne rastlanıyor; ancak bu zayıf flora 38 adet endemik bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Tuz Gölü, kuşlar, memeliler ve böcekler tarafından da sıkça ziyaret ediliyor. 80’in üzerinde kuş türü, 15 memeli türü ve 100’ün üzerinde böcek türü Tuz Gölü çevresinde, farklı dönemlerde yaşamını sürdürüyor. Bu nedenle Tuz Gölü, 1. Derece Doğal Sit ve Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsü taşıyor.
Tuz Gölü, ülkemizin turizm açısından da önemli lokasyonlarından bir tanesi. Gölün ilgi çekici görüntüsü ve yapısı yılda binlerce turisti bu bölgeye çekiyor. Yine, alternatif sağlık ve kozmetik turizmi de bölgede etkili. Göl çevresinde sağlık ürünleri ve kozmetik ürünü satan dükkanlara rastlamak mümkün.