Dünyanın en güzel şehirleri arasında İstanbul, her zaman yer bulur. Pek çok dünya vatandaşının seyahat planlarında imparatorluklar başkenti İstanbul vardır. Biz İstanbul sakinleri de İstanbul’un ne kadar değerli olduğunu biliriz. Ama bazen İstanbul bizi öyle bunaltır ki, ondan kaçıp doğayla iç içe olmak isteriz.
Size küçük bir sır vereyim: Hiçbir İstanbul sever bu şehirden çok da fazla uzaklaşmak istemez. İşte bu yazımız İstanbul’dan kopamayan kamp tutkunları için!
1. Acelle Yaylası – Akyazı, Sakarya
Gölleri ve yaylarıyla meşhur Sakarya’daki yaylalardan biri Acella Yaylası. Ulaşım oldukça kolay. Yayla yolu olmasına rağmen her çeşit araçla ulaşım sağlamak mümkün. Çok geniş alana yayılan ve bin bir çeşit ağacın oluşturduğu ormanla çevrili olan bu yaylada birçok yayla evi ve Acelle Göleti yer alıyor. Acelle Yaylası'nda tesis yok. Yani burada kamp yapmak ücretsiz. Tuvalet ve su ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz çeşme var. Beğendiğiniz herhangi bir yerde çadır kurabilirsiniz. Düzlük alanlarda ağaç olmadığı için güneş konusunda hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz. Bu alanda ateş yakmak serbest. Sizlerin de bildiği gibi önceden ateş yakılan yerlerde ateş yakmak çevre için daha sağlıklı olacaktır.
Sakarya merkeze yaklaşık 70 km uzaklıkta olan Acelle Yaylası, Sakarya’nın Akyazı ilçesinde bulunuyor. Doğal güzellikleri ile öne çıkan Acelle Yaylası yaklaşık 1300 metre yükseklikte olan rakımı ile yazın en sıcak...
Bu yaylada kamp imkanlarını yayla sezonu ve sezon dışı olarak ayırmak doğru olur. Sezonda giderseniz yaylada elektrik, duş mevcut ve çevrede çok daha fazla insan var. Yine de burada bir tesis olmadığı için yiyecek-içecek açısından hazırlıklı gitmenizi tavsiye ederiz. Acelle’nin çevresinde yürüme mesafesinde başka yaylalar da var. Bu nedenle özellikle trekking için çok tercih edilen bir bölge. Ayrıca, balık tutkunları için gölette balık tutmak da serbest! Acelle Yaylası’nda göletin kıyısında Sakarya’nın tertemiz havasına uyanmaktan keyif alacağınızdan eminiz!
2. İğneada Longozu – İğneada, Kırklareli
Bu kamp alanından bahsetmeden önce, hadi gelin longoz nedir ona bakalım: Longoz, aslında Bulgarca bir kelimedir ve Bulgaristan’da dere kenarı ormanları için kullanılır. Longoz, denize akan nehirlerle taşınan toprağın birikmesi, kıyıda set oluşturması ve nehrin ağzını kapatması sonucu oluşan özel bir ekosistemdir. Türkçe karşılığı olarak "su basar orman” bulunsa da genellikle longoz kelimesi tercih edilir. Bu ekosistemde su seviyesi genelde toprak yüzeyine yakındır ve sıklıkla toprağın üzerindedir.
Bu kamp alanından bahsetmeden önce, hadi gelin “longoz” nedir ona bakalım. Longoz, aslında Bulgarca bir kelimedir ve Bulgaristan’da dere kenarı ormanları için kullanılır. Longoz, denize akan nehirlerle taşınan toprağın birikmesi,...
İğneada Longozu, doğasever bir kampçının en keyif alacağı kamp alanlarından biri. Milli Park statüsü bulunan bu longoz kampçılara her alanda birden fazla seçenek sunar: Orman, deniz, göl, dere ne isterseniz! “Kamp bile olsa biraz olsun rahatlık isterim.” diyenler için burada glamping ve kamping işletmeleri mevcut. Konaklamaya ücret ödemek istemeyen özgür ruhlu kampçılarsa ormanda istedikleri yere çadır kurabilirler. Türkiye için eşsiz sayılabilecek alanlardan biri olan İğneada Longozu’nda yürüyüş yapabilir, ilginiz varsa endemik türleri inceleyebilir, denize yakınsanız yüzebilir, bisikletiniz varsa daha geniş alanlarda gezintiler yapabilirsiniz.
3. Poyrazlar Gölü – Adapazarı, Sakarya
Yukarıda bahsettiğimiz gibi Sakarya ili gölleriyle ve yemyeşil doğasıyla meşhurdur. Haliyle İstanbul’a yakın kamp alanlarından bahsederken Sakarya’yı tek bir kalemle geçemeyiz diye düşündük.
Sakarya ili gölleriyle ve yemyeşil doğasıyla meşhurdur. Haliyle İstanbul’a yakın kamp alanlarından bahsederken Sakarya’yı tek bir kalemle geçemeyiz diye düşündük.Poyrazlar Gölü aslında Tabiat Parkı statüsünde ve özel bir şirket...
Poyrazlar Gölü aslında Tabiat Parkı statüsünde ve özel bir şirket tarafından işletiliyor. Cüzi bir giriş ücreti var. Misafirlerine sunduğu imkanlar geniş. Özellikle çocuklu aileler için ideal bir bölge. Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’na ulaşım da çok kolay: Özel aracınız yoksa Adapazarı’ndan servise binerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Burada yapabilecekleriniz saymakla bitmez: kamp, doğa yürüyüşleri, piknik, ATV safari, bisiklet turları, fotoğrafçılık… Eğer ilgiliyseniz, doğal hayat ve kuş gözlemciliği yapabilirsiniz. Tabiat Parkı normalde kamp yapmaya uygun olsa da dönem dönem kamp yasakları olabiliyor. Bu nedenle yola çıkmadan önce bilgi almanızı tavsiye ederiz.
4. Kerpe – Kandıra, Kocaeli
İstanbul’a yaklaşık iki saat uzaklıkta, doğasıyla meşhur yerlerden bir diğeri de Kerpe’dir. Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan Kerpe, ülkemizin mavi bayraklı plajlarıyla bilinen bölgelerinden biri. Haliyle denize yakın alanlarda imkanları değişen birçok kamp alanı ve işletmesi var; ihtiyaçlarınız doğrultusunda seçim yapabilirsiniz.
İstanbul’a yaklaşık iki saat uzaklıkta, doğasıyla meşhur yerlerden bir diğeri de Kerpe’dir. Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan Kerpe, ülkemizin mavi bayraklı plajlarıyla bilinen bölgelerinden biri. Haliyle denize yakın alanlarda imkanları değişen...
Kerpe dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri şüphesiz Kerpe Kayalıkları olacaktır. Bu kayalıklarda eşsiz bir gündoğumu ve gün batımı manzarası olduğunu belirtelim. Kumcağız Plajı, en uzun plajlardan biri ve oldukça da temiz. Cam gibi berrak suyuyla derin olmayan bu plaj çocuklar ve yüzme bilmeyenler için ideal.
5. Pürenli Yaylası – Gölyaka, Düzce
Pürenli Yaylası Düzce’ye 28 km uzaklıkta, yaklaşık 1.400 metre yükseklikte bir yayla. Pürenli’nin yolu da tahmin edeceğiniz üzere yayla yolu ve Mayıs-Ağustos ayları dışında bu yollar çamura dönüyor veya tamamen kapanıyor. Bu nedenle Pürenli Yaylası’nın sezonu ilkbahar sonu, yaz diyebiliriz.
İsmini sarı ve kırmızı küçük çiçekler açan bir çalı türünden alan Pürenli Yaylası, Düzce’ye yaklaşık 28 km uzaklıkta. Gölyaka ilçesinin sınırları içinde bulunan yaylaya hem Efteni Gölü’nün hem de Güzeldere...
Burada herhangi bir tesis olmadığı gibi tuvalet imkânı da yok. Su için çeşme var ve yaz aylarında süt, yumurta, peynir gibi bazı ihtiyaçlarınızı yayla sakinlerinden temin edebilirsiniz. Yine de buraya gelirken yiyecek, içecek konusunda tedarikli olanızı tavsiye ederiz. Yayla yüksekte olduğu için gecelerin soğuk olduğunu da belirtelim. Pürenli Yaylası ormanla çevrili, düzlük bir alan olduğu için çadır kampı için çok uygun. İster bu düzlüklerde ister ormanın kenarında çadır kurabilirsiniz. Ormanın ortasındaki açıklıkta küçük bir göl, ormanın eteklerinde ise yayla evleri var. Pürenli Yaylası birçok endemik bitki ve ağaç türüne ev sahipliği yapıyor. Nadir de olsa bazı yaban hayvanlarıyla karşılaşma ihtimaliniz var.
6. Uçmakdere – Şarköy, Tekirdağ
Uçmakdere Köyü İstanbul’a yaklaşık üç saat mesafede. Eski bir Rum köyü olan Uçmakdere'de görülmeye değer yüzyıllık anıt ağaçlar var. Türkiye’de en lezzetli üzümlerin yetiştiği bölgelerden biri olan bu bölge şaraplarıyla ünlüdür. Bölgeye ulaşım ise oldukça kolay: Özel aracınızla veya Şarköy’den kalkan minibüslerle köye gidebilirsiniz.
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine yaklaşık 36 km uzaklıkta yer alan Uçmakdere, Marmara Bölgesi’nde yaşayan kişilerin doğayla baş başa kalmak ve doğa sporu aktiviteleri yapmak için sıklıkla ziyaret ettiği bir köy. Çünkü...
Uçmakdere Köyü'nde önce köyü gezip yerel lezzetleri tatmalı ve ardından, kamp alanlarının bulunduğu deniz kenarına inmelisiniz. Uçmakdere’de kamp yapabileceğiniz işletmeler deniz kıyısında bulunuyor. Çadırınızı denizin dibine kurabilirsiniz. Önünüzde deniz, arkanızda dağ ve orman… İşletmelerin misafirlerine sunduğu imkanlar ise kamp deneyiminizi doruk noktasına taşıyacak nitelikte. Bu imkanlar sayesinde özellikle “Elektrik olmadan yaşayamam” diyenler için listemizdeki en uygun yer burası diyebiliriz. Herhangi bir doğal alanda yapabileceğiniz aktivitelere ek olarak, Uçmakdere’de yamaç paraşütü de yapabileceğinizi belirtelim.
7. Sülüklü Göl – Mudurnu, Bolu
Sülüklü Göl’ü sona bırakmamızın bir sebebi var: Bu kamp alanı, kamp yapmanın bazı zorlukları olduğunu bilen ve her türlü kamp koşuluna hazır olanlara yönelik. Zira göle ulaşmak için kat edilmesi gereken yolun son 6-7 kilometresi yayla yolu sayılıyor ve arazi aracı olmayanlar için çetin sayılabilir. Eğer arazı aracınız yoksa bu yolu yürümeyi veya bisikletle geçmeyi tercih edebilirsiniz.
Yaklaşık 300 yıl önce bir heyelanın düşmesi sonucunda oluşan Sülüklü Göl, Bolu’nun Mudurnu ilçesinde bulunan Akyokuşkavağı Köyü’nde yer alıyor. Gölün ilçe merkezine olan uzaklığı 50, Mudurnu-Akyazı yoluna olan mesafesi ise...
Sülüklü Göl, yaklaşık 1700’lü yıllarda meydana gelen bir heyelan sonucunda oluşan doğal bir göl. Bununla birlikte, artan balık nüfusu nedeniyle göle adını veren sülükler artık yok, kurbağa nüfusu fazla. Bu göl, çoğunluğu çam olmak üzere çeşitli ağaçlardan oluşan bir ormanla çevrili. Gölün çevresindeki alan koruma altında ve bu nedenle alana cüzi bir ücret karşılığında giriş yapılıyor. Alanda tuvalet ve içme suyu mevcut, ateş yakmak için girişte mangal temin ediliyor. Gölde balık tutmak ve yüzmek yasak. Rakımın yüksekliğinden dolayı gece sıcaklığın düştüğünü hesaba katmakta fayda var. Göle yakın bir alabalık tesisi ve gölün çevresinde yürüyüş yapılabilecek parkurlar var. En yakın yerleşim yerinden bile son derece uzak olan Sülüklü Göl, el değmemiş doğası ve havasıyla gerçek bir kamp deneyimi sunuyor.
Doğayla iç içe vakit geçirmekten hoşlananlar için küçük bir not: Türkiye’nin eşsiz güzelliklerini daha uzun yıllar birlikte yaşayabilmek için yaktığınız ateşleri söndürmeyi, çöpünüzü gittiğiniz yerde bırakmamayı ve hayvanlara, börtü böceğe iyi davranmayı unutmayın!
Bu seferlik bu kadar, bir dahaki yazıda görüşmek üzere!
Kamp dönüşü şehrin tadını çıkarmak isterseniz İstanbul gezilecek yerler içeriğimize de göz atmak isteyebilirsiniz.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Acelle Yaylası | 9,0 |
2 | İğneada Longozu | 9,0 |
3 | Poyrazlar Gölü | 9,0 |
4 | Kerpe | 8,5 |
5 | Pürenli Yaylası | 9,0 |
6 | Uçmakdere | 8,5 |
7 | Sülüklü Göl | 9,5 |
Sevgili Özlem, değerli yorumun için çok teşekkürler. Karavan kamp alanları için önerini hemen yazar arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Takipte kal lütfen.
Teşekkür ederim. Dikkate alınmak çok değerli 🙏