Büyük şehirlerde yaşamanın çok sayıda avantajı olduğu gibi, hayatımızı etkilediğinin bazen farkında bile olmadığımız dezavantajları da var. Özellikle söz konusu İstanbul gibi bir metropol olduğunda, gündelik yaşamın yoğun temposu içinde kendimizi dinlemeyi, biraz nefes almayı ve zihnimizi dinlendirmeyi unutabiliyoruz. Üstelik, milyonlarca kişiyle birlikte yaşadığımız bu kocaman şehirde, doğadan gitgide uzaklaştığımızın da çoğu zaman farkına varmıyoruz.
İstanbul’daki yeşil alanlar yıllar geçtikçe azalıyor ve biz her gün betonlarla yüz yüze yaşıyoruz. Ancak doğayla iç içe olma ihtiyacımız ise baki. Bu ihtiyacı karşılamanın en pratik yollarından biri de kendimize zaman zaman doğaya kaçma ve şehir hayatından biraz uzaklaşma fırsatı tanımak.
Gönül ister ki her fırsatta vuralım çantamızı sırtımıza, uzak diyarlara seyahat edelim. Ne var ki, modern yaşamın içinde üstlendiğimiz sorumluluklar, yaşadığımız şehirden çok da uzağa gitmemize olanak tanımıyor genellikle. Ama üzülmeyin; İstanbul’dan çok da uzaklaşmadan doğanın kalbinde vakit geçirebileceğimiz, zihnimizi boşaltıp dinlendirebileceğimiz yürüyüşlere çıkabileceğimiz birçok destinasyon alternatifimiz var. Siz de bazen günübirlik kaçamaklarda, bazen de bir hafta sonu seyahatinde rotanızı çevirebileceğiniz bu destinasyonları daha yakından tanımak ister misiniz? İşte İstanbul’a yakın 12 farklı yürüyüş rotası…
1. Uçmakdere - Şarköy / Tekirdağ
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı eski bir Rum köyü olan Uçmakdere, hem yürüyüş yapmak hem de bisiklet sürmek için tercih edebileceğiniz, zorluk seviyesi orta olan parkurlara sahip. Hatta Uçmakdere’nin eğimli yürüyüş parkuru, yamaç paraşütü ve kamp yapan kişilerin de favori destinasyonlarından biri.
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine yaklaşık 36 km uzaklıkta yer alan Uçmakdere, Marmara Bölgesi’nde yaşayan kişilerin doğayla baş başa kalmak ve doğa sporu aktiviteleri yapmak için sıklıkla ziyaret ettiği bir köy. Çünkü...
İstanbul’da yaşayan doğa sporları tutkunları, özellikle hafta sonu kaçamaklarında soluğu sık sık Uçmakdere’de alıyor. İstanbul’un yaklaşık 170 km uzağında yer alan bu sevimli köy, manzarası ve yöresel lezzetleriyle de oldukça ünlü.
2. Polonezköy Tabiat Parkı - Beykoz / İstanbul
Günübirlik doğa kaçamaklarında İstanbul sınırlarından çıkmadan ulaşabileceğiniz bir yürüyüş rotası arıyorsanız, Polonezköy Tabiat Parkı tam size göre. Beykoz’da bulunan ve yaklaşık üç bin hektarlık bir alana yayılan bu doğa parkı, İstanbul’un en büyük yeşil alanlarından biri. Üstelik, burada sıkılmak neredeyse olanaksız.
Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan Beykoz ilçesinde yer alıyor. Burayı İstanbul’daki diğer pek çok yeşil alandan ayıran özelliği, gerçekten bir köy içinde olması diyebiliriz. Polonezköy, geçmişi 1800’lere dayanan...
Tabiat parkının içinde hem bisiklet sürebileceğiniz hem de yürüyüş ya da koşu yapabileceğiniz parkurlar bulunuyor. Yürüyüş ve koşu parkuru yaklaşık 5 km uzunluğunda, bisiklet sürmek içinse parktaki araç yollarını kullanabiliyorsunuz. Yürüyüş parkurunda neredeyse hiç eğim olmadığı için, her yaştan ve kondisyon düzeyinden kişi bu parkuru rahatlıkla kullanabiliyor. Spor yapmak istemeyen, yalnızca doğada vakit geçirmeyi ve dinlenmeyi tercih eden kişiler de parkın içinde piknik, mangal ya da kamp yapabiliyor. Yanınızda hiçbir ekipman olmasa da sorun değil. Çünkü parkın içindeki işletmelerden hem çadır hem de bisiklet kiralanabiliyor.
3. Ballıkayalar Tabiat Parkı - Gebze / Kocaeli
Gebze’de yer alan sanayi bölgesinin ardında bir doğa harikasının gizlendiğini biliyor muydunuz? İstanbul’un merkezine yaklaşık 1 saat mesafedeki Ballıkayalar Tabiat Parkı, size şehirden uzaklaşmadan doğayla baş başa kalma olanağı tanıyor. Birinci derece doğal sit alanı olan bu park, İzmit ve İstanbul sakinlerinin uğrak noktası. Çünkü bu alanda piknik, yürüyüş ve kaya tırmanışı yapılabiliyor.
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, sanayi bölgesinin hemen ardında yer alan Ballıkayalar Tabiat Parkı, Marmara Bölgesi’nin en büyüleyici ve eşsiz alanlarından biri. 1995 yılından beri birinci derece doğal sit alanı olarak kabul...
Ballıkayalar Tabiat Parkı, birbirine bakan iki dağın arasındaki bir kanyonun üzerine kurulu. Bu nedenle yürüyüş parkuru da genellikle ıslak bir zemine sahip. Kolay - orta seviyedeki bu parkurda yürüyüş yapmadan önce bir çift trekking botu edinmekte yarar var. Çünkü yıllardır suyla cilalanan kayalar yürürken ayağınızın kaymasına neden olabiliyor. Ballıkayalar’da kaya tırmanışı yapmak için tecrübeli olmanız şart değil. Tırmanışlar her halükarda eğitmenlerin gözetiminde yapılıyor. Ancak tırmanış yapmak istiyorsanız önceden tur şirketleriyle iletişime geçmeniz ve kayıt yaptırmanız gerekiyor.
4. Belgrad Ormanı - Sarıyer / İstanbul
İstanbul’un Avrupa Yakası’nın en popüler ve büyüleyici yeşil alanlarından biri olan Belgrad Ormanı, hem sunduğu ulaşım kolaylığı hem de etkileyici doğası nedeniyle yılın her döneminde ziyaretçi akınına uğruyor. Sarıyer ilçesinde yer alan ormanlar, yaklaşık beş bin hektarlık bir alana yayılmış durumda. Ormanların içinde kısa ve uzun mesafeli çok sayıda yürüyüş parkuru mevcut. Ormandaki 6,5 km uzunluğundaki Neşet Suyu Parkuru ise özellikle koşmak isteyenler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Belgrad Ormanı, Kuzey Ormanları olarak anılan ormanların bir parçasıdır ve tarih öncesi dönemlerden bugüne İstanbul’un hem su hem de oksijen açısından önemli bir noktası olma özelliğini sürdürmüştür. Bugün yaklaşık 5.500...
Bahçeköy tarafındaki ana kapıdan giriş yaptığınızda karşınıza ikiye ayrılan bir yol çıkıyor. Sağa giden tarafta tarihi bentler, soldaki tarafta ise geyik üretim tesisleri ve yürüyüş yolları var. Her iki tarafta da piknik yapmak mümkün. Ancak özellikle yaz aylarında ve hafta sonlarında oluşan kalabalık nedeniyle, sakin ve izole bir köşe bulmanız için ormanların epey içine doğru ilerlemeniz gerekebiliyor.
5. Sülüklü Göl - Mudurnu / Bolu
Bolu’nun Mudurnu ilçesinin merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan Sülüklü Göl, yaklaşık üç asır önce gerçekleşen bir heyelanın sonucunda oluşmuş. Gölün ismi geçmişte içinde bulunan sülüklerden geliyor. Ancak göldeki alabalıklar nedeniyle sülükler artık yok.
Yaklaşık 300 yıl önce bir heyelanın düşmesi sonucunda oluşan Sülüklü Göl, Bolu’nun Mudurnu ilçesinde bulunan Akyokuşkavağı Köyü’nde yer alıyor. Gölün ilçe merkezine olan uzaklığı 50, Mudurnu-Akyazı yoluna olan mesafesi ise...
Milli Parklar tarafından koruma altına alınan bu alanda 16 km uzunluğunda bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Meşe ve köknar ağaçlarıyla çevrili bu büyüleyici parkur, hem göl manzarasına hem de doğanın en güzel renklerine doyabileceğiniz bir atmosfere sahip. Parkurda yaklaşık iki saat sürecek keyifli bir yürüyüşe çıkabiliyor, 1000 metrelik rakıma ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca, bu alanda çadırla ya da karavanla da konaklamak mümkün.
6. Erikli Yaylası - Çınarcık / Yalova
İstanbul’dan yaklaşık bir buçuk saatlik bir yolculuk yaparak ulaşabileceğiniz Erikli Yaylası, Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Teşvikiye Köyü’nün sınırları içinde yer alıyor. Köyden başlayan yürüyüş parkurunun ilk etabında hafif bir yokuşu çıkarak dereyi geçmeniz gerekiyor. Orman içindeki düzlüğü geçtikten sonra yaylaya varıyorsunuz. Yayladaki dereyi takip ettiğiniz takdirde yaklaşık yarım saat sonra sizi, büyüleyici görünümüyle Erikli Şelalesi karşılıyor.
Şelalelerin eşsiz görünümü ve gürültüsü eşliğinde doğayla baş başa kalmak istiyorsanız rotanızı Yalova’nın Çınarcık ilçesinde bulunan Erikli Yaylası’na çevirebilirsiniz. Teşvikiye Köyü sınırları içinde kalan bu büyüleyici alan, trekking tutkunlarının ve...
Bu noktadan sonra ne yapacağınız tamamen size kalmış. Hava koşulları uygunsa ve yanınızda mayonuz varsa kendinizi şelalenin buz gibi sularına bırakabilir, biraz dinlenmek için sırtınızı bir ağaca verip manzarayı seyredebilir ya da piknik yapabilirsiniz. Erikli Yaylası’nın muhteşem doğası ve tertemiz havası, size şehir hayatından tamamen uzaklaşabileceğiniz göz alıcı bir atmosfer sunuyor. 100 dönüm alana sahip olan bu yaylada dilerseniz kamp da yapabilirsiniz.
7. Saklıgöl - Şile / İstanbul
İstanbul sınırlarından çıkmadan doğaya kavuşmak istiyorsanız rotanızı çevirebileceğiniz bir diğer adres de Saklıgöl. Şile’nin merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta yer alan bu alan, aslında yapay bir baraj gölü. Gölün kenarındaki parkurda yürüyüş yaparken ördeklerin ve kazların cıvıltılarını dinleyebilir, yemyeşil doğayı seyre dalabilirsiniz. Ayrıca, Saklıgöl’de göl kenarında kahvaltı ya da akşam yemeği yiyebileceğiniz ve mangal yapabileceğiniz işletmeler de mevcut. Dilerseniz, göl kenarına yerleştirilmiş masalarda kendi getirdiğiniz yiyecekleri tüketerek piknik yapmanız da mümkün.
Şile ilçe merkezine 8 km mesafede yer alan Saklıgöl, bazı günlerde şehir hayatının yoğun temposundan ve keşmekeşinden kaçarak doğaya sığınmak isteyenlerin uğrak noktalarından biri. Şile’nin Karamandere Köyü’nün sınırları içinde kalan...
8. Çilingoz Tabiat Parkı - Çatalca / İstanbul
Çatalca ilçesinde yer alması nedeniyle İstanbul halkının kolaylıkla ulaşabildiği bir diğer doğa harikası da Çilingoz Tabiat Parkı. Diğer tabiat parklarına kıyasla daha az bilinen bu alanda yaklaşık 10 km uzunluğunda bir yürüyüş parkuru yer alıyor.
İstanbul’un Çatalca ilçesinde yer alan Çilingoz Tabiat Parkı, 2011 yılından beri tabiat parkı statüsüne sahip. 2005 yılından beri de bölgedeki yaban hayatı korumak amacıyla av yasağı uygulanıyor. Kızılağaç, kayın ve...
Parkurda yürüyen kişiler, küçüklü büyüklü şelalelerin sesini dinleme ve derelerin arasından geçme şansı buluyor. Parkurun sonunda yer alan Yalıköy Plajı da sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenler için ideal adres. Uzun ve keyifli bir yürüyüşün ardından plaja ulaştığınızda kendinizi serin sulara atarak dinlenme fırsatınız oluyor. Tabiat parkının içinde kafe, restoran, market ve okey salonu gibi işletmeler de mevcut.
9. Beşkayalar Tabiat Parkı - Başiskele / Kocaeli
Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Beşkayalar Tabiat Parkı, Samanlı Dağları’nın göz alıcı manzarası eşliğinde vakit geçirmek isteyenler için muhteşem bir adres.
Zengin bitki örtüsü ve büyüleyici manzarasıyla ziyaretçilerine doğayla iç içe zaman geçirme fırsatı tanıyan Beşkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli’ye bağlı Başiskele ilçesinde bulunuyor. Ankara, Bursa, İstanbul ve Kocaeli illerinin arasında kalan...
Ev sahipliği yaptığı endemik bitki örtüsünü ve yaban hayatını hâlen koruyan bu parkta yaklaşık 15 km uzunluğunda ve kolay-orta seviyede bir yürüyüş parkuru da yer alıyor. Üstelik, Beşkayalar Tabiat Parkı başka doğa sporu aktivitelerini yapmak için de uygun bir durak. Serindere Vadisi’ni kaplayan dik yamaçlarda zaman zaman kaya tırmanışı da yapılabiliyor. Parkta çadırlı kamp alanları da mevcut. Bu sayede dileyen ziyaretçiler konaklayabiliyor.
10. Maşukiye - Kartepe / Kocaeli
Maşukiye aslında bir tabiat parkının, yaylanın ya da ormanın değil; doğrudan bir beldenin ismi. Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı olan bu belde, şehir merkezine 36 km uzakta yer alıyor.
Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı küçük ve sevimli bir belde olan Maşukiye, kış tatillerinin popüler adreslerinden biri. Marmara Bölgesi’nde yaşayan kişiler hem günübirlik seyahatlerde hem de birkaç güne yayılan keyifli tatillerde...
Çınarlı ve Soğuksu isimli iki adet mahallesi bulunan Maşukiye, özellikle kış tatilleri için sıklıkla tercih ediliyor. Ancak bu beldeyi listemize almamızın asıl nedeni, Kartepe’nin eteklerine yayılmış yaylaların çok sayıda yürüyüş parkuruna da ev sahipliği yapması. Özellikle Kirazlı Yaylası ve Kuzu Yaylası, trekking tutkunları tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Bu alanlarda kamp yapmak da mümkün. Ama hem kamp hem de yürüyüş yapmak isteyenlerin yaz ve bahar aylarını, bölgedeki karların tamamen eridiği zaman dilimlerini tercih etmesi öneriliyor.
11. Pürenli Yaylası - Gölyaka / Düzce
İsviçre’nin ünlü dağ manzaralarını aratmayan bir görünüme sahip olan Pürenli Yaylası, hem kamp hem de yürüyüş yapabileceğiniz eşsiz bir alan. Düzce’nin Gölyaka ilçesinde, Bolu ve Mudurnu sınırlarına yakın şekilde konumlanan bu yaylada ormanın içine doğru uzanan yürüyüş parkurları yer alıyor. 1.400 metrelik rakıma sahip olan Pürenli Yaylası yemyeşil çimenlerle kaplı. Üstelik, yaylanın içinde küçük bir doğal göl de bulunuyor. Pürenli Yaylası’ndaki yaban hayatı oldukça çeşitli. Bu nedenle yaylanın içine doğru yaptığınız yürüyüşlerde karşınıza yaban domuzu, tilki ya da geyik çıkma olasılığı var. Ancak genellikle bu tip yabani hayvanlar yaylanın merkez noktalarına çok yaklaşmıyor.
İsmini sarı ve kırmızı küçük çiçekler açan bir çalı türünden alan Pürenli Yaylası, Düzce’ye yaklaşık 28 km uzaklıkta. Gölyaka ilçesinin sınırları içinde bulunan yaylaya hem Efteni Gölü’nün hem de Güzeldere...
Pürenli Yaylası’na giderken yanınıza her mevsimde korunaklı kıyafetler almanızda fayda var. Çünkü yayla yaz aylarında bile bir hayli soğuk olabiliyor. Sonbahar ve kış aylarında ise hava sıcaklıkları eksilere düşüyor. Yeterince korunaklı kıyafetler ve ekipmanlar tercih ettiğiniz sürece yaylada dilediğinizce yürüyüş yapabilir, arzu ederseniz çadırda konaklayarak kamp yapmanın da tadını çıkarabilirsiniz.
Yürümeyi ve yürüyerek yeni yerleri keşfetmeyi seviyorsanız İstanbul gezilecek yerler içeriğimiz tam da size göre...
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Uçmakdere | 8,5 |
2 | Polonezköy Tabiat Parkı | 9,5 |
3 | Ballıkayalar Tabiat Parkı | 9,0 |
4 | Belgrad Ormanı | 9,4 |
5 | Sülüklü Göl | 9,5 |
6 | Erikli Yaylası | 9,0 |
7 | Saklıgöl | 10 |
8 | Çilingoz Tabiat Parkı | 9,0 |
9 | Beşkayalar Tabiat Parkı | 9,0 |
10 | Maşukiye | 9,0 |