Yaklaşık 300 yıl önce bir heyelanın düşmesi sonucunda oluşan Sülüklü Göl, Bolu’nun Mudurnu ilçesinde bulunan Akyokuşkavağı Köyü’nde yer alıyor. Gölün ilçe merkezine olan uzaklığı 50, Mudurnu-Akyazı yoluna olan mesafesi ise yaklaşık 9 km. Sülüklü Göl’ün ismi geçmişte içinde yaşayan sülüklerden geliyor. Ne var ki, yıllar içinde göle atılan alabalıklar sülüklerin de yok olmasına neden olmuş. Günümüzde gölün içinde yalnızca balıklar yaşıyor. Gölü korumak amacıyla, ziyaretçilerin gölde yüzmesi ya da balık tutması yasaklanmış. Ancak göl çevresinde kamp, yürüyüş ve piknik yapılabiliyor.
6 hektarlık bir alana yayılmış olan Sülüklü Göl, Milli Parklar tarafından verilen koruma statüsüne sahip. Batı Karadeniz’in yemyeşil doğasını gözler önüne seren alan, meşe ve köknar ağaçlarıyla çevrili. Sülüklü Göl’ün titizlikle korunan doğasında çok sayıda endemik bitki ve yabani hayvan yaşıyor. Ayrıca, alabalık tesisleri de göle oldukça yakın noktalarda konumlanmış.
Sülüklü Göl, İstanbul’a yaklaşık 3 saat uzaklıkta. Gölün bulunduğu alanda yapılaşma izni bulunmadığından, burada konaklamak isteyenlerin tek seçeneği çadır kurmak. Elbette bu sırada ihtiyaç duyulabilecek tüm ekipmanların da Sülüklü Göl’e ulaşmadan önce temin edilmesi gerekiyor. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılanabileceği tesisler, Sülüklü Göl’ün en az 9 km uzağında bulunuyor. Bu nedenle yeme içme olanaklarının da ziyaretçiler tarafından temin edilmesi şart. Sülüklü Göl’ün yaklaşık 16 km uzunluğundaki yürüyüş parkuru, doğa sporlarını sevenler için gizli kalmış bir cennet gibi. Parkur 1.000 metreden daha yüksekte olduğu için yürüyüş yapacak kişilerin yağmurlu ve soğuk havaya karşı tedbirli olması tavsiye ediliyor.
Sülüklü Göl, yaklaşık 1700’lü yıllarda meydana gelen bir heyelan sonucunda oluşan doğal bir göldür. Bununla birlikte, artan balık nüfusu nedeniyle göle adını veren sülükler artık yok. Göl olmasından dolayı da kurbağa nüfusu fazla. Bu göl, çoğunluğu çam olmak üzere çeşitli ağaçlardan oluşan bir ormanla çevrili.
Gölün çevresindeki alan koruma altında ve bu nedenle alana cüzi bir ücret karşılığında giriş yapılır. Alanda tuvalet ve içme suyu mevcut; ateş yakmak için girişte mangal temin edilir. Gölde balık tutmak ve yüzmek yasak. Bolu’nun yüksekliği nedeniyle gece sıcaklığın düştüğünü hesaba katmakta fayda var. Göle yakın bir alabalık tesisi ve gölün çevresinde yürüyüş yapabilmeniz için parkurlar var. En yakın yerleşim yerinden bile son derece izole olan Sülüklü Göl el değmemiş doğası ve havasıyla gerçek bir kamp deneyimi sunar.