Mevcut ekonomik koşullar nedeniyle ülkemizin girdiği darboğaz, birçok sektörde olduğu gibi, yayıncılığı da derinden sarstı. Kitap fiyatları her geçen gün artıyor ve bu sebeple hem kitapçılar hem de sahaflar günden güne ıssızlaşıyor. İnternetten kitap almak çoğunlukla daha ekonomik bir tercihe dönüştüğü için, okurlar da genellikle bu seçeneğe yöneliyor. Bu durum da maddi zorluklarla boğuşan kitapçı ve sahafları kepenk indirmeye bir adım daha yaklaştırıyor.
Aslında bu durumun okurları da bir açmaza sürüklediğini söyleyebiliriz. Bazı okurlar kitap satışındaki fiyat artışının keyfi olduğunu düşünse de birçoğu bir eserin raflarda yerini alana kadar geçen süreçte hangi finansal dönüşümlerden geçtiğinin farkında. Özellikle butik yayınevleri ve kitapçıların, internet üzerinden kitap satışı yapan platformlarla indirim ve kampanyalar açısından yarışabilmeleri mümkün değil. Eh, biz okurlar da raflar arasında gezinmeden, sayfaları karıştırmadan ve kitapçıların kendine has kokusunu içimize çekmeden kitap almaya bayılmıyoruz elbette. Hal böyle olunca, kitapçılar ekonomik durumları elverdiğince mücadele etmeye, okurlar da ellerinden geldikçe onları desteklemeye devam ediyor.
Elbette her okurun bu konudaki düşüncesi farklı olabilir ama kitap seçerken internet sayfaları arasında gezinmekle raflar arasında dolaşmanın farklı gerçekten büyük. Birçok okur, kitapçı turu yapmayı ve bu esnada yeni kitaplarla tanışmayı bir terapi olarak görüyor. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız, sahafların büyülü dünyasında değerli kitapların peşine düşmenin ne kadar keyifli olduğunu da biliyorsunuzdur. O halde bu yazı tam size göre. Çünkü bugün, İstanbul’un en ünlü ve popüler sahaflarından söz edeceğiz.
Dört Dörtlük Bir Tur İçin: İstanbul Sahaf Çarşıları
Sahaflık, tarihçesi Osmanlı dönemine dek uzanan ve zorlu koşullara rağmen hâlen varlığını sürdürmeye çalışan bir meslek. İstanbul’un sahaf kültürü de oldukça köklü bir geçmişe sahip. Uzun yıllardır bu kentte yaşayan İstanbul sakinleri artık eski atmosferin kaybolduğunu söylese de, İstanbul hâlen ünlü sahaf çarşılarına ev sahipliği yapıyor. Az sonra İstanbul’da gidebileceğiniz ünlü sahafları tek tek sayacağız ama tek seferde birden fazla sahaf gezmek isteyenler için, önce sahaf çarşılarının adresini verelim.
İstanbul’da sahaf turu yapmak için gidebileceğiniz üç farklı durak var. Bunlardan ilki, Kadıköy'ün Akmar Pasajı. 1990’lı yıllarda trajikomik bir şekilde ismi satanizmle anılmış olan bu çarşı, nostaljik dükkanları ve renkli tezgahlarıyla İstanbul’un en eski sahaf çarşılarından biri. Diğer iki durak ise Beyoğlu’ndaki Aslıhan Sahaflar Çarşısı ve Beyazıt Sahaflar Çarşısı. Günümüzde bu iki çarşının içinde yalnızca sahaflar değil, antika ve vintage ürünler satan birçok dükkan yer alıyor. Mezat ve müzayede gibi etkinlikler de bu çarşıların çatılarının altında düzenlenebiliyor.
Sahaf Gezerken İşinize Yarayabilecek İpuçları
Birçok sahafın koleksiyonunda binlerce kitap var. Bunca kitabı düzgün ve kolay ulaşılabilir şekilde raflara yerleştirmek ya da tek bir dükkan çatısı altında toplamak da giderek zorlaşıyor. Bu sebeple bazı sahaflar kitabevi kısmında yalnızca belirli kitapları sergileyip, kalanlarını depoya kaldırıyor. Haliyle müşterilerin sahaf ziyaretlerinde tüm kitapları bir arada görme şansı olmuyor.
Sahafların online satış yapabilmesini sağlayan Nadir Kitap, bu süreçte işinizi kolaylaştırabilir. Günümüzde neredeyse tüm sahafların bu site üzerinde hesabı var ve ellerine geçen tüm kitapları burada kayıt altında tutuyorlar. Ziyaret etmeyi düşündüğünüz sahafa gitmeden önce Nadir Kitap’taki koleksiyonunu incelerseniz, spesifik olarak aradığınız kitapların ellerinde olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Elbette bu durum sadece kitaplar için geçerli değil. Sahafların birçoğunun koleksiyonunda ikinci el dergiler, eski plaklar, kasetler ve efemera da bulunuyor. Bunların da tümünü Nadir Kitap’ta görmek mümkün.
Son olarak, İstanbul’da sık sık sahaf festivallerinin düzenlendiğini de hatırlatalım. Beyoğlu Sahaf Festivali ve Haydarpaşa Sahaf Festivali, bu organizasyonların en köklü ve ünlü olanları arasında. Sahaflar Derneği’nin güncel duyurularını takip ederek yakında gerçekleşecek olan festivallerden haberdar olabilir, İstanbul sahafları tek bir noktada keşfetme şansı yakalayabilirsiniz.
İstanbul Sahaf Önerileri: En Popüler İstanbul Sahafları
Bu epey uzun girişten sonra, sıra geldi İstanbul sahafları arasında keyifli bir gezintiye çıkmaya. Kitap kokusuyla sarmalanmış tozlu raflar arasında gezmek için, aşağıdaki listeyi takip edebilirsiniz. Keyifli okumalar!
1. Barış Sahaf - Kadıköy
Günümüz teknolojisi ve ekonomik koşulları, okurları internetten kitap satın almaya daha çok yöneltiyor. Çünkü internette çoğu zaman daha uygun fiyatlı kitaplar bulabiliyor, bazen de kitapçı gezmek için yeterli vakti bulmakta...
Kadıköy’ün ünlü sahaflarından biri olan Barış Sahaf’ın hikayesi 1960’lı yıllara kadar uzanıyor. Sahafın sahibi olan Halil Bingöl, 1966 yılında Beyazıt Sahaflar Çarşısı’nda başlamış bu mesleğe. 1992 yılında oğlu Barış Bingöl de ona eşlik etmeye başlamış. Aslıhan Sahaflar Çarşısı’nda Barış Sahaf’ın temelini atmışlar ama 2008 yılında Barış Bingöl kendi dükkanının başına geçmeye karar vermiş. Bunun üzerine Kadıköy’e yeni bir şube açmış ve bu şube hâlen ilk günkü yerinde varlığını koruyor. 5 binden fazla kitaba ev sahipliği yapan Barış Sahaf’ta 2015 yılından beri aylık kitap mezatları da düzenleniyor.
2. Müteferrika - Kadıköy
İstanbul’da sahaflık mesleğini ve kültürünü hâlen yaşatan çok sayıda meslek erbabı var. Aslında sahaflar kentin her bir semtine dağılmış durumda. Ancak özellikle Kadıköy ve Beyoğlu gibi yerlerde yoğunlaştıklarını söylemek mümkün....
İstanbul sahaflarını gezmeyi seviyorsanız, Lütfü Seymen’i, nam-ı diğer Sakallı Lütfü’yü büyük olasılıkla tanıyorsunuzdur. Akmar Pasajı’nın tam karşısında bulunan Müteferrika isimli sahafın sahibi olan Lütfü Seymen, 1974 yılından beri mesleğinin başında. 1985 yılından beri de Müteferrika’nın kapılarını kitap ve koleksiyon tutkunları için açıyor. Hürriyet’in 2003 yılında hazırladığı Türkiye’nin En İyi 10 Sahafı listesinde de yer alan Müteferrika, edebiyat üzerine keyifli sohbetler etmek ve alanında son derece yetkin bir kişiden kitap tavsiyeleri almak isteyenler için harika bir seçim. Ayrıca, Lütfü Seymen, 1993 yılından beri “Türkiye’nin ilk kitabiyat dergisi” olan Müteferrika’yı da çıkarıyor. 2018 yılında 25. yılını kutlayan dergi hâlen yayın hayatına devam ediyor.
3. Nigar Sahaf - Kadıköy
İstanbul’un Kadıköy ilçesi, sahaf gezmeyi seven okurlar için adeta bir keşif cenneti. Aslında İstanbul’un birçok farklı ilçesinde ve semtinde birbirinden değerli ve popüler sahaflar var. Ancak Kadıköy, Beşiktaş ve Beyoğlu...
Mesleğine 1994 yılında başlayan Asuman Bektaş tarafından kurulan Nigar Sahaf, Kadıköy’ün en eski ve değerli sahaflarından bir diğeri. Moda’da bulunan bu küçük ve sevimli dükkan, içinde nice cevherleri barındırıyor. 26 binden fazla kitaba ev sahipliği yapan Nigar Sahaf’ta eski mektuplardan fotoğraflara, geniş bir plak koleksiyonundan resimlere, biletlerden gazetelere, gravürlerden takvimlere kadar nice nostaljik eseri bulmak mümkün. Sahafa anneannesinin ismini veren Asuman Hanım, Osmanlıca çevirilere de imza atıyor.
4. Yolda Sahaf Kitabevi - Kadıköy
Eğer İstanbul’da yaşıyor ve sahaf gezmeyi seviyorsanız, yolunuz büyük olasılıkla Kadıköy’e sık sık düşüyordur. Çünkü Kadıköy’de başta çarşı ve Akmar Pasajı olmak üzere birçok noktada birbirinden değerli ve popüler sahaflar...
Kadıköy’deki son durağımız olan Yolda Sahaf Kitabevi, Yeldeğirmeni’nin en ünlü sahaflarından biri. Sıfır kitap satışı da yapan işletmenin çatısı altında 30 bini aşkın kitap mevcut. Ayrıca, bu sahafın sanat koleksiyonu özellikle müzik tutkunlarının ilgisini çekebilecek nitelikte. 2 bine yakın eski CD, kaset, albüm ve DVD’yi içinde barındırıyor. Yolda Sahaf’ın ziyaretçisi olursanız, dükkanın sevimli kedisi Luna’nın da başını okşamayı unutmayın.
5. Diyojen Sahaf - Beşiktaş
İstanbul’da peş peşe sahafları turlamak ve kitap dolu rafların arasında zamanın nasıl geçtiğini anlamamak istiyorsanız gidebileceğiniz en doğru ilçeler Kadıköy ve Beşiktaş. Çünkü her iki ilçede de sahaflık kültürü hâlen...
Kadıköy’den bir vapurla karşıya geçelim ve soluğu Beşiktaş’ta alalım. Akaretler’deki Şair Nedim Caddesi üzerinde bulunan ve hem kırmızı duvarları hem de sarı tentesiyle hemen göze çarpan Diyojen Sahaf, 10 bini aşkın kitabı satışa sunuyor. Koleksiyon ürünleri arasında ise ağırlıklı olarak eski kasetler ve CD’ler var. Kartpostalları andıran görünümüyle son derece keyifli bir atmosfere sahip olan Diyojen Sahaf’ta keyifli bir kahve ya da çay molası vermeniz de mümkün.
6. Simurg Kitabevi & Sahaf - Beyoğlu
İstanbul’un Beyoğlu ilçesi, uzun yıllardır sahaf kültürünü koruyor ve yaşatıyor. İlçenin en ünlü ve köklü sahaflarından biri de 1988 yılından beri varlığını koruyan Simurg Kitabevi & Sahaf. İsminden de anlaşılabileceği...
Sıra, İstanbul’un sahaf cenneti olarak da tanımlayabileceğimiz bir diğer noktası olan Beyoğlu’nda. Simurg Kitabevi & Sahaf, yalnızca Beyoğlu’nun değil, İstanbul’un en ünlü ve köklü sahaflarından biri. 1988 yılından beri hem kitaplarıyla hem de kedileriyle ün salmış durumda. Hem kitapçı hem de sahaf olarak faaliyet gösteren Simurg’un çatısı altında, yüzlerce yıl öncesinden günümüze ulaşmış çok değerli eserler de yer alıyor. Örneğin, Osmanlı döneminden kalan gazeteleri ya da yabancı dildeki ansiklopedi ciltlerini burada bulmak mümkün. Yalnızca Nadir Kitap üzerinde bile 26 bini aşkın kitap koleksiyonu bulunan işletme; eski film afişleri, CD’ler, DVD’ler, albümler ve plaklar da satıyor. Bir Beyoğlu klasiği olarak tanımlayabileceğimiz Simurg Kitabevi & Sahaf, kitaplara gönül vermiş herkesi ağırlamayı bekliyor.
7. Turkuaz Sahaf - Beyoğlu
İstanbul’un Beyoğlu ilçesi, edebiyat tutkunlarının ve akademisyenlerin sık sık ziyaret ettiği birçok popüler ve köklü sahafa ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de 2001 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan Turkuaz Sahaf. Emin...
2001 yılında Beyoğlu’nda Emin Nedret İşli ve Püzant Akbaş tarafından kurulan Turkuaz Sahaf, uzun yıllardan beri kitapseverlerin, akademisyenlerin ve koleksiyoncuların sık sık ziyaret ettiği bir işletme. 2013 yılında yine Beyoğlu’ndaki Erman Han’ın içine taşınan sahaf, başta Türkçe ve Osmanlıca olmak üzere birçok farklı dilden akademik yayınları da bünyesinde barındırıyor. Bu sebeple Enis Batur gibi usta edebiyatçılarımız da sahafı sık sık ziyaret ediyor. Uzun yıllardır yayın faaliyetleri de sürdüren ve şimdiye dek yirmiyi aşkın akademik çalışmayı yayın dünyasına kazandıran Turkuaz Sahaf, alanında hem çok tecrübeli hem de oldukça yetkin. Nadir Kitap üzerinde 28 binden fazla kitabı satışa sunuyor ve nadir rastlanan kitapları ilgilileriyle buluşturmaya devam ediyor.
8. Gezegen Sahaf - Beyoğlu
Günümüzde kitapları internet üzerinden satın almak hem daha pratik hem de daha ekonomik bir seçim olmaya başladı. Ancak buna rağmen birçok okur, kitapçı raflarının arasında gezmeyi ve kitapları içlerini karıştırdıktan...
Beyoğlu’ndaki son durağımız olan Gezegen Sahaf, aslında bu listedeki en yeni kurulmuş sahaflardan biri. Ancak hem ev sahipliği yaptığı mezatla hem de zengin koleksiyonuyla kitapseverlerin gönlünde sarsılmaz bir tahta sahip olmayı başarmış. Aslında bu işletmenin tarihçesi de 1990’lu yıllara kadar uzanıyor. Gezegen Sahaf’ın kurucusu olan Kerime ve Sedat Yardımcı kardeşler, aslında mesleklerine bu dönemde Beyazıt’ta kitapçılık yaparak başlamış. Gezegen Sahaf da ilk olarak 2007’de Aslıhan Sahaflar Çarşısı’nda açılmış, ancak bir süre sonra günümüzdeki yerine taşınmış.
Düzenli olarak kitap mezatları da gerçekleştiren Gezegen Sahaf, gerçekten çok keyifli bir atmosfere sahip. Koleksiyonunda birçok farklı dilde yazılmış kitapları, arşivlik afişleri ve kartpostalları da barındırıyor. Gezegen Sahaf’ın ürünlerini hem internetten hem de takas usulü satın almak mümkün. Eğer kitap mezatlarına katılmayı seviyorsanız, Gezegen Sahaf’ın mezat bilgilerine Instagram hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz.
9. Altın Sahaf - Sarıyer
İstanbul’daki ünlü ve köklü sahafların birçoğu Beyoğlu ve Kadıköy ilçelerinde yoğunlaşsa da diğer ilçelerde de popüler ve işinde yetkin sahaflarla karşılaşmak mümkün. Bu duruma örnek oluşturan işletmelerden biri de Sarıyer’de...
Sarıyer’de bulunan Altın Sahaf, “eskimeyen eskiler satan dükkan” gibi çok hoş bir sloganla yola çıkmış. Nadir Kitap üzerinde 30 binden fazla kitaptan oluşan bir koleksiyonu satışa sunan bu dükkanda yalnızca kitap değil; eski plaklar, tablolar, antika objeler, CD’ler, kasetler ve albümler de bulabiliyorsunuz. Dükkanda gezerken size taş plaktan yükselen keyifli ezgiler de eşlik ediyor. Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde bulunan Altın Sahaf, on yılı aşkın tecrübesiyle keşfedilmeyi bekliyor.
10. Heybeli Sahaf - Heybeliada
2011 yılında Taksim’de Sahaf Nazım Hikmet adlı ilk sahaf dükkanını açan Nazım Hikmet Erkan, 2016 yılında da Heybeliada’ya ilk sahaf dükkanını kazandırdı. Heybeli Sahaf ismiyle ziyaretçilerine kapılarını açan bu işletme,...
Son durağımız olan Heybeli Sahaf, bu listedeki en yeni sahaf. 2016 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor ve 2024 yılı itibarıyla hâlen Heybeliada’nın tek sahafı olma unvanını elinde tutuyor. Heybeliada Kütüphanesini Koruma Derneği’nin korumak için canla başla uğraştığı halk kütüphanesi ne yazık ki 2013’te kapandığı için, Heybeli Sahaf’ın buradaki varlığı oldukça kıymetli. Belki kitap sayısı ve koleksiyonu listemizdeki diğer sahaflara kıyasla daha kısıtlı. Ancak hem dükkanın nostaljik atmosferi hem de Heybeliada’nın kendine has dokusu, Heybeli Sahaf’ı keşfetmeyi çok daha cazip hale getiriyor.
Eğer 2011’de Taksim’de açılan Sahaf Nazım Hikmet’i biliyorsanız, burada da yabacılık çekmeyeceksiniz. Çünkü “zaman satan dükkan” sloganıyla yola çıkan Heybeli Sahaf da Nazım Hikmet Erkan’a ait. Dükkanın koleksiyonunda ilk baskı kitaplardan tarihi belgelere, fotoğraflardan plaklara kadar birbirinden değerli birçok eser bulunuyor.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Barış Sahaf | - |
2 | Müteferrika | - |
3 | Nigar Sahaf | - |
4 | Yolda Sahaf Kitabevi | - |
5 | Diyojen Sahaf | - |
6 | Simurg Kitabevi & Sahaf | - |
7 | Turkuaz Sahaf | - |
8 | Gezegen Sahaf | - |
9 | Altın Sahaf | - |
10 | Heybeli Sahaf | - |