Kars’a yaklaşık olarak 70 km mesafede yer alan Çıldır Gölü, Kars ve Ardahan illeri sınırları arasında yer alıyor. Çıldır Gölü, aynı zamanda ülkemizin kış aylarında tamamen donan tek gölü olarak da biliniyor. Doğu Anadolu’nun Van Gölü’nden sonraki en büyük ikinci gölü olan Çıldır, bölgenin ekonomik açıdan da önemli doğal kaynaklarından bir tanesi.
Çıldır Gölü, 115 km2 büyüklüğünde bir tatlı su ekosistemi. Kış aylarında tamamen donan gölün ortalama derinliği yaklaşık olarak 30 metreyi buluyor. Çıldır’ın en derin noktası ise yaklaşık olarak 42 metre. Kuzeydoğu Anadolu’daki en derin ve en büyük göl olan Çıldır Gölü, deniz seviyesinden ise 1959 metre yukarıda bulunuyor.
Çıldır, lav akıntıları ve moloz kütleleri sebebiyle oluşan bir doğal set gölü. Çıldır Gölü’nü besleyen doğal kaynakların ve derelerin sayısı oldukça fazla. Bu nedenle Çıldır Gölü, su sıkıntısı çekmeyen ender sulak alanlarımızdan biri olma özelliğini taşıyor. Gölde büyük adacıklar bulunuyor, bunların en büyüğü ise Akçakale harabelerinin yanında kalan adacık olarak biliniyor.
Gölün etrafındaki habitat, bataklıklar ve mevsimlik subasar çayırlardan oluşuyor. Göl seviyesinde bulunan yamaçlarda seyrek bodur çalılar ve kavak toplulukları yaşamlarını sürdürüyor. İlkbahar ve sonbaharda kuşların yoğun ziyaret noktalarından olan Çıldır Gölü, balık bakımından da oldukça zengin bir sulak alan. Gölde, ekonomik olarak balıkçılık faaliyetleri ön plana çıkıyor. Aynı zamanda, gölün çevresindeki subasar çayırlarda hayvancılık yapılıyor.
Çıldır Gölü, turizm açısından da oldukça faal bir doğal güzellik. Göl kenarındaki balık lokantaları, donmuş göl üzerinde yapılan kızaklı at arabası yolculukları, kuş gözlemi turizmi Çıldır’da hayata geçirilen turizm aktiviteleri arasında yer alıyor.