Kars’ın en çok turist çeken duraklarından biri olan Ani Antik Kenti, diğer ismiyle Ani Harabeleri, M.Ö. 3000’den M.S. 16. yüzyıla kadar binlerce yıl boyunca dönemin en önemli ticaret merkezlerinden biriymiş. İpek Yolu’nun üstünde konumlanan bu kent, üç farklı dönemde inşa edilmiş görkemli surlarla ve surların üstünde bulunan yedi kapıyla çevreleniyor. Günümüzde Ani Harabeleri’ne giriş yaparken söz konusu kapıların en ihtişamlısı olan Aslanlı Kapı’dan geçmeniz gerekiyor. Yılan, aslan, kartal ve gamalı haç motifleriyle süslenen bu kapı, Bargatlı Hanedanı’nı temsilen işlenmiş. Ayrıca, Anadolu’da inşa edilmiş ilk Türk camisi de Ani Harabeleri’nin sınırları içinde yer alıyor.
Bir zamanlar “Bin Bir Kilise Şehri” adıyla da anılan Ani Antik Kenti’nde şimdiye dek tespit edilmiş yaklaşık kırk kilise, anıt mezar ve şapel var. Kars il merkezine kırk sekiz kilometre uzaklıkta yer alan kent, Türkiye-Ermenistan sınırına da oldukça yakın. UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde dahil ettiği Ani Harabeleri, 2011 yılından beri süren kazı çalışmalarıyla eski görkemine kavuşmaya çalışıyor.
Ani Harabeleri’nde yapılan kazılar sonucunda çıkarılan kalıntılar, birçok farklı uygarlığın izlerini taşıyor. Bizanslılardan Selçuklulara, Ermenilerden Gürcülere kadar çok sayıda millet, geçmişte Ani Harabeleri’nde yaşamış. Kent tarihte sık sık farklı uygarlıkların yönetimi altına girdiği için, mimari açıdan da kozmopolit bir yapıya sahipmiş. Tigran Honents Kilisesi, Bakireler Manastırı, Kız Kalesi, İpek Yolu Köprüsü ve Fethiye Camisi gibi birçok önemli yapı, hâlen Ani Antik Kenti’nin sınırları içinde yer alıyor. Siz de yolunuz Kars’a düşerse bu görkemli antik kenti ziyaret edebilirsiniz. Ancak bizden söylemesi, kenti karış karış gezmek istiyorsanız bir gün yeterli olmayabilir. Ayrıca, gezinizi bir rehber eşliğinde gerçekleştirerek bölgenin tarihi hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.