Ani Antik Kenti ya da diğer ismiyle Ani Harabeleri, çok fazla bilinmese de aslında ülkemizin ev sahipliği yaptığı en etkileyici antik şehirler arasında yer alıyor. Tarihçesi binlerce yıl öncesine uzanan bu kent, Kafkaslar ve Anadolu arasındaki ilk konaklama merkezi olması sebebiye tarih boyunca hep çok büyük bir önem taşımış. Tarihi İpek Yolu’nun da güzergahı üzerinde yer alması, bu önemi daha da artırmış. Üstelik, bu antik şehrin içinde asırlar önce inşa edilmiş olan yapıların birçoğu günümüze dek sağlam şekilde ulaşmayı başarabilmiş. Bu da Ani Antik Kenti’nin atmosferini ve zenginliğini zirveye çıkarıyor. Kent sınırları içinde yakından inceleme fırsatını yakalayabileceğiniz yapılardan biri de Tigran Honents Kilisesi. Resimli Kilise olarak da bilinen bu yapı, ören yerinin kuzeydoğu tarafında kalan Mığmığ Deresi’nin Arpaçay Nehri’ne döküldüğü noktadaki arazinin üzerinde bulunuyor.
1215 yılında Anili bir tüccar olan Tigran Honents tarafından inşa ettirilmiş olan Tigran Honents Kilisesi, haç planlı şekilde yaptırılmış. Zemin katın iç mekanı dört sütunla kubbeye bağlanıyor. Kilisenin yarım daire formundaki apsisinin iki yanı da günah çıkarma odalarıyla çevrelenmiş. Kilisenin çevresindeki cephelerin çatı alınlıkları, rölyef hayvan motifleriyle süsleniyor.
Tigran Honents Kilisesi’ne Resimli Kilise de denmesinin sebebi, yapının iç mekanında bulunan freskler. İç cephe duvarlarında ve kubbede göze çarpan bu freskler, Hz. İsa’nın doğumundan ölümüne kadar yaşanan olayları simgeliyor. Yapının doğu tarafındaki cephe duvarında bulunan güneş saati de ziyaretçileri kendisine hayran bırakmayı başarıyor.