Çorum’un Osmancık ilçesi, günümüzde hâlen sapasağlam ayakta olan bazı önemli ve tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de ilçe merkezine çok yakın bir konumda ve Çorum Osmancık Tosya yolu üzerinde yer alan Koyunbaba Köprüsü. Kızılırmak Nehri’ni aşan tarihi yapının kitabesi hâlen sağlam olduğu için inşa tarihine ve amacına ilişkin bilgiler edinebiliyoruz. Ancak işin ilginç kısmı, kitabesinin köprüden bağımsız olarak, yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Kandiber Kalesi’nin dibine yerleştirilmiş olması. Bu tercih, döneme göre oldukça ileri görüşlü ve bilinçli bir şehircilik anlayışını işaret ediyor. Kitabede köprünün inşasına 1484 (Hicri 889) yılında başlandığı ve 1489 (Hicri 894) yılında inşa çalışmalarının tamamlandığı belirtiliyor.
Beş asırı aşkın süredir ayakta duran Koyunbaba Köprüsü, II. Bayezid zamanında inşa edilmiş. Genişliği 7,5 metreyi bulan tarihi yapının uzunluğu ise 250 metre. Sivri kemerli köprüler kategorisinde olan Koyunbaba’nın aslında 19 gözü var. Fakat günümüz koşullarında ırmak birikintilerinin zamanla gözlere dolması nedeniyle, bugün yalnızca 15 gözü görebiliyoruz. Köprünün ismi ünlü Türk velilerinden biri olan Koyunbaba’dan geliyor. İnşasında dikdörtgen sarı kesme taşlar kullanılan yapının mimarını ise ne yazık ki hâlen bilmiyoruz.
Günümüzde Koyunbaba Köprüsü araç trafiğine kapalı, ancak yayalar tarafından kullanılabiliyor. Kentin iki yakasını birbirine bağlama görevini üstlenmesi sayesinde, köprüde birbirinden etkileyici manzaralara tanıklık edebiliyorsunuz. Ülkemizin en etkileyici taş köprülerinden biri olan Koyunbaba, turistik açıdan da ilgi çekiyor. Eğer siz de Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar ulaşmayı başaran tarihi yapıları yakından incelemeyi seviyor ya da Osmancık’ın simgesi olarak görülen bu yapıyı görmek istiyorsanız; köprüde kısa ve keyifli bir tur atabilirsiniz.