Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan Nusret Mayın Gemisi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı, Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştiren Nusret Mayın Gemisi’nin destanını yaşatmak amacıyla kurulmuş tematik bir park ve müze. Nusret Mayın Gemisi’nin öyküsü, 18 Mart 1915 tarihinde Türk savunmasının zafere ulaşmasında çok önemli bir rol oynayan 20 mayının döşenmesiyle başlamış. Boğaza döşediği bu mayınlar sayesinde Bouvet, Inflexible ve Bolva gibi dev zırhlıların sulara gömülmesine yol açmış. Çanakkale’nin geçilmez olduğunu tüm dünyaya kanıtladığımız Çanakkale Zaferi’nde, Nusret’in başarı hikayesinin payı çok büyük. Hatta İngiliz general Oglander’ın ve Churchill’in ifadelerinde bile bu etkiyi anlayabiliyoruz: Churchill, bu mayınların savaşın süresini uzatarak Avrupa’yı sarsan sonuçlara yol açtığını ifade etmiş.
1955 yılında görevini tamamlayan Nusret Mayın Gemisi, ne yazık ki uzun süre kaderine terk edilmiş ve nihayetinde Mersin limanında batmış. Ancak 1999 yılında gönüllü bir grubun seferber olması sayesinde yeniden karaya çıkarılmış. Ardından Tarsus Belediyesi de devreye girmiş ve gemi, alsına uygun şekilde restore edilerek Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nın içine yerleştirilmiş. Günümüzde de parkın tam kalbinde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Parkın düzenlemesi de Çanakkale ruhunu yaşatacak şekilde, titizlikle yapılmış. Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda, Nusret Mayın Gemisi’nin yanı sıra, Çanakkale Savaşı’nda simgeleşmiş Seyit Onbaşı’nın heykelini ve savaş temalı diğer anıtları da görebiliyorsunuz. Küçük bir kapalı alan ve idari binaların da bulunduğu park, aynı zamanda Çanakkale Savaşı ile ilgili bilgi veren sergi alanlarını da içinde barındırıyor.
Hem Çanakkale Savaşı’nın destansı öyküsünü yeniden hatırlamak hem de Nusret Mayın Gemisi’ni yakından incelemek için, siz de yolunuz Mersin’e düştüğünde Nusret Mayın Gemisi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. Bu açık hava müzesi, her yaştan ziyaretçiye vatan savunmasının değerini hatırlatan özel bir deneyim sunuyor.