Mersin’in Tarsus ilçesinin ev sahipliği yaptığı en önemli ve kıymetli tarihi yapılardan biri olan Kırkkaşık Bedesteni, Tarsus Ulu Camii’nin hemen yanı başında bulunuyor. İlçenin tarihi dokusunu çok başarılı bir şekilde yansıtan bedesten, 1579 yılında Ramazanoğulları Beyliği’nden Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından inşa ettirilmiş. Osmanlı döneminden değerli izler taşıyan Cami-i Nur Mahallesi’nin sınırları içinde. Ulaşımı oldukça kolay ve bu sayede de turistik açıdan yoğun ilgi görüyor.
İnşa edildiği ilk dönemlerde imarethane (aşevi) ve medrese olarak hizmet vermiş olan Kırkkaşık Bedesteni, Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise kapalı çarşı olarak kullanılmaya başlanmış. Bedestenin adının nereden geldiğine ilişkin net bir bilgiye ulaşılabilmiş değil, ancak dış cephesindeki kaşık süslemeleri sebebiyle bu ismin seçilmiş olması muhtemel. “Beyaz Çarşı” adıyla da bilinen bedesten, asırlar boyunca Tarsus’un ticaret hayatında çok önemli bir yere sahip olmuş. Günümüzde de orijinal işlevini sürdürüyor.
Dikdörtgen planlı ve kesme taştan inşa edilmiş olan Kırkkaşık Bedesteni, beş kubbe ile örtülü. Doğu, batı ve kuzey yönlerinde beşik tonozlu kapıları, içinde de toplamda 25 oda var. Mimari açıdan klasik Osmanlı izlerini taşıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Uzun yıllar boyunca kaderine terk edildikten sonra 1961 yılında yapılan restorasyon çalışmaları ile yeniden kullanıma açılan Kırkkaşık Bedesteni, Tarsus Belediyesi tarafından 2004 yılında restore ettirilerek modern bir kapalı çarşıya dönüştürüldü. Hatta 2005 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından Proje Yarışma Ödülü’ne de layık görüldü. 7 Mart 2007 tarihinde yeniden hizmete giren tarihi yapı, bugün ağırlıklı olarak yöresel el sanatları, seramik, ahşap, bakır, gümüş, deri, dokuma ürünleri gibi hediyelik eşyalar satan dükkanlara ev sahipliği yapıyor. Bedestenin içinde Tarsus’un geleneksel lezzetleri sunan restoranlara rastlamak da mümkün. Yolunuz Kırkkaşık’a düşerse, ilçenin Tarsusi adı verilen özel Türk kahvesine de bir şans vermenizi tavsiye ederiz.